BB 9360 @ 7.1.0.336+microSD 8GB+BIS Play
BB 9780 @ 6.0.0.723+microSD 8GB+BIS/BES Orange
BB 9860 @ 7.1.0.342+microSD 8GB+BIS T-mobile
BB 9700 @ 6.0.0.723 - SPRZEDAM!
Ponad 70 GB najnowszego softu dla BB (OS'y, DM'y): [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]. Hasło do zasobów w moim profilu.
Ty nie masz nic na kompie robić. Musisz otworzyc link w przegladarce telefonu. Dla ulatwienia dodalem qrcody z linkami.
Na BB praktycznie nic sie nie instaluje poprzez wgranie plikow na karte pamieci.
Są dwie opcje:
- instalujesz z poziomu telefonu - link do pliku *.jad otwierasz w przegladarce (takie linki nazywamy OTA - skrot od Over the air)
- do instalacji z poziomu komputera, czyli poprzez aplikacje BlackBerry Desktop potrzebujesz wszystkie pliki aplikacji i specyficzny plik *.alx.
No oczywiście jest jeszcze najprostsza metoda - AppWorld, ale tam nie znajdziesz mojej skorki![]()
Z całym szacunkiem, ale im dalej w las, tym więcej drzew...
Jak to?
Jak w FAQ jest napisane:
To co wpisujesz w przeglądarkę?1.Kopiujemy pliki na kartę pamięci.
2.Potem, z poziomu telefonu, wchodzimy w Multimedia, wciskamy przycisk "Menu"(logo blackberry)
Z menu wybieramy Przeglądaj... (ang. Explore)
a) link szczegółowy do pliku *.jad - w tym przypadku ten z dropbox'a? Wtedy BB pobierze pakiet danych. Jeśli tak, to czy jest jakaś inna możliwość, żeby BB nie łączyło się z internetem (nie pobierało danych)?
b) Lokalizację gdzie pliki znajdują się na karcie pamięci, a które wcześniej wgraliśmy na kartę?
Sorry, ale ja tu widzę nieścisłości. Nie jestem totalnym lamerem jeśli chodzi o telefonię, ale chcę wskazać, że są różnice w tym co piszesz, z tym co jest w FAQ i z tym, czego się dogrzebałem w wątku z FAQ, gdzie ktoś na podobny problem (ten sam error) dostaje odpowiedź, że jest to problem z kompatybilnością plików z BB.
Stąd pewnie ludzie tacy jak ja mają z tym problemy. Nikogo tu nie obwiniam, nie oskarżam, ale skoro budzi to we mnie wątpliwości, to coś jest opisane w sposób niejasny.
Tak
Możesz skorzystać z programu np. OTA downloader i wtedy mając pliki jad i cod możesz je zainstalować z pamięci telefonu.
Jeśli pobrałeś WSZYSTKIE (czyli jad i cod) pliki na dysk to wrzucasz je do dowolnego folderu na BB, a potem otwierasz plik jad przeglądarką plików z BB.
W FAQ opisano wiele możliwości, co nie znaczy, że musisz albo możesz ze wszystkich opcji skorzystać. Napisałem, że praktycznie z tej opcji się nie korzysta, ponieważ nie jest to ani zalecana opcja przez producenta, a i z doświadczenia wiem, że z tego typu instalacji praktycznie się nie korzysta, gdyż praktycznie żaden deweloper nie udostępnia swoich aplikacji w tej formie.
Link OTA służy temu, aby otworzyć go w przeglądarce internetowej na BB, a nie na kompie. Wtedy wszystko się instaluje. Jeśli upierasz się, aby instalować to offline to musiałbyś ściągnąć przy użyciu odpowiedniego programu (Nie pamiętam jak się nazywa - moze JAd Downloader) całą aplikację, czyli plik *.jad i kilka plików *.cod. Wtedy ewentualnie mogłoby to zadziałać przy instalacji z karty pamięci, ale ręki sobie uciąć nie dam. Gdybyś ściągnął wszystkie pliki i wygenerowałbyś plik *.alx mógłbyś zainstalować to przez BB Desktop. Z tym, że to wszystko to sztuka dla sztuki
Napisałeś w profilu, że masz BES w t-mobile, więc otwórz ten link w przeglądarce albo jak napisałem skorzystaj z QRcode i tyle. Jeśli tak zrobisz i nie zadziała to skontaktuj się z administratorem, bo może jest to związane z IT policy.
ma/zna ktoś jakąś dobra, czystą/klarowną, zoptymalizowaną kompozycje na os6 dla 9700 z kalendarzem na home scrn?
najlepiej w klimacie standardowej?
proszę o default theme z kalendarzem na home screen na 9790, jakieś pomysły? nie mogę nic znaleźć