Instrukcja jak wpisać kod zdejmujący simlocka z BlackBerry
W związku z małym bałaganem w tym poście postanowiłem zrobić tutaj mały porządek i napisać bardziej rozbudowaną instrukcję wpisania kodu ściągającego simlocka z Blackberry.
Instrukcja by elmik
Instrukcja tyczy się wszystkich modeli i zawiera odpowiedzi na najczęstsze związane z tym pytania.
Jednak RIM pomyślał że procedura wpisania kodu jest dla nowych użytkowników zbyt skomplikowana dlatego w OS wersji 5.0 wprowadził małą zmianę. Jeśli telefon ma simlocka, to po włożeniu karty SIM innego operatora po włączeniu telefon poinformuje nas o tym że jest nieprawidłowa karta SIM i zapyta czy chcemy wpisać kod.
W starszych wersjach oprogramowania procedura jest identyczna.
1.Wkładamy kartę SIM obojętnie jakiego operatora, nie jest to konieczne, bo można wpisać kod bez karty w środku. Jest to o tyle wygodne, że po wpisaniu kodu nie musimy włączać telefonu ponownie po włożeniu karty SIM, a wiadomo że BlackBerry nie uruchamia się krótko.
2. Wyłączamy moduł radiowy. Tak na prawdę pojawia się to w każdej instrukcji wpisania kodu. Również w tej od samego producenta. Według mnie nie ma to znaczenia czy jest on włączony czy nie, jedyne co mi w tym temacie przychodzi do głowy to to żeby telefonowi nie dawać automatycznie zadania zalogowania się do sieci GSM po wpisaniu kodu. Może ma to związek dla tego lepiej go wyłączyć, choć z w mojej karierze parokrotnie tego nie robiłem i kod był przyjęty, ale skoro producent każe to to zróbmy.
Jak wyłączyć moduł radiowy?
OS 4.5 i nowsze: W menu głównym wybieramy Zarządzanie Połączeniami i odznaczamy "ptaszek" przy Sieć telefonii komórkowej (Manage Connections -> Mobile Network) OS 4.2 i starsze: W menu głównym klikamy na Wyłącz urządzenie bezprzewodowe (Turn Wireless Off)3. Menu->Opcje->Opcje zaawansowane->Karta SIM (w starszych OS Menu->Opcje->Karta SIM)
Menu->Options->Advanced options->Sim Card (w starszych OS Menu->Options->Sim Card)
3. Wpisujemy MEPD Aby go wpisać przechodzimy do menu>opcje>opcje zaawansowane>karta SIM i następnie:
Chodzi o wpisanie słowa MEPD z klawiatury telefonu, lecz podczas wpisywania na ekranie nic się nie będzie wyświetlać.
W modelach z pełną klawiaturą: Wpisujemy normalnie
W modelach ze skróconą klawiaturą: Należy pamiętać tylko, że aby wpisać literkę P klikamy 2 razy na klawisz OP
W modelach z ekranem dotykowym: Najpierw naciskamy MENU(przycisk z logo) i Pokaż klawiaturę (Show Keyboard), następnie wpisujemy już normalnie.
Na ekranie powinny się pojawić Ustawienia osobiste. Jeśli się nie pojawiają to znaczy, że słowo MEPD zostało niepoprawnie wpisane, lub np odstępy między wpisywanymi literami były zbyt duże.
Mogą się pojawić takie opcje: 3.1
Jeśli zobaczymy coś takiego oznacza to że telefon jest pozbawiony simlocka. Jeśli telefon dalej nie widzi karty to oznacza, że karta może być za stara. Nowsze modele nie działają z kartami starszego typu. Zamiast Wyłączone może też być Nieaktywne szczerze mówiąc nie wiem jaka jest różnica, ale w obu przypadkach telefon jest bez simlocka.
3.2
Telefon oprócz simlocka na kartę SIM posiada simlock na usługodawcę. Co to oznacza? Tyle że po wpisaniu zwykłego kodu, telefon będzie widział kartę sim jednak nie będzie w stanie zalogować się do sieci.
3.3
Telefon z normalnym simlockiem.
3.4
Najczęściej w telefonach pochodzących z Verizonu z USA. Generalnie chodzi o to że w telefonie nie ma karty SIM.
Czasem ale rzadko telefon będzie wymagał karty operatora, na którego jest simlock lub też karty testowej, ale tak jak pisałem to rzadko i zwykła karta powinna wystarczyć.
3.5
To już jest większy problem, oznacza to że ktoś wykorzystał wszystkie próby na wpisanie kodu.
W starszych modelach serii: 5xxx, 6xxx, 7xxx, 81xx, 83xx, 87xx, 88xx, 9000 można odblokować telefon za pomocą MML. Opis jak to zrobić jest na forum, jednak nie jest to łatwe dla początkującego użytkownika. Jednak myślę, że w pierwszym lepszym serwisie GSM dadzą rade, gdyż znają obsługę MML.
W modelach serii: 5xxx, 6xxx, 7xxx można również użyć [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ], który zresetuje liczbę prób dla wpisania kodu. Na nowszych modelach niestety nie działa.
Jeśli chodzi o nowsze modele serii 85xx, 82xx, 97xx, 95xx, 89xx 96xx, 91xx i cała reszta o której teraz nie pamiętam i które wyjdą w najbliższym czasie jest problem. Może odblokować to tylko autoryzowany serwis lub grupa DM3, która współpracuje z jednym z krakowskich serwisów i jest w Polsce co jakieś 3 tygodnie.
4. Wpisujemy MEP2 Chodzi o wpisanie słowa MEP2 (MEP ALT+2) z klawiatury telefonu, lecz podczas wpisywania na ekranie nic się nie będzie wyświetlać.
W modelach z pełną klawiaturą: Wpisujemy normalnie
W modelach ze skróconą klawiaturą: Należy pamiętać tylko, że aby wpisać literkę P klikamy 2 razy na klawisz OP
W modelach z ekranem dotykowym: Najpierw naciskamy MENU(przycisk z logo) i Pokaż klawiaturę (Show Keyboard), następnie wpisujemy już normalnie.
Pojawi się okienko z prośbą o wpisanie kodu. W nawiasie jest napisana liczba pozostałych prób.
W zależności od operatora może być różna liczba prób wpisania kodu: najczęstsze jest 10, 3 lub 255.
Natomiast jeśli tych prób jest 0 to mamy sytuację jak w punkcie 3.5 i stosujemy się do podanych w nim instrukcji.
Bowiem nie zawsze wykorzystanie wszystkich prób powoduje pojawienie się napisu Blocked przy Network.
UWAGA!
Jeśli telefon oprócz zwykłego simlocka ma zabezpieczenie również na providera to potrzebujemy drugiego kodu aby odblokować telefon.
Aby wpisać kod providera zamiast MEP2 wpisujemy MEP4 a resztę robimy analogicznie. Istnieją również zabezpieczenia na pozostałe opcje, kod wpisujemy dla każdej analogicznie
Kod dla każdej opcji jest inny!
Z moich źródeł, może nie kompletnych ale w 98% sprawdzonych kodów MEP1 i MEP5 nie wprowadził żaden operator na świecie.
Kod MEP3 wprowadziło: Vodafone Malta
Kod MEP4 wprowadzili: Bell Canada(9700, 9000) Telus Canada, Rogers Canada, WindMobile Canada, First Canada, Dryden Mobility Canada, ICE Wireless Canada, Vodafone Netherlands, Vodafone UK(7230, 7730), Movistar Spain (9700)
5. Wpisujemy kod:
Kod wpisujemy normalnie z klawiatury, klawiatura domyślnie przełącza się w tryb wpisywania cyfr zatem nie trzeba trzymać przycisku ALT podczas wpisywania potwierdzamy kod przyciskiem ENTER, lub kliknięcie trackballem, touchpadem czy kółkiem w starszych modelach.
Kody występują w wersjach 8 i 16 cyfr w zależności od zabezpieczania nałożonego przez operatora.
Po poprawnym wpisaniu kodu pojawi się informacja Kod zaakceptowany (Code accepted), a opcja Aktywne przełączy sie na Wyłączone lub Nieaktywne w obu przypadkach telefon jest pozbawiony simlocka.
Jeśli wpiszemy niepoprawny kod, telefon nas o tym poinformuje i za 10 sekund będziemy mieli możliwość ponownego wpisania kodu.
UWAGA! Niektóre egzemplarze mają uszkodzony obszar pamięci odpowiadający za simlocka. Spotkałem się z paroma takimi egzemplarzami, najczęściej były to 8900, ale też 8520, 9500 czy nawet starszy 8830 i niewykluczone że w innych modelach też się to może zdarzyć.
Objawem tego jest, to że po wpisaniu nawet poprawnego kodu, telefon się resetuje, lub zawiesza. Też spotkałem się z taką sytuacją, ze telefon wyświetlił komunikat "Kod zaakceptowany" ale simlocka nie usunął. Również w tym przypadku opcja Aktywne nie przełączyła się na Wyłączone i simlock nie został usunięty. W tej sytuacji stosujemy się do instrukcji z punktu 3.5.
6. Włączamy moduł radiowy analogicznie do punktu 2.
no jak 'mary kate' po angolsku nie umie??
1) używając pokrętła/tackballa wejść do menu Opcje w telefonie, następnie wejśc do Sim Card
2) Wcisnąć i przytrzymać #, trzymając wcisnąć raz M, ER, i drukrotnie OP oraz guzik ze strzałką do góry ( z prawej srony spacji )
3) puścić trzymany # i wcisnąć TY, aby przejść do wpisywania kodu
4) wpisać kod i wcisnąć enter
według mnie w wchodzisz w opcje --> opcje zaawansowane --> Karta SIM --> pojawia się białe pole, wpisujesz mep2 i pojawia się okienko do wpisania kodu.
Ta instrukcja od mrkubixa jest dla klawiatury 8100...
BlackBerry 9700 Bold 2
OS: 6.0.0.666 Dobre telefony zawsze są dobre! One Love! [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] <-- Sprawdzić ! Szykuje się dobra płytka.
jak wpisac kod do usuniecia simlocka z BB 8310 ?????
Zakupilem tel BB z Angli w sieci O2 ,niemam pojecia jak wpisac kod odblokowujacy,czy moze ktos juz robil to w tym modelu? niemam karty sim angielskiego operatora O2.
Prosze o pomoc