GRUPY BBM [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]/[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]/[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]/[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]/[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]/[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
(4.5.0.188)BlackBerry8300Curve![]()
BlackBerry9780Bold(6.0.0.723)
Witam
Przeczytałem cały wątek i jeszcze kilka innych na temat połączeń internetowych w bb. Może coś przegapiłem może nie szukałem zbyt dobrze, nie wiem. Jednakże wiem, iż jak do tej pory nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Jak zmusić Blackberry albo jak go skonfigurować, żeby absolutnie żadna aplikacja nie łączyła się z internetem poprzez apn operatora.
Mój problem polega na tym, że bardzo często jakaś aplikacja, bądź aplikacje, łączą się z internetem bez mojej wiedzy. Niestety ale nie mam pojęcia co to może być. Połączenia są w bardzo różnych godzinach [jak dla mnie losowych np.: 3 lub 4 nad ranem] transfer przeważnie jest to 10kb. Nie zwróciłbym na to uwagi gdyby nie to, że w miesiącu miałem nawet 50 do 70 takich połączeń.
Na początku w ustawieniach tcp nie miałem nic wpisanego teraz mam wpisane losowe znaki. Jedyną rzeczą, która pomogła mi na początku poradzić sobie z tym problemem to, wykasowanie z rejestru usług wpisów, które w nazwie mają WAP. Niestety ale nie jest to dla mnie rozwiązanie problemu, ponieważ po każdym restarcie urządzenia wpisy z powrotem pojawiają się w rejestrze usług [miałem tak w BB9700 na os 5] i trzeba je za każdym razem kasować. Jest to dosyć męczące rozwiązanie. Próbowałem też w opcjach każdej aplikacji ustawić aby urządzenie automatycznie blokowało dostęp do internetu. Niestety to rozwiązanie również do końca się nie sprawdziło, ponieważ za każdym razem gdy uruchamiałem poszczególne aplikacje pojawiały mi się komunikaty aby zezwolić danej aplikacji na połączenie internetowe- jest to dla mnie bardzo uciążliwe.
Moje pytanie do was jest takie:
Co powinienem zrobić aby połączenia odbywały się tylko za pośrednictwem BIS bądź Wi-Fi ?
Co zrobić aby taka blokada była stała?
Czy jest jakiś program, który może zablokować połączenia przez apn operatora?
Jeśli był już taki temat na forum to proszę abyście odesłali mnie do niego wstawiając odpowiedni link. Jeśli nie było takiego tematu to proszę o poradę co mam z tym fantem zrobić. Obecnie mam BB Torch 9800 [od około 24 godz] z bis w play. Wcześniej miałem 9700 również z bis-em w play na OS5 nie pamiętam dokładnie której wersji.
Będę wdzięczny za pomoc lub naprowadzenie na rozwiązanie.
Ewentualnie czy jest jakiś program, dzięki któremu będę wiedział jakie programy i o jakiej godzinie łączą mi się z internetem, wtedy będę mógł porównać to z tym co mam w bilingu i będę wiedział jaki program bezczelnie łączy mi się z netem po apn operatora.
witam : ) widzę, że każdy chociaż może połączyć się z internetem w BB. Ja posiadam w play BB 8520 od dwóch dni. Niby skonfigurowalam przeglądarke, ustawilam jak pani powiedziała APN włączone, APN: internet, nazwa hasło- brak. Usługa informacjii sieciowych również włączona. nie wiem czy mam BIS i jeszcze dokładnie nie wiem na czym to polega. Mam play pakiet z internetem (fb, nk za darmo) wifi niby wlączam, sieć wykrywa tą, którą mam w domu, jednak jest przy wifi biały minus, domyslalm że że coś jest nie tak. Przeglądarka sie uruchamia i co nie wpisze: serwera nie można odnaleźć. Aż się boje iść do punktu play, bo przecież oni nie maja ustawień dla BB i pewnie nie potrafią tego zrobić. Ja też się na tym zbytnio nie znam a chciałabym żeby ten internet mi działał. Kto pomorze w pierwszych krokach ? jeśli chcecie mnie odsyłać do wątków to dzięki ale siedze tu od dwóch dni i nie poradze sobie z tym : (
Nie bede taki I odpowiem ci niusia.
Po pierwsze jesli chcesz korzystac z przegladarki na apn opka to musisz ustawic w opcjach przegladarki na jesli dobrze pamietam to playnet (chyba tak sie ta przegladarka nazywa) jesli chcesz przegladac internet po wi-fi to w opcjach przegladarki musisz zmienic na przegladarke punktow aktywnych jesli. Chesz internet przegladac po bis to w ustawieniach przegladarki ustaw internet browser. Jesli masz aktywny bis to napis EDGE ma byc napisany duzymi literami. To chyba na Tyle. Polecam jednak zainstalowac opere, na starszym systemie jest niezastapiona.
NIE ODPISUJE NA WIADOMOŚCI PRYWATNE NA FORUM!!!
Kontakt WYŁĄCZNIE mailowy lub PIN!!!
[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
7290 Najlepszy z Najlepszych 4.0.2.35 chwilowo odpoczywa
PLAYBOOK 32GB 2.0.0.7971
BOLD 9900 7.1.0.205BIS T-Mobile
TORCH 9800 6.0.0.600 BIS T-MobileBOLD 9780 black 6.0.0.723 backup, white 6.0.0.576 BIS T-Mobile
BOLD 9650 6.0.0.280 na testach
9000>9520>9700>9100>9810>9860 sprzedane
Już doszłam do porozumienia, wystarczyło, że wytłumaczyła mi to sprytnie koleżanka która pracuje w play. Jednak dowiedziałam się przykrej rzeczy, ponieważ mam play oferte mix z internetem (9zl) miesięcznie za internet + 10 zl za usługe BB bez której jak dowiedziałam się od koleżanki internet mi chodzić nie będzie.
BlackBerry Torch 9800 @ 6.0.0.723
BlackBerry Pearl 9105 @ 6.0.0.723
półżywy BlackBerry 9000 @ 5.0.0.1079 (JSL v7.0) z BIS PLAY
PalmOne Treo 650
Wysyłkowa naprawa BB - software i drobny hardware.
Było: 7230, 7290, 8100, 8110, 8300, 8310, 8520, 8800, 8820, 9000, 9500, niektóre po kilka razy
Nie pomagam na PW!
Więc twoja koleżanka albo jest g...ia, albo się nie zna. Żeby internet działał na BB wcale nie trzeba mieć wykupionej usługi BIS. Zresztą jakbyś przeczytała co ci wcześniej napisałem to byś widziała jak uruchomić przeglądarkę, aby działała i można było korzystać z internetu. Mam wrażenie, że nie czytałaś poprzednich postów w tym wątku. Zresztą jeśli chodzi o połączenia internetowe to jest na tym forum kilka, jak nie kilkanaście, tematów o tym. Najlepiej będzie jeśli przeczytasz FAQ dokładnie, tam też jest wszystko w bardzo przystępny sposób opisane.
Mam pytanko czy dostanę odpowiedz na to co wcześniej napisałem.
Pozdrawiam
Widzę że nie tylko ja przeglądam bbforum w sobotnią noc![]()
Ostatnio edytowane przez 100lar3k ; 19-02-12 o 00:54 Powód: Drobny dopisek
Witam ponownie : ) dobrze wiedziec, że nie będe płaciła podwujniejesli ustawiam przeglądarke na punkty aktywne, wtedy gdy połączam się z wifi nie mogę otworzyć żadnej strony : ponieważ wyskakuje komunikat, że musze włączyć wifi. Jeśli łącze się przez PLAYNET wszystko jest w porządku, łączy się szybko. Myślałam, że to dlatego, że włączylam tą usługę bb. Wychodzi na to, że dużo ludzi straci troche pięniedzy, wykupując dodatkowo usługę bb. W takim razie włącze dezaktywacje usługi BB, zobacze czy interenet będzie chodził. Jeszcze wróce z pytaniem. Dzięki za pomoc : )
Ostatnio edytowane przez zmoka ; 19-02-12 o 18:49
NIE ODPISUJE NA WIADOMOŚCI PRYWATNE NA FORUM!!!
Kontakt WYŁĄCZNIE mailowy lub PIN!!!
7290 Najlepszy z Najlepszych 4.0.2.35 chwilowo odpoczywa
PLAYBOOK 32GB 2.0.0.7971
BOLD 9900 7.1.0.205BIS T-Mobile
TORCH 9800 6.0.0.600 BIS T-MobileBOLD 9780 black 6.0.0.723 backup, white 6.0.0.576 BIS T-Mobile
BOLD 9650 6.0.0.280 na testach
9000>9520>9700>9100>9810>9860 sprzedane