Cóż, różne rzeczy się w życiu zdarzają, także czasem nasze BB może dotknąć jakaś tragedia związana z wodą (o zalaniu/zawilgoceniu mowa :P). Przedstawiam podstawowy sposób którym można zminimalizować szkody wyrządzone przez wodę, sposób domowy tak więc cudów nie należy się spodziewać, ale odratowałem tak kilka telefonów (nie BB) po zalaniu.
Otóż:
1. Po zalaniu pierwsze co robimy to jak najszybciej wyciągamy baterię z BB!
2. Jeżeli zalaliśmy telefon czymś słodkim (np. Colą) sprawa się komplikuje, jeżeli była to zwykła woda sprawa jest troszku mniej skomplikowana.
3. Możliwie jak najszybciej rozkręcamy telefon, nie suszymy go, wręcz przeciwnie - bierzemy pudełeczko plastikowe (np. po Ferrero Rocher) które jest czyste, wkładamy tam SAMĄ płytę główną telefonu (bez wyświetlacza/głośnika/innych!) i zalewamy spirytusem. Telefon zostawiamy na jakiś czas (najlepiej na noc) potrząsając w miarę możliwości pudełeczkiem.
4. Warto także wziąć nieużywaną szczoteczkę do zębów i przetrzeć nią elementy na płycie głównej; przy zalaniu słodkimi płynami jest to raczej konieczne.
5. Wyciągamy płytę główną, zostawiamy na parę godzin coby spirytus mógł odparować. Po paru godzinach grzejemy płytę suszarką i zostawiamy na następne parę godzin, dla pewności jeszcze raz suszarkujemy.
6. Skręcamy telefon, próbujemy go uruchomić.
Powyższy sposób jest "pierwszą pomocą", najlepiej iść po zdarzeniu a przed pierwszym uruchomieniem do komisu i poprosić o przeczyszczenie w wanience ultradźwiękowej.
Nie polecam wódki bo ma za mało procent, tymbardziej innych alkoholi. Nie stosujemy benzyny ekstrakcyjnej (możecie się śmiać, ale spotkałem takie przypadki) - można tylko pogorszyć sprawę.
Ryż i inne tego typu sposoby polecam miłośnikom kuchni azjatyckiej - może i wilgoć pomoże szybciej usunąć, ale na pewno nie usunie osadu z płyty głównej który robi zwarcie.
Sposób tyczy się również innych telefonów jak i sprzętów elektronicznych, z doświadczenia wiem jednak, że im nowszy telefon tym ciężej go odratować z zalania.
Uwaga!!! Jak rozebrać terminal Blackberry dowiecie się w poniższym wątku, również z naszego FAQ:
[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] [edit porhinio]

Odpowiedź z cytatem
jutro spróbuję w Twój sposób odpalić 6610
która zalega w szufladzie