Untitled 1

Biały Bold 9900

Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 151
    Super Moderator Avatar marbb
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Ząbki
    PIN
    29335CE8
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange / T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1.0.391

Domyślnie Dlaczego podczas połączenia WiFi przeglądarka łączy się przez GPRS

W urządzeniu pod ikoną z globusem (przeglądarka) znajdziemy wszystkie dostępne dla naszego BB przeglądarki.

W BB ikona z globusem to nie przeglądarka tylko miejsce, które prowadzi do wszystkich przeglądarek urządzenia.

Najczęściej są dwie, przeglądarka operatora korzystająca z pakietowej transmisji danych (GPRS), nazywa się zależnie od operatora np. w Orange to „Orange World“ i druga o ile mamy WiFi to „Przeglądarka Punktów Aktywnych“ (aby przeglądać strony internetowe z wykorzystaniem WiFi, należy otworzyć okno przeglądarki, wybrać Opcje - Właściwości Ogólne - Domyślna Przeglądarka: Przeglądarka Punktów Aktywnych. W tym momencie przeglądarka nie będzie korzystała z łącza GPRS do pobierania danych przy przeglądaniu stron).

Każda strona www, którą chcemy dodać do zakładek zapisuje się w jednej z przeglądarek (domyślnie w aktualnie domyślnej przeglądarce).

Z tego właśnie powodu mamy "problem", o który często pytacie, czyli: "Dlaczego przy włączonym WiFi i będąc w jego zasięgu telefon łączy się ze stronami nie przez WiFi tylko przez GPRS?"

Dzieje się tak dlatego, że klikając na zakładkę dodaną do zakładek przeglądarki GPRS system wymusza jej uruchomienie.

Domyślną przeglądarkę do dodawanej zakładki możemy oczywiście zmienić na etapie dodawania lub później w edycji zakładek.

Pamiętajmy, że zakładka jest przypisana tylko do jednej konkretnej przeglądarki.

Aby zmienić domyślną przeglądarkę dla dodanej już zakładki, należy wejść w zakładki, podświetlić żądaną zakładkę i wybrać opcję "edytuj zakładkę". Tam zaznaczyć, że chcemy aby otwierała się w wybranej przez nas przeglądarce.

Jeśli chcemy mieć te same zakładki do przeglądarki GPRS i przeglądarki WiFi to niestety musimy utworzyć bliźniacze zakładki w jednej i drugiej przeglądarce.

Mniej pracochłonną metodą, jeśli korzystamy z WiFi sporadycznie jest wyłączenie "sieci telefonii komórkowej".
    Wtedy zakładki przeglądarek GPRS będą przekierowane do przeglądarki WiFi.
    Wadą tej metody jest to, że w czasie korzystania z przeglądarki nie mamy możliwości odbierania i wykonywania połączeń głosowych i sms.

Ta metoda ma zastosowanie tylko w relacji GPRS -> WiFi i odwrotnie, czyli kiedy wyłączymy WiFi, zakładki tej przeglądarki będą się otwierały w przeglądarce GPRS. Między dwoma przeglądarkami GPRS nie. Zakładka zawsze będzie otwierała się w swojej domyślnej przeglądarce.

Analogiczna sytuacja występuje w przypadku "historii" przeglądanych stron.
    Strona obejrzana za pomocą przeglądarki GPRS zawsze będzie otwierała się w tej przeglądarce.

Z tego powodu aby uniknąć pomyłki i dodatkowych kosztów należy przed rozpoczęciem pracy z przeglądarką WiFi wyczyścić historię przeglądarek (w oknie przeglądarki wcisnąć menu-opcje-operacje na pamięci podręcznej-wyczyść historię).

UWAGA ! Opisana wyżej sytuacja nie dotyczy abonentów BISa w sieci Plus GSM i Orange PL, a także użytkowników BESa w sieci Plus, Era i Orange. Obecna konfiguracja usług BlackBerry, opisana [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] , powoduje, że przy włączonym WiFi, wszelkie usługi, 3rd aplikacje, oraz przeglądarka www (nawet jeśli jako domyślną, mamy ustawioną przeglądarkę pakietową) i dodane w niej zakładki, korzystają z transmisji danych w technologii WiFi.
    Ostatnio edytowane przez fism ; 18-07-10 o 11:15
    BlackBerry 9900 Bold - OS v7.1.0.391 (BIS Orange)
    BlackBerry 9700 Bold - OS v6.0.0.723 (BIS Orange)
    BlackBerry 7290 - OS v4.1.0.377 (BIS T-Mobile)
    BlackBerry 8520 Curve - OS v5.0.0.1075
    BlackBerry 8100 Pearl - OS v4.5.0.188

BlackBerry od 2004

Administrator Avatar lukas
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    PIN
    2803ed47
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BES Plus
    BlackBerry OS
    7.0.0.353

Domyślnie

Dodano PKT 2.15

VIP Avatar Dziadek
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Kraków/Gdów
    PIN
    Model BlackBerry
    Król
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

A ja bym jeszcze tylko dodał swój sposób : utworzyłem sobie zakładkę "blackberryforum era" i ta otwiera się z użyciem apn ery oraz "blackberryforum wifi" i wiadomo - po wifi. I skończyły sie problemy z ustalaniem co jest co.
    COME ON YOU SPURS!!!

Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Ząbki
    PIN
    29335CE8
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange / T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1.0.391

Domyślnie

Cytat Napisał Dziadek Zobacz post
    utworzyłem sobie zakładkę "blackberryforum era" i ta otwiera się z użyciem apn ery oraz "blackberryforum wifi" i wiadomo - po wifi. I skończyły sie problemy z ustalaniem co jest co.
    To ciekawa i przydatna koncepcja do wybierania stron, które mamy w zakładkach, a chcemy skorzystać w danym momencie z historii przeglądania stron.
    W przypadku wybierania z poziomu zakładek mamy przecież oddzielny systemowy folder dla przeglądarki WiFi i gprs i nie ma mowy o pomyłce.

BlackBerry od 2004

VIP Avatar Dziadek
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Kraków/Gdów
    PIN
    Model BlackBerry
    Król
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

marbb, tu nie chodzi nawet o historię. Wszystkie zakładki widzisz również na "stronie głównej" przeglądarki i juz wtedy od razu widzisz która jest która. Dopiero pod tym jest historia. I nie musisz wtedy klikac w pozycję zakładki ,która przenosi Cię dopiero do folderów z nimi. Nie wiem czy jasno to opisałem ale długo myślałem jak to zrobic ,żeby sobie ułatwic życie. Jedno jeszcze zauważyłem.Zakładki na tzw. stronie głównej zmieniaja swe położenie w zależności od ostatniego użycia. Ale to nie problem.
    COME ON YOU SPURS!!!

Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Ząbki
    PIN
    29335CE8
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange / T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1.0.391

Domyślnie

Wszystkie zakładki widzisz również na "stronie głównej" przeglądarki
    Nie wszystkie, tylko pięć pierwszych ale co racja to racja, do tego również twoja metoda się przydaje.

BlackBerry od 2004

VIP Avatar Dziadek
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Kraków/Gdów
    PIN
    Model BlackBerry
    Król
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

Cytat Napisał marbb Zobacz post
    Nie wszystkie, tylko pięć pierwszych ale co racja to racja, do tego również twoja metoda się przydaje.
    Hi,hi - sorki ale mam akurat 5 zakładek wiec widzę wszystkie.
    COME ON YOU SPURS!!!

Zaawansowany Avatar Lee
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Poznań
    Model BlackBerry
    Bold
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    7.1.0.xxx

Domyślnie

A ja bym jeszcze tylko dodał swój sposób : utworzyłem sobie zakładkę "blackberryforum era" i ta otwiera się z użyciem apn ery oraz "blackberryforum wifi" i wiadomo - po wifi. I skończyły sie problemy z ustalaniem co jest co.
    Ja mam tak samo. Tylko, że ja dodałem sobie z dopiskiem wifi, a resztę mam normalnie przez BIS.
    Ostatnio edytowane przez marbb ; 20-04-09 o 01:42 Powód: To nieodpowiednie miejsce na pytanie o program do drukowania. Przeniosłem je do działu "Aplikacje i gry" do wątku "poszukuję"

Początkujący
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Berlin
    Model BlackBerry
    8900
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    5.0.0.411

Domyślnie

Cytat Napisał marbb Zobacz post
    Mniej pracochłonną metodą, jeśli korzystamy z WiFi sporadycznie jest wyłączenie "sieci telefonii komórkowej". Wtedy zakładki przeglądarek GPRS będą przekierowane do przeglądarki WiFi. Wadą tej metody jest to, że w czasie korzystania z przeglądarki nie mamy możliwości odbierania i wykonywania połączeń głosowych i sms.
    czy w tym wypadku nie wystarczy wylaczyc tylko 'uslug danych' w 'zarzadzaniu polaczeniami' ? wtedy mozna by sie dodzwonic do numeru..

edit: dziwne, ale wylacza sie rowniez wifi w tym momencie wiec nici.
    Ostatnio edytowane przez flame ; 08-08-09 o 09:23
    pozdrawiam

8900 w t-mobile, net bez limitu

VIP Avatar wlochaty
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    9xxx
    BIS/BES
    BIS T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

Cytat Napisał flame Zobacz post
    czy w tym wypadku nie wystarczy wylaczyc tylko 'uslug danych' w 'zarzadzaniu polaczeniami' ? wtedy mozna by sie dodzwonic do numeru..

edit: dziwne, ale wylacza sie rowniez wifi w tym momencie wiec nici.
    Usługi danych wyłączyć można w opcjach-sieć komórkowa. Ale jeśli to zrobisz nie będziesz miał wifi. Wiem bo próbowałem już tego.