Witam! Ostatnio zauważyłem na allegro nowy model BlackBerry 9500 Storm. Byłem użytkownikiem telefonów z systemem symbian (3650, 6600, 7650, 6630, N95 8GB) oraz ostatnio Samsunga I900 Omni z Windowsem Mobile. Nie spodobał mi się ten model, natomiast byłem zadowolony z Nokii N95 8GB. Potrzebuję telefonu multimedialnego, który po pierwsze musi mieć bdb jakość muzyki na słuchawkach (przynajmniej taką jak N95 8GB), duży ekran z możliwością oglądania filmów .avi bez konwersji rozmiaru i bitrate, bdb GPS, niezły aparat też się przyda i dużo modyfikacji. Spodobał mi się ten BlackBerry, lecz prawie nic o nim nie wiem, nigdy nie miałem takiego typu telefonu. Więc mam kilka pytań:
1. Czy ten system można porównać osiągami do symbiana, WM? Jest dużo modyfikacji/aplikacji na ten telefon? Czy trzeba takie aplikacje kupować, czy są za darmo, lub scrackowane? Czy trzeba taki system hackować jak nową wersje symbiana?
2. Czy ten telefon jest szybki, czy lubi się zawieszać?
3. Czy w tym telefonie jest już normalny, polski soft?
4. Czy da się w tym telefonie samemu zdjąć simlocka bez względu na wersję softu?
5. Jaka jest jakość muzyki na słuchawkach? Czy jest przynajmniej tak dobra jak w Noki N95 8GB?
6. Czy to prawda, że ten telefon jest na głośniku bardzo głośny? Czy ma on jeden głośnik do rozmów i multimediów, czy oddzielny? Jeżeli oddzielny, to czy są to stereo głośniki czy jeden?
7. Czy da się oglądać filmy .avi z Divix itd. bez konwersji oraz czy czyta napisy do filmów?
8. Czy dotyk w tym telefonie jest taki jak w iPhone, czy taki reagujący na nacisk? Czy jest on dość czuły?
9. Jaka jest jakość GPS? Czy da się wgrać jakieś lepsze mapy za darmo (scrackowane)? W jakim czasie łapie fix'a "na zimno" z wyłączoną funkcją A-GPS (o ile taką funkcje ma)? Czy dobrze prowadzi? Czy ten GPS jest taki jak w iPhone, że tylko płatne, sieciowe google maps chodzi?
10. Wiem, że aparat w telefonie to tylko dodatek, ale czy jakość zdjęć jest wystarczająco dobra jak na aparat 3.2mpx?
11. Czy ten telefon jest awaryjny? Czy sprowadzany dobrze chodzi w polskich sieciach? Jakie są jego podstawowe wady?
12. Czy przez bluetooth można przesyłać dane? Czy to takie bluetooth jak w iPhone, że tylko do słuchawki?
13. Czy jest to aktualnie najlepszy model BlackBerry, czy są jakieś lepsze?
14. Czy jego dziwna rozdzielczość ekranu nie przeszkadza w działaniu aplikacji?
15. Czy ma slot na kartę pamięci, jeżeli tak to na jaki rodzaj? Ile ma pamięci wewnętrznej?
16. Czy jest to telefon tylko biznesowy, czy polecacie go jako telefon multimedialny?
Proszę o pomoc i poradę.