Witajcie,
Mam już utworzonego użytkownika i utworzone hasło aktywacyjne. Jak teraz połączyć urządzenie z serverem?
Korzystając z kreatora emaila łączy mnie oczywiście ze stroną BIS Plusa.
Czy ktoś już przerabiał taką konfigurację?
pozdrawiam
Witajcie,
Mam już utworzonego użytkownika i utworzone hasło aktywacyjne. Jak teraz połączyć urządzenie z serverem?
Korzystając z kreatora emaila łączy mnie oczywiście ze stroną BIS Plusa.
Czy ktoś już przerabiał taką konfigurację?
pozdrawiam
Przez Desktop Managera albo Webowego DM.
W przypadku, kiedy urządzenie byłoby na pełnym planie BESowym, dałoby się aktywować przez opcje->aktywacja, podając hasło i konto, ale to nie działa na BISie (i nie ma działać)
via [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]Czy BESX będzie działał na urządzeniach z BIS?
* Tak i jedynym ograniczeniem jest niemożliwość przeprowadzenia bezprzewodowej aktywacji. W tym celu trzeba skorzystać z aktywacji z wykorzystaniem kabla przez Desktop Managera, Web Desktop Manager, lub BES Admin Web Console.
Dzięki za ukierunkowanie - faktycznie, potem też doszukałem się informacji o tym.
Wszystko poszło bezboleśnie, jeden terminal aktywowany przez Desktop Managera a drugi przez Admin Web Console.
A można by prosić o jakieś krótkie sprawozdanie, jak się spisuje i na jakim sprzęcie stoi?
Pozdrawiam.
Sprzęt to serwer Fujitsu siemens z serii Primergy TX200: 1 x Intel Xeon 5110 (1.6 GHz Dual Core), 3GB Ramu, dyski SAS (raid 1).
Serwer praktycznie nie odczuł obecności BESX'a, no może poza większym użyciem pamięci.
Oprogramowanie: Microsoft Windows Server 2003 SBS Premium + SP2, Exchange 2003 + SP2, exchange POP3.
Jeżeli ktoś ma SBS'a i potrzebuje porządnego pop3connectora to polecam eXchange POP3 ([Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]). U mnie chodzi ponad 2 lata i nie było z nim żadnych problemów.
Poczta hostowana przez home.pl, rekord MX ustawiony na serwery home.pl.
Łącze: DSL 4 Mb + 1 Mb upload.
BESX obsługuje 2 terminale BB 9700, korzystające z BIS'a w Plusie.
Mam jeszcze problem z ustawieniem poczty wychodzącej, ale o tym na końcu
Poczta przychodząca śmiga aż miło, tak samo dwukierunkowa synchronizacja kalendarza, notatek, kontaktów.
W tej kwestii nie mam na chwilę obecną żadnych zastrzeżeń.
Problem z wysyłaniem poczty - jak to z reguły bywa, problemem jest nadawanie uprawnienia "send as".
Nie wiem czemu ale system gubi w jakiś sposób nadane przeze mnie uprawnienia tj. wysyłanie działa przez około godzinę po czym przestaje i dopiero po ponownym nadaniu uprawnień zaczyna działać.
Teraz dodatkowo pokombinowałem i zresetowałem Microsoft Exchange Information Store - wysyłanie ruszyło, ciekawe na jak długo![]()
Ale jak może śmigać przez jego serwer, jak w dokumentacji jest napisane, że nie?
Śmiga przez apn operatora i całe szczęście bo DSL by chyba ducha wyzionął, albo ja prędzej
A to co nie chodzi przez apn blackberry.net leci po podpiętym pod numer iPlusie - w Plusie jest fajny bajer polegający na tym, że jeżeli ma się iPlusa (data) to można za free odpalić 0,5GB iPlusa na numerze voice'owym (abo min 50pln o ile dobrze pamiętam).
No i właśnie fism o to mi chodziło. W mojej bylej robocie gość który przejął po mnie administracje BB chce postawić expresa i przepiąć użytkowników. Hehe skoro net nie dziala przez expresa to się nieźle natnie![]()