Chciałbym Wam zacytować moją mailową korespondencję z Erą. Ciekawe co o tym myślicie?
W miarę rozwoju sytuacji będę doklejał dalszy ciąg.
Zaczęło się od mojej prośby o podesłanie wniosku. Ciąg dalszy to cytaty:
Era:Witam
W związku z wyrażoną przez Pana chęcią korzystania z usługi przesyłam wzór wniosku aktywacyjnego. Wniosek, po wypełnieniu i podpisaniu, można odesłać do PTC listem na adres widoczny w stopce wiadomości e-mail, przesłać faksem na numer 22 413 6914 lub po zeskanowaniu przesłać jako załącznik do wiadomości e-mail w odpowiedzi na niniejsza wiadomość.
Ja:Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Bardzo proszę o informację czy w usłudze BIS zawarte jest korzystanie z przeglądarki systemowej BlackBerry po APN: blackberry.net
Era:Witam serdecznie
W celu sprawdzenia informacji dotyczącej Pańskiego pytania potrzebna będzie informacja, z jakiego urządzenia będzie Pan korzystał na podstawie tej informacji uzyska Pan odpowiedz na zadane wcześniej pytanie
Ja:Witam, będę korzystał z któregoś z urządzeń BlackBerry: 9000 Bold, 8900 Curve lub 9500 Storm.
Dziękuję za nadesłaną korespondencję.
Pragnę poinformować iż w wymienionych przez pana urządzeniach BlackBerry, w usłudze BIS jest możliwe korzystanie z przeglądarki systemowej BlackBerry po APN: blackberry.net.
Ja:Witam serdecznie,
bardzo proszę o aktywowanie usługi BIS wg wniosku zamieszczonego w załączniku niniejszej wiadomości.
Usługa została aktywowana po 2 godzinach od wysłania wniosku. Dalej:
Era:W odpowiedzi na przesłaną dyspozycję uprzejmie informuję, że w dniu 25.06.2009 została aktywowana dla numeru 602xxxxxx usługa BlackBerry BIS zgodnie z przesłanym wnioskiem.
Ja:Witam,
w dniu dzisiejszym została uruchomiona na mojej karcie sim usługa BlackBerry. W poprzednich mailach do Państwa w sposób wyraźny pytałem czy będzie możliwe korzystanie z systemowej przeglądarki BlackBerry z użyciem APN blackberry.net. Zostałem poinformowany po uprzednich pytaniach z jakiego urządzenia korzystam ,że jak najbardziej TAK. W związku z tą informacją uruchomiłem usługę BIS i zrezygnowałem z paczki blueconnect 500 mb ponieważ płacenie za dwa źródła dostępu do internetu jest bezsensowne. Po zalogowaniu sie do I-BOA widzę jednak,że transmisja danych w trakcie używania przeglądarki opisywana jest jako "erainternet". Bardzo proszę o wyjaśnienie mi takiego stanu rzeczy. Dodam ,że korzystanie z przeglądarki bez dodatkowych opłat za transmisję danych (oprócz abonamentu BIS) było dla mnie kluczowe przy uruchamianiu usługi BlackBerry.
Pozdrawiam i oczekuje na szybkie wyjaśnienie sprawy.
w odpowiedzi na Pana korespondencję uprzejmie informuję, że w telefonach BlackBerry do połączenia z internetem przeglądarka będzie używać APN erainternet. APN blackberry.net pozwoli Panu korzystać z wysyłania i odbierania maili na terytorium kraju bez dodatkowych opłat. Natomiast do przeglądania internetu w telefonie, proponuję włączyć pakiet blueconnect . Aktywacji może Pan dokonać samodzielnie poprzez I-BOA lub też kontaktując się z biurem obsługi abonenta numer 602900.
Liczę, że powyższa informacja będzie dla Pana pomocna i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Ja:Z przykrością stwierdzam, że Pańska informacja w absolutnie ŻADEN sposób nie rozwiewa moich wątpliwości. Wydaje mi się również ,że absolutnie nie prześledził Pan mojej dotychczasowej z Państwem korespondencji. W poprzednich mailach wyraźnie pytałem czy systemowa przeglądarka będzie pracowała po APN blackberry.net i po potwierdzeniu z mojej strony,że takowy sprzęt posiadam uzyskałem odpowiedź jednoznacznie potwierdzającą. I tak jak pisałem wczoraj tylko dlatego uruchomiłem usługę BIS i natychmiast zrezygnowałem z paczki blueconnect 500 mb.
A w dniu dzisiejszym informujecie Państwo jak gdyby nigdy nic ,że przeglądarka w BlackBerry będzie używała APN erainternet
i w BEZCZELNY sposób proponujecie Państwo jej włączenie. Czy to wszystko na co stać Erę w stosunku do wieloletniego, rzetelnego abonenta? Czy jedyne co Państwo potraficie zrobić to zaprzeczyć własnym słowom sprzed dwóch dni i w sposób karygodny próbować przejść nad tym do porządku dziennego?
Pilnie oczekuję jakiejś rzetelnej propozycji z Państwa strony w jaki sposób chcielibyście Państwo rozwiązać zaistniałą sytuację.
Sądząc po sposobie w jaki traktujecie Państwo abonentów nie oczekuję ,że Państwem wstrząsnę ale zapewniam ,że jeśli nie zaproponujecie Państwo satysfakcjonującej mnie rekompensaty starcicie abonenta ( a właściwie dwóch bo na koncie firmowym aktywne są dwa numery - generujące niemałe obroty i terminowo opłacane) a sprawę nagłośnię na największym polskim forum BlackBerry.
Pozdrawiam i oczekuję na pilną odpowiedź
C.D.N.

Odpowiedź z cytatem
. A tak na poważnie to nie oczekiwałbym wiele - tak jak napisałeś. Przynajmniej nie oczekiwałbym że uruchomią BISa rozszerzonego za 61 zł dla Ciebie.
Zrezygnowałeś z BC 500MB zeby włączyć BISa, a zaniedługo "oni" Ci odpisują zę musisz sobie włączyć BC (BlueConnect'a). Śmiech na sali!

.