Witam,
od nie dawna mam BB i raczej wszystkie konfiguracje wykonywałem zgodnie z tutejszymi zaleceniami, faq'iem itp. Ale mam problem z WIFI... Niby jest wszystko skonfigurowane, ale przy próbie połączenia nawet z siecią otwartą nie da się tego zrobić wyskakuje komunikat" brak połączenia" czy coś takiego...
Byc może jest jakiś filtr akurat w tym przypadku. Ale dzisiaj z ciekawości połączyłem się w KFC i działa necik :P Dzięki
Może być blokowanie po MAC adresie, może być ograniczona liczba IP i nie dołącza bo nie ma miejsca, może być w routerze ustawiony jakiś egzotyczny kanał (też czasem wtedy zacina) itd. Tak jak pisał "krzychup" trzeba by znać model routera żeby wogóle coś zacząć myśleć.
"Silencio... Ona śpi, nie wolno otwierać pudełka. Orkiestry nie ma, wszystko odtwarzamy z taśmy. Wszystko jest iluzją."
podpowiedzi jakies sa na [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
Wyczytasz tam m.in.
1. W oknie przegladarki wpisz 192.168.1.100 zeby otworzyc program routera
2. Interface setup -> Wireless -> Wireless MAC Address Filter
tu mozesz zdefiniowac jakie urzadzenia sieciowe moga komunikowac sie z routerem (nalezy podac ich adresy MAC)
filtr musi byc ustawiony na Activated i powinien zawierac adresy wszystkich urzadzen jakie chcesz dopuscic do routera
nie jest to opcja obowiazkowa, ale bardzo przydatna
3. gdzies powinno byc ustawianie szyfrowania WEP - znajdz, ustaw haslo, a potem podaj je w BB w ustawieniach polaczenia WiFi z Twoja siecia.
Skad wziasc adres MAC urzadzenia?
Niestety nie zawsze to jest takie proste jak byc powinno, ale zwykle routery pokazuja gdzies status DHCP i jesli filtr po MAC jest nieaktywny, to wszystkie zalogowane urzadzenia powinny byc widoczne wraz z ich MACami.
Jesli chodzi o BB, to jej adres znajdziesz w: Opcje -> Stan -> Kod uwierzytelniajacy i to wlasnie ten kod (idiotyczna nazwa, tak swoja droga, jak by nie mozna bylo podac po prostu MAC) to MAC Twojej paletki
Nie wiem co ja mam źle ustawione. Wszystko jest niby prawidłowo. Siedze nad tym i nie mogę znaleźć wyjścia.. Tak jakby BB nie mógł odbierać internetu ..