Untitled 1

Biały Bold 9900

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4
    Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    PIN
    20CEF92A
    Model BlackBerry
    9000
    BIS/BES
    BIS Era
    BlackBerry OS
    4.6.0.162

Domyślnie konto aktywne - maile nie pobierają się

Witam,

Jestem nowym uzytownikiem BB i posiadam model 8820. Czy ktos moglby mi pomoc w nastepujacych kwestiach:

1. mam problem z odbieraniem maili z konta firmowego - mam tylko wiadomosc ze aktywowano, natomiast maile nie sciagaja sie.

2. Mam prywatny mail, rowniez ustawiony. Konto znjaduje sie na gmail.com. Tutaj bez zarzutu maila przychodza i wysylam je rowniez, ale otrzymuje ciagla jakies infomracje, ze wyslano, przeczytano itp to samosie dzieje jak wysylam je logujac sie na gmail z komputera, ta sama procedura, wysyla maila i jakies potwierdzenia. Czy tak jest zawsze? Moze ktos uzywa adresu ma gmail?

3. Czy ktos moze podac mi jakis link dotyczacy modelu 8820, czy jest w miare ok, czy lepiej zamienic na 9000. Przy czym nie interesuja mnie zadne gry, uzywam tylko i wylacznie w celach biznesowych - maile.

4. Mam rowniez jakas aplikacje google talk i yahoo messanger - co to jest? jak sie tego i do czego uzywa?

Z gory przepraszam, za tak dziwne (wydawac by sie moglo) pytania i dziekuje za jakakolwiek odpowiedz

Super Moderator Avatar marbb
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Ząbki
    PIN
    29335CE8
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange / T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1.0.391

Domyślnie Re: nowy uzytkownik - pomoc

Cytat Napisał BOB
    Witam,

1. mam problem z odbieraniem maili z konta firmowego - mam tylko wiadomosc ze aktywowano, natomiast maile nie sciagaja sie.

2. Mam prywatny mail, rowniez ustawiony. Konto znjaduje sie na gmail.com. Tutaj bez zarzutu maila przychodza i wysylam je rowniez, ale otrzymuje ciagla jakies infomracje, ze wyslano, przeczytano itp to samosie dzieje jak wysylam je logujac sie na gmail z komputera, ta sama procedura, wysyla maila i jakies potwierdzenia. Czy tak jest zawsze? Moze ktos uzywa adresu ma gmail?

3. Czy ktos moze podac mi jakis link dotyczacy modelu 8820, czy jest w miare ok, czy lepiej zamienic na 9000. Przy czym nie interesuja mnie zadne gry, uzywam tylko i wylacznie w celach biznesowych - maile.

4. Mam rowniez jakas aplikacje google talk i yahoo messanger - co to jest? jak sie tego i do czego uzywa?
    Ad1. Tu ci nie pomogę, nie korzystałem z BESa, lecz idź z problemem do administratora w swojej firmie.

Ad2. To kwestia ustawień. Jeśli chodzi o telefon to wejdź w pocztę, wybierz menu, następnie opcje. Wejdź w ustawienia poczty e-mail i zrób "nie" w potwierdzeniach których nie chcesz (u mnie są 3, mam wszystkie na "nie"). W gmailu prawdopodobnie już nic nie będziesz musiał zmieniać, ponieważ jest zsynchronizowany z BB. Jeśli byłoby inaczej daj znać.

Ad3. Bold...Bold.....i jeszcze raz Bold ! Jeśli masz taką możliwość to nie wahaj się ani chwili tylko zamieniaj !!!

Ad4. To są komunikatory internetowe tak jak firmowy Messenger w BB, lecz komunikowanie się za pomocą Messengera masz za darmo w ramach BIS/BES, natomiast pozostałe komunikatory czerpią z pakietowej transmisji danych co w przypadku posiadania tylko usługi BIS jest dodatkowo płatne. Poza tym, aby z nich korzystać mysisz utworzyć konto na stronie właściciela komunikatora. Do fabrycznego Mesengera potrzebujesz jedynie numeru PIN swojego BB (nie mylić z PIN karty SIM)
    Komunikatory służą do korespondencji między ich użytkownikami jak np. GaduGadu
    BlackBerry 9900 Bold - OS v7.1.0.391 (BIS Orange)
    BlackBerry 9700 Bold - OS v6.0.0.723 (BIS Orange)
    BlackBerry 7290 - OS v4.1.0.377 (BIS T-Mobile)
    BlackBerry 8520 Curve - OS v5.0.0.1075
    BlackBerry 8100 Pearl - OS v4.5.0.188

BlackBerry od 2004

Nowy
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    PIN
    20CEF92A
    Model BlackBerry
    9000
    BIS/BES
    BIS Era
    BlackBerry OS
    4.6.0.162

Domyślnie

Dziekuje bardzo za odpowiedz. Jak na razie zostane przy 8820, poniewaz opiekun w PLUSie nic nie wie o tym kiedy bedzie 9000, ale jak sie pojawi to wowczas cos wymysle. Wczoraj administrator kontaktowal sie z PLUSem i dzisiaj maja cos usunac, a nastepnie utowrzyc nowe i ma dzialac - dam znac. Co do gmail'a to powiedzieli ze musze cos pozmieniac na samym gmail'u, poniewaz w BB mam w kazdej opcji o ktorej wspominales NIE. Dam znac jak sie z tym uporam.

Super Moderator Avatar marbb
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Ząbki
    PIN
    29335CE8
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange / T-Mobile
    BlackBerry OS
    7.1.0.391

Domyślnie

Cytat Napisał BOB
    Co do gmail'a to powiedzieli ze musze cos pozmieniac na samym gmail'u
    Jedyne co w Gmailu nasuwa mi się do ewentualnej zmiany, jeśli nie masz tak ustawione to :

1) W ustawieniach w zakładce "konta", na dole gdzie masz wpisane (jeśli masz) inne adresy e-mail zsynchronizowane z Gmailem po prawej stronie jest "edytuj informacje". Tam jak klikniesz powinno być odptaszkowane (puste) zdanie "pozostaw kopię......"

2) W ustawieniach w zakładce "Przekazywanie i POP/IMAP", u góry gdzie jest "przekazywanie", powinno być ono wyłączone, tam gdzie "Pobieranie przez POP" powinno być włączone, a w drugim punkcie gdzie jest "Gdy wiadomości są pobierane przez POP" powinno być "usuń kopię Gmail". Tam gdzie "Dostęp IMAP" powinno być włączone...

Znaczy powinno to pojęcie względne, każdy ustawia jak mu potrzeba. Piszę ci jak ja mam ustawione, ponieważ nie przychodzą mi żadne potwierdzenia ani ich nie wysyłam. Więcej nic w Gmailu nie da się wymodzić...
    BlackBerry 9900 Bold - OS v7.1.0.391 (BIS Orange)
    BlackBerry 9700 Bold - OS v6.0.0.723 (BIS Orange)
    BlackBerry 7290 - OS v4.1.0.377 (BIS T-Mobile)
    BlackBerry 8520 Curve - OS v5.0.0.1075
    BlackBerry 8100 Pearl - OS v4.5.0.188

BlackBerry od 2004