Strona 3 z 34 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 338
    Zaawansowany
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    9500
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    5.0.0.484

Domyślnie

Jestem po instalacji nowego OS. Wszystko działa szybko, sprawnie. Z nowości w stosunku do OS4.7 zauważyłem:
    - w theme, jak zauważył Szuri21, można klikać w zegar i zasięg, aby otworzyć odpowiednią opcję, ponadto można ustawić Today, czyli wyświetla tylko Wiadomości, Telefony i Wpisy z kalendarza, zamiast ikonek.
    - mam BIS w Plusie i mapy BB zaczęły działać
    - w każdym menu pojawiła się opcja BugReport, telefon robi zrzutekranu i potem pojawiają się do wyboru do wypełnienia: observed results, expected results, reproducibility. Po ich wypełnieniu można wysłać BugReport wraz ze zrzutem ekranu, logami, itp.. W opcjach jest możliwość wyłączenia tej funkcji
    - w Aplikacjach pojawiła się ikonka Files (prosty menedżer plików z podglądem praktycznie wszystkich plików)
    - w OS 4.7 po wejściu w Media do wyboru były odpowiednie ikonki na dole aplikacji, teraz Media to folder z oddzielnymi aplikacjami typu Pictures, Ring Tones, Videos itd.
    - pojawiły się dwie nowe aplikacje: BatteryLog - do określania stopnia zużycia baterii oraz Quincy do zarządzania dziennikiem transakcji (np. czyszczenie po upływie określonej liczby dni, wysłanie logów do supportu, itp.)
    - opcja Security Wipe ma teraz trzy opcje do wyboru: 1. maile kontakty, itp. 2. Media Card, 3. Uwzględnij aplikacje firm trzecich
    - w spisie aplikacji pojawiły się ikonki przy każdej aplikacji oraz nazwa producenta aplikacji, aplikacje są teraz w opcjach, a nie w zaawansowanych opcjach
    - nie pamiętam, czy w opcjach Mobile Network, było wcześniej podmenu Tools z dwoma opcjami Ping i DNS Lookup
    - zniknęła opcja wysyłania MMS (i tak nie używam)
    - nie mogę wejść do kontaktów z ikonki (przez zieloną słuchawkę mogę) - pojawia się komunikat, że aplikacja kontakty jest już uruchomiona
    - w opcjach screen/keyboard pojawiło się Key Ghosting Options: jest do wyboru 6 różnych możliwości pojawiania się naciśniętego klawisza w miejscu kursora (przy klawiaturze qwerty pojawia się jedna literka, a przy np. multitap wszystkie z danego klawisza)
    - zakładki w browserze
    - automatyczna aktualizacja strefy czasowej
    - dwie nowe wielkości czcionek: 5 i 6
    - po wejściu do menu Media i wybraniu z menu opcji Memory Use pokazuje się ekran z informacją co. ile zajmuje na karcie SD oraz w pamięci urządzenia
    - nie wiem czy był wcześniej equalizer dla odtwarzania muzyki
    - po odebraniu telefonu na dole teraz są małe ikonki: show keyboard, edit notes, speaker, hold, conference
    Ostatnio edytowane przez skrzat ; 28-07-09 o 12:26 Powód: Dodano kolejne uwagi

BESAdmin Avatar Tweedle
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    PIN
    :)
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BES T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

Cytat Napisał skrzat Zobacz post
    - w theme, jak zauważył Szuri21, można klikać w zegar i zasięg, aby otworzyć odpowiednią opcję, ponadto można ustawić Today, czyli wyświetla tylko Wiadomości, Telefony i Wpisy z kalendarza, zamiast ikonek.
    Fajny fiuczer - nie trzeba wchodzić w żadne opcje z głównego okrenu można zmieniać między 3G a 2G, co się bardzo przydaje gdyż u mnie na 3G nie działa browser wogóle (nie łączy się z BES.
    - w każdym menu pojawiła się opcja BugReport, telefon robi zrzutekranu i potem pojawiają się do wyboru do wypełnienia: observed results, expected results, reproducibility. Po ich wypełnieniu można wysłać BugReport wraz ze zrzutem ekranu, logami, itp.. W opcjach jest możliwość wyłączenia tej funkcji
    Przydatna funkcja do powiadamiania RIM o błędach i może wreszcie wypuszczą OS-a stabilnego oznaczonego wersją 5.0
    - w Aplikacjach pojawiła się ikonka Files (prosty menedżer plików z podglądem praktycznie wszystkich plików)
    to też bardzo dobre, nie trzeba doistalowywać Rove Files Manager aby przeglądać zasoby sieciowe we własnej firmie (za pośrednictwem BES 5.0)
    - w OS 4.7 po wejściu w Media do wyboru były odpowiednie ikonki na dole aplikacji, teraz Media to folder z oddzielnymi aplikacjami typu Pictures, Ring Tones, Videos itd.
    - pojawiły się dwie nowe aplikacje: BatteryLog - do określania stopnia zużycia baterii oraz Quincy do zarządzania dziennikiem transakcji (np. czyszczenie po upływie określonej liczby dni, wysłanie logów do supportu, itp.)
    batterylog - przydatne choć jeszcze do końca nie rozgryzłem, quincy - ciekawe czy zostawią to w pełnym OS 5.0 czy tylko w becie będzie dostępne.
    - opcja Security Wipe ma teraz trzy opcje do wyboru: 1. maile kontakty, itp. 2. Media Card, 3. Uwzględnij aplikacje firm trzecich
    bardzo przydatne opcje do wyboru
    - w spisie aplikacji pojawiły się ikonki przy każdej aplikacji oraz nazwa producenta aplikacji, aplikacje są teraz w opcjach, a nie w zaawansowanych opcjach
    przynajmniej mniej do przejścia aby odinstalować aplikacje - swoją drogą to ciekawe czy odinstalowywanie aplikacji z głównego ekranu (za pomocą opcji delete) wreszcie kasuje też i moduły czy tylko główną aplikację.
    - nie pamiętam, czy w opcjach Mobile Network, było wcześniej podmenu Tools z dwoma opcjami Ping i DNS Lookup
    z tego co pamiętam to dopiero w os 5.0.0.100 się to pojawiło
    - zniknęła opcja wysyłania MMS (i tak nie używam)
    u mnie jest po wejściu we wiadomości możliwość wysłania MMS
    - nie mogę wejść do kontaktów z ikonki (przez zieloną słuchawkę mogę) - pojawia się komunikat, że aplikacja kontakty jest już uruchomiona
    a u mnie po załadowaniu kontaktów z backupu BBM 5.0 już się nie chce odpalić - pojawia się ten sam komunikat co u kolegi skrzata że aplikacja już jest uruchomiona.
    - w opcjach screen/keyboard pojawiło się Key Ghosting Options: jest do wyboru 6 różnych możliwości pojawiania się naciśniętego klawisza w miejscu kursora (przy klawiaturze qwerty pojawia się jedna literka, a przy np. multitap wszystkie z danego klawisza)
    jeszcze nie testowałem
    - zakładki w browserze
    przydatne
    - automatyczna aktualizacja strefy czasowej
    to mi się spodobało - jak tylko odpaliłem nowy soft to się uruchomiła ta opcja.
    - dwie nowe wielkości czcionek: 5 i 6
    nie wiem czy do czegoś się to przyda - trochę małe wielkości
    - po wejściu do menu Media i wybraniu z menu opcji Memory Use pokazuje się ekran z informacją co. ile zajmuje na karcie SD oraz w pamięci urządzenia
    przydatna funkcja
    - nie wiem czy był wcześniej equalizer dla odtwarzania muzyki
    equalizer był obecny bodajrze od wersji 4.6.0.162
    - po odebraniu telefonu na dole teraz są małe ikonki: show keyboard, edit notes, speaker, hold, conference
    Sprawdze

Jak tylko potestuje go kilka dni dopiszę i swoje spostrzeżenia. Aktualnie zaliczyłem restart przy konfiguracji Gmail-a
    Jak to sie mowi do trzech razy sztuka udalo sie zainstalowac gmaila ale nie jest taki ladny jak przy poprzedniej wersji hybrydy. No coz potestujemy te 5.0.0.140 i zobaczymy czy pod koniec tygodnia nie zrobie downgadu.
    Ostatnio edytowane przez Tweedle ; 28-07-09 o 16:48 Powód: downgrade ??

PIN 0
    BlackBerry 9780 + MicroSDHC Mobile Ultra 8GB + PB 16GB
    OS 6.0.0.x
    Moje certyfikaty BB ->[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] blog o technologii BlackBerry

Zaawansowany
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    9500
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    5.0.0.484

Domyślnie

Zauważyłem, że po restarcie można wejść do kontaktów, ale po wyjściu już jest komunikat, że aplikacja jest już uruchomiona. Po kolejnym restarcie znów tylko raz można wejść
    Kolejną aplikacją, która pozwala tylko wejść raz po restarcie to Viigo, chyba że zostawi się go przy wyjściu w pamięci.

Też zaliczyłem 2 restarty, ale tylko gdy byłem w Browserze. Inne funkcje działają bez problemu.

Szkoda, że na ekranie Today nie można regulować wielkości czcionki

Zauważyłem jeszcze, gdy ktoś do mnie zadzwoni i nie odbiorę, gdy pojawi się okno "You have xx missed calls" i wybiorę View to otworzy się historia połączeń, tak jak w sofcie 4.7, ale od razu przefiltrowana do samych połączeń nieodebranych. Wcześniej była to historia dla wszystkich połączeń.

A teraz UWAGA!!!!!!! Największa nowość w sofcie 5.0, na którą wielu użytkowników BB czekali to możliwość ustawienia WIBRACJI JEDNOCZEŚNIE Z DZWONKIEM !!! Już nie trzeba instalować dodatków typu VibAndRing. W nowym sofcie jest to standard.
    Ostatnio edytowane przez skrzat ; 28-07-09 o 21:29 Powód: Uzupełniłem o nowe znaleziska :)

Nowy Avatar Daniel Marshall
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Kraków
    PIN
    236E9F6B
    Model BlackBerry
    9800
    BIS/BES
    BIS PLAY
    BlackBerry OS
    6

Domyślnie

Testowałem 5.0.0.140 ale strasznie gryzł się z moim bb (m.in. brak możliwości korzystania z komunikatorów), więc zostaje przy wersji os 4.7.0.164...

Zaawansowany Avatar miloszz
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Kraków
    PIN
    22E6853C
    Model BlackBerry
    9800
    BIS/BES
    BIS T-Mobile
    BlackBerry OS
    6.0.0.666

Domyślnie

Czy we wcześniejszych OSach było flagowanie wiadomości? Jeśli nie, to jest kolejna nowinka Jeśli tak, to mało uważny jestem :P
    Zastanawiałem się tylko, nic więcej. Prawdopodobnie wszyscy to wiedzą, prawdopodobnie pytając, wychodzę na głupca, prawdopodobnie jest to rzecz powszechnie znana...
    --------------------------------------------------------------------------
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

Redaktor Avatar fism
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Wrocław
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Play
    BlackBerry OS
    7.0

Domyślnie

nowinka od pierwszych bet 5.0, ale z tego co wiem, to to jest pierwsza na Storma
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    Nie odpisuję na PW.

BESAdmin Avatar Tweedle
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    PIN
    :)
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BES T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

Ja tez wczoraj wrocilem do wersji 4.7.0.164. Wersja 5.0.0.140 okropnie muliła i nie odpalały mi się żadne aplikacje - a jeśli już to działały tragicznie.

PIN 0
    BlackBerry 9780 + MicroSDHC Mobile Ultra 8GB + PB 16GB
    OS 6.0.0.x
    Moje certyfikaty BB ->[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] blog o technologii BlackBerry

Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Kraków
    PIN
    22E6853C
    Model BlackBerry
    9800
    BIS/BES
    BIS T-Mobile
    BlackBerry OS
    6.0.0.666

Domyślnie

Ja dziś pierwszy raz wziąłem OS5 "na miasto". Niestety, w domu lepiej się spisywał, a to dlatego, że Storm umilał mi czas muzyką dziś. Zaliczyłem w sumie ze trzy resety, dwa razy wybudzając podczas słuchania (raz guzikiem, raz wyciągając z etui) i jeden podczas czytania rssów w Browserze z muzyką w tle

Czekam na następne wersje, ale nie wracam Jeszcze...
    Zastanawiałem się tylko, nic więcej. Prawdopodobnie wszyscy to wiedzą, prawdopodobnie pytając, wychodzę na głupca, prawdopodobnie jest to rzecz powszechnie znana...

Nowy Avatar Daniel Marshall
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Kraków
    PIN
    236E9F6B
    Model BlackBerry
    9800
    BIS/BES
    BIS PLAY
    BlackBerry OS
    6

Domyślnie

dlatego cierpliwie poczekam na pełną 5 -tkę ...

Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Kraków
    PIN
    22E6853C
    Model BlackBerry
    9800
    BIS/BES
    BIS T-Mobile
    BlackBerry OS
    6.0.0.666

Domyślnie

Na CB ktoś napisał, żeby w opcjach playera wyłączyć automatyczne wyłączanie ekranu. Nie miałem okazji przetestować metody, ale ją zaaplikowałem (zawsze jak chcę dostać błąd, to wszystko mi pięknie działa, a jak chcę używać, to pojawiają się błędy, też tak macie? ).