Jak w temacie. Od ponad pół roku jestem zapalonym użytkownikiem urządzenia G1 opartego na platformie Android. Sama platforma mi bardzo odpowiada aczkolwiek nie lubię stagnacji
Od wczoraj posiadam BB 8800 które służy mi jako telefon i PIM (kontakty głównie). Zaskoczony jestem pozytywnie, gdyż urządzenie nie ma wyraźnie wybitnych parametrów, ba, są poniżej ogólnie przyjętej normy.
Teraz meritum: czy BB Bold mając ekran HVGA da mi takie same możliwości przeglądania internetu jak Android (a dokładniej G1 z HVGA)? sama rozdzielczość nie będzie szokiem, bo ją znam ale ekran jest znacznie mniejszy. Jak wygląda sprawa renderowania stron na różnych przeglądarkach? strony są rozsypane czy wyglądają jak "pulpit" tzn pełno ekranowe gdzie trzeba latać na boki? Zastrzegam że opera mini nie rozwiązaniem dla mnie i ją całkowicie skreślam z listy przeglądarek. Przeglądarka nie musi być oszczędna (czy na bolda jest flash?) a bardzo wydajna (jestem osobą funkcyjną na pewnym forum i naprawdę dużo "moderuję" w terenie). Wydajna = szybko renderująca strony. Czy tego można się spodziewać po boldzie? Ma procesor PXA310 o taktowaniu 624MHz, miałem już z nim styczność w i780.
Dlaczego Bold? oferuje mi w miarę wysoką rozdzielczość ekranu, a co za tym idzie wygodne przeglądanie stron typu "forum". A dlaczego chce zmienić OS? Bo kurczę nic z Androidem nie jest (i o zgrozo nie będzie długo) z klawiaturą w układzie kciukowym (a to jest rewelacyjny układ)
Meritum i streszczenie posta:
- Czy BB Bold zaoferuje mi sprawne i szybkie przeglądanie internetu?
- Czy są ogólnie na BBOS przeglądarki które dadzą mi alternatywę dla safari z Androida?
- Czy BB Bold wytrzyma pod ciągłą pracą na 3G/UMTS podczas przeglądania internetu minimum 4 godziny?
- Da się podmapować w BB Bold jakiś klawisz pod funkcję "Page Down"?
- Najważniejsze: Czy darmowym programem (nie warezem! - precz ze złodziejami) można udostępnić internet w kierunku BB > PC poprzez BT/WiFi?
No i chyba tylez góry dziękuję za rady.
PS: Jestem ortodoksyjny, nie interesuje mnie aspekt wykorzystania BB z BIS/BES, wsadzona będzie w niego karta 5GB/mies. z Play i będzie robił tylko i wyłącznie za terminal do internetu.

Odpowiedź z cytatem