Miałem taką sytuacje 2 razy w orange właśnie. Naprawili to w taki sposób, że coś tam poprzestawiali, kazali mi wyjąć baterię na 15 minut i potem jeszcze raz spróbować.
Działa. Jeden z nich był właśnie w BT.
Miałem taką sytuacje 2 razy w orange właśnie. Naprawili to w taki sposób, że coś tam poprzestawiali, kazali mi wyjąć baterię na 15 minut i potem jeszcze raz spróbować.
Działa. Jeden z nich był właśnie w BT.
Model - BB 8300
Trochę mnie to martwi, że to wygląda na BES raczej niż BIS.
Wynalazłem info, że można jakoś zresetować PIN urządzenia - w co wątpię, bądź uderzyć do BT - czego próbuję właśnie.
Ale widzę powyżej, że i z Orange warto popróbować.
&
Ostatnio edytowane przez marbb ; 26-02-09 o 00:01
BlackBerry 9900 Bold - OS v7.1.0.205 (BIS Orange)
BlackBerry 9700 Bold - OS v6.0.0.723 (BIS Orange)
BlackBerry 7290 - OS v4.1.0.377 (BIS T-Mobile)
BlackBerry 8100 Pearl - OS v4.5.0.188
BlackBerry od 2004
No więc Panowie,
nie jest prawda, że orange wyrejestrowuje PINy z innych sieci. Rozmawiałem z nimi dziesiątki razy, podpierając się nawet oficjalnym mailem od RIM, w którym RIM twierdził, że to operator zwraca się do nich ze zleceniem przeniesienia PINu do własnej sieci:
Chociaż po miesiącu udało mi się przekoać orange, żeby postapili zgodnie z procesem opisanym w mailu to i tak nic to nie dało, bo, jak twierdzą, RIM odrzucił ich żądanie. Nie mam żadnej możliwości weryfikacji ich twierdzenia.Your service provider fields general queries and provides technical support for all BlackBerry smartphone-related issues and can act as your first point of contact in these matters.
Your service will need to escalate the issue to us and request that we have your PIN added under their name and removed from Vodafone UK.
Jedynym mi znanym rozwiązaniem tego problemu jest telefoniczny kontakt ze wsparciem klienta RIM i odpłatne wyrejestrowane PINu przez ich konsultanta. Opłata wynosi ok. 30 Euro. Poniżej cytat z maila:
Jeśli chodzi natomiast o sprawdzenie statusu PINu, o które pytał fism - jest na to proste rozwiązanie. Poinformuj sprzedającego o ryzyku związanym z zakupem używanego terminala i poproś go o numery PIN i IMEI. Następnie spróbuj dokonać niepełnej rejestracji do dowolnego BISa. Jeśli system poprosi cie o wybór loginu i hasła - PIN jest wolny, w przeciwnym razie masz pewność, że nie jest. W pierwszym przypadku wciśnij cancel i zarejestruj się gdy będziesz już miał telefon z simem.You may also have the option to receive fee-based support directly from Research In Motion, the manufacturer and wireless experts for the BlackBerry solution. If you would like to learn more about this option, please dial the appropriate telephone number below and enter option 3 in the phone menu to be routed to BlackBerry Customer Care.
BlackBerry Customer Support
Europe: +44 1753 558400
Worldwide: +1-519-888-6181
Email: [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
Powodzenia!
sid
Oczywiście, że nie wyrejestrowuje (bo nie ma takiej potrzeby), tylko rejestruje ponownie w sieci Orange. Sytuacja jest opisana w linku, który zacytowałem w poprzednim poście. Po prostu w BOKu trzeba trafić kompetentnego i świadomego usługi BIS konsultanta.. Inaczej jakim cudem zarejestrowałbym w Orange'owym BISie BB, który był zarejestrowany poprzednio w angielskim O2???Napisał sid
BlackBerry 9900 Bold - OS v7.1.0.205 (BIS Orange)
BlackBerry 9700 Bold - OS v6.0.0.723 (BIS Orange)
BlackBerry 7290 - OS v4.1.0.377 (BIS T-Mobile)
BlackBerry 8100 Pearl - OS v4.5.0.188
BlackBerry od 2004
Potwierdzam, że da się w Orange zarejestrować już zarejestrowany gdzie indziej terminal. Mój był zarejestrowany w T-Mobile. Na *600 i *800 nic mi nie pomogli, Pani ekspert od BB w salonie też mi nic nie pomogła. Wręcz, po telefonicznej kosultacji powiedziała, że powinienem poprosić byłego właściciela o wyrejestrowanie i wtedy zgłosić się ponownie. Na szczęście wysłałem w międzyczasie maila do obsługi BB w Orange i po 2 dniach (w sumie to nawet wcześniej - mail wysłany w piątekw nocy, w poniedziałek rano miałem odpowiedź) zadzwonił Pan z wcześniej wspomnianej obsługi BB, że już wszystko jest ok i zaraz powinno działać. I działało. Żadnego wyrejestrowania, mimo że jak wspomniałem, telefon był już przypisany do innego opa.
Więc chyba najlepiej wysłać do nich maila ze swoimi danymi i oni już tam wszystko poinni załatwić. Ja w mailu wysłałem PIN, IMEI i numer telefonu (nie wiem dlaczego ekspertka w salonie powiedziała, żebym wysłał tez model telefonu - ma to jakiekolwiek znaczenie?).
Ogólnie obsługa BB jest niestety w Salonach tragiczna. Jak pisałem już wcześniej, Pani w innym salonie chciała mi wysłać...ustawienia WAP...
SUKCES!
Jest dokładnie tak jak mówił marbb. Trzeba trafić na kogoś znającego się na BISie albo mającego siłę przebicia dokogoś kto na tym BISie się zna.
Za trzecim razem sukces. Pogmerali, kazali wyczyścić pamięć przez wielokrotne wpisanie błędnego hasła i reset przez wyjęcie karty. I po tym korowodzie sukces!
Fajowo.
&
Witam,
Czy ktoś z Was nie ma znajomego lub znajomej ogarniętej w Orange, żeby wyrejestrowali z innej sieci, a zarejestrowali w Orange mój telefon? Mam aktywowaną usługę Blackberry Bis
Pozdrówki
Ostatnio edytowane przez Urban-Berry ; 04-04-11 o 20:58
Najlepiej wysłać do nich maila, naprawdę załatwiają błyskawicznie.