Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33
    Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    brak
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    brak

Domyślnie Czy BB jest dla mnie?

Witam wszystkich uzytkownikow BB.

Chcialbym prosic o odpowiedz na pare pytan.
    Jestem wieloletnim uzytkownikiem WM. Z aparatu korzystam glownie z telefonu, smsow nie pisze, maile odbieram, pare zdjec, jakies filmiki, radio analogowe i internetowe przez WiFi tez, 90% podlaczony zestaw BT.
    To co nakazlo mi zmiane "zwyklej" komorki na WM to ograniczona ksiazka telefoniczna w zwyklych komorkach. Obecnie mam w ksiazce ok 1900 kontaktow (firmowych).
    Obecnie uzywam SPV E650 (smartphon bez dotykowego ekranu z kalwiatura numeryczna i rozsuwana QWERTY).
    Za czasow zwyklej komorki najwieksza bolaczka (oprocz ograniczonej ksiazki) bylo wyszukiwanie kontaktow (wtedy jescze ok 1000), gdyz zapisuje je wg skomplikowanego klucza i luznych skojarzen. WM uwolnil mnie od pamietania w jakiej kolejnosci zapisac kontakt np: "Bartek kilof Radom wulk" lub "kilof Radom wulk Bartek". Przy probie odnalezienia obojetnie ktora czesc kontaktu mi sie przypomniala, wystarczylo zaczac wpisywac na klawiaturze numerycznej "Radom" (czyli 72366) i juz wszystkie kontakty ze slowem "Radom" pojawialy sie co niezmiernie ulatwia, szczegolnie ze czasem mija rok od zapisania kontaktu do zapisania i za nic nie moge sobie przypomniec jak go zapisalem.
    Troche zagmatwane ale dla mnie szczegolnie istotne.
    Czyli
    Problem 1 - Wielkosc ksiazki telefoniczej
    Problem 2 - Wyszukiwanie dowolnego członu nazwy kontaktu
    Problem 3 - Odnajdowanie kontaktu po numerze telefonu
    Niby rzecz oczywista ale w Nokii E71 nie bylo, a przeciez wpisujac numer dobrze wiedziec ze juz jest zapisany. Pewnie to dziwne ale czesto mam sytuacje ze sprawdzajac czy mam kogos w ksiazce pytam o numer - wklepuje - i juz widze.
    Problem 4 - historia polaczen.
    I tu dochodzimy do konkretow.
    O ile na problemy 1,2,3, sledzac forum i instalujac emulator BB 8530 udalo mi sie znalezc odpowiedzi i wiem ze BB je spelnia to nie moge nigdzie znalezc jak duza jest historia polaczen.
    Dla mnie to kluczowa sprawa. Zdarza sie ze w ciagu dnia odbieram 50 telefonow i nie zawsze moge zapisac w ksiazce nowego klienta. Potem wieczoram przegladam historie i zapisuje. W Nokiach ta historia jest uboga wiec odpada a JAK JEST W BB?
    Inna rzecz to Historia Aktywnosci - to jest to co bezskutecznie szukam w WM i co przesadzi ze zmienie na BB.
    Pytanie: Jak dlugo Historia Aktywnosci pamieta aktywnosc? Tzn czasowo i ilosciowo?
    Kwestia zapisywania Call Log do kalendarza i eksport do np. Google Calendar zalatwia jakis program zewnetrzny ale czy da sie eksportowac Historie Aktywnosci? A co jak zmienie terminal? Czy te historie da sie jakos przeniesc?
    Jeszcze sprawa wybierania glosowego. W Nokii E71 jest to rozwiazane idealnie. Nie trzeba wczesniej nagrywac tagow. Po prostu mowi sie kontakt i telefon go rozpoznaje.
    Czy w BB tez tak jest czy trzeba nagrywac wczesniej jak np w WM?

He he ale sie rozpisalem. Mam nadzieje ze BB spelni moje oczekiwania. Czekam na odpowiedzi

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez kiloff ; 22-04-10 o 22:30

VIP Avatar piotrekxxl
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    W-wa
    PIN
    22918306
    Model BlackBerry
    9700
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    5.0.0.979

Domyślnie

takich i podobnych pytań (i odpowiedzi) na forum było. . . 5 tysięcy. ale chyba Kolega nie czytał faq i nie korzystał z szukajki ?

---------- Post added at 21:00 ---------- Previous post was at 20:56 ----------

[QUOTE=kiloff;72835] maile odbieram,

czyli pytanie czy chcesz korzystać z BISa bo to dość istotne w przypadku BB

---------- Post added at 21:01 ---------- Previous post was at 21:00 ----------

Cytat Napisał kiloff Zobacz post
    Problem 2 - Wyszukiwanie dowolnego członu nazwy kontaktu
    tak, nawet po członie nazwy firmy

---------- Post added at 21:03 ---------- Previous post was at 21:01 ----------

Pytanie: Jak dlugo Historia Aktywnosci pamieta aktywnosc?
    wydaje mi się, że miesiąc - tak wynika z mojej historii połączeń - ale nie interesowałem się, czy można to zmienić w ustawieniach.

---------- Post added at 21:06 ---------- Previous post was at 21:03 ----------

Jeszcze sprawa wybierania glosowego
    owszem jest
    9700 na piątce
    +
    klasyka 7290

Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    brak
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    brak

Domyślnie

na zapytanie o Activity Log wyskoczyl jeden watek i nie bylo w nim odpowiedzi na moje pytania
    forum przegladam od dwoch tygodni
    byc moze nie umiem wyszukiwarce zadac odpowiednich pytan, bo np nie wiem jak w polskiej wersji jest Activity Log
    Chetnie poczytam ale prosze mnie troszke naprowadzic

Aha, co do maili to wystarczy mi jak co 4 godziny pobiore naglowki, wiec BIS nie potrzebny

Najbardziej zelektryzowala mnie inforamcja ze mozna miec historie kontatow z klientami i szybko z historii polaczenia stworzyc wpis w kalendarzu i synchronizowac z google + dodawac notki do rozmowy
    Ciekawe czy ktos tak uzywa swojego BB

VIP Avatar piotrekxxl
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    W-wa
    PIN
    22918306
    Model BlackBerry
    9700
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    5.0.0.979

Domyślnie

Aha, co do maili to wystarczy mi jak co 4 godziny pobiore naglowki
    ale BB nie ma klienta poczty jak np Nokia i nie pobierze Ci ot tak nagłówków. Ewentualnie są zastępcze programy typu Gmail i Shangmail. Wpisz w wyszukiwarke i poczytaj. Ja korzystam z BISa wiec się nie wypowiadam.
    9700 na piątce
    +
    klasyka 7290

Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    brak
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    brak

Domyślnie

mail jest dla mnie sprawa marginalna i do rozwiazania, wazniejsze sa dla mnie inne sprawy

VIP Avatar piotrekxxl
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    W-wa
    PIN
    22918306
    Model BlackBerry
    9700
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    5.0.0.979

Domyślnie

A co jak zmienie terminal? Czy te historie da sie jakos przeniesc?
    jak zrobisz bacup na PC to potem możesz wybrane elementy wrzucić na nowy terminal np historie połączeń. Można też z terminala na terminal przy pomocy DM przerzucać maile, hist, ustawienia itp
    Ostatnio edytowane przez piotrekxxl ; 22-04-10 o 22:38
    9700 na piątce
    +
    klasyka 7290

VIP Avatar Dziadek
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Kraków/Gdów
    PIN
    Model BlackBerry
    Król
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

Najbardziej zelektryzowala mnie inforamcja ze mozna miec historie kontatow z klientami i szybko z historii polaczenia stworzyc wpis w kalendarzu i synchronizowac z google + dodawac notki do rozmowy Ciekawe czy ktos tak uzywa swojego BB
    Ja dokładnie tak korzystam. Bez tej funkcjonalności bym zginął. Wystarczy ,że dzwoni do mnie potencjalny,nowy klient. Chce się umówić na pomiar. Wciskam klawisz jeżynki, następnie notatka i w trakcie rozmowy wpisuję jego adres.
    A potem fiku-miku i już jestem w twoim pamiętniku... tfu... kalendarzu. I oczywiście za pomocą google sync również w kompie.

kiloff, jeśli szukasz takich funkcjonalności jak piszesz to po "skosztowaniu" BlackBerry już nigdy nie spojrzysz na inny sprzęt. Sprawdzone empirycznie.

Nie wiem w jakiej jesteś sieci ale pomyśl o BIS-ie. To naprawdę bardzo upraszcza życie a nie kosztuje dużo.
    COME ON YOU SPURS!!!

Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    brak
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    brak

Domyślnie

no ale powiedz jeszcze co z ta wielkoscia historii rozmow i wielkoscia Activity Log to mnie interesuje, aha i wybieranie glosowe

VIP Avatar piotrekxxl
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    W-wa
    PIN
    22918306
    Model BlackBerry
    9700
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    5.0.0.979

Domyślnie

Jesli chodzi o wybieranie glsowe to masz klawisz fabrycznie ustawiony do komend glosowych (mozna zmieniac jego przynaleznosc wg upodoban) i jedna z opcji jest wybieranie glosowe jak w nokii. Dziala rowniez na sluchawce.
    Pamiec polaczen; mi pamieta w tej chwili daty i godziny przy ilosci okolo 150 polaczen na dany numer. Tyle w moim terminalu siega historia bo w miedzyczasie musialem go ozywic wgrywajac OSa.
    9700 na piątce
    +
    klasyka 7290

Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    brak
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    brak

Domyślnie

chcialbym uszczegolowic stwierdzenia "historia polaczen" i "historia aktywnosci"
    "historia polaczen" dostepna po nacisnieciu zielonej sluchawki
    "historia aktywnosci" - wchodzac w kontakt i dalej w menu jest cos takiego co pokazuje wszystkie rozmowy i smsy z tym kontaktem
    moje pytanie dotyczy wielkosci obu tych histori zarowno ilosciowej jak i czasowej, bo nie znalezlem nigdzie opisu czym sa te historie ograniczone
    w WM nie ma "histori aktywnosci" z kontaktem, jest tylko "historia polaczen" rozwiazana na dwa sposoby
    1. pod zielona sluchawka - pokazuje ostatnie polaczenia zgrupowane w kontakty
    2. historia polaczen z menu - to pokazuje liste wszystkich polaczen niezgrupowana wg kontaktow
    nigdzie nie znalazlem opisu wielkosci tej historii, ale z moich obserwacji wynika ze jest ok 300 zdarzen, co przy mojej aktywnosci wystarcza na ok 6 dni, czasem to dla mnie malo, bo z pracownikami zdarza sie ze wykonam dziennie ok 100 rozmow (daja sygnal i oddzwaniam), dwa lub trzy dni takiej aktywnosci i gdy w wolnej chwili zaczynam przegladac histroie aby uzupelnic kalendarz okazuje sie ze niektore rozmowy czy numery mi uciekly.

mam nadzieje ze w miare jasno opisuje czego oczekuje od BB i dlaczego to dla mnie wazne

odnosnie wybierania glosowego to tez super wazna sprawa - telefon uzywany jest w trudnych warunkach i dlatego jest w szczelnym pokorowcu a rozmowy prowadzone sa przez BT, wybieranie glosowe takie jak w Nokii pozwalalo nie wyciagac z kieszeni telefonu caly dzien, lub tylko sporadycznie
    nie wiem jak Nokia to zrobila ale majac np taka nazwe kontaktu "Bartek kier wulk Radom", wystarczylo nie nagrywajac tego wczesniej po prostu to powiedziec i telefon dzwonil, a przy rozmowach przychodzacych odczytywal troche koslawo kontakt i to pozwalalo bez wyciagania telefonu zorientowac sie kto dzwoni.
    Troche sie gubil z polskimi znakami, ale nie przeszkadzalo to bardzo
    Czy w BB tez tak jest?