Marbb,
bardzo Cię szanuję za wszystko, co na tym forum robisz, uznaję twoją chęć niesienia pomocy innym - piękna sprawa(dobra, koniec podlizywania) ale nie rozumiem dlaczego piszesz coś takiego?!
Człowieku, "proszę Pana"(czy jak tam chcesz żeby Cię tytułować) RIM nie może sprzedawać refurb'ów, jako nówki, nawet jakby niczym się absolutnie nie różniły od fabrycznych egzemplarzy. Powód jest prosty. Takie zachowanie to kłamstwo i nieuczciwość. Nie jest to kwestia mojego idealistycznego spojrzenia na świat(w ręcz przeciwnie). Po prostu gdyby tak się zdarzyło, że przypadkiem RIM zostałby przyłapany na oferowaniu, a co gorsza sprzedawaniu klientom aparatów refurb, opisanych jako nowe wówczas nie tylko straciłby wiarygodność, co jest na rynku nie bez znaczenia ale również stanąłby w obliczu gigantycznych odszkodowań finansowych. Przecież nikomu nie trzeba tłumaczyć, że w USA dla odszkodowania robi się "z igły widły". A jeszcze coś takiego jak zatajenie przed kontrahentem prawdziwej kondycji przedmiotu sprzedaży, to przecież to samo(albo nawet gorzej) co pozwy o parzące kubki do kawy w McDonald's, które skutkują jak podejrzewam wiesz, milionowymi odszkodowaniami.
Dlatego mówienie/pisanie, że RIM by tak robił, gdyby to była prawda, że refurb jest tak samo dobry jak "brand new", to albo nieświadomość otaczającej rzeczywistości albo nie wiem sam co...
Tym samym chciałem zaznaczyć, że nie mam zdania w kwestii tego czy lepszy refurb, czy brand new. Po prostu nieco zdziwiła mnie wypowiedź Moda.
---------- Post added at 18:20 ---------- Previous post was at 17:47 ----------
A teraz z zupełnie innej beczki...
Chciałem się was poradzić, czy terminal który kupiłem na tej aukcji - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
To refurb, czy faktycznie nówka.
Co w aukcji stoi, to widać, tego nie opisuję. Miałem Bolda>>Curve’a8900>> i teraz znów mam Bold’a ale innego. Porównuję głównie z BB8900, bo z Bold’a zbyt wiele nie pamiętam(miałem go chyba tydz. No i oczywiście jeszcze na starym OS’sie). Pierwsza uwaga to przestój przy włączaniu, po załadowaniu softu Bold „czeka” 5-8sek. z tapetą z simple images(której nie mam ustawionej domyślnie), martwym ekranem głównym(nie reaguje na trackball’a) aż po w/w czasie decyduje się na „sprawdzenie zabezpieczeń” i żąda podania kodu pin. Po wbiciu pinu wszystko jest normalnie.
Poza tym terminal spisuje się świetnie i nic mu w „pracy” nie można zarzucić.
Jedyne zastrzeżenia, to ów przestój i nalepka na opakowaniu(czarnym kartonie) z informacją o importerze – Polkomtel…
Terminal nie miał simlocka, kiedy się włącza nie wyświetla mi się żaden ekran powitalny(tak jak to było w przypadku wcześniejszych ale brandowanych przez Orange Bolda i Curve’a). No i po wysłaniu SB, nie przychodzi mail, że Orange wita mnie jako „nowego” użytkownika Blackberry.
Poza tym wszystko w terminalu chodzi gładko i jak należy. Punkt w którym odbierałem Bold’a ma autoryzację Plusa, ale jak się pisze że coś jest z PL dystrybucji, to myślałem, że jest bezpośrednio od producenta…
No i jeszcze ta cena. 1350 zł. W e-blackberry Bold mimo upływu czasu dalej stoi ponad 2 kafle, a tu cena o ponad 40% niższa…
Co sądzicie? Z chęcią wysłucham opinii.
P.S. Zawartość opakowania była taka jak pierwszego Bold’a ale bez tych wszystkich wkładek Orange ani Plusa. No i instrukcje są ENG. Poza tym wszystko jak należy, w foliach itd.
Ostatnio edytowane przez Alexander ; 21-01-10 o 19:54
Alexander - wiem, że prawnikiem jesteś, ale chyba źle zrozumiałeś to co napisał marbb.
PL dystrybucja to dla mnie dystrybucja przeznaczona do sprzedaży w Polsce, a nie bezpośrednio od producenta.
Być może nie zrozumiałem ale w takim razie marbb, powinien akurat w tym wypadku precyzyjniej się wyrazić. O tyle mnie to zdziwiło, że jest autorem postów merytorycznych i przede wszystkim zrozumiałych. A także, o co najmniej przyzwoitym poziomie zgodności sensu z treścią. Dlatego tak się zbulwersowałemale trzeba przyznać, że cenę trafiłem konkretną, jeśli to jest nówka a nie refurb…
Cóż, głupi ma szczęście.
Zdziwiła, bo nie zrozumiałeś co Mod napisał, nie przeczytałeś całości, tylko wyrwałeś zdanie z kontekstu. Otóż NIE napisał:tylko, że gdyby "refurb" był tym samym co "brand new" (teoretyczne założenie w odpowiedzi na stwierdzenie innego usera, że nowy i refurb to to samo):Przypomnę:
Refurbished - odnowiony
Factory reconditioned - fabrycznie odnowiony
Żadne z tych określeń nie wyczerpuje znaczenia NOWY.
Gdyby było to TO SAMO.....(nie tak samo dobre)
To akurat dobry znak. Na oficjalny polski rynek póki co nie trafiają regenerowane. Pozostaje pytanie, dlaczego (skoro jest nowy i nieużywany) nie ma powitalnego ekranu Plusa przy starcie i logo na obudowie ? Dlaczego po upgrade OSa, czy wipe nie wita smsem od Plusa. Jeśli pudełko jest na pewno od twojego Bolda, to trzeba ustalić czy Polkomtel sprowadza BlackBerry również jako terminale do sprzedaży poza siecią operatorską i dlatego są bez brandingu.
Ostatnio edytowane przez marbb ; 22-01-10 o 01:41
BlackBerry 9900 Bold - OS v7.1.0.391 (BIS Orange)
BlackBerry 9700 Bold - OS v6.0.0.723 (BIS Orange)
BlackBerry 7290 - OS v4.1.0.377 (BIS T-Mobile)
BlackBerry 8520 Curve - OS v5.0.0.1075
BlackBerry 8100 Pearl - OS v4.5.0.188
BlackBerry od 2004
Sluchajcie, mam teraz zamiar kupic bb 8900- na allegro no i boje sie ze ktos mnie zrobi w ......., i bede miec refurbished za cene nowego. Czy jak mam napisane gwarancja 24 miesiace, to znaczy ze jest nowy ?
nie wiem jak na anukcji odroznic z czym mam do czynienia mimo ze przeczytalam caly ten topik![]()
no to ja mam pytanie z innej beczki.
wyczytałem że pudełko nowego i ref`a się różni.
mógłby ktoś wrzucić foty pudełek? będę wdzieczny
drugie pytanie.
o ile się nie mylę ref różni się od nowego tylko tym że ktoś już używał terminalu o danym numerze imei i pin
czy dobrze myślę ? czy zmieniają PIN ?
2szt 7130g . jeden mój , drugi Jej
7230 - jednostka do zadań specjalnych - na wypady w ciężki teren lub na imprezy w obce towarzystwo
Dokładnie tylko tym się różni, lecz i tej różnicy nie widać, gdyż serwis wszelkie wady wizualne i hardware'owe przywraca do pierwotnego stanu.
Obecnie to pojęcie względne, gdyż nowe pakowane są do różnych pudełek, a refurby przeważnie do firmowych RIM w kolorze niebiesko-białym bez oznaczeń operatora :
[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
BlackBerry 9900 Bold - OS v7.1.0.391 (BIS Orange)
BlackBerry 9700 Bold - OS v6.0.0.723 (BIS Orange)
BlackBerry 7290 - OS v4.1.0.377 (BIS T-Mobile)
BlackBerry 8520 Curve - OS v5.0.0.1075
BlackBerry 8100 Pearl - OS v4.5.0.188
BlackBerry od 2004
Dobra a może takie pytanie na chwilową zmianę tematu:
Po czym poznać (na aukcjach Allegro.pl) że telefon jest faktycznie nowy ?
Jak sprzedający szarżuje 24 miesięczną gwarancją producenta ?
Na co zwrócić uwagę np. podczas odbioru osobistego takiego sprzętu ?
Pomińmy oczywiste odpowiedzi takie jak: oznaki użytkowania itp.
Ostatnio edytowane przez nJoyBB ; 29-12-10 o 18:55
BlackBerry 9780 - 6.0.0.570 - be free
BlackBerry 9700 - 5.0.0.979 - requiescat in pace
BlackBerry 9000 - 5.0.0.822 - requiescat in pace
BlackBerry 8300 - 4.5.0.188 - requiescat in pace
BlackBerry 7290 - 4.1.0.377 - requiescat in pace