Z góry przepraszam za pokręcony tytuł tematu, ale sam temat pokręcony jest o wiele bardziej. Otóż staramy się z kolegą marbb'em dojść od kilku dni do jakiegoś konkretnego wniosku w tym temacie, i jeśli nam nie pomożecie, to pewnie niedługo przestaniemy spać po nocach (co pewnie mi nie zrobi różnicy, nie wiem jak koledze).
A więc wątpliwości nasze dotyczą konieczności przestawiania przeglądarki na Przeglądarkę Punktów Aktywnych, w przypadku chęci korzystania z WiFi. Otóż do tej pory było to konieczne (nawet znajduje się na ten temat odpowiedni wątek w FAQ) zmienienie IB na PPA w celu uniknięcia kosztów przeglądania WWW - inaczej cały ruch szedł po przypisanym do IB GPRS. W związku z tym wydawało się, że nawet jeśli mamy BIS, to trzeba włączyć PPA, żeby dało się przeglądać internet szybciej - po WiFi.
Zaobserwowaliśmy jednak, ze sytuacja wygląda trochę inaczej i trochę nie możemy tego pojąć, otóż:
1) Przy włączeniu IB i podłączeniu WiFi (biała ikonka Wifi), w prawym górnym rogu przeglądarki, zamiast zasięgu i GPRS/EDGE/3G pojawia się ikonka WiFi i cały transfer idzie o wiele szybciej. Dodatkowo badania wykonane programem e-Mobile Data Alert, pokazały, że faktycznie wtedycały ruch idzie po WiFi. Działają również zakładki, niezależnie od przeglądarki.
2) Przy takiej samej sytuacji, ale w momencie, kiedy tracimy zasięg sieci GSM umożliwiający transmisję danych, nawet pomimo sprawowania z WiFi, przeglądanie internetu jest niemożliwe.
Testowane na 3x 9000 i 8320.
Usługa BIS: 3xtak
Propozycje rozwiązania:
1) Włączone WiFi wspomaga BIS - troszkę bez sensu
2) Włączone WiFi jest ważniejsze niż BIS po GPRS i działa jak PPA - też bez sensu, chociaż jak dla mnie najbliżej sensowności. Jedyne co przeszkadza, to dlaczego nie działa już, gdy nie jestem w zasięgu sieci komórkowej? I czemu wcześniej tak nie było?
3) Najnowsze OS 4.6 i 5.0 wprowadziły taką zmianę - dlaczego nie było o tym nic wiadomo?
4)?
5)?!
Więc pytanie do szanownych Pań i Panów znających się na rzeczy brzmi:
WTF?!

).
Odpowiedź z cytatem
.