Witam,
zainspirowany tym wątkiem:
[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
postanowiłem zrobić (a przynajmniej zacząć) coś na wzór "ultraminimałego" FAQ sprzętowo-softowego, poświęconego modelowi 9500.
Być może pozwoli to uniknąć pewnych, zdawałoby się, oczywistych pytań.
Wszelkie sugestie mile widziane, będę dopisywał w pierwszym poście.
Dane techniczne:
1. Wymiary:
Wysokość: 112.5 mm
Szerokość: 62.2 mm
Grubość: 13.95 mm
Waga: 155 gramów
2. Ekran:
Rozdzielczość: 480 x 360 px
Rodzaj: TFT LCD
Ilość kolorów: 65 tys.
3. Aparat fotograficzny:
3,2 MP z diodą doświetlającą, 2 x zoomem cyfrowym i możliwością nagrywania video.
4. Komunikacja bezprzewodowa:
UMTS/HSPA: 2100 MHz
Ameryka Płn.: 850 MHz GSM/GPRS
Ameryka Płn.: 1900MHz GSM/GPRS
Europa: 1800MHz GSM/GPRS
Europa: 900MHz GSM/GPRS
Wi-Fi: brak
Bluetooth: v2.0
Bluetooth profile: mono/stereo headset, handsfree, phone book access profile, and serial port profile supported
5. GPS:
Wbudowany odbiornik: tak
6. Bateria:
Czas czuwania: 15 dni (356 godzin)
Czas rozmów: 6 godzin
Rodzaj baterii: 1400 mAhr wymienialna/ładowalna, Li-Ion
Model: D-X1
(powyższe zestawienie wykonane wg. idei kolegi fism'a, zmieniłem jedynie pewne smaczki)
Najczęściej zadawane pytania:
Część pytań zaczerpnięto z wątku linkowanego powyżej, część odpowiedzi jest cytatami z wypowiedzi kolegów fism'a i Szuri'ego 21 (mam nadzieję, że wybaczą):
1. Czy jest już OS z językiem polskim?
- Tak, polski język na pewno jest w wersji [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
2. Gdzie znajdę najnowszą wersję systemu operacyjnego dla Blackberry Storm?
3. Co muszę zrobić aby odbierać pocztę email na moim Stormie?
Aby używać wbudowanego czytnika maili, należy wykupić u swojego operatora usługę BIS([Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]).
4. Jak łączyć się z internetem bez wykupionej usługi BIS?
5. Czy jest duża różnica pomiędzy EDGE a 3G?
W przypadku, gdy używamy Blackberry jedynie do pobierania niewielkich wiadomości email - nie ma właściwie różnicy. Zauważalna staje się dopiero przy przeglądaniu internetu i pobieraniu dużych załączników.
6. Mam problem z przełączaniem EDGE/3G - telefon resetuje się, zachowuje bardzo dziwnie.
Zalecana jest zmiana OS na najnowszy.
7. Czy ten telefon jest szybki, czy lubi się zawieszać?
- Odpowiedź trudna i subiektywna, np. wg Szuri'ego21"Na najnowszym (zresztą oficjalnym) OS jest w miarę szybki na pewno szybszy od WM. Czasami lubi lekko przywisnąć, ale mi się jeszcze nie zdarzyło abym musiał go resetować."
Natomiast technicznie rzecz biorąc mamy w Stormie Qualcomm'a MSM7600 taktowanego zegarem 624MHz.
Więcej najdrobniejszych szczegółów znajdziemy poniżej (kapitalne kompedium):
8. Czy to prawda, że ten telefon jest na głośniku bardzo głośny? Czy ma on jeden głośnik do rozmów i multimediów, czy oddzielny? Jeżeli oddzielny, to czy są to stereo głośniki czy jeden?
- Storm posiada oddzielny głośnik do rozmów i odzielny (jeden) głośnik do multimediów.
Jeżeli chodzi zaś o moc głośnika "multimedialnego", znam opinie, według których 9500 jest cichszy np. od Bold'a:
9. Czy da się oglądać filmy .avi z Divix bez konwersji oraz czy czyta napisy do filmów?
- Nie, filmy tylko po konwersji i uprzednim przygotowaniu (Szuri21)
- Od siebie dodam, że bez żadnych zabiegów 9500 odtwarza filmiki w formacie mp4, pobrane z youtuba np. za pośrednictwem witryny KeepVid.
10. Czy wbudowany odtwarzacz muzyki jest wystarczający czy potrzebne będzie zakupienie innego?
Odtwarzacz jest bardzo bogaty w opcje, posiada możliwości sortowania wg. albumów, wykonawców, gatunków, etc. Wyświetla również okładki odtwarzanych albumów. Posiada również equalizer z kilkoma ustawieniami dźwięku.
11. Czy dotyk w tym telefonie jest taki jak w iPhone, czy taki reagujący na nacisk? Czy jest on dość czuły?
- Jeżeli chodzi o technologię rozpoznawania dotyku przez powierzchnię ekranu to jest ona taka sama jak w Iphonie czy też G1, czyli jest "pojemnościowa" (capacitive). Inną sprawą jest fakt, iż dodatkowo cały ekran w 9500 jest klikalny tzn. sam jest jednym wielkim przyciskiem, nieźle imitującym wrażenie sprzętowej klawiatury np. przy pisaniu smsów lub emaili.
Inna opinia: "...Natomiast BB Storm jest to touch-click reaguje na ciepło ale aby coś zatwierdzić należy kliknąć mocniej. Cały ekran jest klikalny. Jest to jeden wielki guzik. Mówiąc subiektywnie jest to bardzo wygodne ale trzeba się do tego przyzwyczaić." (Szuri21)
Więcej o różnicach między ekranami z czujnikami pojemnościowymi a ekranami z panelami rezystancyjnymi poniżej:
12. Wiem, że aparat w telefonie to tylko dodatek, ale czy jakość zdjęć jest wystarczająco dobra jak na aparat 3.2mpx?
- Na pewno jakość zdjęć jest lepsza niż np. w Iphonie, ale o to akurat nie trudno. Jak widać na zrobionym przeze mnie zdjęciu, mogą występować problemy z balansem bieli, ale to może być kwestia firmwaru.
13. Czy przez bluetooth można przesyłać dane?
- można (fism)
14. Czy jest to aktualnie najlepszy model BlackBerry, czy są jakieś lepsze?
- Głupie pytanie zadałeś. To trochę tak jakbyś przyszedł do salonu z samochodami i powiedział "chcę najlepszy" i dostałbyś najdroższego kabrio, przy czym dom masz np. w lesie i tym kabrio nie da się tam dojechać. Nie ma czegoś takiego jak najlepszy model BB ogólnie. Może być dla użytkownika conajwyżej. Dla mnie 9000 jest najlepszy, ale nie ma paru rzeczy, które mogłyby mi się przydać.
9500 ma najwyższy numer jeśli o to Ci chodzi, ale tym to możesz sobie co najwyżej poszpanować
9500 jest póki co, jedynym BB z dotykowym ekranem. (fism)
15. Czy ma slot na kartę pamięci, jeżeli tak to na jaki rodzaj? Ile ma pamięci wewnętrznej?
- Pamięci wewnętrznej ma 1GB. Oprócz tego ma slot na karty micro SD (maksymalna pojemnośc to aż 32GB ale nie wiem czy są takie karty na rynku) zresztą te ograniczenia są software'owe więc z nowymi OS może być tylko lepiej. (Szuri21)
16. Ekran w moim Stormie wydaje się być poluzowany i lekko "rusza się na boki", czy to normalne?
- Tak, jest to normalny objaw wynikający ze specyficznego rozwiązania i wspomnianej wyżej fizycznej "klikalności" całego ekranu.
17. Jak wgrać nowe oprogramowanie do Blackberry Storm?
18. Nie mogę uruchomić mojego Storma, pojawia się błąd, co robić?
19. Czy jest możliwość "zainstalowania" WiFi w Stormie?
- Nie ma, ponieważ Storm sprzętowo nie posiada modułu WiFi.
20. Jak personalizować opcje ekranu głównego (Home Screen):
- Dokument RIM nr KB16174
21. Jaki jest typ portu podłączeniowego dla kabla danych/ładowania?
- microUSB (uwaga! microUSB to nie miniUSB)
22. Jak poprawić czułość/klikalność ekranu w Stormie?
cdn.
Punkty: 2,3,4,5,6,10,17,18 zaczerpnięte z [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ], autorstwa kolegi fism'a [porhinio]

Odpowiedź z cytatem