Untitled 1

Biały Bold 9900

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
    Początkujący
    Ostrzeżenia
    0
    PIN
    22E86646
    Model BlackBerry
    8900
    BIS/BES
    Plusikowy
    BlackBerry OS
    5.0.0.1067

Domyślnie Resetujący sie BB 8220

Witam,
    jakiś czas temu moj BB zaczął się samoistnie resetować.
    W różnych sytuacjach: podczas rozmowy, jak leży, podczas korzystania z mini Opery
    Doszło nawet do tego że resety następowały jeden po drugim (potrafił tak przez 1h sie resetować, a demonem butowania to on nie jest).
    Podkładałem nawet paproszek pod kartę sim i nic.

moj soft to 4.6.0.305 (Platform 4.1.0.100)

Edit: apdejtuje post do Package Version: 4.6.0.308, zobaczymy czy to coś da
    Ostatnio edytowane przez praprezes ; 25-05-10 o 17:58

Hybrid Master Avatar karol89
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    8310
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    4.5.0.188

Domyślnie

resety mogą być spowodowane "umierającą" baterią...
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ][Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ][Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    BlackBerry 8310 Curve Hybrid v3.2 4.5.0.188/4.6.1.320/5.0.0.1077/6.0.0.344/357/407/600/7.0.0.100/182
    BlackBerry 9520 na emeryturce
    BlackBerry 9500 był...

Początkujący
    Ostrzeżenia
    0
    PIN
    22E86646
    Model BlackBerry
    8900
    BIS/BES
    Plusikowy
    BlackBerry OS
    5.0.0.1067

Domyślnie

bateria jest jeszcze git. Dodatkowo resety były jak BB był na kabelku. Wczoraj wgrałem nowy soft, jak na razie jest nie odnotowałem reseta.

Edit 27.05: Działa jak zyleta. A więc upgrade pomógł. A już chciałem sie na E66 przesiadać...
    Ostatnio edytowane przez praprezes ; 27-05-10 o 12:25

Początkujący
    Ostrzeżenia
    0
    PIN
    22E86646
    Model BlackBerry
    8900
    BIS/BES
    Plusikowy
    BlackBerry OS
    5.0.0.1067

Domyślnie

Zainstalowałem parlingo i znowu...nawet odinstalowac sie nie dal
    dopiero safe mode zadzialalo (nie wiem czy opisywane bylo tutaj)
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

Nowy Avatar mrbaca
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Wrocław
    Model BlackBerry
    8220
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    4,6

Domyślnie

Mialem ten sam problem i go rozwiazalem . Resety ni z gruchy ni z pietruchy, niezaleznie od tego, czy korzystalem z jakiejs aplikacji, czy nie. Srednio 3-5 razy na dzień. Najczesnciej jak wlaczalem Bluetooth.
    Telefon byl kupiony na allegro, wiec nici z gwarancji. Wszystkie dzialania zwiazane z Softem zakonczyly sie porażką, a probowalem walczyc z tym miesiac (różne softy, rozne programy insalujace , rózne sposoby robienia Wipea, sposoby z wyciagnieta baterią itp, co tylko bylo na necie)... resety trwały i trwały, a najczesciej przy reinstalacji softa. Doszlo do tego , ze czasami musialem ponawiac instalacje po 20-30 razy, zeby pasek postepu dojechal do konca.

Poszperalem w necie i okazalo sie, ze w 4 przypadkach dla BB 8220 pomogl ponizszy mega hardcorowy sposób. Plyte głowna trzeba wzucic do piekarnika na 180 Celcjuszy - okolo 5 minut Jezeli nie jestes kompletnie zdesperowanym i żądnym wrazen uzytkownikiem szjsu jakim jest BB 8220 mozesz na własną odpowiedzialnosc sprobować;

1. Wyciagniecie plyty głównej (najlepiej znalezc na Youtube, jest filmik jak to zrobić);
    Otwieramy telefon, wyciagamy baterie, karte SIM, karte SD
    Odkrecamy śrubeczki torx z tylu telefonu (rozmiar 5) - jest ich 6 sztuk, w tym dwie zasloniete czarnymi gumkami - na wysokości gniazda jack
    Sciagamy przednią część razem z klawiaturą - tą od klawiatury
    Podwazamy płytę główną, osroznie, nie do konca
    Odpinamy dwa kabelki, ktore łącza plyte z wyswietlaczem
    Wyciagamy do konca plyte głowna

Na plycie glownej jest przezroczysta folia. Lepiej ja odkleic, bo sie poddtopi

2. Wlaczamy piekarnik na 180 C - najlepiej taki z termoobiegiem i z alternatywnym termometrem. Tradycyjne piekarniki nie sa dokladne i w efekcie mozna przegrzac i spalic plyte. Ja uzywalem super dokladnego pieca laboratoryjnego, wiec moze lepiej nie warto ryzykowac

Plyte glowna ukladamy na jakims plaskim, ceramicznym, równym podlozu, strona klawiatury do dolu
    Po rozgrzaniu do 180C wkladamy plyte główna na ceramicznym podlozu, do piekarnika i wyłączamy piekarnik
    Po 5 minutach wyciagamy plyte główną

3. Po ostudzeniu mozna zmontowac caly BB i zainstalować Soft

U mnie zadzialalo, ale nie wiedzialeem,ze trzeba sciagnac ta przezroczysta folie pod klawiatura.
    Restarty minely, instalacja softa bez problemu. Jak narazie 2 miesiace dziala.

Niestyty dzisiaj skopal mi sie Bluetooth. Na necie pisza, ze u BB 8220 to standard i nie da sie naprawic :/ Oczywiscie probowalem juz Battery pull, i nic nie daje. Nawet sie nie bede zabieral za reinstalacje, bo juz nie mam sily do tego telefonu.

Dwa miesiace temu ni z gruchy ni z pietruchy pękł mi zewnętrzny wyświatlacz. O dziwo szybka zakrywająca wyswietlacz jest nienaruszona, a nie uderzylem telefonem w nic a jedynie potrzasnalem - odganialem osę. Okazalo sie, ze dla tego modelu to juz za wiele i zewnetrzny wyswietlacz poszedl do lamusa.

Konkluzja jest taka;
    Blackberry 8220 to zła konstrukcja. Co chwile cos sie psuje. Potwierdza to wiele wpisów na forach USA. Czasami RIM wymienia po 5 - 6 razy reklamowane BB 8220 bez efektu. Po prostu trzeba sie trzymac z daleka od tego modelu. Szczesliwcom, ktorzy maja dzialajacy telefon radze go szybko zmienic na inny, bo wasze dni są już policzone.

Powyzszy wniosek potwierdzil sam RIM wycofujac sie z produkcji Flipów (telefonów z klapką; 8220 i 8230). Co wiecej, z inforamcji na forach, nie zapowiada sie, zeby kiedyklwiek powrócili do takiego pomysłu.

A szkoda , bo zapowiadal sie taki super telefon.

Zeby nie bylo tak smutno, dodam, ze BB 8220 ma tez zalety;

Aplikacje dzialaja super
    Przyciski sa bardzo wygodne
    Telefon ma niewiwlkie rozmiary i jako flip (telefon z klapką) latwo utrzymac wyswietlacz wewnetrzny w nienaruszonym stanie nawet noszac go w kieszeni z kluczami, czy monetami

Polubilem Blackberry bardzo, ale niestety preferuję telefony z klapka, a ten model jest do bani. Chyba pozostaje czekac uzywając w polowie niedzialajacego BB 8220 , az Nokia wyda jakis porzedny smartfon z klapka. RIM przerosla ta idea.

Dodam jeszcze, ze w niektorych przypadkach restartowania BB 8220 pomagala wymiana baterii z kanciastej na taka troszke bardziej owalną. To tez zrobiłem, ael mi nie pomogło. Mozesz sprobować.

Te baterie trudno odróżnić, bo sa tak samo oznaczone. Jedyna roznica jest kubatura. Bateria, ktora podobno lepiej jest dopasowana i nie powoduje wylaczenia na stykach jest troszkę owalna na podłużnych brzegach. Dodatkowo widze, ze ta owalna ma indykator zalania wilgocia w formie czerwonych krzyzyków, a kanciasta miala czerwony pasek, ale nie wiem, czy jest tak zawsze.
    Ostatnio edytowane przez Markowski72 ; 24-08-10 o 18:58 Powód: podwójny post - scalenie