W związku z rosnącą popularnością grup na BBM-ie, z czego można się tylko cieszyć, postanowiłem upowszechnić trzy główne zasady funkcjonowania w Grupach BBM, których przestrzeganie ułatwia życie i pozwala przejść przez nie nie stając się obiektem krytyki zwanej potocznie "rzucaniem mięsem".
Zdając sobie sprawę, że dla BBM-owych troglodytów spod znaku wiadomej sieci (;p jakbym sam tam nie był) tekst ten i tak będzie zbyt trudny do przetrawienia/znalezienia/przeczytania, nie mam zamiaru dostosowywać używanego słownictwa ani upraszczać przekazu.
Zasady Dobrego Wychowania na Grupach BlackBerry Messenger-a:
1. Nie dołączamy w czasie produkcyjnym! - dołączenie nowego użytkownika powoduje pobieranie danych z terminali BlackBerry wszelkich pozostałych członków grupy, czyli zamula im BB niemiłosiernie, drenuje baterię i niejednokrotnie sprawia, że BB przez krótki okres czasu nie nadaje się do użytku (szczególnie na niższych os-ach, jak 4.5) - dlatego na dołączanie wybieramy godziny nocne/późnowieczorne ewentualnie wczesnoporanne.
2. Nie piszemy/działamy zaraz po dołączeniu! - zbyt wczesne napisanie czegokolwiek powoduje zdublowanie czatów - są one później trudne do usunięcia. Po dołączeniu należy odczekać kilka godzin na pełne pobranie wszystkich danych, użytkowników, zdjęć w galerii itp.
3. Nie korzystamy z kalendarza grupowego! - dodanie terminu grupowego może wydawać się fajnym pomysłem, ale ma więcej wad niż zalet. Takiego terminu praktycznie nie można usunąć - nawet usunięty pojawia się potem w kalendarzach osobistych na BB innych członków grupy jako "cancelled:..." - wprowadza to niesłychany bałagan.
Trzymajmy się wszyscy tych trzech prostych wskazań, a nikt nie będzie nas uważał za chamów i prostaków.

Odpowiedź z cytatem