Mam BES i co teraz....

Czy nadal mogę odbierać prywatne emaile za pomocą usługi BIS?

Tak, technicznie jest to możliwe, jednak jest to zależne od polityki twojej firmy. Administrator BES może udostępnić użytkownikom firmowych terminali korzystanie z BIS lub uniemożliwić im to.

Dlaczego nie mogę zainstalować aplikacji innych firm na moim Blackberry?

Najwidoczniej polityka IT twojej firmy nie pozwala na instalacje dodatkowych aplikacji.
Aby zainstalować taką aplikacje skontaktuj się z administratorem BES w twojej firmie.

Chcę odbierać prywatne i korporacyjne maile oddzielnie. Jak mogę odseparować maile z BISa i BESa?

Niestety jak na razie nie ma takiej opcji.
W wiadomościach są przechowywane zarówno maile z prywatnych skrzynek jak i firmowe.
Pomóc może tu jedynie komercyjna aplikacja firmy Empower:
Empower BES Mailbox

Czy administrator BES może czytać moje wiadomości PIN oraz SMS, oraz czy ma wgląd w w listę wykonywanych prze ze mnie połączeń telefonicznych?

Tak, jeżeli Bes oraz system na twoim terminalu jest w wersji 4.1 lub nowszej.
Wiadomości rozmowy przeprowadzane za pomocą BB Messengera także mogą być podglądane przez administratora.
Admin BES może sprawdzić nie tylko z jakiego numeru ktoś do ciebie dzwonił, lub do kogo ty dzwoniłeś, ale także dowiedzieć się jak nazywa sie dana osoba, o ile masz ją na liście w książce adresowej.

Dlaczego nie mogę odbierać wiadomości PIN oraz wiadomości z programu Messenger od moich przyjaciół?

Możliwe że administrator BES stworzył klucz szyfrujący wiadomości w twojej firmie.
Wtedy możliwe jest tylko odbieranie wiadomości z niej pochodzących.

Odbieram wiadomości z moich prywatnych skrzynek, jednak kiedy na nie odpowiadam, są wysyłane z mojego firmowego maila. Dlaczego?

Najwidoczniej polityka IT twojej firmy, zezwala jedynie na wysyłanie maili z firmowej skrzynki. Twój administrator BES może zmienić te ustawienia. Może on także czytać te odpowiedzi które są wysyłane ze skrzyni firmowej.

Chcę zmienic swój terminal na nowy. Czy administrator BES zorientuje się, że korzystam z nowego urządzenia?

Tak, admin BES może zobaczyć z jakiego urządzenia aktualnie korzystasz. Ma on możliwość ograniczenia usługi BES dla konkretnych terminali, wtedy po zmianie urządzenia może ono nie działać z firmowym BESem.

Dlaczego wiadomości wysyłane z mojego skrzynki na komputerze pokazują się na moim Blackberry?

Twoje ustawienia 'Folder Redirection' są najwidoczniej skonfigurowane na przekierowanie maili z folderu 'Wysłane' do twojego terminala.
Można to zmienić w następujący sposób:
1. Otwórz wiadomości, wejdź do menu i otwórz Opcje.
2. Wbierz Opcje Email.
3. W ustawieniach Email, wybierz 'Folder Redirection'.
4. Rozwiń listę folderów z komputera, odznacz folder 'Wysłane' .
5. Zapisz zmiany.