Zgodnie z obietnicą którą gdzieś kiedyś na forum rzuciłem opisuję proces konwertowania filmów na BlackBerry i sklejania napisów z nimi.
1.Ściągamy niezbędne narzędzia
[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
Plug [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] in do VirtualDub'a
Konwerter napisów [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] kodek
2.Do konwersji będzie nam potrzebny film z napisami dopasowanymi do niego
3.Odpalamy konwerten napisów SUB2SSA, Wybieramy w Input plik z napisami, w output wpisujemy gdzie zapisać napisy w nowym formacie, w Encoding wybieramy EastEurope (możemy z tabelki wybrać napis z polskim znakiem i zobaczyć, czy będzie ok, klikamy na Applu to all i Convert to SSA.
4.Wgrywamy ściągnięty plugin subtitler do folderu plugins w folderze gdzie znajduje się VirtualDub którego przedtem należy rozpakować.
5.Odpalamy VirtualDub'a, otwieramy film który chcemy skleić, otwieramy Video>Filters lub klikamy CTRL+F i wybieramy z listy filtr resize.
6.W New Size wpisujemy tylko pierwszy parametr nowego rozmiaru filmu (jeśli chcemy skonwertować film do urządzenia który ma pionowo dłuższy wyświetlacz to interesuje nas drugi parametr), zmieniamy zaznaczenie kulki na Letter/crop to size i wpisujemy oba parametry rozmiaru nowego wideo (spowoduje to dodanie czarnych pasków uzupełniających nasz film w taki sposób, żeby były zachowane proporcje).
7.Ponownie otwieramy okno z filtrami ale wybieramy tym razem filtr subtitler.
8.Wskazujemy nasz plik ze skonwertowanymi napisami do formatu ssa i sprawdzamy przez show preview, czy obie wtyczki poprawnie zmodyfikują nasz film.
9.Otwieramy z menu Video>Compression lub skrótem CTRL+P i wybieramy kompresję Xvid. Domyślne ustawienia kodeka wystarczą.
10.Wybieramy Save as AVI ... z menu File i czekamy aż nam się skonwertuje filmik.
Oczywiście możemy mieć film z dubbingiem wtedy pomijamy kroki z napisami itp.
Później możemy skonwertować sobie film do innego formatu (ja np. korzystam z "Any DVD Converter Pro" ale program jest płatny i nie każdego może być na niego stać. Alternatywnie możecie skorzystać z Quick Media Convertera którego nie testowałem, ale czytałem o nim.
Oryginalny tekst instrukcji zamieściłem na swoim blogu: [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

Odpowiedź z cytatem
Zamierzalem psiac do Ciebie pw w tej kwesti ale jakos mi brakowalo weny hehe ale dzis przegladajac forum widze ze juz nie musze