Panowie, mam dosy dziwny problem na 8310. Otóż nie mam dźwięku w przypadku przychodzących maili. SMSy się ładnie zgłaszają. Ustawienia profilu sprawdzone. Nie mam już pomysłu. Może jest jeszcze jakieś inne ustawienie poza profilem?
Panowie, mam dosy dziwny problem na 8310. Otóż nie mam dźwięku w przypadku przychodzących maili. SMSy się ładnie zgłaszają. Ustawienia profilu sprawdzone. Nie mam już pomysłu. Może jest jeszcze jakieś inne ustawienie poza profilem?
-----------------------------------------------
BlackBerry 9800 - 6.0.0.668
Blackberry 8520 Curve - 4.6.1.312
BlackBerry 8310 Curve - 4.5.0.187
Firmowy specjalista nie dał rady, w serwisie operatora po obejrzeniu BB powiedzieli, że nie mają pojęcia i trzeba wysłać do serwisu, wymienią oprogramowanie i zwrócą po 2 tygodniach
Po kilku mniej lub bardziej udanych próbach namierzyłem problem.
Otóż instalując mój BB desktop manager wybrałem opcję synchronizacji certyfikatów co spowodowało dodanie dodatkowego wpisu w Opcje -> Opcje bezpieczeństwa -> Ustawienia ogólne i na samym dole w polu Usługi zamiast 1 miałem 2 różne wpisy.
Nie wiem co to zmieniało, ale skutkiem ubocznym właśnie był brak dźwięku i/lub wibracji w momencie otrzymania maila.
Nie dało się niczym usunąć tego 2 wpisu, ale po wykonaniu master resetu już było ok, odinstalowałem jeszcze synchronizację certyfikatów na PC.
Problem niestety się powtórzył, tzn. nic nie zmieniałem, synchronizacja certyfikatów jest wyłączona, a znowu w Opcje -> Opcje bezpieczeństwa -> Ustawienia ogólne -> Usługi mam wpisy:
Desktop [adres e-mail] - ten wpis "wpadł" mi po tygodniu użytkowania i od momentu pojawienia się go nie mam dźwięków maili przychodzących
Desktop [cyfry](3DES) - ten wpis pojawił się jako pierwszy i dzwonki mi działały
Potrzebuję porady jak usunąć ten pierwszy wpis lub jak sprawić, żeby znowu były sygnalizacje wiadomości korporacyjnych (ponieważ wiadomości z BISa oraz SMSy są sygnalizowane poprawnie).
Mogę oczywiście wykonać ponownie master reset, ale firmowy admin mnie zamorduje, jak go będę ponownie prosił o aktywowanie dostępu do BESa.
Poza tym chodzi o to aby nie czasowo wyleczyć lecz całkowicie wyeliminować problem.
Panowie pomóżcie.
hmm, a czy ten wpis nie jest czasem związany z DMem 4.3![]()
Prrzy instalacji DM , o ile masz 4.3 jaką metode synchronizacji wybrałeś?
Blackberry 8110
Tak, mam DM 4.3, ale wybrałem opcję bez synchronizacji certyfikatów (taką samą jak kilku innych użytkowników).
Ale przy instalacji musisz zaznaczyć czy masz BIS czy BES, jeśli wybrałeś BES a potem Desktop Redirector to od niego masz ten wpis.
Blackberry 8110
Zgadza się, mam BESa i do niego jest ten wpis "Desktop [3DES]".
Ale zauważ prosze, że występuje również drugi wpis.