witam.
chciałbym kupić blackberry storm2, tylko zastanawia mnie czy nie jest na niego już za późno? jak wygląda sprawa z oprogramowaniem? tzn zastanawiam się czy nie lepiej jednak androida, na niego nowe oprogramowanie jeszcze będzie dostępne i w dodatku darmowych aplikacji sporo. a jak jest ze stormem?
do tej pory miałem tylko jeden telefon dotykowy (toshiba g810) i szczerze mówiąc był to koszmar. nawet przyciski pod ekranem były dotykowe. mam nadzieję że przy stormie jakoś się przełamię do dotykuw najgorszym wypadku zamienię go na innego BB z klawiszkami tym razem. mam w tej chwili samsunga i780 z wm6.1, który ma ekran dotykowy i klawiaturę qwerty, mam wrażenie że łatwiej będzie mi się teraz odzwyczaić od klawiszy niż dotyku...
ale napiszę jeszcze do czego mi telefon jest potrzebny bo może jakiś obecny posiadacz storma wybije mi go z głowy:
1. dzwonienie - ma być 100% niezawodny, nie zawieszać się itp, nie wyobrażam sobie żeby np z powodu zawiechy telefon się wyłączyl, budzik nie zadzwonił, kalendarz nie zapikał itp.
2. terminarz - muszę mieć kilka najbliższych spotkań widocznych na tapecie, nie wiem czy w standardzie to jest.
3. odbiór emaili - niekoniecznie przez usługę BB, może być normalnie (np. odbiór raz na 2 godziny)
4. przeglądarka internetowa - nie korzystam za często ale żeby móc doraźnie wyszukać jakiś adres czy tel.
3. mile widziane jakieś gierki i odtwarzacz divx-ow dla zabicia czasu, prosta nawigacja może być g.maps
wiadomo, że przy zmianie systemu operacyjnego (ostatnie 5 telefonów miałem z wm) pewnie doznam szoku bo część funkcji będzie lepszych a część gorszych, ale zaryzykuję, mimo że kilka rzeczy mnie dziwi jak czytam fora, np przekonwertowywanie divx-owna wm poprostu wrzucam divx-a na karte i hula z napisami... no ale co tam...
no i zadam pytanie czy kupując nowego BB oznakowanego logiem vodafone coś tracę? czy brandowane oprogramowanie jest robione pod kątem tego właśnie operatora? czy np nie będzie problemu z ustawieniami mms czy internetu w innej sieci? wiem że można wrzucić inne oprogramowanie ale czy nie wiąże się to z jakimiś problemami w późniejszym użytkowaniu? jak dotąd używałem tylko wm i wychodziło że najlepiej jeśli chodzi o stabilność używać oprogramowania firmowego, bez kombinacji i przeróbek.
a druga rzecz, czy taki znaczek ktoś próbował spolerować czy coś?w sensie żeby się go pozbyć.
pytam konkretnie o storm2 9520.
pozdrawiam. Kamil

w najgorszym wypadku zamienię go na innego BB z klawiszkami tym razem. mam w tej chwili samsunga i780 z wm6.1, który ma ekran dotykowy i klawiaturę qwerty, mam wrażenie że łatwiej będzie mi się teraz odzwyczaić od klawiszy niż dotyku...
w sensie żeby się go pozbyć.
Odpowiedź z cytatem
, tego mi bardzo brakuje teraz w 9860... (ale to kwestia gustu w zasadzie, byli tacy co nienawidzili Surrpres).