Untitled 1

Biały Bold 9900

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
    Zaawansowany
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Zabrze
    Model BlackBerry
    8900
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    5.0.0.681

Domyślnie 8310 Pytania nowego użytkownika

Witam

Od jakiegoś czasu czytam blackberryforum.pl. Między innymi pod wpływem tego forum zdecydowałem się na kolejną zmianę telefonu (taka mania) tym razem będzie to Blackberry 8310. Kupiłem go na Allegro za 320 zł (telefon z UK bez SimLocka). Jutro idę na pocztę bo tam już dzisiaj dotarł.
    Tak jak pisałem od jakiegoś czasu czytam to forum i nie znalazłem kilku odpowiedzi na pytania które mnie nurtują. Do tej pory miałem chyba telefony ze wszystkimi możliwymi systemami operacyjnymi: palm os, symbian s60v3, wm, uiq. 8310 będzie moim pierwszym urządzeniem opartym na systemie operacyjnym Blackberry firmy RIM. Wolę się przygotować na nowe urządzenie dlatego wolę zapytać (odpowiedzi w FAQ nie znalazłem)

1. System operacyjny od razu chcę zmienić na Polski ponieważ nie wiem co tam jest wgrane. Na tym forum znalazłem taki link:

[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

strona się wczytała i dla Plus pojawiło się coś takiego:
    Checking [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]...
    Found one, retrieving product page...
    Applications: 4.5.0.55
    Applications: 4.2.2.181
    poprowadziło mnie do strony blackberry.com i mam coś takiego

Software Download for Polkomtel

To view software for a BlackBerry product, please select a product from the drop down menu and click Select : --- Please Select A Product --- ---------------------- BlackBerry® Pearl (TM) 8110 smartphone BlackBerry® Pearl (TM) 8100 smartphone BlackBerry® Curve (TM) 8310 smartphone BlackBerry® Curve (TM) 8300 smartphone BlackBerry® Bold (TM) 9000 smartphone BlackBerry® 8820 smartphone BlackBerry® 8800 smartphone BlackBerry 8700g(TM) BlackBerry 8300 (TM)

Software For BlackBerry® Curve (TM) 8310 smartphone BlackBerry Handheld Software v4.5.0.81 (Multilanguage)

Package Version: 4.5.0.81
    Consisting of:
    • Applications: 4.5.0.55
    • Software Platform: 2.7.0.68
    • File name: 8310M_PBr4.5.0_rel81_PL2.7.0.68_A4.5.0.55_F100.exe
    • File size: 74.89MB
    Note: The Software Platform and Applications version numbers can be found under Options-About screen on the handheld.

• [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] Software
    BlackBerry Handheld Software v4.2.2.332 (Multilanguage)

Package Version: 4.2.2.332
    Consisting of:
    • Applications: 4.2.2.181
    • Software Platform: 2.5.0.35
    • File name: 8310M_PBr4.2.2_rel332_PL2.5.0.35_A4.2.2.181_F100.e xe
    • File size: 78.6MB
    Note: The Software Platform and Applications version numbers can be found under Options-About screen on the handheld.

• [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] Software
    rozumiem że są to dwie wersje oprogramowania nowsza
    4.5.0.81
    i starsza
    4.2.2.332
    lepiej zainstalować nowszą wersją. Wszystkie ustawienia (net po gprs, mms, sms będą już ustawione)

2. Do wgrania nowego os potrzebny jest kabel mini usb. Czy wystarczy najzwyklejszy uniwersalny kabel który mam np do aparatu foto czy też jest to jakiś specjalistyczny kabel.?

3. Nowe aplikacje - czy wszystkie można instalować na karcie pamięci czy też wszystkie instaluje się do pamięci urządzenia. W dotychczasowych urządzeniach było tak że cześć aplikacji żeby działały instalowało się do pamięci urządzenia (np task menager)a np gry i odtwarzacze multimedialne czy też czytniki ebook można było instalować na karcie pamięci. A jak jest w blackberry

4. Jak przenieść kontakty z Noki e61 do BB8310 da radę po Bt czy trzeba skopiować je na kartę sim i w bb z czytać z karty SIM czy też jest możliwość wyciągnięcia ich z OE przez DM.?

To chyba tyle
    Pozdrawiam
    Dawid
    ----------------
    Szukam Idealnego Telefonu
    ----------------

Zaawansowany Avatar kamiloo
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Łomża
    Model BlackBerry
    8310
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    .124

Domyślnie

Co do softu to najlepiej jest zmienic na mlodszy czyli na wyzszy 4.2.2 to soft starszy a 4.5 to soft nowszy młodszy. Co do konfiguracji internetu trzeba wpisac samemu
    2.Do wgrania softu i programow najlepszy jednak bedzie oryginalnym kabel BB ale kazdy kabel mini-USB bedzie pasował, choc terminal jest bardzo wrażliwy na zmiany napiecia w porcie USB.
    3.Tu juz zalezy co chcesz instalowac motywy instaluja sie w pamięci urzadzenia pliki alx.i ich rozszerzenia cod tak samo, na karcie pamięci rozszerzenia plików z koncówkami.jad, .jar mozna instalowac, wklejac na karte pamięci a aplikacje najprawdopodobniej instaluja sie w pamieci urzadzenia.
    4. A kontakty jak czytałem na forum najlepiej chyba jest przeniesc na pomoca outlooka bo bardzo dobrze urzadzenie z nim wpsolpracuje sam nie testowałem ale zdaje sie na wypowiedzi forumowiczów.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez kamiloo ; 29-12-08 o 20:49
    Moja piękna Curevka...

BESAdmin Avatar Tweedle
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    PIN
    :)
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BES T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

ad 1) oczywiście że nowszy (nie musisz instalować softu z Polkomtela, może być inny)

ad 2) zwykły najzwyklejszy kabelek mini usb

ad 3) w blackberry jak narazie tylko pamięć urządzenia

ad 4) najprościej poprzez synchronizację przez Outlook-a.

PIN 0
    BlackBerry 9900 + MicroSDHC Mobile Ultra 8GB + PB 16GB
    OS 7.1.0.x
    Moje certyfikaty BB ->[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] blog o technologii BlackBerry

Zaawansowany
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Zabrze
    Model BlackBerry
    8900
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    5.0.0.681

Domyślnie

Dzięki za wszystkie informacje. Prasując nasunęły mi się następne pytania:

1. Niestety nie mam outlook-a mam outlook expres czy to jest jakaś przeszkoda z WM i S60v3 były problemy. Przy WM musiałem instalować dodatkowy soft który pozwalał na zynchronizację z OE

2. Struktura plików na karcie pamięci
    Miałem urządzenia że plik mp3, video, e-book, trzeba było wgrywać do odpowiednich katalogów już założonych przy formatowaniu karty w danym urządzeniu. A tu jak jest samemu tworzę katalofi np: muzyka, ksiażki i tam wgrywam swoj rzeczy czy też są już zdefiniowane przez system orperacyjny.

3. Eksplarator plików. W WM i S60v3 bez takiego programu (coś podbnego do Total Commander) nie dało się nic zrobić. Czy tu jest potrzebny jakiś menager plików

4. W WM i S60v3 jest tak że dopóki fizycznie nie zamknie się programu w "Task Menager" to program działa w pamięci i obciąża system. W WM naciśnięcie na "x" nie zamykało programu tylko go ukrywało, trzeba było zainstalować specjalny soft który wyłaczał program. Czy BB jest tak samo, czy trzeba jakieś dodatkowe oprogramowanie czy też zostało to jakoś rozwiązane systemo.?

5. Ile trwa zmiana systemu operacyjnego - w minutac jest to stały czas czy różny zależny od komputera z którego się to wykonuje.

To chyba tyle na teraz
    Pozdrawiam
    Dawid
    Pozdrawiam
    Dawid
    ----------------
    ----------------

*honne > *tatemae Avatar marshand
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    100-lica
    PIN
    267a03a3
    Model BlackBerry
    9780
    BIS/BES
    BIS T-Mobile.pl
    BlackBerry OS
    6.0.0.706

Domyślnie

1. Niestety nie mam outlook-a mam outlook expres czy to jest jakaś przeszkoda z WM i S60v3 były problemy. Przy WM musiałem instalować dodatkowy soft który pozwalał na zynchronizację z OE
    Ja nigdy nie zapędzałem się z outlookiem.

2. Struktura plików na karcie pamięci
    Miałem urządzenia że plik mp3, video, e-book, trzeba było wgrywać do odpowiednich katalogów już założonych przy formatowaniu karty w danym urządzeniu. A tu jak jest samemu tworzę katalofi np: muzyka, ksiażki i tam wgrywam swoj rzeczy czy też są już zdefiniowane przez system orperacyjny.
    Jak sformatujesz kartę microSD i włożysz do bb to smartsfonik sam sobie rozlokuje pliki.
    Teoretycznie bb sam zapisuje pliki muzyczne, graficzne i video do odpowiednich katalogów. Tylko musisz mu wskazać czy zapisać w pamięci czy na karcie. Oczywiście najlepiej jest na karcie. Oprócz tego bardzo pomocny jest DM (programika do zarządzania bb na kompie) - odsyłam do FAQ.

3. Eksplarator plików. W WM i S60v3 bez takiego programu (coś podbnego do Total Commander) nie dało się nic zrobić. Czy tu jest potrzebny jakiś menager plików
    W bb, żeby coś zrobić nie musisz korzystać z Eksplaratora plików. Jak dla mnie bardzo pomocny jest czytnik kart pamięci.

4. W WM i S60v3 jest tak że dopóki fizycznie nie zamknie się programu w "Task Menager" to program działa w pamięci i obciąża system. W WM naciśnięcie na "x" nie zamykało programu tylko go ukrywało, trzeba było zainstalować specjalny soft który wyłaczał program. Czy BB jest tak samo, czy trzeba jakieś dodatkowe oprogramowanie czy też zostało to jakoś rozwiązane systemo.?
    Można zainstalować dodatkowe oprogramowanie, ale wydaje mi się,że nie ma takiej potrzeby.
    Jak będziesz miał bb w rękach to sam zobaczysz, że wystarczy przy właczonej jakiejś aplikacji wcisnąć przycisk funkcyjny a w menu kontekstowym zjechać na dół i zaznaczyć zamknij.

5. Ile trwa zmiana systemu operacyjnego - w minutac jest to stały czas czy różny zależny od komputera z którego się to wykonuje.
    Raczej jest to czas powtarzalny. Po części instalka zależna jest od wydajności kompa. Sredni u mnie czas instalki nowego OS trwa ok. 10-15 min. potem bb musi wystartować z nowym OS. Może to trwać do 20 min. Więc całość napewno zajmie Ci ok. 30 min.
    "To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku" - W.Ch.

[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ][Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

bb9780#v6.0.0.706 PL - na sprzedaż
    Javelin # v5.0.0.1022 BETA (Multilanguage)
    bb7290 # v4.1.0.377 PL (klasyk)

Zaawansowany
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Zabrze
    Model BlackBerry
    8900
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    5.0.0.681

Domyślnie

Witam

Poszło zainstalowałem nowy OS. Zainstalował się bez polskiego języka. dodałem go przez DM i dodałem też aplikację Mobipocket. Mam tylko jedno pytanie. Telefon BB bardzo długo uruchamia się po instalacji nowego oprogramowania. Po instalacji nowego OS klepsydra kręciła się na ekranie 30 minut zanim telefon się uruchomił. Teraz wgrałem Mobipocket i telefon uruchamia się już 15 minut. od czego to zależy.? Można temu coś zaradzić
    Pozdrawiam
    Dawid
    ----------------
    ----------------

woo hoo Avatar shprica
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    wrocław
    PIN
    30CA654D
    Model BlackBerry
    9630
    BIS/BES
    BIS Play
    BlackBerry OS
    5.0.0.1030

Domyślnie

po upgrade'owaniu zawsze sie dlugo uruchamia. ale zeby teraz uruchamial sie 15 minut?? nie przesadziles troche? zwykle to trwa okolo minuty, moze troche wiecej.
    BlackBerry STORM 9530
    OS - 5.0.0.419

Zaawansowany
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Zabrze
    Model BlackBerry
    8900
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    5.0.0.681

Domyślnie

Aktualizacja softu skończyła się 16:30 na ekranie pokazała sie klepsydra, na PC-cie było okienko Ponowne uruchamianie albo łączenie z urządzeniem. Taka sytuacja trwała do 17:02 potem ekran na BB zgasł pokazał się napis Blackberry i urządzenie sie uruchomiło. Wgranie jednego programu i języka polskiego skutkowało uruchomieniem się urządzenia w czasie 10-12 minut.

Jak przenieść kontakty - poradziłem sobie
    Ostatnio edytowane przez DawidS ; 30-12-08 o 18:37
    Pozdrawiam
    Dawid
    ----------------
    ----------------