Może zaraz ktoś mnie zruga i będzie powtarzał, że temat wielokrotnie poruszany ale do tej pory nie znalazłem odpowiedzi i ewentualnego rozwiązania moich wątpliwości. Chodzi o zwiększenie bezpieczeństwa a zarazem prywatności korespondencji. Wiem, że urządzenia BlackbBerry są uważane za bardzo bezpieczne, z usług BES korzystają rządy i organizacje dla których bezpieczeństwo przepływu informacji jest priorytetem. Tutaj chciałbym poruszyć problem "zwykłego" użytkownika terminala BB z wykupioną usługą BIS u jednego z naszych operatorów, a problem dotyczy poczty e-mail wysyłanej z BB do komputera. Wiem, że połączenie w ramach BIS jest szyfrowane ale z tego, co wyczytałem to wygląda to tak, że szyfrowanie zachodzi na płaszczyźnie terminal-serwer BIS-mój_serwer_konta_pocztowego. Natomiast jak wiadomość wychodzi z mojego serwera pocztowego, to nie jest już szyfrowana w ten sposób jak podczas gdy wychodziła z mojego terminala. W ramach usługi BES istnieje możliwość skorzystania z szyfrowania za pomocą PGP lub GPG. A jak to wygląda sprawa takiego szyfrowania w ramach BIS? Niestety nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej informacji można czy nie.
Zastrzegam, że nie chodzi mi o dyskusję na temat warto czy nie tylko o możliwość oraz jak to skonfigurować aby działało.

Odpowiedź z cytatem