Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 130
    Redaktor Avatar fism
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Wrocław
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Play
    BlackBerry OS
    7.0

Domyślnie 9000 Bold - Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

BLACKBERRY 9000 BOLD

Dane techniczne:

1) Wymiary:

Wysokość: 114 mm
    Szerokość: 66 mm
    Grubość: 15 mm
    Waga: 136 gram

2) Ekran:

Rozdzielczość: HVGA 480 x 320 px
    Rodzaj: TFT LCD
    Ilość kolorów: 65 tyś.

3) Aparat fotograficzny:

Aparat 2mpx flashem, 3x zoomem cyfrowym i możliwością nagrywania video.

4)Komunikacja bezprzewodowa:

GPRS, EDGE, 3G, HSDPA
    UMTS: 2100/1900/850 MHz
    GSM®: 1900/1800/900/850/MHz
    N Ameryka: 850 MHz GSM/GPRS networks
    N Ameryka: 1900MHz GSM®/GPRS networks
    Europa/Azja: 1800MHz GSM/GPRS networks
    Europa/Azja: 900MHz GSM/GPRS networks

Wi-Fi: 802.11a/b/g
    Bluetooth®: v2.0
    Bluetooth Stereo Audio (A2DP/AVCRP): Tak

5)Nawigacja satelitarna:

Wbudowany odbiornik GPS: TAK

6)Bateria:

Czas czuwania: 13.5 dnia (324 godzin)
    Czas rozmów: 4.5 godziny
    Rodzaj baterii: 1500 mAhr wymienialna/ładowalna,Li-Ion

6)Pamięć:

Pamięć wbudowana: 1GB
    Slot na kartę pamięci: TAK, microSD
    Maksymalny rozmiar: 32 GB

8)Inne:

Procesor: 624 MHz
    Pamięć flash: 128 Mb

NAJCZĘSTSZE PYTANIA:

1. Czy Bold jest najlepszym modelem Blackberry?
    Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Niestety jak każdy produkt ma też i swoje wady. Polecam szczegółową lekturę tego tematu i całego forum poświęconego Boldowi (choć staram się zebrać pytania i odpowiedzi własnie z tego forum).
    Napewno jest za to (póki co) najwyższym modelem BB bez ekranu dotykowego.

2. Czy powstały różne modele Bolda?
    Nie. Jest tylko 9000, nie występuje np. Bold 9030 dla sieci CDMA. Możliwe jest, że istnieje wersja BB9000 z nieco innym kolorem numerów na klawiszach (zielonym). Wszystkie Boldy będą działały w Polsce.

3. Jak ściągnąć simlocka z Bolda?
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

4. Jaka jest najnowsza wersja systemu operacyjnego (OS) dla BB9000?
    5.0:[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

5.Co muszę zrobić aby odbierać pocztę email na moim Boldzie?
    Aby używać wbudowanego czytnika maili, należy wykupić u swojego operatora usługę BIS ([Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]).

6. Jak łączyć się z internetem bez wykupionej usługi BIS?

7. Jak używać poprawnie WIFI aby nie naliczało danych z pakietu operatora?
    Szczegółowy opis: [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

8. Jaka jest szybkość działania BB9000?
    Procesor 624Mhz zapewnia bardzo szybkie działanie urządzenia, nawet przy kilku uruchomionych w tle aplikacjach.

9. Jaka jest ogólna jakość wykonania BB9000?
    BB9000 prezentuje się wyjątkowo solidnie. W większości modeli wszystko jest idealnie sparowane, nic nie trzeszczy ani nie klika. Należy tylko uważać na srebrną ramkę dookoła obudowy, ponieważ tak naprawdę jest plastikowa i dość podatna na zarysowania i zdarcia lakieru.

10. W czym przechowywać BB9000?
    W zestawie fabrycznym dołączana jest skórzana 'kieszonka', która sprawuje się bardzo dobrze. Warto jednak zastanowić się nad pokrowcem mocowanym do paska, ponieważ jest to rozwiązanie o wiele wygodniejsze. Do wyboru jest kilka modeli takich kabur, różniacych się wykonaniem i technologią (poziome, pionowe, obrotowe).

11. Jak długo wytrzymuje bateria w BB9000?
    Przy normalny, niezbyt intensywnym użytkowaniu około 3 dni. Niestety nie jest to podobna wytrzymałość jak w starszych BB, jednak można wytłumaczyć to większym ekranem, mocniejszym procesorem itp.

12. Czy głośnik ma wystarczającą moc na rozmowę w głośnym otoczeniu?
    Z Bolda da się rozmawiać nawet w pociągach PKP, więc na warunki nie-ekstremalne starcza spokojnie.

13. Czy istnieje nawigacja głosowa (GPS) offline dla Blackberry 9000?
    Nie, nie istnieje.

14. Co oznacza brak UMA, w przeciwieństwie do modelu 8900, który posiada ten standard?
    Brak UMA oznacza brak możliwości wykonywania połączeń głosowych za pomocą WiFi. W Orange istnieje np. usługa Unifon, pozwalająca na tańsze połączenia w momencie podłączenia telefonu do sieci WiFi, niezależnie od kraju, w którym się znajdujemy i opłat roamingowych.
    Możliwe, że brak UMA jest tylko kwestią software'ową i doczekamy się kiedyś takiego udogodnienia.

15. Czy jest duża różnica pomiędzy EDGE a 3G?
    W przypadku gdy używamy BB jedynie do pobierania niewielkich wiadomości email - nie ma właściwie różnicy. Zauważalna staje się dopiero przy przeglądaniu internetu i pobieraniu duzych załączników.

16. Mam problem z przełączaniem EDGE/3G - telefon się resetuje, zachowuje bardzo dziwnie.

Zalecana jest zmiana OS na najnowszy.

17. Czy ekran BB9000 wystarczy do przeglądania internetu?
    Tak, chociaż nie jest to największy na świecie ekran
    Internet wygląda tak:

18. Czy uruchomię na nim GG?
    Tak, jest możliwość zainstalowania oficjalnego klienta GG ([Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]) na Blackberry 9000. Oprócz tego istnieją darmowe programy takie jak np. Palringo, które współpracują z GG bezproblemowo.

19. Jak sprawuje się aparat?
    Bez rewelacji. Brak autofocusa i 2mpx robią swoje.

20. Jak dostać się do "Przykładowych obrazów"?
    Należy zmienić język urządzenia na angielski, wejść w multimedia, folder Sample Pictures. Zdjęcie można ustawić np. na tapetę, po czym zmienić język z powrotem - nie zniknie, za to nie będzie do niego dostępu, aż do ponownej zmieny języka na angielski.
    Druga metoda to zainstalować managera plików np. [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ].
    "Przykładowe obrazy" znajdziemy po wejściu do programu w ścieżce: system-samples-pictures.
    Metoda trzecia to upgrade OSa do wersji 5.0, który rozwiązuje całkowicie ten problem. Przykładowe obrazy są tam gdzie powinny być .

21. Czy wbudowany odtwarzacz muzyki jest wystarczający czy potrzebne będzie zakupienie innego?
    Odtwarzacz jest bardzo bogaty w opcje, posiada możliwości sortowania wg. albumów, wykonawców, gatunków, etc. Wyświetla również okładki odtwarzanych albumów. Wydaje mi się, że to jeden z lepszych odtwarzaczy dostępnych na BB.

22. Czy połącze mojego Bolda ze słuchawkami stereo Bluetooth?
    Tak i to prawdopodobnie bez najmniejszych problemów. Sam używam słuchawek bezprzewodowych Sony i współpraca z Boldem jest idealna - brak szumów czy zerwań połączeń.

23. Czy Bold potrafi wysyłać wizytówki vCard w postaci SMS?
    Nie, niestety nie, tak samo jak nie potrafi ich poprawnie odebrać (odbiera całą wizytówkę, w czytelnej formie, ale trzeba ją sobie przekopiować, albo przepisać).
    Z wizytówkami w postaci email radzi sobie doskonale.

24. Jak wgrać język polski do Bolda?
    Najczęściej jest on zainstalowany fabrycznie i należy go wybrać podczas konfiguracji po pierwszym uruchomieniu telefonu lub później w menu-opcje-język.
    Gdyby było inaczej najłatwiej wykonać Backup danych i zaktualizować OS do najnowszej wersji - same pozytywy. OS'y z językiem polskim w pierwszym poście tematu z OS'ami.

25. Co mi potrzebne, aby synchronizować BB9000 z Outlookiem, zmieniać OS i instalować programy?
    Program Blackberry Dektop Manager z lub bez managera multimediów (pliki można wgrać na BB będącego w trybie 'pamięci masowej'*)
    *nie dotyczy to programów do zainstalowania. Można wgrać dowolny format plików, ale nie wszystkie BB obsłuży.

26. Jak wgrać nowe oprogramowanie do Blackberry Bold?

27. Nie mogę uruchomić mojego Bolda, pojawia się błąd
    Kody błędów i ich rozwiązania [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

UWAGA: WERSJA ROZWOJOWA, DO WIECZORA POWINIENEM NAPISAĆ WSZYSTKEI PYTANIA I ODPOWIEDZI JAKIE SOBIE WYMYŚLIŁEM I DODAĆ JE DO POSTA.
    PS: Czekam też na propozycje pytań od Was

Pozdrawiam,
    f.
    Ostatnio edytowane przez fism ; 25-05-10 o 16:36
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    Nie odpisuję na PW.

VIP Avatar wlochaty
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Ruda Śląska, Gliwice, Bytom
    PIN
    28e657d4
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    7.1.0.190

Domyślnie

Niezła robota.
    Wideo instrukcje dla wszystkich zielonych użytkowników: [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

NIE ODPISUJE NA WIADOMOŚCI PRYWATNE NA FORUM!!!
    Kontakt WYŁĄCZNIE mailowy lub Y!Messenger - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] lub PIN.

PROSZĘ CZYTAĆ DOKŁADNIE - WSZYSTKIE WIADOMOŚCI NA FORUM SĄ IGNOROWANE PRZEZE MNIE I NIE DODAJE DO ZNAJOMYCH!!!

-------------------------------------------------------
    9900 - BIS orange, 7.1.0.190
    9700 - BIS T-m.pl. 6.0.0.668

Redaktor Avatar fism
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Wrocław
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Play
    BlackBerry OS
    7.0

Domyślnie

Dziękuję
    Jakby ktoś wpadł na jakieś głupie pytania jeszcze to niech wpisze tutaj - dopiszę
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    Nie odpisuję na PW.

Super Moderator Avatar marbb
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Ząbki
    PIN
    27A52D54
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange / T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1.0.205

Domyślnie

Przydatny przewodnik, może wyeliminować przynajmniej kilkaset przyszłych pytań i kilkadziesiąt "utworzeń" nowych wątków" .

Poproszę o dwie poprawki:
    - w punkcie 6 nie wystarczy tylko ustawić przeglądarki domyślnej na "przeglądarkę punktów aktywnych" aby nie naliczało danych z pakietu operatora. To w ogóle podstawa działania przeglądarki WiFi. Natomiast aby być pewnym, że przy takim ustawieniu nie nalicza nam dodatkowych kosztów za transmisję danych należy zastosować punkt 2.15 z FAQ.
    - w punkcie 14 wspominasz od razu o programach supportujących GG. A co z samym GG w wersji [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] ? Nie wspomniałeś o nim.
    To tyle na razie

P.S. Co powiesz na malutką zmianę tytułu wątku?
    Ostatnio edytowane przez marbb ; 15-04-09 o 21:48
    BlackBerry 9900 Bold - OS v7.1.0.205 (BIS Orange)
    BlackBerry 9700 Bold - OS v6.0.0.723 (BIS Orange)
    BlackBerry 7290 - OS v4.1.0.377 (BIS T-Mobile)
    BlackBerry 8100 Pearl - OS v4.5.0.188

BlackBerry od 2004

Redaktor Avatar fism
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Wrocław
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Play
    BlackBerry OS
    7.0

Domyślnie

Cytat Napisał marbb Zobacz post
    - w punkcie 6 nie wystarczy tylko ustawić przeglądarki domyślnej na "przeglądarkę punktów aktywnych" aby nie naliczało danych z pakietu operatora. To w ogóle podstawa działania przeglądarki WiFi. Natomiast aby być pewnym, że przy takim ustawieniu nie nalicza nam dodatkowych kosztów za transmisję danych należy zastosować punkt 2.15 z FAQ.
    Racja, trochę po macoszemu potraktowałem ten punkt, dziękuję za zwrócenie uwagi, pozwoliłem sobie podlinkować Twój opis z FAQ (coby się nie dublować i nie marnować Twojej pracy).
    - w punkcie 14 wspominasz od razu o programach supportujących GG. A co z samym GG w wersji mobilnej ? Nie wspomniałeś o nim.
    Poprawione i dopisane, dziękuję!

P.S. Co powiesz na malutką zmianę tytułu wątku?
    A jak najbardziej! Nie miałem pomysłu na temat i był trochę przydługawy i lekko przygłupawy nawet Równie dobrze mógłby się nazywać "jak-mi-ktoś-tu-jeszcze-zada-jedno-z-tych-pytań-to-przyjde-do-niego-i-osobiście-zatłukę-go-moim-BB",a teraz temat ma sens

Dziękuję za uwagi, za przyklejenie i zmianę nazwy.
    Bić i krytykować! Sam widzę, że napewno sporo tu jeszcze brakuje.

Pozdrawiam

PS: W samym FAQ przydałoby się trochę zmian (nieaktualne dane, etc), gdzie mam to zgłosić?
    Nie odpisuję na PW.

VIP Avatar Dziadek
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Kraków/Gdów
    PIN
    Model BlackBerry
    Król
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

Jak ktoś napisze coś złego na temat Twojego "eseju" to osobiście go zatłukę.

p.s. Odebrałem dziś Bolda z Ery. Bisa oczywiście jeszcze nie mam bo mają mi dosłać jakieś papiery do wypełnienia i dopiero wtedy uruchomią.
    COME ON YOU SPURS!!!

Super Moderator Avatar marbb
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Ząbki
    PIN
    27A52D54
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange / T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1.0.205

Domyślnie

Cytat Napisał fism Zobacz post
    W samym FAQ przydałoby się trochę zmian (nieaktualne dane, etc), gdzie mam to zgłosić?
    Pisz na PW do mnie lub innych Modów jeśli zauważyłeś jakieś braki lub nieaktualne dane.
    BlackBerry 9900 Bold - OS v7.1.0.205 (BIS Orange)
    BlackBerry 9700 Bold - OS v6.0.0.723 (BIS Orange)
    BlackBerry 7290 - OS v4.1.0.377 (BIS T-Mobile)
    BlackBerry 8100 Pearl - OS v4.5.0.188

BlackBerry od 2004

VIP Avatar wlochaty
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Ruda Śląska, Gliwice, Bytom
    PIN
    28e657d4
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    7.1.0.190

Domyślnie

Przydatny przewodnik, może wyeliminować przynajmniej kilkaset przyszłych pytań i kilkadziesiąt "utworzeń" nowych wątków" .
    Ujmę to tak - MARZENIA - po kilku miesiącach na tym forum zaczyna tracić wiarę że ludzie umieją czytać (oczywiście odnosi się to to części a nie do wszystkich).
    Wideo instrukcje dla wszystkich zielonych użytkowników: [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

NIE ODPISUJE NA WIADOMOŚCI PRYWATNE NA FORUM!!!
    Kontakt WYŁĄCZNIE mailowy lub Y!Messenger - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] lub PIN.

PROSZĘ CZYTAĆ DOKŁADNIE - WSZYSTKIE WIADOMOŚCI NA FORUM SĄ IGNOROWANE PRZEZE MNIE I NIE DODAJE DO ZNAJOMYCH!!!

-------------------------------------------------------
    9900 - BIS orange, 7.1.0.190
    9700 - BIS T-m.pl. 6.0.0.668

VIP Avatar porhinio
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    Model BlackBerry
    8700
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    4.5.0.152

Domyślnie

fism - "szacun" i "rispekt" jak mawiają.
    Zrobiłeś to bardzo profesjonalnie i uświadomiłeś mi jak mogłem zrobić to co zrobiłem o 9500. Chyba opracuję go na podobieństwo Twojego mini FAQ.

pzdr.

Redaktor Avatar fism
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Wrocław
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Play
    BlackBerry OS
    7.0

Domyślnie

Ale idea ogolna wyszla od Ciebie, wiec to Tobie nalezy sie 'szacun' I 'rispekt' ja to tylko dostosowalem do swojego modelu (o ktorym cos wiem, bo...go mam) I ubralem jakos w slowa

Pozdrawiam!
    Nie odpisuję na PW.