Untitled 1

Biały Bold 9900

Strona 1 z 48 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 477
    VIP Avatar elmik
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Gdynia
    PIN
    zapytaj
    Model BlackBerry
    9700
    BIS/BES
    BIS Play
    BlackBerry OS
    6.0

Domyślnie Jak odbrandować Blackberry?

Tą metodą możemy zmienić Branding z modeli 81xx 83xx 88xx 87xx oraz 9000Bold.
    Jeśli zdobędziemy odpowiednie pliki z softem serwisowym to także z całej serii 7xxx.
    Nowsze modele takie jak 82xx 95xx 89xx 97xx 96xx 85xx nie da rady, przed działaniem mml, wymagają autoryzacji z serwera rimu.

Na początek co to jest branding? Mówiąc kolokwialnie są to śmieci od operatora. Operator dostaje od producenta "czysty" telefon do którego wgrywa, w przypadku Blackberry, logo startowe oraz identyfikator dostawcy (Vendor ID) a także mail powitalny który otrzymujemy od dostawcy po zaktualizowaniu oprogramowania. W przypadku innych telefonów mogą to być także dzwonki, tapety, kompozycje, których zazwyczaj nie możemy normalnie usunąć. Co ciekawe spotkałem się z plikami brandingu dla Blackberry z plikami *.mid więc za pewne jest melodyjka przy starcie bądź dzwonek domyślny.

Co daje debranding? (info by RBuzz & elmik)
    1. Pozbycie się ekranu startowego z logo operatora ( a tym samym logo podczas uruchamiania przeglądarki), zamiast tego mamy sprytne "BlackBerry" ze screenów w pierwszym poście.
    2. Nie otrzymujemy przy pierwszym uruchomieniu wiadomości od operatora, jak to mu przyjemnie że kupiliśmy u niego BlackBerry.
    3. Desktop Manager 4.7 automatycznie zapodaje aktualizacje softu, do wyboru kilka wersji niezależnych od operatora ( nie trzeba grzebać i usuwać vendor.xml) - co ciekawe, w trybie offline nie chciał mi zainstalować żadnego zapodanego softa, mimo usunięcia pliku vendora...
    4. Nie instalują się automatycznie z nowym softem kretyńskie kompozycje operatora - zapewne dotyczy to także PTT, mediów i innego badziewia od AT&T, T-mobile i spółki.
    5. Każdy branding posiada również dodatkowe ustawienia dla telefonu, i po wgraniu mogą nam się pojawić nowe rzeczy, jak to miał marbb czy ja chociażby.

A teraz przechodzimy do konkretów.

Wszystkie opisane czynności robisz na własną odpowiedzialność, autor tematu ani właściciel forum nie biorą odpowiedzialności za szkody wynikające z niewłaściwego wykonania procedury.

Jest to tylko i wyłącznie opis nie podaję linków do potrzebnych plików gdyż jest to nie zgodne z regulaminem forum.

Co potrzebujemy?
    - NET Framework w wersji co najmniej 2.0
    - Desktop Manager w wersji najwyżej 4.7. MML nie współpracuje z wersją DM 5.0, jest jednak mały trik aby to ominąć. Należy przekopiować plik BbDevMgr.exe z /mml/bin do c:\Program Files\Common Files\Research In Motion\USB Drivers\
    Po tym zabiegu MML powinien współpracować z DM 5.0
    - MML (najlepiej w wersji 1.8.1.3 ona każdemu działa, z wersją 2.0.1.3 są problemy, tylko nielicznym działa poprawnie, a procedura taka sama)
    - Command-Line Programer (którym również przywracamy mass storage po simlocku)
    - plik z brandingiem VSM
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]- dla bolda, 88xx, 83xx 81xx oraz 71xx
    Jest to plik z obrazkiem startowym jak na zdjęciu na końcu tematu. Zmienia on na vendor id 179 co jest identyfikatorem RIMu

Poniżej link do całego zbioru plików VSM oraz katalogu z wyciągniętymi obrazkami.
    Wybieramy sobie branding jakiej sieci chcemy, wybieramy sobie z katalogów obrazki jakie chcemy, folder z obrazkiem ma taką sama nazwe jak plik vsm, odszukujemy odpowiedni plik wgrywamy i mamy co chcemy
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    Bawcie się

1. Wgrywamy oprogramowanie serwisowe
    Za pomocą Command-Line Programer wgrywamy plik MFI do danego modelu.
    Najlepiej przygotować sobie do tego odpowiedni plik *.bat o zawartości jak poniżej:
    Kod:
    :START
    loader -u load MFI/MFI-13961-025
    pause
    GOTO exit
    Gdzie:
    - loader - jest to właśnie Command-Line Programer (na necie występuje pod różnymi nazwami pliku. W tym przypadku loader.exe.)
    - MFI/MFI-13961-025 - ścieżka do pliku MFI(tu akurat dla 8320) jaki jest dla naszego modelu możemy podejrzeć w pliku configuration.xml
    Odpalamy stworzony plik *.bat

Czekamy chwile aż się wgra. Mi po wgraniu wyskoczył błąd w windowsie ale mimo wszystko operacją się udała.
    Na ekranie telefonu pojawi się napis:
    No Application Linked
    <Factory OS>

Odłączamy telefon od kabla.
    Pierwsza cześć za nami

2. Wgrywamy plik brandingu
    Odpalamy MML i wciskamy magiczną kombinację z klawiatury(Shift+Ctrl+Alt+F12) Włączy nam się ukryte menu programu.
    Odznaczamy opcję Auto Start i podłączamy telefon pod kabel

UWAGA! Naciśnięcie LOAD Test IMEI, spowoduje zmianę IMEI, da się go przywrócić ale nie każdy ma go zapisanego gdzieś
    Klikamy na "Load VSM" i wskazujemy plik z brandingiem.
    MML wgrywa plik VSM jeśli wszystko. Poszło poprawie otrzymamy komunikat:

3. Wgrywamy od nowa softa i cieszymy się rozbrandowanym telefonem
    Są dwa sposoby na postawienie z powrotem telefonu:
    1. Dłuższy, normalnie za pomocą DM wgrywamy cały soft, ale tracimy dane z telefonu.
    2. Krótki ok 2 minutek bez utraty danych z telefonu. ( nie działa w modelach serii 7xxx)
    Jak?
    - ściągamy soft do naszego telefonu i instalujemy, z folderu c:\Program Files\Common Files\Research In Motion\Shared\Loader Files\"wersja softu"\GPRS\*.sfi kopiujemy plik sfi do folderu z loaderem z 1 punktu solucji. np dla 8320 plik ten nazywa się rim8320g.sfi
    - tworzymy plik *.bat w folderze z loaderem o treści
    Kod:
    :START
    loader -u load rim8320g.sfi
    pause
    GOTO exit
    oczywiście w powyższym zamiast rim8320g.sfi wpisujemy nazwę pliku wcześniej skopiowanego z naszego softu.
    -Zapisujemy plik bat podłączamy telefon i odpalamy plik bat
    W ten sposób nie trzeba przewalać od nowa całego softu i cała operacja debrandingu trwa poniżej 5 minut i bez utraty danych z telefonu.

Właśnie wykonałem na swoim i wszystko poszło pomyślnie wgrałem plik, który wgrywa czysty branding od RIMu. Na starcie ładne logo blackberry, bez maila po updacie softu. Vendor ID jest 179 który jest numerem odbrandowanych telefonów.

Powodzenia!
    Ostatnio edytowane przez marbb ; 13-04-10 o 23:29
    BlackBerry :
    8320 Curve - Os: 4.5.0.182
    9700 BOLD - Os: 5.0.0.423
    7230 - Os: 4.0.1.35 Klasyka
    7100x - Os: MFI-08400-007 Egzemplarz testowy

Software & Simlock Engineer

Bardzo chętnie kupie lub przygarnę stare terminale serii 5xxx 6xxx 7xxx, kontakt na pm.

W tematach założonych przeze mnie zawsze czytaj mój pierwszy post w nim zazwyczaj są zawarte odpowiedzi na pytania.

[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

VIP Avatar elmik
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Gdynia
    PIN
    zapytaj
    Model BlackBerry
    9700
    BIS/BES
    BIS Play
    BlackBerry OS
    6.0

Domyślnie

Co mnie ciekawi to czy po tym zabiegu nadal trzeba będzie usuwać vendor.xml przed updatem. Na razie nie ma na czym przetestować.
    BlackBerry :

Bardzo chętnie kupie lub przygarnę stare terminale serii 5xxx 6xxx 7xxx, kontakt na pm.

W tematach założonych przeze mnie zawsze czytaj mój pierwszy post w nim zazwyczaj są zawarte odpowiedzi na pytania.

[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

Początkujący Avatar PSEMIK
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    Model BlackBerry
    9520
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    5.00.XXX

Domyślnie

Cytat Napisał elmik Zobacz post
    Co mnie ciekawi to czy po tym zabiegu nadal trzeba będzie usuwać vendor.xml przed updatem. Na razie nie ma na czym przetestować.
    Może nareszcie wszystkie aplikacje z OS`a będą się ładowały bez potrzeby drobnej pomocy ze strony użytkownika

VIP Avatar elmik
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Gdynia
    PIN
    zapytaj
    Model BlackBerry
    9700
    BIS/BES
    BIS Play
    BlackBerry OS
    6.0

Domyślnie

No bo tak na prawdę nie do końca wiadomo co daje nam debranding poza usunięciem tego paskudnego loga operatora
    Ale zastanawia mnie czy w przypadku 8830 nie odblokuje to gpsa, bo jak dobrze pamiętam było to powiązane z vendorem. Może ktoś kiedyś przetestuje
    Dobrze, ze ktoś poruszył ten temat w końcu bo już długo się zabierałem za debranding mojej jeżynki
    BlackBerry :

Super Moderator Avatar marbb
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Ząbki
    PIN
    29335CE8
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange / T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1.0.391

Domyślnie

Jak się komuś uda "odbrandować" Bolda pod Vistą niech się szybciutko pochwali... Ja poległem. Na końcu prawie jak się później okazało szczęśliwego finału komunikat o błędzie

------------

Nieaktualne, z MMLem 1.8.1.3 poszło !
    Ostatnio edytowane przez marbb ; 07-01-09 o 01:16 Powód: Udało się!!
    BlackBerry 9900 Bold - OS v7.1.0.391 (BIS Orange)
    BlackBerry 9700 Bold - OS v6.0.0.723 (BIS Orange)
    BlackBerry 7290 - OS v4.1.0.377 (BIS T-Mobile)
    BlackBerry 8520 Curve - OS v5.0.0.1075
    BlackBerry 8100 Pearl - OS v4.5.0.188

BlackBerry od 2004

*honne > *tatemae Avatar marshand
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    100-lica
    PIN
    267a03a3
    Model BlackBerry
    9780
    BIS/BES
    BIS T-Mobile.pl
    BlackBerry OS
    6.0.0.706

Domyślnie

Elmik, dzięki za bardzo ciekawy elaborat. Jak się bardziej napalę na odbrandowanie Blackberry to wypróbuję Twój sposób. hehehe.
    Na razie poczekam na wieści od innych, jak im poszło.
    "To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku" - W.Ch.

[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ][Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

bb9780#v6.0.0.706 PL - na sprzedaż
    Javelin # v5.0.0.1022 BETA (Multilanguage)
    bb7290 # v4.1.0.377 PL (klasyk)

BerryAddict Avatar RBuzz
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Królewska Huta
    Model BlackBerry
    9810
    BIS/BES
    BIS Play
    BlackBerry OS
    7.1.0.402

Domyślnie

Nie siedzę w temacie, ale widząc opcję "LOAD TEST IMEI" ciarki mnie po plecach przeszły... Znaczy jak ktoś mi buchnie BB to nawet się go zablokować nie da, bo sobie IMEI zmieni i po sprawie...???
    Z BlackBerry od 2006: 7230>7290>8700>8800>9000>9650>9810(V1):9100(też V1)
    vnbb Tools: [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
    Sam jesteś pajac!
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] - zbiór aplikacji dla PlayBooka

VIP Avatar elmik
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Gdynia
    PIN
    zapytaj
    Model BlackBerry
    9700
    BIS/BES
    BIS Play
    BlackBerry OS
    6.0

Domyślnie

Heh swoją drogą soft do zmiany IMEI PIN czy BSN też mam A załadowanie Testowego IMEI chyba zmienia go na ten zaczynający się 00 jak kiedyś apol mówił.
    Ostatnio edytowane przez elmik ; 06-01-09 o 10:32
    BlackBerry :

BerryAddict Avatar RBuzz
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Królewska Huta
    Model BlackBerry
    9810
    BIS/BES
    BIS Play
    BlackBerry OS
    7.1.0.402

Domyślnie

Vendor ID 179 - ponoć to kod RIM-u, tak doczytałem.
    Ale mam wielbłąda przy wgrywaniu VSM. Komunikat w załączniku. Mam świeżą windę, więc pewnie nie ma jakichś bibliotek...

Jak się okazało mam podobny problem jak marbb... z tym że wygląda to na niezależne od OS-a, bo ja pracowałem na poczciwym XP.

/w ten sam sposób, mając odpowiedni plik VSM można by było "zbrandować" dowolny terminal, nie... Zawsze chciałem mieć "oryginalnego" Orendża... -> Stąd już niedaleko mam nadzieję do autorskiego brandingu. "BlackBerry by RBuzz" - jakież to byłoby piękne... ;p
    Attached Images
    Ostatnio edytowane przez RBuzz ; 06-01-09 o 15:11
    Z BlackBerry od 2006: 7230>7290>8700>8800>9000>9650>9810(V1):9100(też V1)
    vnbb Tools: [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
    Sam jesteś pajac!
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] - zbiór aplikacji dla PlayBooka

VIP Avatar Domestos vs Cif
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    ZP
    PIN
    ask me
    Model BlackBerry
    9930
    BIS/BES
    BIS Play
    BlackBerry OS
    7.1.0.402

Domyślnie

..Tak się zastanawiam (nawiazując do wypowiedzi elmik'a "No bo tak na prawdę nie do końca wiadomo co daje nam debranding poza usunięciem tego paskudnego loga operatora"), czy rozbrandowanie mojej jezynki, zmieniłoby cos w działaniu BT z OS 4.5, mozliwe ze jakaś blokada siedzi w moim BB. Boje się trochę grzebać we fonie i cos spartolic.
    -------------------------------------------------------------------------------
    BlackBerry Bold 9930
    -------------------------------------------------------------------------------