Untitled 1

Biały Bold 9900

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 86 z 86
    Redaktor Avatar fism
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Wrocław
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

Cytat Napisał Hawryl Zobacz post
    Moja znajoma używa internetu na kartę w play i blueconnect w erze i raczej bardziej jest zadowolona z netu Pleyowego niż ery...więc nie wiem... ogólnie będę mógł powiedzieć coś więcej jak już sam zacznę używać
    A ja mam np. traumę z Playowym netem, ale w związku z tym, że BB będzie działać również w roamingu Plusa - raczej nie będzie można się skarżyć
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    Nie odpisuję na PW.

maruda Avatar Mr.mapka
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Toruń
    PIN
    ukryty
    Model BlackBerry
    9700
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    6.0.0.723

Domyślnie

Cytat Napisał fism Zobacz post
    w związku z tym, że BB będzie działać również w roamingu Plusa - raczej nie będzie można się skarżyć
    Jesteś pewien?

Zobacz co się z voicem dzieje.
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

W związku z powyższym nie odpowiadam w tych tematach na PM.

Redaktor Avatar fism
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Wrocław
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

Cytat Napisał Mr.mapka Zobacz post
    Jesteś pewien?

Zobacz co się z voicem dzieje.
    Napisałem "raczej" Myślę, że przerwy w sesji danych są mniej bolesne niż przerwy w połączeniach
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    Nie odpisuję na PW.

Zaawansowany Avatar Hawryl
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    PIN
    ...;
    Model BlackBerry
    9860
    BIS/BES
    BIS Play
    BlackBerry OS
    7.1.0.267

Domyślnie

No i już mogę co nieco powiedzieć o swojej nowej sieci trochę się obawiałem przerywania połączeń, ich kiepskiej jakości czy coś w tym stylu... i muszę powiedzieć, że nic takiego nie miało jeszcze miejsca... czy to idąc na 3G czy na UMTS...wszystko dobrze słychać w obie strony. Nie odczuwam zaników zasięgu ani żadnych tego typu spraw. Ja jestem naprawdę zadowolony z jakości usług w Play. Co do Bisa to chodzi tak samo jak i chodził mi w Play... nie odczuwam pobierania żadnych danych poza APN BB i nie mam żadnych dodatkowych kosztów (w odróżnieniu od PLUSA gdzie nie wiadomo czemu kasę mi pożerało). Ja jestem zadowolony, i muszę przyznać, że Bardzo... aha mimo wszystko Play ma o wiele lepszą obsługę przez internet (play24) niż plus... na stronie p4 widzę wszystko czego potrzebuje, wszystko jest przejrzyste i wyrazne w odróżnieniu od Plusa... Ja jestem zdecydowanie zadowolony z przejścia do Play'a (a przynajmniej na razie... zobaczymy jak będzie na koniec miesiąca;P)
    "Lepiej z kulą iść do piachu, niż zesrać się ze strachu"

Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    9780
    BIS/BES
    BIS Play
    BlackBerry OS
    6.0.0.576

Domyślnie

.: micro poradnik (z autopsji) o przeniesieniu nr i usługi BIS do innego operatora - bez wymiany terminala na nowy:.

Przed podjęciem decyzji o przeniesieniu nr należy zaopatrzyć się w dwa telefony bez sim lock'a (ewentualnie posiadać dostęp do tel. stacjonarnego) - na wypadek gdyby migracja nie poszła "gładko" i będziemy potrzebować kontaktu z operatorem.
    Odradzam podejmowanie takiej decyzji na kilka dni przed wyjazdem na urlop itp.

Z uwagi na podawane w regulaminach terminy i dni robocze, najlepiej dokonać zmiany w poniedziałek. Będziemy mieć wtedy cały tydzień na ewentualne rozwiązanie problemów technicznych.

Musimy być też przygotowani na fakt, że nasz przeniesiony nr nie będzie działał przez jakiś czas, nie będzie nam funkcjonować usługa BIS itd.... czyli generalnie należy się uzbroić w cierpliwość

poniedziałek 06.06
    Uzbrojony w kopię umowy u aktualnego operatora oraz niezbędne dokumenty wymagane do podpisania nowej umowy, udałem się do salonu wybranego operatora.
    Ofertę miałem już wybraną wcześniej, więc po krótkiej rozmowie podpisaliśmy umowę oraz pełnomocnictwo do przeniesienia numeru.
    Otrzymałem nową kartę sim z tymczasowym nr operatora i zapewnieniem, że wszystko pójdzie sprawnie.
    Z doświadczenia wiem, że im mniej mamy czasu i bardziej nam zależy tym więcej problemów napotykamy po drodze.
    Zgodnie z ustaleniami przeniesienie nr miało nastąpić w nocy z 7/8.06, a aktywacja usług BIS, roaming itp 7.06 do końca dnia ...

wtorek 07.06.
    Aby móc zarejestrować swój terminal BB w usłudze BIS u nowego operatora należy zadzwonić do starego operatora i poprosić o skasowanie posiadanego tam konta BIS. Operator ma na to chyba 24h ... w każdym razie po złożeniu takiej dyspozycji moje konto zostało deaktywowwane = przestałem mieć dostęp do BIS u starego operatora.
    W tym samym dniu miała już działać usługa BIS u nowego operatora, ale nie działała = system operatora długo "mielił" aktywacje usług dla konta i pomimo kilku rozmów z BOK nie udało się BIS'u włączyć.

Około godziny 23 z minutami, aktywowano mi usługi zlecone wraz z aktywacją nr u nowego operatora.

środa 08.06
    W nocy doszło do wymiany nr pomiędzy operatorami. Mogę już wykonywać połączenia ze zmigrowanego nr ale nie można się dodzwonić
    BIS nie działa nadal
    Po rozmowie z BOK nowego operatora zaczyna działać usługa BIS
    Nadal nie można się do mnie dodzwonić ...

Po kilku godzinach, ponownie dzwonię do BOK i otrzymuję informację że poprzedni operator coś schrzanił z routingiem nr i musi to poprawić - ma na to 24h....

Dzwonię do starego operatora i informuję o sytuacji otrzymując informację, że u nich jest ok. Sprawdzą w każdym razie i jeśli się okaże, że coś sknocili faktycznie to w ciągu 24h to poprawią.

... na chwilę obecną czekam na odblokowanie nr ... cdn

edit: 14:20 - wszystko już działa, operacja trwała jakieś 48h. Pozdrawiam osoby z infolinii i działów technicznych zaangażowane w przeniesienie. Dzięki może kiedyś to przeczytacie

edit:

11.06 sobota
    okazało się, że nie działają mms'y ... problem udało się rozwiązać 13.06

edit:
    17.06 czwartek
    "Historia zatoczyła koło" - dosłownie w moim przypadku, od dziś mam nr w Play Miałem kiedyś dawno temu nr w Play, ale przeniosłem się do Plus'a. Potem po dwóch latach krótki epizod z Era/T-Mobile i ostatecznie wylądowałem w Play Daję im kredyt zaufania, mam nadzieję, że przez te ostatnie 3 lata poprawiła się jakość połączeń itp.

Tym razem przeniesienie nr odbyło się bezboleśnie, tzn trwało 1 dzień. Gratulacje dla P4 za aktywację BIS w 5 minut, za działające połączenia i mms'y (y) od początku.

ps. decydującym dla mnie argumentem za przeniesieniem się z t-mobile do play był/jest koszt połączenia przychodzącego w roamingu na poziomie 1PLN oraz brak "kagańca" na BIS (t-mobile ma zapis w regulaminie o możliwości obniżenia prędkości transferu po przekroczeniu 100MB wygenerowanego ruchu po apn blackberry.net)
    Ostatnio edytowane przez p@dre ; 17-06-11 o 13:14 Powód: aktualizacja

Zaawansowany Avatar Hawryl
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    PIN
    ...;
    Model BlackBerry
    9860
    BIS/BES
    BIS Play
    BlackBerry OS
    7.1.0.267

Domyślnie

A u mnie wszystko poszło gładko i bez takich problemów. W momencie kiedy na telefonie zniknęło logo starego opka wymieniłem kartę sim na nową i wszystko ruszyło z kopyta bis aktywowałem przez neta i aż do tej pory (jakoś 3 miesiąc już) działa wszystko ok
    "Lepiej z kulą iść do piachu, niż zesrać się ze strachu"