Witam, jestem nowy, ale przeczytałem bardzo wiele wątków po zakupie BB 7290 dla tesciowej, mam egzemplaż od Ery, obecnie poprawnie zaktualizowaną do wersji 4.0.2.35 początkowo przez automatyczne aktualizacje później poprzez aktualizaje lokalną, oprogramowanie pobrane via link z forum.
Próbuje bezskutecznie zdjąc IT Policy metodami tu opisywanymi (mam zabezpieczenia hasła i problem opery mini, targeo - to pierwsze teściowej uciążliwe, to drugie bez internetu psu na bude) ale to drugi problem (przerabiałem faq i nic nie działa)
Próbowałem zaktualizować soft do wersji 4.1, przeróżnych źródeł i wydań kończąc na najbardziej porządanym wydanie 556(nie pamiętam dokładnie, chyba takie jest najnowsze wydanie posiadajace PL) - pobrane z forum:
7290M_PBr4.1.0_rel556_PL1.8.0.154_A4.1.0.377_Hutch ison_HK.exe
7290M_PBr4.1.0_rel314_PL1.8.0.144_A4.1.0.292_Voda_ UK.exe
7290M_PBr4.0.0_rel234_PL1.8.0.121_A4.0.0.198.exe
jedyna wersja z którą nie ma problemów:
7290_4[1].0.2_release_49_A4.0.2.35_P1.8.0.138.exe
Instalując poprzednio na laptopie, poprawnie zaktualizowałem 4.0.2 a po próbie wgrania nowszej wersji 4.1(gdy ją wreszcie znalazłem) instalator usunął starą z telefonu i botloader zawiesił telefon, tzn uruchomił się ponownie tak jakby nie w trybie upgrade, ale normalnie i poinformował o braku softu(Error 505), instalator destkop managera czekał i czekał..i jasne że się nie doczekał, przerwałem instalke.
Próbowałem ponownie z innymi i to samo, każde wydanie 4.1 kończyło się klopsem.
Ponownie mam 4.0.2
Po reinstalacji Desktop Managera(wersja 6.0 bo wersja np. 4.6 informuje o braku public.dll czy coś w tym stylu - przy uruchomieniu programu) problem objawia się zupełnie inaczej - za każdym razem przed instalacją informuje o tym że "ta aplikacja jest niezgodna z Twoim urządzeniem bla bla", no i niby ma racje bo kończyło się to niepowodzeniem.
Ale przecież nie jestem pierwszym który próbuje instalować 4.1 na 7290, to napewno 7290 więc o co chodzi? Sprawdzałem na innym kompie z Windows XP SP3 i to samo.
Czy to problem mojej wersji telefonu, czy problem zbyt nowej wersji Desktop Managera?
Jesli to drugie to baardzo prosze o litość i linka do wersji która poprawnie się uruchamia i dokonuje upgrade.
Spędziłem nad tym problemem tyle czasu, że zwyczajnie nie mam już siły i nerwów na ten telefon, ogólnie bylem zachwycony OS'em poza tym jednym. Na codzień korzystam z HP iPAQ 6515 na Windows Mobile nad którym też trzeba popracować, ale telefon daje wiecej niż tylko qwerty, nie ma problemów z emailem, opera itd. BlackBerry po poczatkowym zachwycie zrazil i spedzil sen z powiek na kilka dni.
Wyczytalem ze aktualizacja do 4.1 poza tym że obsluguje tematy plasmy to pomaga na problemy z tcp/ip bez aktywowanego BIS.
PS Oczywiście przed każdą instalacją Vendor.xls do kosza
Pozdrawiam.

Odpowiedź z cytatem