Untitled 1

Biały Bold 9900

Strona 4 z 49 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 490
    VIP - patrzy i czuwa Avatar krzychup
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    PIN
    28135BF3
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    7.1.0.402

Domyślnie

Cytat Napisał wojasinho Zobacz post
    Nie wiem co ja mam źle ustawione. Wszystko jest niby prawidłowo. Siedze nad tym i nie mogę znaleźć wyjścia.. Tak jakby BB nie mógł odbierać internetu ..
    Tak w ogole, to najlepszy router to Linksys WRT 54 GL - zdaniem wielu jest nawet lepszy od swojego nastepcy (WRT 160 NL) pod warunkiem, ze zainstaluje sie firmware Tomato - no, ale to juz temat na inne forum

Czy BB laczy sie z routerem?

Jesli nie, to ciagle trzeba dlubac w ustawieniach routera i parametrach polaczania WiFi jezyny.
    Jesli sie laczy, ale nie ma polaczenia z Internetem, to najprawdopodobniej gdzies jest jakis filtr w routerze lub sygnal zanika (komp w tym czasie smiga bez problemu?).
    Apartamenty na Starym Miescie w Krakowie - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

BB 9900, BIS Orange, OS 7.1.0.402
    BB 9000,
    OS 5.0.0.1079
    BB 9700, BIS Orange, OS 5.0.0.979

7290/8900/9000/9650/9700/9810/9900

Moj chomik: krzychup2010

Początkujący
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Zielona Góra
    PIN
    255351B8
    Model BlackBerry
    9000
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    5.00.1079

Domyślnie

BB łączy się z netem. Stasu połączony z siecią. Tak w tym samym czasie komp chodzi z wifi

Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    PIN
    28135BF3
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    7.1.0.402

Domyślnie

BB łączy się z netem. Stasu połączony z siecią. Tak w tym samym czasie komp chodzi z wifi
    Ok. Pytales o ustawienie zabezpieczen na routerze - czy po zlikwidowaniu wszelkich zabezpieczen BB laczy sie z internetem? A probowales przywrocic ustawienia fabryczne routera? Czasem trudno znalesc cos co sie gdzies odhaczylo i zamiast sie rozwodzic, lepiej ustawic na default.
    Rozumiem tez, ze w dalszym ciagu jest to kontynuacja tego samego problemu od ktorego zaczales caly watek, czyli nic nie udalo sie nowego odkryc.

Mysle sobie tak, skoro dziala polaczenie u kolegi, to z BB wszystko jest ok.
    Masz router Pirelli, wiec pewnie korzystasz z Netii. Ja tez i wszystko hula jak oszalale Ale od razu zaopatrzylem sie w porzadny router Linksysa, co i Tobie polecam, nawet jesli w tym konkretnym przypadku nie jest to wina routera, bo zawsze warto miec porzadny sprzet z gornej polki, zwlaszcza ze w tym zakresie mowimy o koszcie rzedu 150-200pln, a sprzecik jest uniwersalny - tzn. bedzie pracowal z kazdym dostawca internetu, wiec w przyszlosci gdybys mial potrzebe zmiany operatora, nie bedziesz musial kupowac "polecanego" przez niego sprzetu.

Ja bym tak dla testu sprawdzil jeszcze, czy jak wepniesz swoj router do kolegi (musisz go wtedy skonfigurowac z ustawieniami jego sieci), to problem zostaje, a gdy wepniesz jego router do siebie (wtedy trzeba skonfigurowac z Twoja siecia), to problem znika.
    Ostatnio edytowane przez krzychup ; 06-03-10 o 00:34
    Apartamenty na Starym Miescie w Krakowie - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

BB 9000,
    OS 5.0.0.1079

Początkujący
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    9700
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    6.0.cośtam

Domyślnie

Pewnie nikt mi nie pomoże bo od trzech godzin kombinuje jak to naprawić ale zapytać nie zaszkodzi... Dziś instalowałem soft 5.0 w moim BB8520 i po tej czynności włączenie wifi i próba połączenia się do sieci nie przynosi rezultatu... natomiast w innych urządzeniach pracujących w tym czasie w tej sieci natychmiast przestaje ona działać i jedyne co można zrobić to zrestartować APka Sprawdzę jeszcze czy to tylko u mnie tak jest i czy będzie działało gdzieś w mieście (bo mam trochę dziwne połączenie - router osobno, a za Access Pointa robi modem od neostrady połączony od strony Lan z routerem i kompem stacjonarnym - ale to działało)
    Podsumowując: mój 8520 jest hardkorem bo urywa mi od internetu

Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    PIN
    28135BF3
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    7.1.0.402

Domyślnie

Cytat Napisał Piotrek11 Zobacz post
    Dziś instalowałem soft 5.0 w moim BB8520 i po tej czynności włączenie wifi i próba połączenia się do sieci nie przynosi rezultatu...
    A wczesniej (ze starszym OSem) dzialalo?

Nie mam 8520, ale wyglada na to, ze podobnie jak na PCtach, czasem pomaga reinstalka systemu. Zrob calkowitego wipe'a i postaw system ponownie - moze pojdzie.

BB 9000,
    OS 5.0.0.1079

Początkujący
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    9700
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    6.0.cośtam

Domyślnie

Cytat Napisał krzychup Zobacz post
    A wczesniej (ze starszym OSem) dzialalo?
    Tak, działało i co więcej na moim 8820 nadal działa. Na szczęście sprawdziłem w galerii i 8520 łączy się z 'normalnymi' access pointami bez problemu. Musieli coś zmienić w sofcie 5.0 co powoduje, że moje nietypowe ustawienie sieci przestaje działać.

Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    PIN
    28135BF3
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    7.1.0.402

Domyślnie

Cytat Napisał Piotrek11 Zobacz post
    Tak, działało i co więcej na moim 8820 nadal działa. Na szczęście sprawdziłem w galerii i 8520 łączy się z 'normalnymi' access pointami bez problemu. Musieli coś zmienić w sofcie 5.0 co powoduje, że moje nietypowe ustawienie sieci przestaje działać.
    A laczy sie chociaz z routerem? Bo jesli tak, to raczej nie jest wina softu - chociaz reinstalka to 20 minut i nie zaszkodzi sprawdzic.

Wlasnie poczynilem jeszcze jedno spostrzezenie w temacie Wi-Fi - moze akurat komus pomoze to rozwiazac jego problem.

Otoz zawsze jedyne zabezpieczenie jakie stosowalem w routerach domowych to filtrowanie po adresach MAC - wiem, ze to slabe, ale w domu wystarczalo. W takiej sytuacji siec widoczna jest jako niezabezpieczona (otwarta), ale polaczyc sie z nia nie mozna.

Nigdy nie mialem z tym klopotu, az tu ktoregos dnia moja BB przestala sie laczyc z routerem. Nie z Internetem, tylko w ogole z routerem, podczas gdy wszystkie inne urzadzenia nie mialy z tym zadnego klopotu.

Jedyna rzecz ktora pomagala (ale tylko na max kilka godzin) to calkowity reset routera (przywrocenie ustawien fabrycznych), a nastepnie ponowna konfiguracja od zera.

Poniewaz to rozwiazanie bylo tylko tymczasowe, zaczalem weszyc, czytac, pytac i glowkowac... wyczytalem gdzies, ze tego typu klopoty maga pojawic sie gdy ktos probuje wlamac sie do sieci. Przy braku zabezpieczenia haslem, mozna "nasluchiwac" siec i w ten sposob zidentyfikowac MACi, na ktore wysylane sa dane, podszyc sie pod ktorys z nich i voila - internet za free!

Wiec ponownie wszystko zresetowalem, zabezpieczylem siec haslem (filtrowanie po MACach tez zostawilem) i dziala. Nie zawiesza sie i nie rozlacza. Moze wiec wlasnie o to chodzilo.

Dlaczego w takim razie wywalalo mi BB, a inne urzadzenia chodzily poprawnie? Nie mam pewnosci, ale byc moze ktos akurat podszyl sie pod MAC jezynki. W kazdym razie poki co dziala i kto wie - moze jest to tez lekarstwo na problemy innych osob?
    Ostatnio edytowane przez marbb ; 13-03-10 o 03:04

BB 9000,
    OS 5.0.0.1079

VIP Avatar wlochaty
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    9xxx
    BIS/BES
    BIS T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

A czy po upgradzie wgrałeś backup? Bo jeśli tak to pousówaj wszystkie zapisane profile wifi i dodaj na nowo sieć.

Początkujący
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Zielona Góra
    PIN
    255351B8
    Model BlackBerry
    9000
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    5.00.1079

Domyślnie

Ok. Pytales o ustawienie zabezpieczen na routerze - czy po zlikwidowaniu wszelkich zabezpieczen BB laczy sie z internetem? A probowales przywrocic ustawienia fabryczne routera? Czasem trudno znalesc cos co sie gdzies odhaczylo i zamiast sie rozwodzic, lepiej ustawic na default.
    Tak, po zlikwidowaniu łączy się, ale tak samo, jak z zabezpieczonym routerem.. Różnicy nie ma.. Jutro będę przywracał na nowo ustawienia, zobaczymy czy pomoże..

Rozumiem tez, ze w dalszym ciagu jest to kontynuacja tego samego problemu od ktorego zaczales caly watek, czyli nic nie udalo sie nowego odkryc.
    Tak to jest kontynuacja tego tematu, nic nie udało mi się nowego odkryć ;/

Ja bym tak dla testu sprawdzil jeszcze, czy jak wepniesz swoj router do kolegi (musisz go wtedy skonfigurowac z ustawieniami jego sieci), to problem zostaje, a gdy wepniesz jego router do siebie (wtedy trzeba skonfigurowac z Twoja siecia), to problem znika.
    Ale to wtedy w czym by była wina? W powietrzu? Że jakieś zakłócenia, ale nie sądze że jakbym mój router podłaczył do kuzyna to by problem zniknął. Jutro będe miał więcej czasu więc spróbuje z tymi ustawianiami. Myślę że w tym tkwi błąd.

Dzięki za wszystkie jak na razie rady ;]

Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    PIN
    28135BF3
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    7.1.0.402

Domyślnie

Ja bym tak dla testu sprawdzil jeszcze, czy jak wepniesz swoj router do kolegi (musisz go wtedy skonfigurowac z ustawieniami jego sieci), to problem zostaje, a gdy wepniesz jego router do siebie (wtedy trzeba skonfigurowac z Twoja siecia), to problem znika
    Ale to wtedy w czym by była wina? W powietrzu? Że jakieś zakłócenia, ale nie sądze że jakbym mój router podłaczył do kuzyna to by problem zniknął. Jutro będe miał więcej czasu więc spróbuje z tymi ustawianiami. Myślę że w tym tkwi błąd.
    Wtedy mialbys 100% pewnosci, ze wina jest po stronie sieci lub jej konfiguracji, a nie jezynki. W obecnym stanie ciagle nie mozna wyeliminowac czegos po stronie BB, bo w dalszym ciagu jest szansa, ze np. cos zle robisz zapisujac profil wlasnej sieci, a czego nie zauwazasz, bo czynnosc stala sie rutynowa lub problem tkwi w jakichs dalszych ustawieniach BB.

Przy czym, tak jak pisalem i podkreslali inni, najbardziej podejrzana jest konfiguracja routera i to od niej nalezy zaczac. Jesli to nic nie da, wtedy podmianka routera moglaby ujawnic jakas wade urzadzenia - w koncu router to tez komputer, ma swoje oprogramowanie, procesor itp. - czyli moze strzelic focha jak kazdy inny PeCet
    Ostatnio edytowane przez krzychup ; 14-03-10 o 23:33

BB 9000,
    OS 5.0.0.1079