BB 9360 @ 7.0.0.594+microSD 8GB+BIS T-mobile
BB 9650 @ 6.0.0.706+microSD 8GB+BIS/BES Orange
BB 9780 @ 6.0.0.723+microSD 8GB+BIS Play Fresh
BB 9700 @ 6.0.0.723+microSD 4GB+BIS Play Fresh
BB 8820 @ 4.5.0.187 - SPRZEDAM!
BB 7290 @ 4.1.0.377 - SPRZEDAM!
Ponad 63 GB najnowszego softu dla BB (OS'y, DM'y), wszystko w jednym miejscu: [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]. Hasło do zasobów w moim profilu.
Oczywiscie jest to skuteczne, ale "prymitywizm" tej metody polega na tym, ze pozbawia paletke pewnej funkcjonalnosci - przeciez kiedys moze mi sie to przydac - i co, mam od nowa wszystko wklepywac.
Fajnie byloby miec technike, ktora pozwoli na bardziej eleganckie i uniwersalne/automatyczne poradzenie sobie z problemem. De facto dziwi mnie, ze do SMSa mozna bylo dopisac opcje calkowitego wylaczenia autotextu, a do innych miejsc juz nie. Rozumiem idee odrebnego traktowania kazdej funkcji BB, ale nie kumam dlaczego opcja wspolna dla wielu funkcji jest dostepna tylko dla jednej z nich.
W opcjach sprawdzania jest taka pozycja żeby sprawdzał wyrazy powyżej iluś tam znaków, ja sobie ustawiłem na 10 znaków i tylko przy bardzo długich słowach sprawdza. Wiem że to też tylko półśrodek ale trochę mniej denerwujące staje się to sprawdzanie pisowni
Wiem, ustawilem... i nic. Ciagle zamienialo mi "i" na "I", wiec zaczalem dlubac dalej i znalazlem te rozwiazania, ktore opisalem. Mozna by do nich dolozyc jeszcze podmianke w autotekscie "I" na "i", wtedy program bedzie zamienial dalej, ale juz "i" na "i". Zawsze cos.
Tak wiec jest kilka opcji - coz ze nie idealnych - ale mozna wybierac![]()
Ostatnio edytowane przez Mik ; 01-03-10 o 23:40
9900 - 7.0.0.585
PB32 - 2.0.0.3778
PB16 - 1.0.7.3312
9780 - 6.0.0.448
8520 - 5.0.0.1036
8820 - 4.5.0.187
9800, 8310 -> sprzedane
BIS T-Mobile
[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
Na to nie wpadlem
Pewnie dlatego, ze juz przy instalacji wywalilem wszystkie jezyki z wyjatkiem polskiego i angielskiego, ktory zainstalowal sie w 2 wariantach... po prostu nie lubie smietnika, a za taki uwazam posiadanie kilkudziesieciu jezykow, z ktorych wykorzystuje sie jeden lub dwa. Wtedy nie przyszlo mi do glowy, ze nie da sie wylaczyc autotekstu i tak juz zostalo, bo problem zaczal mi dzialac na nerwy dopiero po jakims czasie.
Sposob, o ktorym piszesz, jest sprytny... moze nawet sie na niego zdecyduje... Ale niestety mimo wszystko ciagle nie usprawiedliwia to zaniedbania, ze zamiast miec tak oczywista funkcjonalnosc jak wylaczanie autokorekty wpisywanego tekstu podana "na talerzu", trzeba kombinowac w rozne strony. Moze jakas kolejna odslona OSa poprawi ten defekt?
No nie przesadzaj... Fakt - trochę wkurzające jest, kiedy stale zmienia na przykład słowo "chce" na "chcę", niezależnie od osoby, w której piszesz. Nie mniej jednak mi to zupełnie nie przeszkadza, bo nie piszę wypracowań na BB, a jedynie maile i wiadomości przez BBM - a tam wszyscy wiedzą, o co chodzi. Mi natomiast autokorekta bardzo się przydaje w j. arabskim.
9900 - 7.0.0.585
PB32 - 2.0.0.3778
PB16 - 1.0.7.3312
9780 - 6.0.0.448
8520 - 5.0.0.1036
8820 - 4.5.0.187
9800, 8310 -> sprzedane
BIS T-Mobile
[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
No i to w zupełności wystarczy. Przecież przy metodzie wprowadzania "polski" już nie zamieni ci "i" na "I".
A w OS 5.0 jak wspomniał Mik, już bez problemu napiszemy sms 160cio znakowy przy polskiej metodzie wprowadzania.
A tak na marginesie (odnośnie wcześniejszych wypowiedzi), autotekst i sprawdzanie pisowni to dwie różne sprawy. Przy metodzie wprowadzania tekstu ustawionej na "angielski" czy wyłączymy, czy też włączymy sprawdzanie pisowni i tak słowa napisane przez nas, a będące w rejestrze autotekstu będą się zamieniać.
Sprawdzanie pisowni to podkreślanie słów napisanych z błędem i późniejsze poprawianie ich przy pomocy opcji w menu kontekstowym, podobnie jak w PCtowym edytorze tekstu.
Ostatnio edytowane przez marbb ; 03-03-10 o 05:21
BlackBerry 9900 Bold - OS v7.1.0.205 (BIS Orange)
BlackBerry 9700 Bold - OS v6.0.0.723 (BIS Orange)
BlackBerry 7290 - OS v4.1.0.377 (BIS T-Mobile)
BlackBerry 8100 Pearl - OS v4.5.0.188
BlackBerry od 2004