Do wlochatego:
Ech... czy takich postów masz półtora tysiąca na koncie?
Po 1. Można mieć pocztę e-mail w BlackBerry nie używając BIS/BES. Służy do tego np.: program Shangmail.
XYZ napisał: "Te service booki pozwoliły mi odpalić BEZ POSIADANIA BIS/BES:
- ORANGE: MMS, e-maile (shangmail, ale tylko odbieranie e-maili działało, wysyłanie jakoś nie?) i NATYWNY BROWSER BLACKBERRY w ORANGE"
Po 2. Internet nie działa po wpisaniu odpowiednich ustawień w pola APN. Gdyby tak było nie pytałbym o to. <- Szanuj innych użytkowników forum. Nie każdy nie szukał, nie googlał i nie sprawdzał metod opisanych w innych postach.
Po 3. Nie pisz "chyba będzie trzeba wgrać zmodyfikowane sb z tego tematu.", bo to niczego nie wnosi. "Chyba", to się łódka na wodzie. Jeśli chcesz się wypowiedzieć i masz w ogóle coś do powiedzenia, napisz co i jak zmodyfikować. Tylko w ten sposób pomożesz innym użytkownikom.
Widzisz... nie ma prywatnych stanów umysłu, a to znaczy, że problem z moim BB, który opisuję ma pewnie jeszcze wielu ludzi. Nie pomagając mnie, nie pomagasz też innym.
Zwróć uwagę, że nie każdy pisze nowe posty, tylko być może czyta i szuka rozwiązań w postach, które ktoś już wcześniej napisał.
Ludziom nie chce się przeglądać forów właśnie ze względu na jałowe wypowiedzi zarejestrowanych użytkowników, ze względu na olbrzymią stratę czasu związaną z bezsensownym brnięciem przez niekończące się wypowiedzi, które niczego nie wnoszą.
Do XYZ:
Mówiąc serio liczyłem na Twoją odpowiedź
Nie piszę do Ciebie PW, bo pisząc tutaj dajemy innym szansę na znalezienie rozwiązania w sposób mam nadzieję, łatwy
Jeśli możesz lub ktokolwiek inny, może podać jakieś konkretne rozwiązania, to bardzo proszę.
Do Admina:
A może, wzorem innych forów, należałoby wprowadzić przyciski reputacji?
Space is Information is Space...
1. Ja nie używam BIS/BEZ praktycznie tylko ze względu na posiadanie karty SIM w systemie prepaid. Jeśli możesz wykupić BIS to najłatwiejsze wyjście, bo wtedy masz przecież wsparcie od operatora sieci, gotowe service booki itd.
2. Ja bym zrobił tak:
- najpierw instalacja najnowszego softu dla danego modelu (względnie nowszego niż ten który masz obecnie),
- wyjęcie karty SIM i włożenie z innej sieci,
- sprawdzenie czy telefon nie pobrał sobie właściwych service booków po aktualizacji softu (jak pisałem, dla prepaida w ORANGE - BB 8100 z softem 4.2 SAM pobrał sobie właściwe service booki dla MMS, BROWSERA BB, internet też działał; NIEDOSTĘPNE BYŁY E-MAILE z menu głównego np. SHANGMAIL; google mail działał ZAWSZE, bezproblemowo; z tego co pamiętam w ERZE - TAK TAK - również pojawiły mi się ustawienia dla ERY),
Ogólnie eksperymentuj, robiąc kopie SB- niczym nie ryzukujesz.
OSTATECZNIE BOWIEM - SB zostaną przywrócone po nadpisaniu softu w telefonie.
Ostatnio edytowane przez XYZ ; 12-08-09 o 11:25
@ BORG:
Po pierwsze - to że jesteś nowy na forum nie oznacza że masz prawo do tego aby mnie pouczać. Bo od tego jest tu admin i moderatorzy. A jeśli uważasz że nie pomagam na forum to złóż odpowiedni wniosek, w odpowiednim dziale na forum do admina.
Po drugie - masz racje - zapomniałem dodać informacji o shangmailu - jednak do wysyłania maili potrzebujesz:
Po 3cie - napisałem o internecie tak bo w moim przypadku wystarczyło wpisać apn i całą reszte i działało.skorzystać z dodatkowe service booka (browser bez BIS) - poszukaj na forum.
Sprawdz: opcje-sieć komórkowa (albo sieć) czy masz włączone usługi danych (o tym nie piszesz więc pytam).
Po 4te - z mmsami może być trudno, bo Polscy OPkowie nie mają w sprzedaży STORMA, przez co zdarzają się problemy z mmsami. Dlatego kolega XYZ podał metode jak edytować service booki (co jest przypuszczam dla niektórych pomocne). Na temat tworzenia/modyfikowania sb się nie wypowiadam bo się na tym nie znam.
Po 5te:
Najpierw spróbuj wyczyścić terminal do zera sprawdzić czy masz ITpolicy (ewentualnie wgrać czyste ITP) i zainstalować na nowo OS. A potem kombinuj z sb.
Ostatnio edytowane przez wlochaty ; 12-08-09 o 21:02
zrobilem tak jak w instrukcji, moj BB Tour podczas laczenia z netem pokazuje tylko "requesting" ale tak jakby nie mogl sie polaczyc bo nic wiecej oprocz tego nie ma... co robic?