Untitled 1

Biały Bold 9900

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
    Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    brak
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    X.X.X.XXXX

Domyślnie BB 8520 jako pierwszy terminal RIM'a

Witam wszystkich na tym forum.
    Mam pytanie, w sumie to nawet więcej niż jedno. Może od początku - już prawie byłem zdecydowany na zakup jakiegoś low endowego androida (p350/gt540/x8), ale przez przypadek nacisnąłem na allegro kategorię Blackberry. Może wyda wam się to śmieszne, ale pierwszy raz spotkałem się z takimi telefonami i od razu mi się spodobały Tutaj rodzi się pytanie czy blackberry będzie odpowiednim telefonem dla nastolatka? Czy jest on zarezerwowany raczej dla biznesmenów? Model 8520 jest dosyć tani bo kosztuje około 300zł czyli mieści się akurat w moim budżecie. Kolejne obawy mam odnośnie czegoś co nazywa się BIS, w internecie przeczytałem, że jest to coś związane z internetem w telefonie i musi być to wykupione u operatora - problem polega na tym, że ja korzystam z Orange Free na kartę przez co internet ma tak jakby za darmo po doładowaniu (np. po zasileniu za 25zł dostaję 1,4 GB darmowego transferu co jest dla mnie wystarczające), więc było by to dla mnie tylko niepotrzebnym obciążeniem. Czy musi być to wykupione żeby używać internetu?
    Może wymienię jeszcze funkcje z których korzystam w moim obecnym telefonie:
    -internet
    -sms
    -rozmowy
    -aktywne notatki na pulpicie - w sumie to taka "pierdoła", ale dla mnie bardzo potrzebna ze względu na słabą pamięć :P
    -odtwarzam muzyczny

Na tym by się to zamykało - ot przeciętne funkcje wykorzystywane przez nastolatka.

Na końcu zadam najważniejsze pytanie, na które będzie wam prosto odpowiedzieć przez przeczytanie mojego postu - Czy blackberry jest dla mnie, czy mam sobie to odpuścić i kupić androida?

Pozdrawiam
    Tomek

Zaawansowany Avatar robert77
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    -
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    -

Domyślnie

Naprawdę w żadnym z wcześniej napisanych na forum tematów nie znalazłeś odpowiedzi na postawione przez siebie pytania?
    -internet - tak po EDGE
    -sms - tak
    -rozmowy - to jest pytanie poniżej pasa
    -aktywne notatki na pulpicie - być może znajdzie się jakaś kompozycja lub program, poszukaj w appworld
    -odtwarzacz muzyczny - niech się zastanowię, do czego służą dedykowane przyciski na górze obudowy
    8520 - 9700 - 9780 - ... iPhone4s

Moderator Avatar ojciec
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Ogrodzieniec
    PIN
    2562462F
    Model BlackBerry
    9800
    BIS/BES
    BIS Play
    BlackBerry OS
    5.0.0.1079

Domyślnie

Cytat Napisał Thomasso Zobacz post
    Tutaj rodzi się pytanie czy blackberry będzie odpowiednim telefonem dla nastolatka? Czy jest on zarezerwowany raczej dla biznesmenów?
    BB ma dużo funkcji które przydają się i przy biznesie i po prostu w życiu... A nikt nie ma obowiązku kupowania BISa, da się bezproblemowo korzystać bez niego z BB.

Model 8520 jest dosyć tani bo kosztuje około 300zł czyli mieści się akurat w moim budżecie.
    I jest taki sobie (ekran, procek), dołóż 50zł i szukaj Bolda 9000, 100 razy lepszy ekran i cała reszta... A i 3G ma. Ewentualnie 8900 jeżeli wolisz serię Curve, z tym, że on już bez 3G.

Ogólnie z internetem nie ma większego problemu, wkładasz kartę, włączasz przeglądarkę i śmiga.

Co do notatek na pulpicie - tu może być problem tak jak kolega pisał, bezpośrednio na pulpicie bez zewnętrznych aplikacji się nie będzie dało.

Co do muzyki: zaleta BB jest to, że mają złącze słuchawkowe 3,5mm dzięki czemu nie ma problemu ze słuchawkami...

Czy blackberry jest dla mnie, czy mam sobie to odpuścić i kupić androida?
    To zależy od Ciebie - BB jest telefonem głównie do pracy, mniej do "bajerowania" więc troszkę na odwrót niż telefony na Androidzie.
    BlackBerry Torch 9800 @ 6.0.0.723
    BlackBerry Pearl 9105 @ 6.0.0.723

półżywy BlackBerry 9000 @ 5.0.0.1079 (JSL v7.0) z BIS PLAY

PalmOne Treo 650

Wysyłkowa naprawa BB - software i drobny hardware.

Było: 7230, 7290, 8100, 8110, 8300, 8310, 8520, 8800, 8820, 9000, 9500, niektóre po kilka razy

[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

Nie pomagam na PW!

Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    brak
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    X.X.X.XXXX

Domyślnie

Czy ten 8900 ma lepszy ekran? pytam bo oba telefony są w takich samych cenach ~300zł
    Aha jeszcze jedno, w nokii, którą mam jest również 128MB RAM i jest to chyba mało bo jak otworzę jakąś stronę WWW to bywa, że przeglądarka się wyłącza. Czy w BB też takie coś ma miejsce?

Moderator Avatar ojciec
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Ogrodzieniec
    PIN
    2562462F
    Model BlackBerry
    9800
    BIS/BES
    BIS Play
    BlackBerry OS
    5.0.0.1079

Domyślnie

Dużo lepszy ekran ma. Z tym, że Bold 9000 ma szybszy procesor.

Co do wbudowanej przeglądarki: demonem szybkości ona nie jest, ale radzi sobie z większością stron WWW, z czym sobie nie radzi radzi sobie mobilna wersja Opery.
    BlackBerry Torch 9800 @ 6.0.0.723
    BlackBerry Pearl 9105 @ 6.0.0.723

półżywy BlackBerry 9000 @ 5.0.0.1079 (JSL v7.0) z BIS PLAY

PalmOne Treo 650

Wysyłkowa naprawa BB - software i drobny hardware.

Było: 7230, 7290, 8100, 8110, 8300, 8310, 8520, 8800, 8820, 9000, 9500, niektóre po kilka razy

[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

Nie pomagam na PW!