Untitled 1

Biały Bold 9900

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27
    Nowy Avatar beju
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    Model BlackBerry
    8800
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    4.5.0.69

Wink Czy warto przesiadać się z G1 na 9000?

Jak w temacie. Od ponad pół roku jestem zapalonym użytkownikiem urządzenia G1 opartego na platformie Android. Sama platforma mi bardzo odpowiada aczkolwiek nie lubię stagnacji

Od wczoraj posiadam BB 8800 które służy mi jako telefon i PIM (kontakty głównie). Zaskoczony jestem pozytywnie, gdyż urządzenie nie ma wyraźnie wybitnych parametrów, ba, są poniżej ogólnie przyjętej normy.

Teraz meritum: czy BB Bold mając ekran HVGA da mi takie same możliwości przeglądania internetu jak Android (a dokładniej G1 z HVGA)? sama rozdzielczość nie będzie szokiem, bo ją znam ale ekran jest znacznie mniejszy. Jak wygląda sprawa renderowania stron na różnych przeglądarkach? strony są rozsypane czy wyglądają jak "pulpit" tzn pełno ekranowe gdzie trzeba latać na boki? Zastrzegam że opera mini nie rozwiązaniem dla mnie i ją całkowicie skreślam z listy przeglądarek. Przeglądarka nie musi być oszczędna (czy na bolda jest flash?) a bardzo wydajna (jestem osobą funkcyjną na pewnym forum i naprawdę dużo "moderuję" w terenie). Wydajna = szybko renderująca strony. Czy tego można się spodziewać po boldzie? Ma procesor PXA310 o taktowaniu 624MHz, miałem już z nim styczność w i780.

Dlaczego Bold? oferuje mi w miarę wysoką rozdzielczość ekranu, a co za tym idzie wygodne przeglądanie stron typu "forum". A dlaczego chce zmienić OS? Bo kurczę nic z Androidem nie jest (i o zgrozo nie będzie długo) z klawiaturą w układzie kciukowym (a to jest rewelacyjny układ)

Meritum i streszczenie posta:
    - Czy BB Bold zaoferuje mi sprawne i szybkie przeglądanie internetu?
    - Czy są ogólnie na BBOS przeglądarki które dadzą mi alternatywę dla safari z Androida?
    - Czy BB Bold wytrzyma pod ciągłą pracą na 3G/UMTS podczas przeglądania internetu minimum 4 godziny?
    - Da się podmapować w BB Bold jakiś klawisz pod funkcję "Page Down"?
    - Najważniejsze: Czy darmowym programem (nie warezem! - precz ze złodziejami) można udostępnić internet w kierunku BB > PC poprzez BT/WiFi?

No i chyba tyle z góry dziękuję za rady.

PS: Jestem ortodoksyjny, nie interesuje mnie aspekt wykorzystania BB z BIS/BES, wsadzona będzie w niego karta 5GB/mies. z Play i będzie robił tylko i wyłącznie za terminal do internetu.
    Ostatnio edytowane przez beju ; 24-10-09 o 23:31

Początkujący Avatar vlodeck
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Krakow
    Model BlackBerry
    8900
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    4.6.1.250

Domyślnie

Jesli duzo korzystasz z przegladarki to iPhone bedzie dla Ciebie najlepszy.
    appleblog.tv - podcast o apple.

Moderator Avatar ojciec
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Ogrodzieniec
    PIN
    2562462F
    Model BlackBerry
    9800
    BIS/BES
    BIS Play
    BlackBerry OS
    5.0.0.1079

Domyślnie

A i niestety Play + BB = dużo różnych ciekawych rzeczy/problemów...
    BlackBerry Torch 9800 @ 6.0.0.723
    BlackBerry Pearl 9105 @ 6.0.0.723

półżywy BlackBerry 9000 @ 5.0.0.1079 (JSL v7.0) z BIS PLAY

PalmOne Treo 650

Wysyłkowa naprawa BB - software i drobny hardware.

Było: 7230, 7290, 8100, 8110, 8300, 8310, 8520, 8800, 8820, 9000, 9500, niektóre po kilka razy

[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

Nie pomagam na PW!

Moderator Avatar Mik
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Sochaczew
    PIN
    280D3ADD
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1.0.205

Domyślnie

beju drogi, praktycznie na wszystkie Twoje pytania są już odpowiedzi na forum - trzeba trochę pogrzebać. Mógłbym Ci przytaczać każdą po kolei, ale to nie ma sensu, bo sam możesz sobie je znaleźć, a zaśmiecać forum dublując wpisy, nie będziemy.

Co do samego internetu - przeglądarka BB nie jest rewelacyjna, jeśli chodzi o szybkość, zwłaszcza po BISie.

Cytat Napisał beju Zobacz post
    - Da się podmapować w BB Bold jakiś klawisz pod funkcję "Page Down"?
    Z reguły Page Down robisz spacją.

Podsumowując - potrzebujesz bezpieczny i niezawodny sprzęt - bierz BB. Potrzebujesz demona szybkości w internetowej przeglądarce - bierz iPhona.

Od siebie dodam, że warto poczekać na nowy BB OS, v5.0, który będzie zawierał mnóstwo usprawnień, a jeśli chodzi o same przeglądarki - to dla BB Opera nie jest jedyną alternatywą.
    Jak wygląda sprawa renderowania stron na różnych przeglądarkach? strony są rozsypane czy wyglądają jak "pulpit" tzn pełno ekranowe gdzie trzeba latać na boki?
    Strony możesz sobie oczywiście przeglądać bez przewijania, ale na takim niewielkim ekraniku będzie niezmiernie trudno cokolwiek rozczytać, więc chciał nie chciał, musisz powiększać, a co za tym idzie - przewijać.
    Jestem ortodoksyjny, nie interesuje mnie aspekt wykorzystania BB z BIS/BES, wsadzona będzie w niego karta 5GB/mies. z Play i będzie robił tylko i wyłącznie za terminal do internetu.
    A to zdanie chyba definitywnie wyczerpuje temat - odpuść sobie BB. Chcesz kupić terminal, wykorzystać go do intensywnej pracy w internecie i nie chcesz BIS? Pomijam fakt, że nawet gdybyś chciał, w Playu nie dostaniesz. A jeszcze mógłbyś trochę poczytać na forum o BlackBerry i Play - dowiesz się, że to nie jest najlepszy związek.
    9900 - 7.1.0.205
    PB32 - 2.0.0.3778
    PB16 - 1.0.7.3312

9780 - 6.0.0.448
    8520 - 5.0.0.1036
    8820 - 4.5.0.187
    9800, 8310 -> sprzedane

BIS T-Mobile

[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

Super Moderator Avatar marbb
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Ząbki
    PIN
    29335CE8
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange / T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1.0.391

Domyślnie

Jestem ortodoksyjny, nie interesuje mnie aspekt wykorzystania BB z BIS/BES
    Cytat Napisał Mik Zobacz post
    A to zdanie chyba definitywnie wyczerpuje temat
    A raczej zaprzecza samemu sobie. Powinno być raczej: "nie jestem ortodoksyjny", a przynajmniej w zakresie BlackBerry. Przecież to telefon skonstruowany specjalnie do obsługi usług BIS/BES, więc nie wyobrażam sobie ortodoksa z terminalem bez usługi .
    BlackBerry 9900 Bold - OS v7.1.0.391 (BIS Orange)
    BlackBerry 9700 Bold - OS v6.0.0.723 (BIS Orange)
    BlackBerry 7290 - OS v4.1.0.377 (BIS T-Mobile)
    BlackBerry 8520 Curve - OS v5.0.0.1075
    BlackBerry 8100 Pearl - OS v4.5.0.188

BlackBerry od 2004

Nowy Avatar beju
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    Model BlackBerry
    8800
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    4.5.0.69

Smile

beju drogi, praktycznie na wszystkie Twoje pytania są już odpowiedzi na forum - trzeba trochę pogrzebać. Mógłbym Ci przytaczać każdą po kolei, ale to nie ma sensu, bo sam możesz sobie je znaleźć, a zaśmiecać forum dublując wpisy, nie będziemy.
    dziękuję za wyrozumiałość.

Co do samego internetu - przeglądarka BB nie jest rewelacyjna, jeśli chodzi o szybkość, zwłaszcza po BISie.
    pisałem że nie będzie to BIS.

Z reguły Page Down robisz spacją.
    Dzięki - sprawdziłem już na 8800

Podsumowując - potrzebujesz bezpieczny i niezawodny sprzęt - bierz BB. Potrzebujesz demona szybkości w internetowej przeglądarce - bierz iPhona.
    Chętnie bym wziął ale... iPhone nie ma klawiatury w układzie BB (pod ekranem). Ten złom nie ma żadnej rozsądnej klawiatury która bym ścierpiał... a piszę naprawdę dużo i nie wyobrażam sobie siebie pukającego w ekran...

Od siebie dodam, że warto poczekać na nowy BB OS, v5.0, który będzie zawierał mnóstwo usprawnień, a jeśli chodzi o same przeglądarki - to dla BB Opera nie jest jedyną alternatywą. Strony możesz sobie oczywiście przeglądać bez przewijania, ale na takim niewielkim ekraniku będzie niezmiernie trudno cokolwiek rozczytać, więc chciał nie chciał, musisz powiększać, a co za tym idzie - przewijać.
    Bardziej mi chodzi o zawijanie tekstu w blokach, tzn powiększę stronę tak by nie musieć przewijać bloku tekstu na ekranie, tylko czytać od-góry-na-dół.

A to zdanie chyba definitywnie wyczerpuje temat - odpuść sobie BB. Chcesz kupić terminal, wykorzystać go do intensywnej pracy w internecie i nie chcesz BIS? Pomijam fakt, że nawet gdybyś chciał, w Playu nie dostaniesz. A jeszcze mógłbyś trochę poczytać na forum o BlackBerry i Play - dowiesz się, że to nie jest najlepszy związek.
    Po co mam kupować BIS jak nie będę intensywnie korzystał z push E-mail? Dla zasady że BB=BIS? Chcę przesiąść się na BB z powodu ekranu HVGA i klawiatury a nie samej usługi.
    BB kupiłbym na wolnym rynku - nie jestem aż tak zdesperowany. Czytałbyś uważniej posty to wiedziałbyś że aktywacja już jest dokonana. Z resztą to prepaid jest :P

Co do problemów play + BB jeszcze doczytam dokładnie jakiej natury są...

vlodeck: iPhone nie ma klawiatury. jak wyobrażasz sobie napisanie takiego posta bez klawiatury?

marbb: to może źle to ująłem - byłbym ortodoksyjnie nieortodoksyjny

Moderator Avatar Mik
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Sochaczew
    PIN
    280D3ADD
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1.0.205

Domyślnie

Po co mam kupować BIS jak nie będę intensywnie korzystał z push E-mail?
    Nie rozumiesz idei BIS. To nie jest 'push e-mail', tylko kompleksowe rozwiązanie dostępu do internetu - oczywiście poza Erą.

iPhone nie ma klawiatury w układzie BB (pod ekranem).
    No tu się zgadzamy - też nienawidzę 'głaskalnych' ekranów - co QWERTY to QWERTY.

Czytałbyś uważniej posty to wiedziałbyś że aktywacja już jest dokonana.
    Czytam uważnie, zresztą moje czytanie nie ma tu nic do rzeczy - i tak nie zmienia to faktu, że BB z Play się niekoniecznie lubi.

Reasumując, żeby nie przeciągać - uważam, że do Twoich zastosowań BB się nie nadaje.
    Od ponad pół roku jestem zapalonym użytkownikiem urządzenia G1 opartego na platformie Android. Sama platforma mi bardzo odpowiada aczkolwiek nie lubię stagnacji
    Myślę, że nie warto zmieniać czegoś, co działa dobrze tylko dlatego, że się znudziło.
    9900 - 7.1.0.205
    PB32 - 2.0.0.3778
    PB16 - 1.0.7.3312

9780 - 6.0.0.448
    8520 - 5.0.0.1036
    8820 - 4.5.0.187
    9800, 8310 -> sprzedane

BIS T-Mobile

[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

Zaawansowany Avatar szczurx
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Gorlice
    PIN
    253208C1
    Model BlackBerry
    8320
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    4.5.0.188

Domyślnie

a może kolega beju zastanowiłby się nad toshiba portege g900. co prawda to windows mobile, no ale mozliwosci przegladania internetu sa olbrzymie. no i oczywiscie pelne qwerty
    7230->7230->8700g->8100 Pearl->8310 Curve->8700g->8320-> Samsung i5700->Samsung S5830-> HTC Desire + BB7290

Nowy Avatar beju
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    Model BlackBerry
    8800
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    4.5.0.69

Domyślnie

Reasumując, żeby nie przeciągać - uważam, że do Twoich zastosowań BB się nie nadaje.
    Myślę, że nie warto zmieniać czegoś, co działa dobrze tylko dlatego, że się znudziło.
    Nie spełnia jednego wymogu - klawiatury w układzie pod ekranem. Jest Slide-out, nawet się przyzwyczaiłem ale korzystanie z niej było by dużo bardziej ergonomiczne gdyby była pod ekranem. Stąd pomysł na Bold'a...

Moderator Avatar ojciec
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Ogrodzieniec
    PIN
    2562462F
    Model BlackBerry
    9800
    BIS/BES
    BIS Play
    BlackBerry OS
    5.0.0.1079

Domyślnie

Jest Slide-out, nawet się przyzwyczaiłem ale korzystanie z niej było by dużo bardziej ergonomiczne gdyby była pod ekranem.
    A niekoniecznie, tak też całkiem wygodnie. Wiem, bo korzystałem swego czasu z M3000 i M3100. Nie ma takiej tragedii, chyba, ze planujesz chować do kieszeni i wyciągać co chwila tego palmtopa.

Pozatym, tak jak pisali inni - i w Play'u i w Mobilkingu (do tego drugiego nie jestem pewien) mogą występować problemy różne, ja np. wkładając kartę z Playa miałem problemy z nią.
    BlackBerry Torch 9800 @ 6.0.0.723
    BlackBerry Pearl 9105 @ 6.0.0.723

półżywy BlackBerry 9000 @ 5.0.0.1079 (JSL v7.0) z BIS PLAY

PalmOne Treo 650

Wysyłkowa naprawa BB - software i drobny hardware.

Było: 7230, 7290, 8100, 8110, 8300, 8310, 8520, 8800, 8820, 9000, 9500, niektóre po kilka razy

Nie pomagam na PW!