Untitled 1

Biały Bold 9900

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
    Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    9500

Domyślnie BlackBerry 9500 Storm- kilka pytań

Witam! Ostatnio zauważyłem na allegro nowy model BlackBerry 9500 Storm. Byłem użytkownikiem telefonów z systemem symbian (3650, 6600, 7650, 6630, N95 8GB) oraz ostatnio Samsunga I900 Omni z Windowsem Mobile. Nie spodobał mi się ten model, natomiast byłem zadowolony z Nokii N95 8GB. Potrzebuję telefonu multimedialnego, który po pierwsze musi mieć bdb jakość muzyki na słuchawkach (przynajmniej taką jak N95 8GB), duży ekran z możliwością oglądania filmów .avi bez konwersji rozmiaru i bitrate, bdb GPS, niezły aparat też się przyda i dużo modyfikacji. Spodobał mi się ten BlackBerry, lecz prawie nic o nim nie wiem, nigdy nie miałem takiego typu telefonu. Więc mam kilka pytań:

1. Czy ten system można porównać osiągami do symbiana, WM? Jest dużo modyfikacji/aplikacji na ten telefon? Czy trzeba takie aplikacje kupować, czy są za darmo, lub scrackowane? Czy trzeba taki system hackować jak nową wersje symbiana?
    2. Czy ten telefon jest szybki, czy lubi się zawieszać?
    3. Czy w tym telefonie jest już normalny, polski soft?
    4. Czy da się w tym telefonie samemu zdjąć simlocka bez względu na wersję softu?
    5. Jaka jest jakość muzyki na słuchawkach? Czy jest przynajmniej tak dobra jak w Noki N95 8GB?
    6. Czy to prawda, że ten telefon jest na głośniku bardzo głośny? Czy ma on jeden głośnik do rozmów i multimediów, czy oddzielny? Jeżeli oddzielny, to czy są to stereo głośniki czy jeden?
    7. Czy da się oglądać filmy .avi z Divix itd. bez konwersji oraz czy czyta napisy do filmów?
    8. Czy dotyk w tym telefonie jest taki jak w iPhone, czy taki reagujący na nacisk? Czy jest on dość czuły?
    9. Jaka jest jakość GPS? Czy da się wgrać jakieś lepsze mapy za darmo (scrackowane)? W jakim czasie łapie fix'a "na zimno" z wyłączoną funkcją A-GPS (o ile taką funkcje ma)? Czy dobrze prowadzi? Czy ten GPS jest taki jak w iPhone, że tylko płatne, sieciowe google maps chodzi?
    10. Wiem, że aparat w telefonie to tylko dodatek, ale czy jakość zdjęć jest wystarczająco dobra jak na aparat 3.2mpx?
    11. Czy ten telefon jest awaryjny? Czy sprowadzany dobrze chodzi w polskich sieciach? Jakie są jego podstawowe wady?
    12. Czy przez bluetooth można przesyłać dane? Czy to takie bluetooth jak w iPhone, że tylko do słuchawki?
    13. Czy jest to aktualnie najlepszy model BlackBerry, czy są jakieś lepsze?
    14. Czy jego dziwna rozdzielczość ekranu nie przeszkadza w działaniu aplikacji?
    15. Czy ma slot na kartę pamięci, jeżeli tak to na jaki rodzaj? Ile ma pamięci wewnętrznej?
    16. Czy jest to telefon tylko biznesowy, czy polecacie go jako telefon multimedialny?

Proszę o pomoc i poradę.

VIP Avatar Dziadek
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Kraków/Gdów
    PIN
    Model BlackBerry
    Król
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

Przed zakupem swojego Bolda też miałem tyle pytań co Ty. Ale zanim napisałem na forum pierwszego posta przez miesiąc szukałem,przeglądałem,czytałem.Nie miałem sprzętu a już miałem instrukcję w PDF-ie.
    Odpowiedź na każde Twoje pytanie jest na forum.
    COME ON YOU SPURS!!!

Redaktor Avatar fism
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Wrocław
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

Cytat Napisał prezesGTR Zobacz post
    1. Czy ten system można porównać osiągami do symbiana, WM? Jest dużo modyfikacji/aplikacji na ten telefon? Czy trzeba takie aplikacje kupować, czy są za darmo, lub scrackowane? Czy trzeba taki system hackować jak nową wersje symbiana?
    Przepraszam, że tak powiem, ale w łeb byś nie chciał?
    Chciałbyś, żeby ktoś Cię okradł z Twojego najnowszego programu, nad którym spędziłeś mase czasu? Nie stać Cię na Lexusa to jeździsz Fiatem, a nie kradniesz komuś jego auto, prawda?
    3. Czy w tym telefonie jest już normalny, polski soft?
    Jest na forum. Napewno jest polski, ale czy normalny to nie wiem
    6. Czy to prawda, że ten telefon jest na głośniku bardzo głośny? Czy ma on jeden głośnik do rozmów i multimediów, czy oddzielny? Jeżeli oddzielny, to czy są to stereo głośniki czy jeden?
    To MUSI być zawarte w jakiejś recenzji w necie, musi.
    8. Czy dotyk w tym telefonie jest taki jak w iPhone, czy taki reagujący na nacisk? Czy jest on dość czuły?
    Ani taki ani taki, jeszcze inny, było juz na forum. Oczywiście jeśli chodzi Ci o nacisk z WM A Omnie to trzeba walcem chyba dociskać, żeby cokolwiek wyszło
    9. Jaka jest jakość GPS? Czy da się wgrać jakieś lepsze mapy za darmo (scrackowane)? W jakim czasie łapie fix'a "na zimno" z wyłączoną funkcją A-GPS (o ile taką funkcje ma)? Czy dobrze prowadzi? Czy ten GPS jest taki jak w iPhone, że tylko płatne, sieciowe google maps chodzi?
    Znowu?! Człowieku, opanuj się proszę. To jest forum, na którym nie zadaje się takich pytań. Kradniesz? To sobie kradnij, ale nie z naszym udziałem.
    GoogleMaps nie są płatne, płaci się za transmisję danych.
    I nie, na BB9500 NIE MA nawigacji, która nie pobierałaby danych z internetu.
    12. Czy przez bluetooth można przesyłać dane? Czy to takie bluetooth jak w iPhone, że tylko do słuchawki?
    Można
    13. Czy jest to aktualnie najlepszy model BlackBerry, czy są jakieś lepsze?
    Głupie pytanie zadałeś. To trochę tak jakbyś przyszedł do salonu z samochodami i powiedział "chcę najlepszy" i dostałbyś najdroższego kabrio, przy czym dom masz np. w lesie i tym kabrio nie da się tam dojechać. Nie ma czegoś takiego jak najlepszy model BB ogólnie. Może być dla użytkownika conajwyżej. Dla mnei 9000 jest najlepszy, ale nie ma paru rzeczy, które mogłyby mi się przydać.
    9500 ma najwyższy numer jeśli o to Ci chodzi, ale tym to możesz sobie co najwyżej poszpanować
    9500 jest póki co, jedynym BB z dotykowym ekranem.

A co lepsze E90 czy n95-2? Zależy od potrzeb przecież.
    15. Czy ma slot na kartę pamięci, jeżeli tak to na jaki rodzaj? Ile ma pamięci wewnętrznej?
    microSD - (Znaleziono w 0.22 sek.)
    1GB (Znaleziono w 0.28 sek.)
    16. Czy jest to telefon tylko biznesowy, czy polecacie go jako telefon multimedialny?
    Jakbyś był w USA czy w CA, to dawnobyś wyszedł z mylnego przekonania, że BB jest wyłącznie dla klientów biznesowych. Ale poczytaj sobie o BIS'ie i o innych pierdołach. Nie wchodź w BB nie wiedząc co robisz.

I używaj, proszę, googli:
    Strona producenta z opisem telefonu i odpowiedziami na część Twoich pytań (Znaleziono w 0,09 sek.):
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    I recenzje(Znaleziono w 0,20 sek.):

Pozdrawiam
    fism (Znaleziono w 0.26 sek.)
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    Nie odpisuję na PW.

Zaawansowany Avatar Szuri21
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Myślenice/Kraków/Firenze/Isola d'Elba
    PIN
    20deb150
    Model BlackBerry
    9500
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    5.0.0.1005

Domyślnie

1. Ten system jest całkiem inny. Tak jak WM i Symbian to 2 różne historie. Możliwości są, ale jeszcze ukryte z powodu małej popularności tego sprzętu i tego OS, bo tak to już jest, że im coś jest bardziej popularne i im więcej ludzi to ma to tym więcej rzeczy na to jest.

2. Na najnowszym (zresztą oficjalnym) OS jest w miarę szybki na pewno szybszy od WM. Czasami lubi lekko przywisnąć, ale mi się jeszcze nie zdarzyło abym musiał go resetować. Po kilkunastu sekundach sam wraca do siebie.

3. Softa zawsze był normalny a co do polskiego języka jest on dostępny dla OS 4.7.0.113 (czyli przedostatnim oficjalnym) po zgraniu go jako dodatkowy sprawuje się doskonale. Natomiast polskiego słownika nie uświadczysz póki co.

4. Tak. Odsyłam do FAQ i tematów porozrzucanych na forum.

5. Nie miałem okazji używać nokii N95 ale jakośc nie jest najlepsza ale też nie najgorsza. Na pewno odradzam słuchania na "maxa" bo potrafi czami przytrzeszczyć. Zresztą subiektywnie mówiąc nie widziałem jeszcze telefonu, który potrafiłby zastąpić moja kochaną ale co bądź co starą Zen V Plus od Creative'a.

6. Ma on oddzielne głośniki, ale na słuchawkowym też wcale cicho nie jest. Niestety na dalszą część pytania nie umiem odpowiedzieć.

7. Nie filmy tylko po konwersji i uprzednim przygotowaniu.

8. Tu jest ciekawa rzecz. iPhone, G1, Omnia to typowe touch - czyli reagujące jedynie na ciepło paluchów. Natomiast BB Storm jest to touch-click reaguje na ciepło ale aby coś zatwierdzić należy kliknąć mocniej. Cały ekran jest klikalny. Jest to jeden wielki guzik. Mówiąc subiektywnie jest to bardzo wygodne ale trzeba się do tego przyzwyczaić.

9. Telefon ma GPS i może się wspomagać online aby przyspieszyć swoją lokalizację. Niestety aby korzystać z map trzeba mieć dostęp do internetu bo to stamtąd pobierane są na bieżąco mapy. Jest też coś takiego jak GPS offline ale tutaj zapraszam do odpowiedniego tematu w dziale BB 9500 Storm.

10. Na najstarszym OS (który ja miałem, a był to fabrycznie wgrany od Vodafone 4.7.0.75) aparat był strasznie wolny i robił dziwną rzecz ze zdjęciami. A mianowicie przy zapisywaniu konwertował zdjęcia aby mniej zajmowały. Testowałem to w porównaniu z SE K770I i faktycznie na k&&i zdjęcia zajmowały ~790KB a na BB tylko ~450KB (oczywiście fotografowany był ten sam obiekt przy tym samy naświetleniu). Na najnowszym OS (jest to mój drugi więc nie wiem jak było na inny wiersjach firmware) aparat działa dużo szybciej a zdjęcia zajmują normalnie ~730KB (ciągle ten sam obiekt)
    i wyglądają naprawde o niebo lepiej. Bardzo zbliżone są jakością do tych robionych K770i a tam mamy CyberShot co mówi samo za siebie.

11. Mam telefon z Włoch od Vodafone. Jestem w sieci Era i wszystko śmiga perfekcyjne. BB nie da się zabić software'owo, można to tylko zrobić zabijając hardware czyli w przypadku storma jakiś Smart a pod nim burza [oczywiście nie mówię tutaj o ludziach, którzy spłukują w ubikacji swoje telefony, kąpią się z nimi, sami rozkręcają telefony, nie mając rzadnej wiedzy na ten temat]

12. Wszystko można przez bluetoth przesłać ale najpierw trzeba nauczyć się sparować telefony ze sobą. Po krótce wygląda to tak: w obu telefonach muszą być dodane one do urządzeń. Jak wysyłasz ze Storma to normalnie to wyglada. Natomiast aby coś podesłać do Storma to oprócz włączenia bluetooth'a (i ustawieniu go jago widoczne) należy jeszcze wejśc np. w multimedia i wybrać opcję przyjmij przez bluetooth wtedy Storm staje się całkowicie dostepny i można coś na niego przesłać.

13. Czy najlepszy trudno powiedzieć. Napewno najnowszy (nie wspominając o 9530 ale on nie jest na europejski rynek - to samo co zwykły 9500 tylko przystosowany na inne rynki). Czemu trudno to określić. Bo dla niektórych niezastąpiona jest normalna klawiatura qwerty a inni tak jak ja wolą touch-click. Ale subiektywnie mówiąc to największy wypas od BB.

14. Nie rozumiem czemu dziwna. Każdy sprzęt ma swoją rozdiałkę dlatego też dla każdego sprzętu pisze się osobno aplikacje. Bo co za sens grania w gierkę na 1/5 części ekranu.

15. Pamięci wewnętrznej ma 1GB. Oprócz tego ma slot na karty micro SD (maksymalna pojemnośc to aż 32GB ale nie wiem czy są takie karty na rynku) zresztą te ograniczenia są software'owe więc z nowymi OS może być tylko lepiej.

16. Z biznesem nie ma naprawde nic wspólnego. Z internetu w tym fonie nie korzystam co za tym idzie z maila też nie. Z GPS też nie korzystam (łączy się z pierwszym powodem i punktem 9). A więc jest to dla mnie zwykły telefon. Do najzwyklejszego użytku. Posłuchania muzy, dzwonienia, pisania sms, oglądnięcia jakiegoś filmiku, przeczytaniu jakieśc książki czy innych dokumentów doc, docx, zobaczenia prezentacji ppt, pptx, jakis pdf tez się rpzewinie. Taki mały przenośny kombaj multimedialny. Choć i tak nic nie zastapi mojej MP3 i laptopa, kóre w dłuższe trasy mam zawsze przy sobie.

Redaktor Avatar fism
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Wrocław
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

Szuri21, ładna odpowiedź. Ja tylko chciałem zaznaczyć dwie rzeczy:
    1)nie propagujemy tutaj pirackiego sofu
    2)unikmy zadawania pytań odnośnie danych technicznych, które można sprawdzić na stronie producenta.
    A co do aplikacji, to dodam jeszcze, że jest już AppWorld czyli 'nasz' odpowiednik AppStore (chyba komuś się nazwy nie chciało zbyt wymyślać
    Czy sprowadzany dobrze chodzi w polskich sieciach? Jakie są jego podstawowe wady?
    W tym przypadku jest o tyle dobrze, że nawet jak kupisz 9530 to będzie Ci działać. Modele XX30 to modele CDMA, które zazwyczaj nie mają wejścia na kartę SIM (wyjątek 8830 World Edition i 9530).
    Ja mam Bolda z Vodafone i też mi działa idealnie. Dodatkowo wersja oprogramowania może być wgrana niezależnie od pochodzenia telefonu i jego brandingu, nie ma znanego z PDA cid-locka.
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    Nie odpisuję na PW.

Super Moderator Avatar marbb
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Ząbki
    PIN
    29335CE8
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange / T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1.0.391

Domyślnie

Cytat Napisał Dziadek Zobacz post
    Przed zakupem swojego Bolda też miałem tyle pytań co Ty. Ale zanim napisałem na forum pierwszego posta przez miesiąc szukałem,przeglądałem,czytałem.Nie miałem sprzętu a już miałem instrukcję w PDF-ie. Odpowiedź na każde Twoje pytanie jest na forum.
    I to jest postawa godna forumowicza i właściciela BB, ale prezesGTR jest jak widzę kolejnym konsumentem, któremu trzeba wszystko dać!
    Proszę o pomoc i poradę.
    prezesGTR twoje pytania świadczą o tym, że nie czytałeś chyba ani jednej linijki naszego forum jak również o tym że nie radzisz sobie z multimediami choćby takimi jak internet (google).
    Nie kupuj sobie BB, bo to sprzęt dla ludzi, którzy wiedzą do czego służy a nie zwykły telefon.
    Aż się boję pomyśleć ile pytań byś zadał PO zakupie.
    Ponieważ wszystko zostało wyjaśnione zamykam temat aby uniknąć dalszego spamowania.
    A za krakowanie masz upomnienie, jeszcze raz coś takiego napiszesz i dostaniesz bana!
    Ostatnio edytowane przez marbb ; 15-04-09 o 03:57
    BlackBerry 9900 Bold - OS v7.1.0.391 (BIS Orange)
    BlackBerry 9700 Bold - OS v6.0.0.723 (BIS Orange)
    BlackBerry 7290 - OS v4.1.0.377 (BIS T-Mobile)
    BlackBerry 8520 Curve - OS v5.0.0.1075
    BlackBerry 8100 Pearl - OS v4.5.0.188

BlackBerry od 2004