Witam wszystkich uzytkownikow BB.
Chcialbym prosic o odpowiedz na pare pytan.
Jestem wieloletnim uzytkownikiem WM. Z aparatu korzystam glownie z telefonu, smsow nie pisze, maile odbieram, pare zdjec, jakies filmiki, radio analogowe i internetowe przez WiFi tez, 90% podlaczony zestaw BT.
To co nakazlo mi zmiane "zwyklej" komorki na WM to ograniczona ksiazka telefoniczna w zwyklych komorkach. Obecnie mam w ksiazce ok 1900 kontaktow (firmowych).
Obecnie uzywam SPV E650 (smartphon bez dotykowego ekranu z kalwiatura numeryczna i rozsuwana QWERTY).
Za czasow zwyklej komorki najwieksza bolaczka (oprocz ograniczonej ksiazki) bylo wyszukiwanie kontaktow (wtedy jescze ok 1000), gdyz zapisuje je wg skomplikowanego klucza i luznych skojarzen. WM uwolnil mnie od pamietania w jakiej kolejnosci zapisac kontakt np: "Bartek kilof Radom wulk" lub "kilof Radom wulk Bartek". Przy probie odnalezienia obojetnie ktora czesc kontaktu mi sie przypomniala, wystarczylo zaczac wpisywac na klawiaturze numerycznej "Radom" (czyli 72366) i juz wszystkie kontakty ze slowem "Radom" pojawialy sie co niezmiernie ulatwia, szczegolnie ze czasem mija rok od zapisania kontaktu do zapisania i za nic nie moge sobie przypomniec jak go zapisalem.
Troche zagmatwane ale dla mnie szczegolnie istotne.
Czyli
Problem 1 - Wielkosc ksiazki telefoniczej
Problem 2 - Wyszukiwanie dowolnego członu nazwy kontaktu
Problem 3 - Odnajdowanie kontaktu po numerze telefonu
Niby rzecz oczywista ale w Nokii E71 nie bylo, a przeciez wpisujac numer dobrze wiedziec ze juz jest zapisany. Pewnie to dziwne ale czesto mam sytuacje ze sprawdzajac czy mam kogos w ksiazce pytam o numer - wklepuje - i juz widze.
Problem 4 - historia polaczen.
I tu dochodzimy do konkretow.
O ile na problemy 1,2,3, sledzac forum i instalujac emulator BB 8530 udalo mi sie znalezc odpowiedzi i wiem ze BB je spelnia to nie moge nigdzie znalezc jak duza jest historia polaczen.
Dla mnie to kluczowa sprawa. Zdarza sie ze w ciagu dnia odbieram 50 telefonow i nie zawsze moge zapisac w ksiazce nowego klienta. Potem wieczoram przegladam historie i zapisuje. W Nokiach ta historia jest uboga wiec odpada a JAK JEST W BB?
Inna rzecz to Historia Aktywnosci - to jest to co bezskutecznie szukam w WM i co przesadzi ze zmienie na BB.
Pytanie: Jak dlugo Historia Aktywnosci pamieta aktywnosc? Tzn czasowo i ilosciowo?
Kwestia zapisywania Call Log do kalendarza i eksport do np. Google Calendar zalatwia jakis program zewnetrzny ale czy da sie eksportowac Historie Aktywnosci? A co jak zmienie terminal? Czy te historie da sie jakos przeniesc?
Jeszcze sprawa wybierania glosowego. W Nokii E71 jest to rozwiazane idealnie. Nie trzeba wczesniej nagrywac tagow. Po prostu mowi sie kontakt i telefon go rozpoznaje.
Czy w BB tez tak jest czy trzeba nagrywac wczesniej jak np w WM?
He he ale sie rozpisalem. Mam nadzieje ze BB spelni moje oczekiwania. Czekam na odpowiedzi
pozdrawiam

Odpowiedź z cytatem