Untitled 1

Biały Bold 9900

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
    Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    9105
    BIS/BES
    BES
    BlackBerry OS
    6.0.0.706

Domyślnie Przesiadka z Noki E52 na Pearl 3G - pierwsze wrażenia

Zostałem "uszczęśliwiony" przez pracodawcę terminalem BB. Z uwagi na fakt, że jestem minimalistą w użytkowaniu telefonów wybrałem model 9105.
    Moja historia z telefonią komórkową to Nokia ( ... 6200, 6310i, E51, E52) i wszelkie porównania będą dotyczyły tych telefonów.

Cały opis jest czysto subiektywny. Nie staram się na żaden obiektywizm, interesują mnie tylko funkcje i aplikacje które wykorzystuję. Reszta dla mnie nie istnieje.

Jestem mizernym użytkownikiem telefonów. Dzwonię, odbieram telefony, czasami wysyłam smsy. Kiedy nadeszła era E51 i E52 czasami wykorzystywałem nawigację (kilka razy na rok) - ale jest to ważna funkcja dla mnie, czasem sprawdzałem emaila czy w skrajnym przypadku przeczytałem książkę (jak książka jest dobra to nie ma dla mnie znaczenia na czym ją czytam byle się dało ). Aparat wbudowany w telefon wykorzystałem raz - jak musiałem uwiecznić stłuczkę samochodową.

Rozmiar ma znaczenie
    W moim przypadku telefon musi być mały. Era 4" calowych smartfonów zupełnie mija się z moją zawartością kieszeni. Nokia E52 ma wszystko co potrzebuję i pracuje bardzo długo na baterii. Niestety mój pracodawca bardzo chciał mi kupić terminal BB (w końcu administruję też serwerem BES ) no i w końcu się zgodziłem.
    W porównaniu z telefonem Nokia E52:
    Budowa: Solidny telefon, bardzo ładnie wykonany, dobrze odczuwalna klawiatura (E52 ma bardzo kiepską klawiaturę - brak wyczucia wciskania klawiszy, starsze modele nokii miały ok ). Świetny gumowy pasek po bokach terminala ułatwiający trzymanie telefonu.
    + dla BB
    Bateria: krótko na baterii 3 dni przy średnim wykorzystywaniu, może dojdę do 5 jak powyłączam wszystko czego nie potrzebuję - oczekiwałem 7 dni. Nokia potrafiła trzymać 10-14 dni przy aktywnym połączeniu BT z samochodem.
    +++ dla E52
    Ekran: Dobry ekran - 360×400 (240x320 Nokia E52). Nie wiem czy ma to duże znaczenie. Wolałbym jednak dłuższy czas działania na baterii.
    + dla BB
    Możliwości połączeń: BT bez problemu, WIFI bez problemu (w E52 miałem z tym problemy),
    + dla BB
    System: Wgrałem BB 6. Symbian nie poraża ergonomią ale wszystko co potrzebowałem było do znalezienia. W BB na razie mam z tym problem np:
    - automatyczne blokowanie klawiszy
    - skrót klawiaturowy do odblokowania/zablokowania urządzenia (ten przycisk na górze zmusza mnie do zmiany sposobu trzymania telefonu - nie jest więc ergonomiczny).
    W moim subiektywnym odczuciu remis
    Aplikacje:
    Właściwie każdy telefon ma dla mnie obecnie zbyt dużo funkcji i aplikacji.
    - brak nawigacji offline w BB(testuję UbiNav - mam zastrzeżenia). Nawigacje na BB są drogie i w dodatku dodatkowo potrzebują ściągać dane z internetu. W moim przypadku 95% wykorzystania nawigacji jest za granicą więc trochę to irytuje. W Nokii kiedyś używałem TomTom, a obecnie Sygic (50 Euro)
    - mobireader - jest na E52 i BB
    - gmail - jest na E52 i BB
    - użycie "lampy błyskowej" jako latarki - jest w BB
    + dla E52

To tyle po pierwszym weekendzie z BB
    Obecnie BB 3 + i Nokia 4 + ale głównie za rewelacyjną baterię. Moje odczucia będą ewoluowały, więc będę dopisywał kolejne spostrzeżenia i wnioski. Będę również zmieniał moją ocenę.

Obecnie na tapecie - automatyczne blokowanie klawiatury, minimalizowanie zużycia baterii, i przystosowanie wyglądu, skrótów ustawień.

EDIT 1:
    AutoLock problem rozwiązany przy użyciu [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    Ostatnio edytowane przez Tr0n ; 11-07-11 o 13:33

Zaawansowany Avatar robert77
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    -
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    -

Domyślnie

Cytat Napisał Tr0n Zobacz post
    Z uwagi na fakt, że jestem minimalistą w użytkowaniu telefonów wybrałem model 9105.
    Tak z ciekawości - co miałeś do wyboru?
    8520 - 9700 - 9780 - ... iPhone4s

Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Sochaczew
    Model BlackBerry
    9105
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    6.0 2532

Domyślnie

ha ha
    dokładnie od tygodnia mam to samo

po latach symbiana i ostatnio E52 przesiadka na 9105

pozdrawiam testera

jeden z pierwszych problemów - jak dodać nr telefonu z listy odebranych do istniejącego kontaktu - jako drugi nr telefonu np. służbowy
    Ostatnio edytowane przez miroza ; 12-07-11 o 16:32

Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    9105
    BIS/BES
    BES
    BlackBerry OS
    6.0.0.706

Domyślnie

Cytat Napisał robert77 Zobacz post
    Tak z ciekawości - co miałeś do wyboru?
    Wszystko co się nazywa BlackBerry i jest dostępne na rynku

Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    -
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    -

Domyślnie

Wszystko co się nazywa BlackBerry i jest dostępne na rynku
    I zdecydowałeś się na 9105? To jest bardzo fajne urządzenie, też chciałbym je mieć ... razem z 9780. Klawiatura i ekran w Boldzie są w moim odczuciu fajniejsze. Ale wiadomo, każdy z nas ma swoje preferencje.

Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    9105
    BIS/BES
    BES
    BlackBerry OS
    6.0.0.706

Domyślnie

Cytat Napisał robert77 Zobacz post
    I zdecydowałeś się na 9105? To jest bardzo fajne urządzenie, też chciałbym je mieć ... razem z 9780. Klawiatura i ekran w Boldzie są w moim odczuciu fajniejsze. Ale wiadomo, każdy z nas ma swoje preferencje.
    Nie podejrzewam, że nagle zacznę pisać dużo na telefonie, lub zmienię swoje przyzwyczajenia co do korzystania z telefonu. Jeśli w przyszłości zdecyduję, że potrzebuje większego urządzenia to zmienię terminal na większy. Na razie ten jest w sam raz.
    Same parametry urządzenia to nie wszystko - co z tego że miałbym szybszy telefon z większym ekranem jak przez 90% czasu wkurzałby mnie jego rozmiar.

Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    -
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    -

Domyślnie

Same parametry urządzenia to nie wszystko - co z tego że miałbym szybszy telefon z większym ekranem jak przez 90% czasu wkurzałby mnie jego rozmiar.
    Dlatego pisałem o preferencjach użytkowników

Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    9105
    BIS/BES
    BES
    BlackBerry OS
    6.0.0.706

Domyślnie

Update - pierwsze wrażenia po dwóch tygodniach:

Budowa:
    WADY: W górnej części pod ekranem zebrało się sporo pyłków - po dwóch tygodniach. Dosyć irytująca sprawa. Plecki doysć delikatne i podatne na zarysowania, czyli starając się nie zarysować po dwóch tygodniach mam kilka małych rys.
    ZALETY: Klawiatura bije E52 na głowę.
    Reszta ok , solidne urządzenie

Bateria:
    W porównaniu do E52 dramat. Co 2-3 dni trzeba ładować. Telefon nie piszczy ostrzegawczo o wyładowaniu baterii - może jest w opcjach, będę musiał poszukać. Co prawda w Nokii wkurzało mnie całodzienne pikanie ze kończy mi się bateria, ale BB po prostu się wyłączył bez ostrzeżenia.

Oprogramowanie:
    Niektóre opcje zakopane tak samo jak w symbianie, może to wynik lepszego obeznania z symbianem ale nie odnotowuję jakiś kolosalnych zmian na lepsze.

Nawigacja
    UbiNav jest kiepskie kilkukrotnie nie informowało dokładnie o trasie np. jadę główna drogą z której skręcam w lewo (duże skrzyżowanie ze światłami ) a potem mam rondo. UbiNav nie poinformowało o skręcie w lewo od razu mówiło który wyjazd z ronda. Poszukiwań ciąg dalszy.

Ostrzeżenia
    0
    Model BlackBerry
    -
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    -

Domyślnie

Telefon nie piszczy ostrzegawczo o wyładowaniu baterii - może jest w opcjach, będę musiał poszukać.
    Zainstaluj np. darmowy BatteryWatch.

Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    Model BlackBerry
    9105
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    6.0.0.650

Domyślnie

Przerabiam to samo, wrażenia: zanim przyzwyczaję sie do trackpada dostanę w szybkim tempie oqrwienia; oba systemy (po przejściu z Nokii 5310 i WinMO) mocno zagmatwane (symbian nieco gorzej) ale oba jak sie ustawi to działają ładnie; wyższa responsywność BB; bateria widocznie lepsza w E52; klawiatura faktycznie w BB lepsza; minus należy się BB za wielkość czcionki: mimo ustawienia dużej niektóre elementy trzeba oglądać w okularach; wydaje mi się, że system został na sztywno dopasowany do dużych wyświetlaczy i w kontaktach na sztywno ustawione są opisy zmniejszając miejsce na dane; podobny minus za listę kontaktów i brak mozliwości ustawienia czy ze zdjęciami czy coś innego; możliwości ustawienia pulpitu w E52 są (moim zdaniem) 4x lepsze.
    Do porównania najlepiej ściągnąć symulator BB na PC, świetnie nadaje się do zobaczenia co to jest BB.
    PS w moim przypadku BB bardzo kaprysiło podczas łączenia z PC i synchronizacji z Outlookiem, uaktualnienie systemu do 6 przez narzędzie nieautoryzowane przez producenta do kiepska farsa moim zdaniem, na szczęście zadziałało lepiej niż programy od RIM, niesmak pozostał.
    Ostatnio edytowane przez igorw ; 29-08-11 o 12:17