Untitled 1

Biały Bold 9900

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4
    Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    8900
    BIS/BES
    BES Plus
    BlackBerry OS
    X.X.X.XXXX

Domyślnie Jak działa BES od strony technicznej ?

Witam, niestety nie znalazłem na forum odpowiedzi na moje pytanie, w związku z tym założyłem nowy temat. Mam w firmie serwer BES i Exchange 2010. W BES działa kilkanaście słuchawek ale nie mam pojęcia w jaki sposób komunikują się one z BES. Od początku...

Zakładam konto mailowe na Ex2010 i dodaję je do BES. Po chwili BES wysyła mi maila z hasłem. Na terminalu BB wpisuję mój adres email i hasło i po chwili BB synchronizuje się z BES. Świetnie, tylko w jaki sposób to działa...? ;] Skąd BES wie gdzie ma wysyłać maile i skąd wie, że właśnie dostałem maila ? Czy uczestniczy w tym jeszcze jakiś serwer poza moim EX i BES ? Jeśli tak to w jaki sposób się komunikują, skoro nie ma potrzeby wypuszczania żadnych portów ? Jedyny port o którym wiem to 3101 ale przez niego BES wypycha wiadomości. A w jaki sposób wpadają wiadomości przychodzące do BES ? Z góry dzięki za odpowiedz.

BESAdmin Avatar Tweedle
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    PIN
    :)
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BES T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

Witamy na forum. Ogólnie pomiedzy Twoim aparatem a serwerem BES w Twojej firmie jest jeszcze operator GSM oraz infrastruktura NOC tzw. serwery SRP ktory wskazujesz w konfiguracji BES. Każdy terminal posiada swój tzw. adres (PIN) który jest polączony z twoim serwerem na etapie rejestracji (serwer zazwyczaj zaczyna się na SXXXXXX) możesz sprawdzić jego numer w terminalu (w opcjach książek serwisowych pod nazwą desktop[sync]) oraz w konsoli zarządzającej. Serwer BES ma bazę SQL w której zapisane jest powiązanie nr. PIN, adresu email, oraz skrzynki pocztowej. Dość stary rysunek ale nic się nie zmieniło od tamtego czasu - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] zasada jest ta sama. Jak masz jeszcze jakieś pytania pisz.

PIN 0
    BlackBerry 9900 + MicroSDHC Mobile Ultra 8GB + PB 16GB
    OS 7.1.0.x
    Moje certyfikaty BB ->[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] blog o technologii BlackBerry

Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    8900
    BIS/BES
    BES Plus
    BlackBerry OS
    X.X.X.XXXX

Domyślnie

Dzięki wielkie za odpowiedz. Pogóglałem jeszcze trochę, stestowałem połączenia i wygląda mi na to, że BES zestawia swego rodzaju VPN z serwerem RIM na losowym porcie i cały czas je trzyma. Swoją drogą, ciekawe ile jednoczesnych połączeń zestawionych jest na serwerach RIM...

BESAdmin Avatar Tweedle
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    PIN
    :)
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BES T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

no raczej tego nie da się stwierdzić pewnie kilkadziesiąt tysięcy. Wydaje mi się ze tych połączeń od jednego usera jest niezbyt dużo ale dokładnie nie powiem.

PIN 0
    BlackBerry 9900 + MicroSDHC Mobile Ultra 8GB + PB 16GB
    OS 7.1.0.x
    Moje certyfikaty BB ->[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] blog o technologii BlackBerry