W związku z tym, że nie ma działu "Powitania", robię to właśnie tutaj. Witam WSZYSTKICH.
Ale... no właśnie. Czy, aby faktyczne to jest powitanie. Powitanie na forum - tak, powitanie z BB w ręku - nie.
A ten drugi temat głównie z powodu dylematu co wybrać (starego jak świat pewnie). A wybieram między BB 8900 a E71, ew. jej następcą, który niebawem ma się ukazać E72.
Przyznam uczciwie. Przeczytałem mnóstwo postów na temat wyższości telef... ups... terminali BBnad innymi... zwykłymi telefonami. Fakt, wiele z nich mnie przekonuje, choć nie będę korzystał z BB w celach biznesowych (przynajmneij na razie), nie będę również wykupował abonamentu BIS (przynajmniej na razie).
W podjęciu ostatecznej decyzji ugrzązłem na jakości anteny (bo to chyba jest ten problem) związanej z WiFi. W 8900 jest to "pięta Achillesowa", w E71 mocna strona (w E72 zapewne również). Więc pocztę i przeglądanie stron mógłbym robic całkowicie za darmo. A dodam, że nie muszę być podłączony do neta on-line. Wystarcza, gdy spradzam pocztę ze 2 razy na dzień.
Z drugiej strony, jeśli po pewnym czasie usługę BIS wykupię (w sumie 24 PLN brutto, 290 PLN rocznie, to nie jest wartość powalająca...), to ta "słabość" bedzie więc zlikwidowana. Tak myślę przynajmniej
Przyznam również, że 8900 podoba mi się... niezmiernie! Nie miałem jej nigdy w ręku, ale jest po prostu piekna. Dodam, wyjaśnię, że nie mam 13 lat i nie kupuje telefonów dla ich urody, choć jestem estetą i jeśli sprzęt ma taką cechę, to jest jego atutem.
A nowy sprzęt (telefon/terminal) potrzebuję głównie do rozmów i pisania smsów (przynajmniej na razie). I prosze bez komentarzy w stylu "to kup sobie nokię 1661"Jednak od pewnego czasu "chodzi za mną" telefon z klawiaturą QWERTY. A że nie lubię... badziewia, to skierowałem swoje poszukiwania na tory nokii e71. A po kilku dniach "odkryłem" BB 8900.
No dobra... Wygadałem się... Wypisałem...
Ale jeśli ktokolwiek chciałby mnie przekonać na stronę BB, to bardzo proszę o komentarze. Jak na razie w tym duecie (8900 vs e71/e72) jest remis, czyli 50/50.
PS
Muszę uczciwie napisać, że możliwość czytania tak wielu opinii o sprzęcie działa na korzyść za wyborem "jeżynki"Mam na myśłi potencjalne problemy, ciekawostki czy pomoc w konfiguracji. Wielu z was ma potężną wiedzę!!! BRAWO!
PS2
I proszę też unikać komentarzy w stylu "człowieku, czy ty wiesz do czego słuzy BB? Toż to biznesowy mercedes, a nie telefon do rozmów i smsów". Wiem, wiem, ale co tam... cena czyni cuda (w orange mogę go mieć za 100 PLN). Skoro mogę mieć tak dobre urządzenie za niewielkie pieniądze, to niby dlaczego nie? A może z czasem odkryję dużo więcej możliwości niż mam obecnie. Np. pisanie na komunikatorach czy rozmowy VoIP

nad innymi... zwykłymi telefonami. Fakt, wiele z nich mnie przekonuje, choć nie będę korzystał z BB w celach biznesowych (przynajmneij na razie), nie będę również wykupował abonamentu BIS (przynajmniej na razie).
Odpowiedź z cytatem