Witam
Od jakiegoś czasu czytam blackberryforum.pl. Między innymi pod wpływem tego forum zdecydowałem się na kolejną zmianę telefonu (taka mania) tym razem będzie to Blackberry 8310. Kupiłem go na Allegro za 320 zł (telefon z UK bez SimLocka). Jutro idę na pocztę bo tam już dzisiaj dotarł.
Tak jak pisałem od jakiegoś czasu czytam to forum i nie znalazłem kilku odpowiedzi na pytania które mnie nurtują. Do tej pory miałem chyba telefony ze wszystkimi możliwymi systemami operacyjnymi: palm os, symbian s60v3, wm, uiq. 8310 będzie moim pierwszym urządzeniem opartym na systemie operacyjnym Blackberry firmy RIM. Wolę się przygotować na nowe urządzenie dlatego wolę zapytać (odpowiedzi w FAQ nie znalazłem)
1. System operacyjny od razu chcę zmienić na Polski ponieważ nie wiem co tam jest wgrane. Na tym forum znalazłem taki link:
[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
strona się wczytała i dla Plus pojawiło się coś takiego:
poprowadziło mnie do strony blackberry.com i mam coś takiego
rozumiem że są to dwie wersje oprogramowania nowszaSoftware Download for Polkomtel
To view software for a BlackBerry product, please select a product from the drop down menu and click Select : --- Please Select A Product --- ---------------------- BlackBerry® Pearl (TM) 8110 smartphone BlackBerry® Pearl (TM) 8100 smartphone BlackBerry® Curve (TM) 8310 smartphone BlackBerry® Curve (TM) 8300 smartphone BlackBerry® Bold (TM) 9000 smartphone BlackBerry® 8820 smartphone BlackBerry® 8800 smartphone BlackBerry 8700g(TM) BlackBerry 8300 (TM)
Software For BlackBerry® Curve (TM) 8310 smartphone BlackBerry Handheld Software v4.5.0.81 (Multilanguage)
Package Version: 4.5.0.81
Consisting of:
Note: The Software Platform and Applications version numbers can be found under Options-About screen on the handheld.
- Applications: 4.5.0.55
- Software Platform: 2.7.0.68
- File name: 8310M_PBr4.5.0_rel81_PL2.7.0.68_A4.5.0.55_F100.exe
- File size: 74.89MB
BlackBerry Handheld Software v4.2.2.332 (Multilanguage)
Package Version: 4.2.2.332
Consisting of:
Note: The Software Platform and Applications version numbers can be found under Options-About screen on the handheld.
- Applications: 4.2.2.181
- Software Platform: 2.5.0.35
- File name: 8310M_PBr4.2.2_rel332_PL2.5.0.35_A4.2.2.181_F100.e xe
- File size: 78.6MB
4.5.0.81
i starsza
4.2.2.332
lepiej zainstalować nowszą wersją. Wszystkie ustawienia (net po gprs, mms, sms będą już ustawione)
2. Do wgrania nowego os potrzebny jest kabel mini usb. Czy wystarczy najzwyklejszy uniwersalny kabel który mam np do aparatu foto czy też jest to jakiś specjalistyczny kabel.?
3. Nowe aplikacje - czy wszystkie można instalować na karcie pamięci czy też wszystkie instaluje się do pamięci urządzenia. W dotychczasowych urządzeniach było tak że cześć aplikacji żeby działały instalowało się do pamięci urządzenia (np task menager)a np gry i odtwarzacze multimedialne czy też czytniki ebook można było instalować na karcie pamięci. A jak jest w blackberry
4. Jak przenieść kontakty z Noki e61 do BB8310 da radę po Bt czy trzeba skopiować je na kartę sim i w bb z czytać z karty SIM czy też jest możliwość wyciągnięcia ich z OE przez DM.?
To chyba tyle

Software For BlackBerry® Curve (TM) 8310 smartphone BlackBerry Handheld Software v4.5.0.81 (Multilanguage)
Odpowiedź z cytatem
nasunęły mi się następne pytania: