Zostałem "uszczęśliwiony" przez pracodawcę terminalem BB. Z uwagi na fakt, że jestem minimalistą w użytkowaniu telefonów wybrałem model 9105.
Moja historia z telefonią komórkową to Nokia ( ... 6200, 6310i, E51, E52) i wszelkie porównania będą dotyczyły tych telefonów.
Cały opis jest czysto subiektywny. Nie staram się na żaden obiektywizm, interesują mnie tylko funkcje i aplikacje które wykorzystuję. Reszta dla mnie nie istnieje.
Jestem mizernym użytkownikiem telefonów. Dzwonię, odbieram telefony, czasami wysyłam smsy. Kiedy nadeszła era E51 i E52 czasami wykorzystywałem nawigację (kilka razy na rok) - ale jest to ważna funkcja dla mnie, czasem sprawdzałem emaila czy w skrajnym przypadku przeczytałem książkę (jak książka jest dobra to nie ma dla mnie znaczenia na czym ją czytam byle się dało). Aparat wbudowany w telefon wykorzystałem raz - jak musiałem uwiecznić stłuczkę samochodową.
Rozmiar ma znaczenie![]()
W moim przypadku telefon musi być mały. Era 4" calowych smartfonów zupełnie mija się z moją zawartością kieszeni. Nokia E52 ma wszystko co potrzebuję i pracuje bardzo długo na baterii. Niestety mój pracodawca bardzo chciał mi kupić terminal BB (w końcu administruję też serwerem BES) no i w końcu się zgodziłem.
W porównaniu z telefonem Nokia E52:
Budowa: Solidny telefon, bardzo ładnie wykonany, dobrze odczuwalna klawiatura (E52 ma bardzo kiepską klawiaturę - brak wyczucia wciskania klawiszy, starsze modele nokii miały ok ). Świetny gumowy pasek po bokach terminala ułatwiający trzymanie telefonu.
+ dla BB
Bateria: krótko na baterii 3 dni przy średnim wykorzystywaniu, może dojdę do 5 jak powyłączam wszystko czego nie potrzebuję - oczekiwałem 7 dni. Nokia potrafiła trzymać 10-14 dni przy aktywnym połączeniu BT z samochodem.
+++ dla E52
Ekran: Dobry ekran - 360×400 (240x320 Nokia E52). Nie wiem czy ma to duże znaczenie. Wolałbym jednak dłuższy czas działania na baterii.
+ dla BB
Możliwości połączeń: BT bez problemu, WIFI bez problemu (w E52 miałem z tym problemy),
+ dla BB
System: Wgrałem BB 6. Symbian nie poraża ergonomią ale wszystko co potrzebowałem było do znalezienia. W BB na razie mam z tym problem np:
- automatyczne blokowanie klawiszy
- skrót klawiaturowy do odblokowania/zablokowania urządzenia (ten przycisk na górze zmusza mnie do zmiany sposobu trzymania telefonu - nie jest więc ergonomiczny).
W moim subiektywnym odczuciu remis
Aplikacje:
Właściwie każdy telefon ma dla mnie obecnie zbyt dużo funkcji i aplikacji.
- brak nawigacji offline w BB(testuję UbiNav - mam zastrzeżenia). Nawigacje na BB są drogie i w dodatku dodatkowo potrzebują ściągać dane z internetu. W moim przypadku 95% wykorzystania nawigacji jest za granicą więc trochę to irytuje. W Nokii kiedyś używałem TomTom, a obecnie Sygic (50 Euro)
- mobireader - jest na E52 i BB
- gmail - jest na E52 i BB
- użycie "lampy błyskowej" jako latarki - jest w BB
+ dla E52
To tyle po pierwszym weekendzie z BB
Obecnie BB 3 + i Nokia 4 + ale głównie za rewelacyjną baterię. Moje odczucia będą ewoluowały, więc będę dopisywał kolejne spostrzeżenia i wnioski. Będę również zmieniał moją ocenę.
Obecnie na tapecie - automatyczne blokowanie klawiatury, minimalizowanie zużycia baterii, i przystosowanie wyglądu, skrótów ustawień.
EDIT 1:
AutoLock problem rozwiązany przy użyciu [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

). Aparat wbudowany w telefon wykorzystałem raz - jak musiałem uwiecznić stłuczkę samochodową.
Odpowiedź z cytatem