Untitled 1

Biały Bold 9900

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
    Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    PIN
    25625693
    Model BlackBerry
    9000
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    4.6.0.247

Domyślnie Problem z połączeniem z komputerem przez bluetooth

Witam wszystkich uzależnionych od BB,

jestem nowym użytkownikiem BB9000 - jeszcze nie wiem czy szczęśliwym. To mój pierwszy BB. W trakcie eksploatacji w zasadzie nie natknąłem się na znaczące problemy - większość byłem w stanie rozwiązać sam lub czytając komentarze, ale na poniższy problem nie znajduję odpowiedzi.

1. Przy próbie przesłania pliku z komputera (laptop, zintegrowany bluetooth) na BB 9000 na kompie pojawia się informacja, że blackberry nie obsługuje usługi File Transfer. Z usług, według informacji w komputerze, w ogóle mam dostępne tylko Headset i nic więcej. Gdy sprawdziłem ustawienia bluetooth'a w BB wszystkie opcje mam zaznaczone jako aktywne.

2. Przy próbie połączenia blackberry z kompem przez Desktop Managera (DM) (ver. 4.6.) - taka, jaka była na płycie cd.; DM w ogóle nie udostępnia możliwości włączenia obsługi przez bluetooth - w opcjach połączenia (na komputerze) bluetooth jest nieaktywny - szary, i naturalnie nie można go zaznaczyć - a normalnie na kompie bluetooth smiga i łączy się bez problemu z innymi urządzeniami (typu nokie, se, itp).

Wersja OSa na moim blackberry to: (jeśli dobrze odczytuję z info w bb): v4.6.0.92 (Platforma 4.0.0.117). Pewnie mi tu napiszecie to zmień OS... ale ponieważ nie mam żadnego doświadczenia w instalowaniu OSow na tel. komórkowych (zajmuję się czymś innym) to proszę o jednoznaczną wskazówkę co zainstalować i krok po kroku jak - jestem stary - więc niezbyt obyty z nowinkami technicznymi. W związku z powyższym proszę o wyrozumiałość - może być link do konkretnego rozwiązania.

Pozdrawiam wszystkich raz jeszcze jako nowy forumowicz.

yours~~

tomas.

Super Moderator Avatar marbb
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Ząbki
    PIN
    29335CE8
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange / T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1.0.391

Domyślnie

Cytat Napisał Tomas Zobacz post
    Wersja OSa na moim blackberry to: v4.6.0.92.
    Dobrze, że w ogóle działa
    proszę o jednoznaczną wskazówkę co zainstalować
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] v4.6.0.244 (drugi od góry)
    i krok po kroku jak
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] Od punktu "c", wcześniejsze już masz.
    Gdy sprawdziłem ustawienia bluetooth'a w BB wszystkie opcje mam zaznaczone jako aktywne.
    Ja też, a mimo tego nie wszystkie połączenia działają.
    Najlepiej wykorzystywać połączenia USB, jeśli nie masz z tym kłopotu odpuść sobie bluetooth.
    Ostatnio edytowane przez marbb ; 04-03-09 o 13:07 Powód: Podwójny post - scalenie
    BlackBerry 9900 Bold - OS v7.1.0.391 (BIS Orange)
    BlackBerry 9700 Bold - OS v6.0.0.723 (BIS Orange)
    BlackBerry 7290 - OS v4.1.0.377 (BIS T-Mobile)
    BlackBerry 8520 Curve - OS v5.0.0.1075
    BlackBerry 8100 Pearl - OS v4.5.0.188

BlackBerry od 2004

www.holiholi.pl Avatar blaszku
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    W-wa
    PIN
    2351C71D
    Model BlackBerry
    9700
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    6.0.0.424

Domyślnie

Witam wszystkich uzależnionych od BB,

proszę o jednoznaczną wskazówkę co zainstalować i krok po kroku jak
    Cześć,

tutaj:
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    znajdziesz bardzo dobry FAQ, a w nim krok po krok opisy do np. instalacji/updgradu softu.

Pzdr.

Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    PIN
    25625693
    Model BlackBerry
    9000
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    4.6.0.247

Domyślnie Dzięki!

Dziękuję!

szybko i treściwie. Myślę, że sobie poradzę. Jak zainstaluję, to dam znać co i jak .

Pozdrawiam,

tomas

Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Ząbki
    PIN
    29335CE8
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange / T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1.0.391

Domyślnie

w opcjach połączenia (na komputerze) bluetooth jest nieaktywny - szary, i naturalnie nie można go zaznaczyć - a normalnie na kompie bluetooth smiga i łączy się bez problemu z innymi urządzeniami
    Może twój bluetooth w kompie nie jest kompatybilny z BB. Też mam wszystko "wyszarzone", bo nie mam w PCcie bluetootha. Musisz zanim użyjesz DM połączyć Bolda z z PCtem przez bluetooth, ponieważ instrukcja, którą znalazłem jest prosta:

Podłączanie urządzenia do komputera przy użyciu technologii Bluetooth

1. Otwórz program BlackBerry® Desktop Manager.
    2. W menu Opcje kliknij polecenie Opcje połączenia.
    3. Zaznacz pole Włącz obsługę Bluetooth.
    4. Kliknij Konfiguruj Bluetooth.
    5. Kliknij przycisk Dodaj.
    6. Na liście urządzeń Bluetooth kliknij urządzenie BlackBerry.
    7. Kliknij przycisk OK.
    Z tego wynika, że nie powinno być wyszarzone jeśli BB jest połączony z PC. Poczytaj w instrukcji obsługi telefonu na temat połączeń bluetooth. Jeśli nie masz instrukcji znajdziesz ją w FAQ.
    Również w tym okienku, w którym są opcje połączeń jest "pomoc", może tam znajdziesz jakieś wskazówki.
    Ostatnio edytowane przez marbb ; 04-03-09 o 13:20

BlackBerry od 2004

Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    PIN
    25625693
    Model BlackBerry
    9000
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    4.6.0.247

Domyślnie

Cytat Napisał marbb Zobacz post
    Podłączanie urządzenia do komputera przy użyciu technologii Bluetooth

1. Otwórz program BlackBerry® Desktop Manager.
    2. W menu Opcje kliknij polecenie Opcje połączenia.
    3. Zaznacz pole Włącz obsługę Bluetooth.
    4. Kliknij Konfiguruj Bluetooth.
    5. Kliknij przycisk Dodaj.
    6. Na liście urządzeń Bluetooth kliknij urządzenie BlackBerry.
    7. Kliknij przycisk OK.
    Z tego wynika, że nie powinno być wyszarzone jeśli BB jest połączony z PC.
    Hmm... no tak, tylko u mnie w menu opcje, w DM, nie jestem w stanie nawet zaznaczyć pola Włącz obsługę bluetooth... kolejne kroki są zatem niewykonalne. Możliwe, że mój bluetooth jest niekompatybilny .

Jestem na etapie pobierania OSa, którego wskazałeś. W nocy będę instalował, bo teraz kabla nie mam (w pracy jestem, hihi).

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.

tomas.

VIP Avatar twoface
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Wejherowo
    PIN
    260e0762
    Model BlackBerry
    9800
    BIS/BES
    BES Orange
    BlackBerry OS
    6.6.0.212

Domyślnie

Problem polega na tym że twój bluetooth obsługuje jakiś pośredniczący program ze sterownikiem do bluetooth,a nie standardowy sterownik Windowsa. Tak jest w większości laptopów. Na forum jest sposób jak zmusić wykorzystywanie windowsowych sterowników bluetooth, jednak trzeba odinstalować aplikację firmową (toshiba, hp itd.), która to obsługuje. Problem polega na tym że ta aplikacja także obsługuje WIFI w laptopie więc z WIFI też musisz przejść na standardowe sterowniki Windowsa. A to i tak nie gwarantuje powodzenia bo mi się nie udało doprowadzić do tego żeby to zadziałało. Problem może rozwiązać zewnętrzny bluetooth pod usb.
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] i [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] to najbardziej obczajeni goscie na tym forum - nie zapomnij zapytac ich, zanim zaczniesz pytac nas...
    ---
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] - plug-in dla Mozilli i Firefoxa, zainstaluj KONIECZNIE
    ----------------------------------------------------------

Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    PIN
    25625693
    Model BlackBerry
    9000
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    4.6.0.247

Domyślnie

Dobrze, że w ogóle działa
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] v4.6.0.244 (drugi od góry)

[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] Od punktu "c", wcześniejsze już masz. Ja też, a mimo tego nie wszystkie połączenia działają.
    Najlepiej wykorzystywać połączenia USB, jeśli nie masz z tym kłopotu odpuść sobie bluetooth.
    Hej hej!

Jestem po instalacji OSa. Bałem się tego, ale jakoś poszło. Wszystko na razie działa. Aktualna wersja oprogramowania to v4.6.0.244 (Platforma 4.0.0.203). Więc przynajmniej wersja się zmieniła . No i pojawiło się coś, co się nazywa: komunikator (a w poprzedniej wersji nie było). Co do bluetooth to jeszcze nie testowałem, ale wkrótce będę. I jeszcze jedno. Wcześniej miałem małe edge teraz mam EDGE; miałem 3g teraz mam 3G... Wiem, z tego co czytałem, że to oznacza, że mogę korzystać z BISa - jeszcze nie korzystam, bo usługę dopiero wykupię, ale mam nadzieję, że to dobrze wróży...

Dziękuję Marbb'owi ) i wszystkim zaangażowanym. Wasze wskazówki są naprawdę pomocne.

Ja też będę BB ADDICTED - pewnie już wkrótce.

tomas.

Cytat Napisał twoface Zobacz post
    Problem polega na tym że twój bluetooth obsługuje jakiś pośredniczący program ze sterownikiem do bluetooth,a nie standardowy sterownik Windowsa. Tak jest w większości laptopów. Na forum jest sposób jak zmusić wykorzystywanie windowsowych sterowników bluetooth, jednak trzeba odinstalować aplikację firmową (toshiba, hp itd.), która to obsługuje. Problem polega na tym że ta aplikacja także obsługuje WIFI w laptopie więc z WIFI też musisz przejść na standardowe sterowniki Windowsa. A to i tak nie gwarantuje powodzenia bo mi się nie udało doprowadzić do tego żeby to zadziałało. Problem może rozwiązać zewnętrzny bluetooth pod usb.
    Tak. Jest tak jak mówisz. Mój Bluetooth jest obsługiwany przez program Lenovo, który jakoś tam się nazywa..., ale nie jest to bluetooth systemowy (tzn sterowniki chyba nie są systemowe). Ściągałem je ze strony Lenovo, więc są oryginalne (jak cały system), i normalnie działały bez problemu - tzn z nokiami, se (wcześniej miałem p910i i byłem zakochany w tym telefonie - dopiero na blackberry przeniosłem cały planner i mam nadzieję, że będzie on tak bezproblemowy jak na se...). Dzięki za pomoc (w zasadzie uświadomienie, że przyczyna może leżeć gdzieindziej ).

Pozdrawiam

tomas.
    Ostatnio edytowane przez Tomas ; 04-03-09 o 20:45 Powód: Podwójny post - scalenie

Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Ząbki
    PIN
    29335CE8
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange / T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1.0.391

Domyślnie

Wcześniej miałem małe edge teraz mam EDGE; miałem 3g teraz mam 3G... jeszcze nie korzystam, bo usługę dopiero wykupię...
    To interesujące. O ile 3G możesz mieć bez problemu, ponieważ aktywny BIS oznaczony jest 3G z logo BB, a 3G to po prostu 3G, o tyle EDGE zarezerwowane jest tylko dla aktywnego BISa, więc nie powinno się pojawiać.

BlackBerry od 2004

Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    PIN
    25625693
    Model BlackBerry
    9000
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    4.6.0.247

Domyślnie

To interesujące. O ile 3G możesz mieć bez problemu, ponieważ aktywny BIS oznaczony jest 3G z logo BB, a 3G to po prostu 3G, o tyle EDGE zarezerwowane jest tylko dla aktywnego BISa, więc nie powinno się pojawiać.
    Masz rację oczywiście. 3G jest duże, edge okazało się "małe". Wszystko chodziło b. ładnie, bez wieszania, wyłączania, błędów krytycznych, itp... bardzo szybko BB znajdował sieć (w porównaniu z poprzednią wersją), menu było fajne i chodziło nawet szybciej niż w pierwszej wersji... ale niestety podana przez Ciebie wersja OSa jest bardzo "bateriożerna"... w ciągu jednej godziny zjadła 25% baterii, co mnie przeraziło - zaznaczam, nie było bluetootha, gpsa, muzyki, filmów, ani niczego w tym rodzaju. W tym czasie także nie rozmawiałem. Telefon jednak ciągle przełączał się między 2G a 3G i podejrzewam, że to było przyczyną.

W związku z tym robie downgrade do wersji oficjalnej .216 (zgodnie z instrukcjami dot. downgradu). Właśnie się to dzieje. Jak się skończy to dam znać co i jak.

pozdrawiam,

tomas.