Witam
Dosięgło mnie nieszczęście.
Od kilku dni zmienia mi się w BB samo, stan Mobile voice na nieaktywne.
Zaczęło się od tego, że chciałem wykonać połączenie telefoniczne i słyszę komunikat w telefonie "Nie można zrealizować połączenia", pomyślałem, że być może mam słaby zasięg, co się zdarza w moim domu. Okazało się, że zasięg dobry, nawet z 3G
"twardy reset" pomógł i można było wykonywać połączenia. Za jakiś czas znowu to samo, jestem na pełnym zasięgu i nie mogę wykonać połączenia!
Co dziwne, telefon się loguje do sieci operatora (Orange), mam BIS, komunikator działa, poczta również, czasami nawet przy pełnym zasięgu, trzeba czekać 3min na wysłanie maila lub message na BBM. Ostatnio zaczęło się tak dziać, że stan mobile voice mam dostępny, odbieram połączenia, ale np. chcę takowe wykonać i ciach, nie można wykonać połączenia, i wyrzuca komunikat, że karta SIM została odrzucona.
Poszedłem wczoraj do salonu Orange i wymieniłem kartę SIM, wyszedłem szczęśliwy, bo wszystko działa super, ale nie minęła godzina, wyrzuca mi, że karta SIM odrzucona.
Zauważyłem, że dzieję się to często przy zmianie BTS lub przy zmianach EDGE<>G3.
Wipe telefonu nie daje oczekiwanych rezultatów, downgradeowałem nawet OS, to tego zalecanego przez OrangePL: 5.0.0.586 - też to samo.
Macie jakieś sugestie?

Odpowiedź z cytatem