Terminal należy rozebrać, wypłukać w czystym alkoholu a następnie wysuszyć w temp. pokojowej.
Jeśli zalanie nastąpiło jakiś czas temu wskazane jest użycie wanny ultradźwiękowej.
Od siebie dodam, że jak urządzenie już wyschnie to dla odparowania wszystkiego można zagrzać płytę główną suszarką - grzejemy powoli i równomiernie na całej powierzchni. Skręcamy po ostygnięciu dopiero.
Swoją drogą od zapocenia nic mu nie powinno być, mój już kilka razy był i żyje do tej pory.![]()
BlackBerry Torch 9800 @ 6.0.0.723
BlackBerry Pearl 9105 @ 6.0.0.723
półżywy BlackBerry 9000 @ 5.0.0.1079 (JSL v7.0) z BIS PLAY
PalmOne Treo 650
Wysyłkowa naprawa BB - software i drobny hardware.
Było: 7230, 7290, 8100, 8110, 8300, 8310, 8520, 8800, 8820, 9000, 9500, niektóre po kilka razy
[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
Nie pomagam na PW!
taaaak... pot to raczej w większości woda. IMHO
Witam.
Wczoraj mieliśmy wypadek na jeziorze. Zalaniu uległy dwa blackberry. W wodzie przebywały około 20 minZ telefonów zostały wyciągnięte wszystkie ruchome częsci. Czy te telefony mają jeszcze szanse na ratunek? Jezeli tak to czy jest jakiś serwis blackberry we Wrocławiu, któremu mogę zaufac? Proszę o pilną informację!
Witam!
Wczoraj wieczorem po kąpaniu wziąłem do ręki BlackBerry i lekko się pomoczył. Wydaję mi się, że do telefonu dostała się wilgoć. Raczej jest to pewne i z tym wiąże się problem, bowiem telefon szwankuje. Po włączeniu go nie da wpisać się kodu PIN, dopiero jak ekran się przyciemni, to klikam czerwoną słuchawkę i mogę wykonać tę czynność. Po przyciemnieniu ekranu telefon nie reaguje, dopiero na czerwoną słuchawkę, wtedy wszystko wraca do normy. Klawisz enter w ogóle nie działa, ani skrót alt + shift + delete. Podczas pisania smsów nie wszystkie klawisze łapią i telefon tnie się. Po wyłączeniu telefonu nie da się go z powrotem włączyć, trzeba wyciągnąć baterie i dopiero wtedy się włącza.
Wiem, że podobne tematy już istnieją, ale nie znalazłem rozwiązania. Usunąłem dane i wgrałem aktualizacje jeszcze raz (mam najnowszego softa w 8520 Curve), ale problem pozostaje ten sam. Na noc wyciągnąłem baterie z telefonu.
Inni mieli podobny problem, więc jeśli ktoś go rozwiązał, to proszę o pomoc.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc,
David
Przeniosłem Twój temat, przeczytaj pierwszego posta z tego tematu.
BlackBerry Torch 9800 @ 6.0.0.723
BlackBerry Pearl 9105 @ 6.0.0.723
półżywy BlackBerry 9000 @ 5.0.0.1079 (JSL v7.0) z BIS PLAY
PalmOne Treo 650
Wysyłkowa naprawa BB - software i drobny hardware.
Było: 7230, 7290, 8100, 8110, 8300, 8310, 8520, 8800, 8820, 9000, 9500, niektóre po kilka razy
[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
Nie pomagam na PW!
Nie zauważyłem, że przeniesiono tutaj mój post, więc skopiuje z innego tematu.
"Witam!
Początkowa moja wiadomość brzmiała tak:
"Wczoraj wieczorem po kąpaniu wziąłem do ręki BlackBerry i lekko się pomoczył. Wydaję mi się, że do telefonu dostała się wilgoć. Raczej jest to pewne i z tym wiąże się problem, bowiem telefon szwankuje. Po włączeniu go nie da wpisać się kodu PIN, dopiero jak ekran się przyciemni, to klikam czerwoną słuchawkę i mogę wykonać tę czynność. Po przyciemnieniu ekranu telefon nie reaguje, dopiero na czerwoną słuchawkę, wtedy wszystko wraca do normy. Klawisz enter w ogóle nie działa, ani skrót alt + shift + delete. Podczas pisania smsów nie wszystkie klawisze łapią i telefon tnie się. Po wyłączeniu telefonu nie da się go z powrotem włączyć, trzeba wyciągnąć baterie i dopiero wtedy się włącza.
Wiem, że podobne tematy już istnieją, ale nie znalazłem rozwiązania. Usunąłem dane i wgrałem aktualizacje jeszcze raz (mam najnowszego softa w 8520 Curve), ale problem pozostaje ten sam. Na noc wyciągnąłem baterie z telefonu."
Problemem tego szwankującego softa jest ciągle wciśnięty klawisz "enter".
Dzisiaj "lekko" rozłożyłem telefon (poprawiłem klawiaturę, nie zdejmowałem całej obudowy) i zauważyłem, że przycisk enter nie jest wciśnięty. Wczoraj, kiedy ten problem zaistniał, jak poprawiałem klawisz, to działał normalnie, ale miękko. Był jak dotykowy. Spróbowałem przeczyścić dmuchając (wiem, że to żadne czyszczenie), ale telefon ciągle reaguje, jakby był naciśnięty. I tu pada pytanie, czy jest to problem związany z softem czy techniczny?
Inni mieli podobny problem, więc jeśli ktoś go rozwiązał, to proszę o pomoc.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc,
David"
następnie:
"Zaraz po napisaniu posta wziąłem się za wipe'a i zmianę softu. Nic nie dało, a więc rozpocząłem proces rozbiórki. Trochę się namęczyłem, aż w końcu całego rozebrałem i na klawiszu enter wydaje się jakby naderwana ta gumowa nakładka i to bardziej od zużycia, więc mogła się tam dostać woda czy coś. Przeczyściłem alkoholem, ale ogólnie problemu nie rozwiązałem, enter ciągle zachowuje się, jakby był wciśnięty (nie ma jakiejś opcji wyłączenia klawisza? Wątpię w to bardzo, ale może) więc z myślą o pisaniu (około 3000 smsów i do GG) zamawiam BB 9700 Bold.
Ale dzięki za pomoc!"
i tutaj raczej są nieodwracalne zmiany, chociaż ja się na tym nie znam. Jedynie co mnie nurtuje to to, że ten klawisz jest ciągle wciśnięty, przez co telefon wolno chodzi i soft wydaje się przez to być uszkodzony. Czy to wina wody? Prawdopodobnie dokopała leżącego, ale dziwi mnie jedno. Klawisz na początku był ciągle wciśnięty, potem lekko chodził, ale jak się go poruszyło, to działał, a teraz znowu zachowuje się jak wciśnięty. Skąd się to wciśnięcie bierze, to ja nie wiem.