Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 106
    Zaawansowany Avatar Szuri21
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Myślenice/Kraków/Firenze/Isola d'Elba
    PIN
    20deb150
    Model BlackBerry
    9500
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    5.0.0.1005

Thumbs up Szuri21 Hybrid OS for Storm 9500

Witam w temacie poświęconym mojej hybrydowej wersji OS. W tym temacie będziemy pisać o tym jak działa OS i jakie są z nim problemy. Temat założyłem aby pozbyć się zamieszania w głównym dziale OS
    ponieważ hybryda wymusza odpowiedniego traktowania telefonu i specjalistycznych metod instalacji.

O hybrydzie słów kilka

Hybrydy są tworzone przeważnie na bazie najnowszego OS., chyba, że nie nadaje się on zbytnio do tego lub posiada zbyt wiele błędów. Obok każdej hybrydy jest informacja na jakiej wersji bazuje. W moich hybrydach zostały zastąpione pliki aplikacji, urządzenia a także foldery Java i CDMA. Pliki pochodzą z różnych wersji OS. Celem stworzenia hybrydy było umożliwenie użytkownikom Storma jak najszybszej, najwygodniejszej i jak najdłuższej pracy na naszych BB. Jak pokazała wersja v1.0 udało mi się wszystko to osiągnąć. Udoskonalając swoje dzieło udało mi się dołożyć mały bonusik do stworzonej przeze mnie hybrydy, o którym mowa niżej.

JĘZYK POLSKI !!!

Chciałem Was poinformować, że istnieje możliwość dodania do każdej wersji OS języka polskiego.

Pliki języka polskiego pochodzą z OS 4.7.0.167. Jest to druga wersja języka polskiego dla BB Storm. Na chwilę obecną spolszcza wszystko. Dodatkowo znajduje się w paczce POLSKI SŁOWNIK SURETYPE.

Aby dodać do urządzenia język polski pobierz pliki z j. pl [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

Rozpakuj folder i przenieś go bezpośrednio na dysk tak aby jego ściezka była krótka np:

X:\PL\ gdzie X to litera dysku na który przekopiowałeś folder

Uruchom wiersz poleceń [Start -> Uruchom -> wpisz CMD i zatwierdź OK.

W nowo otwartym oknie wpisz:

Kod:
    "XXX\javaloader" -u load YYY\*__pl.cod
    Gdzie:
    XXX - ścieżka do folderu z javaloaderem [folder w którym jest zainstalowany jl_cmder] (standardowo c:\Program Files\JL_Cmder)
    YYY - ścieżka do folderu z plikami .cod

A więc jeśli Jl_Cmder jest zainstalowany w standardowej lokalizacji a folder z plikami języka polskiego jest na dysku C powinieneś wpisać tak:

Kod:
    "C:\Program Files\Jl_Cmder\javaloader' -u load C:\PL\*__pl.cod
    zatwierdź wciskając enter.

Pliki zostaną załadowane, terminal uruchomi się ponownie ale tym razme będzie miał język polski.

Instrukcja

Proszę również o uważne zapoznanie się z instrukcja, ponieważ instalacja wykonana zgodnie z moimi wskazówkami da Wam stu procentową pewność działania hybrydy

WAŻNE: Instalację każdej hybrydy wykonujemy na czystym OS i wersji OS podanej przy hybrydzie. Jeśli wersja aplikacji hybrydy to 167, to hybrydę instalujemy na OS 4.7.0.167. Nie tyczy się to jeśli przy linku podana jest inna bazowa wersja OS.

Dla osób instalujących pierwszy raz wersję Szuri21 Hybrid OS

1. Zainstaluj na PC i OS adekwatny do hybrydy[/U]
    2. Zainstaluj hybrydę na komputerze.
    3. Usuń plik Vendor.xml znajdujący się w folderze AppLoader (aby go zobaczyć musisz ustawić pokazywanie ukrytych plików i folderów) [możliwe, że go tam nie ma bo go już usunąłeś]
    4. Uruchom Loader.exe znajdujący się w folderze AppLoader.
    5. Kliknij dalej, wybierz połączenie, zaznacz drugą opcję pozwalając na zastąpienie oryginalnych plików i upgrade [nie zawsze pojawi się takie okno, pojawi się tylko wtedy kiedy hybryda podmienia pliki na starsze], wybierz potrzebne Ci aplikacje
    6. Odznacz [czyli wyłącz] backup danych i rozpocznij instalację.

Po 10/15 minutach instalacja dobiegnie końca. Wykonaj battery pull.

Od teraz możecie się w pełni cieszyć super szybkim, długo trzymającym baterię, stabilnym HYBRYDOWYM OS !!!

Kilka rad by Szuri21

1. Często jest tak, że wypuszczam kilka hybryd na jednej bazie OS. Aby zaoszczędzić sobie czasu i pracy po zainstalowaniu czystego OS przekopiuj cały folder z OS'em (C:Program Files/Common Files/Research In Motion/Shader/Loader Files/9500-v4.7.0.XXX) na pulpit i dopiero wtedy dokonuj zmian na plikach instalując hybyrdy. W razie potrzeby (niestabilność, nie upodobanie, nowa wersja hybyrdy) ponownej instalacji tego samego czystego OS usuniesz dotychczasową zawartość folderu 'Loader Files' i przekopiujesz je z powrotem mając czysty OS na komputerze w 5 sekund bez żadnego odinstalowywania i instalowania ponownie.

2. Wystrzegaj się częstych instalacji kolejnych OS'ów na siebie [tyczy się wszystkich OS i hybrydowych i oficjalnych] ponieważ nakładając je na siebie robisz niemały bałagan w swojej jeżynce. Owszem instalacja 2-3 OS'ów na siebie nie jest wielkim problem ale większa ilość nakładek może powodować dość poważny ubytek wolnych MB pamięci. W tak wypadku najlepiej wykonać WIPE przy pomocy BBSAK bo trwa to parę sekund i potem zainstalować nowy OS przy pomocy Loader.exe (lub DM). Osobiście wykonuję WIPE za każdym razem gdy busze zainstalować nowy OS.

3. Obserwuj swoja jeżynkę dokładnie (szczególnie jeśli masz hybrydy), zwróć uwagę na baterię i wolną pamięć. To, że u kogoś bateria na OS .XXX trzyma 3 dni to nie znaczy, że u Ciebie również tak będzie (zresztą baterię ciężko porównywać bo na to składa się wiele czynników: dzwonek, głośność, rozmowy, użytkowanie, jasność ekranu, czas w pokrowcu itp. itd). Tak samo sprawa się ma z pamięcią to ,że u kogoś jest 45mb To u Ciebie może być całkiem inaczej (tu również zależy od ilości aplikacji posiadanych, ale ogólnie łatwiej stworzyć dodając/usuwając aplikacje podobne warunki do innych). Podsumowując każda jeżynka inaczej zachowuję się na dany OS.

4. Jeśli tylko masz ochotę i czas to zachęcam do instalowania każdego nowego OS czy to oficjalnego czy też nie ale także hybryd. Instalacja na pewno nie zaszkodzi a może tylko pomóc. Tym bardziej, że bardzo łatwo jest wrócić z powrotem do poprzedniej wersji OS.

5. No i na koniec najważniejsza sprawa. Zapamiętaj sobie to raz na zawsze. BlackBerry nie da się zabić software'owo (czyli programami, OS, aplikacjami) bo zawsze można wykonać WIPE. Jeśli BB ma zostać zniszczone to tylko hardware'owo czyli przy użyciu siły fizycznej.

DOWNLOAD: [po załadowaniu strony klikamy Download i czekamy parędziesiąt sekund i klikamy "Click here to download this file"]

[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] [wersja aplikacji: .191, platforma: .286]

[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] OS 5.0.0.140 jako baza instalacji [wersja aplikacji: .167, platforma: .205]

[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] [wersja aplikacji: .148, platforma: .174]

[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] [wersja aplikacji: .141, platforma: .174]

Screenshots:

UPDATE

Właśnie skończyłem pracę nad najnowsza hybrydą 4.0 [wersja aplikacji: .191, platforma: .286]

Jest to kombinacja OS'ów: 4.7.0.167/5.0.0.140/5.0.0.146/5.0.0.191

Jest ona jeszcze szybsza, stabilniejsza i przede wszystkim zwalnia jeszcze więcej pamięci.

Upload skończony. Zapraszam do pobierania, testowania i dzielenia się wrażeniami.

Proszę również o uważne zapoznanie się instrukcją, ponieważ instalacja wykonana zgodnie z moimi wskazówkami da Wam stu procentową pewność działania hybrydy
    Ostatnio edytowane przez Szuri21 ; 05-09-09 o 16:56 Powód: 4.0
    BlackBerry 9500 Storm & 9520 Storm 2 @ 5.0.0.425 PL + microSD 4GB

BESAdmin Avatar Tweedle
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    PIN
    :)
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BES T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

Trochę pogmatwany ten opis Dobrze zrozumiałem że należy zainstalować hybrydę 1.2PL a dopiero potem wersję 2.0PL ?

PIN 0
    BlackBerry 9780 + MicroSDHC Mobile Ultra 8GB + PB 16GB
    OS 6.0.0.x
    Moje certyfikaty BB ->[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] blog o technologii BlackBerry

Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    PIN
    20deb150
    Model BlackBerry
    9500
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    5.0.0.1005

Domyślnie

Nie ! Instalację każdej hybrydy wykonujemy na czystej .141 z językami angielskim i włoskim.

W skrócie:
    instalujesz czysty .141 z językami włoskim i angielskim (ustawiasz język włoski w telefonie)
    • jeśli masz wersje hybrydy v1.0 lub v1.1PL to instalujesz ją
    • jeśli masz wersję hybrydy v1.2PL to wypakowujesz pliki i kopiujesz je do folderu z oryginalnym os zastępując oryginalne
    • jeśli masz wersję hybrydy v2.0PL to wypakowujesz pliki, usuwasz ORYGINALNE (te w folderze z oryginalnym OS) foldery Java i CDMA i kopiujesz wypakowane pliki zastępując oryginalne.

A potem to już normalnie Loader.exe i do dzieła.

Ale najważniejszą rzeczą jest instalacja 2 języków angielskiego i włoskiego (musi być ustawiony jako używany) na normalnej 141 i podczas instalacji hybrydy również muszą być zaznaczone te 2 języki.
    Ostatnio edytowane przez Szuri21 ; 01-06-09 o 10:01

Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    Storm
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    5.0.0.328

Domyślnie

Szuri w wersji V2,0PL dochodzi do końca po czym próbuje się połączyć z urządzeniem i pojawia się error 523. Czym może to być spowodowane?

BESAdmin Avatar Tweedle
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    PIN
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BES T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

Też to mam. Ciekawe czemu wywala. Ja narazie zostałem na wersji 1.0 (bez polskiego)

PIN 0
    OS 6.0.0.x
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] blog o technologii BlackBerry

Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    PIN
    20deb150
    Model BlackBerry
    9500
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    5.0.0.1005

Domyślnie

A wykonaliście dokładnie według instrukcji z dwoma językami. Mi wywala error 523 kiedy chce na pusta jeżynkę wgrać od razu hybrydę lub jak próbowałem instalować hybrydę tylko na języku angielskim. A gdy mam os .141 z angielskim i włoskim ustawionym na używany język to dopiero wtedy wykonuje upgrade do hybrydy. Ale specjalnie dla Was opublikuję wersję angielską i ewentualnie potem do niej specjalne spolszczenie.

A tak a pro po to chciałbym zobaczyć jak wykonujecie instalację OS. Jeśli Wam się chce to niech w skrócie opisze tutaj na forum swój sposób instalacji.

Odpowiedzcie na moje pytania TAK lub NIE:

1. Wykonałeś WIPE
    2. Zainstalowaleś na PC oficjalny OS .141
    3. Usunąłeś plik Vendor.xml
    4. Zainstalowałeś czysty OS .141 na telefonie wraz z 2 językami (włoskim i angielskim) i bez żadnych aplikacji
    5. Włączyłeś telefon i sprawdziłęś czy na oficjalnym 141 dział jak nalezy.
    6. Ustawiłeś na BB język włoski.
    7. Usunałeś foldery Java i CDMA z folderu z oryginalnym OS'em.
    8. Wkleiłeś do folderu z oryginalmym OS zawartośc mojej hybrydy (kopiujemy pliki i foldery, a nie cały folder bo on nie zastepuje innych plików)
    9. Zastąpiłes pliki podczas kopiowania.
    10. Sprawdziłeś czy plik vendor.xml jest na pewno usunięty.
    11. W loader.exe podczas instalacji hybrydy wybrałeś język angielski i włoski.
    12. WYŁĄCZYŁEŚ backup.
    Ostatnio edytowane przez Szuri21 ; 01-06-09 o 19:20

BESAdmin Avatar Tweedle
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    PIN
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BES T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

1. TAK
    2. TAK
    3. TAK
    4. TAK
    5. TAK
    6. TAK
    7. Usunałem zawartość folderów Java i CDMA
    8. TAK
    9. TAK
    10. TAK
    11. Automatycznie się wybrało
    12. TAK (po wipe i tak nic tam nie miałem)

Wystarczy mi wersja 1.0 ale jak bedzie 2.0 z angielskim to będę wdzięczny.

PIN 0
    OS 6.0.0.x

Początkujący Avatar ceka
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Wales
    PIN
    20D46105
    Model BlackBerry
    9500
    BIS/BES
    BES Orange
    BlackBerry OS
    5.0.0.402

Domyślnie

Ja takze robilem to wedlug instrukcji toczka w toczke i 523 za kazdym razem.probowalem zarowno na viscie i na xp-e,poniewaz mysle ze vista jest za malo stabilna do tego typu rzeczy.Rezultatem wrzucilem 4.7.0.151.musze powiedziec ze jest szybki.Mysle ze jak kolega szuri21 by w nim pogrzebal to by wyszlo cacuszko

Nowy Avatar BATMAN
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Madryt
    Model BlackBerry
    9500
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    4.7.0.167

Domyślnie

Nie jestem znawcą przerabiania osa ale może jest jakaś różnica w softach 141 bo dla każdego kraju Vodafone ma swój os.Ty może cały czas przerabiasz na osie z Włoch i do niego wszystko dopracowałeś a ktoś próbuje zainstalować go na osie z Anglii i stąd te błędy. Może to głupota ale tak mi przyszło do głowy.Ja mam np: 9500_omadrmEuropean_PBr4.7.0_rel195_PL4.0.0.174_A4 .7.0.141_Vodafone_Spain.exe

Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    PIN
    20deb150
    Model BlackBerry
    9500
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    5.0.0.1005

Domyślnie

To samo miałem pisać rano ale stwierdziłem, że to raczej nie możliwe. Ale jeśli ktoś ma ochotę sprawdzić to niech zainstaluje 141 Vodefone Italy