Untitled 1

Biały Bold 9900

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16
    Nowy Avatar Nasedo
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Londyn
    Model BlackBerry
    BB-PB
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    1.0.8.6067

Domyślnie Storm (9500) czy Storm 2 (9520) + kilka pytań.

Witam,

Jestem obecnie posiadaczem BB 8110, jednak przyznam, że transmisja danych przez GPRS jest obecnie zbyt wolna, szczególnie, kiedy mogę porównać to do moich innych urządzeń korzystających z HDSPA.

Ale do rzeczy - od dłuższego czasu zastanawiam się nad BB Storm - powiem od razu, że wszystko co na jego temat wiem, pochodzi tylko i wyłącznie z publikacji internetowych, czy też z filmów znalezionych w internecie. Nigdy nie miałem żadnego z modelów Storm w rękach.

Mam kilka pytań:

1. Czy to prawda, że Blackberry Storm (9500) nie posiada WiFi - informacje przeze mnie znajdowane są sprzeczne - więc tak naprawdę nie wiem komu wierzyć.

2. Jakie korzyści na plus miałbym decydując się na wersję Storm 2, zamiast starszej wersji Storm. Nie proszę o dane, o benchmarki lub inne mało znaczące rzeczy, które mogę znaleźć w internecie - ale proszę o wypowiedzi tych, którzy te różnice odczuwają.

3. Pytanie nie związane zupełnie z żadnym konkretnym modelem. Zawsze używałem BB wraz z usługą, kupując wraz z dedykowaną kartą tego samego operatora co telefon. Tym razem, zamierzam zostawić swoją kartę SIM, zamierzam jednak zmienić samo urządzenie.
    Prawdopodobnie - jeżeli zdecyduję się na wersję 9500 będzie to wersja pochodząca z sieci Vodafone (UK), ponoć z profesjonalnie zdjętym simlockiem. Co do wersji 9520 - mam szansę na znalezienie wersji nowej pochodzącej od mojego operatora, czyli od T-Mobile - jednak, większość nawet tych nowszych modeli jest pochodzących również od Vodafone.
    Rozumiem, że zdjęcie simlocka sprawi, że będę mógł używać w tym telefonie karty, fakt, że decyduję się na telefon nowy - sprawi, że nie będzie przez nikogo zarejestrowany. Chciałbym się dowiedzieć, czy jeżeli telefon jest BRANDOWANY na inną sieć, niż ta z której korzystam, nie sprawi, że konfiguracja BIS będzie niemożliwa. Druga część pytania - jakie czynności będę musiał wykonać zmieniając telefon, aby móc korzystać w pełni z dobrodziejstw jakie daje mi Blackberry.

Redaktor Avatar fism
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Wrocław
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

1. Prawda, nie ma ani kawałka WiFi
    2. Kupując s2 dostaniesz rewelacyjny ekran, na którym aż chce się pisać, a na s1 Ci się najprawdopodobniej odechce
    3a. Nie ma znaczenia skąd pochodzi terminal
    3b. Przełożyć kartę SIM i przez panel WWW, albo aplikację "konfiguracja email" przenieść skrzynki mailowe.
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    Nie odpisuję na PW.

Nowy Avatar Nasedo
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Londyn
    Model BlackBerry
    BB-PB
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    1.0.8.6067

Domyślnie

1. Może to pytanie retoryczne, ale dlaczego pojawia się tak wiele informacji mówiących o tym, że model 9500 ma WiFi.

2. Nie licząc obecności WiFi - czy ekran dotykowy to jedyny plus na korzyść 9520? Zdaję sobie sprawę, że nie można porównać "doznań", jednak - jak pisałem, nie miałem możliwości nawet dotknięcia nigdy żadnego z tych dwóch modeli. Jeżeli zdecyduję się na któryś z tych dwóch - nabędę nowy, zafoliowany, którym nie będę mógł pobawić się przed zakupem.
    Doznania dotykowe, nie kryję, że są dla mnie bardzo ważne. Rozpuściłem się nieco na ekranach dotykowych od Apple - jestem byłym posiadaczem iPhone, obecnym posiadaczem iPoda Touch oraz iPada. Posiadam też HTC Desire, którym mogłem pobawić się przed zakupem, którego ekran dotykowy jest dla mnie satysfakcjonujący. Jednak, niedawno wszedłem na krótką chwilę w posiadanie telefonu LG GT540 (Optimus), którego ekran dotykowy pozostawiał wiele do życzenia.
    Zdaję sobie sprawę, że ekran dotykowy w Storm jak i w Storm 2 jest po prostu inny, którego nie da porównać się do żadnego innego.
    Nie bez znaczenia jest tutaj też cena, gdzie za nowego Storma zapłacę (w przeliczeniu) nieco powyżej 900 złotych, natomiast cena Storm 2, to około 1400 złotych. Nie piszę tu czy jest to drogo czy tanio - jednak, czy samo WiFi i lepszy ekran to powód dla którego warto zapłacić więcej?

3. Jakie zatem są konsekwencje brandowania - tylko warstwa wizualna?
    Ostatnio edytowane przez Nasedo ; 26-08-10 o 14:23

Redaktor Avatar fism
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Wrocław
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Orange
    BlackBerry OS
    7.1

Domyślnie

1. Nie wiem gdzie skąd są takie informacje, ale mam nadzieję, że nie od nas Miałem 9500 i 2x 9530 - żaden na pewno nie miał WiFi
    Cytat Napisał Nasedo Zobacz post
    2. Nie licząc obecności WiFi - czy ekran dotykowy to jedyny plus na korzyść 9520? Zdaję sobie sprawę, że nie można porównać "doznań", jednak - jak pisałem, nie miałem możliwości nawet dotknięcia nigdy żadnego z tych dwóch modeli. Jeżeli zdecyduję się na któryś z tych dwóch - nabędę nowy, zafoliowany, którym nie będę mógł pobawić się przed zakupem.
    Doznania dotykowe, nie kryję, że są dla mnie bardzo ważne. Rozpuściłem się nieco na ekranach dotykowych od Apple - jestem byłym posiadaczem iPhone, obecnym posiadaczem iPoda Touch oraz iPada. Posiadam też HTC Desire, którym mogłem pobawić się przed zakupem, którego ekran dotykowy jest dla mnie satysfakcjonujący. Jednak, niedawno wszedłem na krótką chwilę w posiadanie telefonu LG GT540 (Optimus), którego ekran dotykowy pozostawiał wiele do życzenia.
    Powiem tak - jeśli kupisz Storma 1 to będziesz dalej uznawał, że ekran iP jest nie do pobicia. Jeśli za to kupisz 9520 lub 9550 to będziesz przeklinał RIM do końca życia, że nie zastosował SurePress w 9800

Powiedzmy sobie szczerze - pisanie na ekranie 9500/30 wymaga:
    1) Wprawy
    2) Siły
    3) Wytrzymałości psychicznej
    4) Wytrzymałości fizycznej (palce naprawdę się męczą)

W związku z czym, jeśli zamierzasz wysyłać dziennie więcej niż 10 sms o treści "ok" to zdecydowanie nie polecam pierwszego Storma, który według mnie jest czymś w rodzaju prototypu 9520/50. Na S2 da się pisać szybciej niż na 9700 i nieco tylko wolniej niż na 9000. Na 9500 pisze się jak na maszynie do pisania z układem klawiszy ABCD.

Poza tym 9520 wydaje mi się o wiele solidniej wykonany - obudowa jakoś lepiej leży w dłoni, usunięto niedoróbki z pierwszego modelu, ekran nie lata jak szalony na boki, nie robią się przerwy między ekranem a obudową, nie ma ryzyka oderwania klawiszy, ogólnie sprzęt jest po prostu lepszy i według mnie wart różnicy w cenie pomiędzy modelami.

3. Jakie zatem są konsekwencje brandowania - tylko warstwa wizualna?
    Wizualne, ale tylko jeśli chodzi o logo startowe (2 sekundy) i ekran startowy przeglądarki WAP. Poza tym w przypadku kiedy zechcesz wgrać aktualizację od innego operatora niż Twój (a właściwie Twój brandowany) będziesz musiał skasować jeden mały plik - banalne.

W przypadku s2 jest jeszcze jeden myk - modele z DRM i bez DRM - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

Recenzje 9500 i 9520 - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] (oczywiście nie są 'wyrocznią', ale mogę za nie odpowiadać przynajmniej )
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] - [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] | [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
    Nie odpisuję na PW.

Nowy Avatar Nasedo
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Londyn
    Model BlackBerry
    BB-PB
    BIS/BES
    BRAK
    BlackBerry OS
    1.0.8.6067

Domyślnie

Cytat Napisał fism Zobacz post
    1. Nie wiem gdzie skąd są takie informacje, ale mam nadzieję, że nie od nas Miałem 9500 i 2x 9530 - żaden na pewno nie miał WiFi
    Nie, nie - zdecydowanie nie od Was. Wierze i nie mam watpliwosci, ze WiFi nie wystepuje w tym modelu - jednynie wyrazalem zdziwienie, ze wiele serwisow pisalo o obecnosci WiFi - nie pisze o aukcjach internetowych, gdzie mozna przeczytac wszystko.

Powiem tak - jeśli kupisz Storma 1 to będziesz dalej uznawał, że ekran iP jest nie do pobicia. Jeśli za to kupisz 9520 lub 9550 to będziesz przeklinał RIM do końca życia, że nie zastosował SurePress w 9800
    Nie jestem fanem / fanbojem Apple bynajmniej. Po prostu wiem, jak pisalo sie na iPhone. Wiem obecnie jak uzywa sie HTC Desire, ktorego posiadam. Najgorsze jest to, ze nie bardzo mam gdzie przetestowac chociaz jednego z tych Blackberry'ch.

Powiedzmy sobie szczerze - pisanie na ekranie 9500/30 wymaga:
    1) Wprawy
    2) Siły
    3) Wytrzymałości psychicznej
    4) Wytrzymałości fizycznej (palce naprawdę się męczą)
    Co do wytrzymalosci psychicznej. Powiem tak, ze przez lata (doslownie przez lata) unikalem jak moglem BlackBerry z klawiatura QWERTY, gdzie sa dwa przyciski na jednym klawiszu. Jednak, dostalem swego pierwszego BB - i jak to mawiaja, zakochalem sie. Byla to wersja v. Posiadalem tez wersje t przez krotka chwile - jednak, nie bylem specjalnie przywiazany do tego BB i pozbylem sie go w krotkim czasie. Sporo czasu spedzilem z Blackberry 8700c - byc moze bym mial go do dzisiaj, ale niefortunnie wysunal mi sie z kabury, i przejechal sie "twarza" po posadzce. Nie wyrzadzilo mu to zbyt duzych, wizualnych szkod - lecz jednak, nie byl tak perfekcyjnie piekny i bez skazy, jak zawsze go mialem. Pozbylem sie go. Milo tez wspominam model 7230 ze znakomita czytelnoscia w swietle slonecznym.
    Jednak, nadarzyla sie okazja - kupilem swojego Pearl'a - ktory dobrze dziala - ale coz, po pierwsze GPRS dobry byl X lat temu, po drugie owa klawiatura nie jest tym o czym marze. Oczywiscie, SureType w jezyku angielskim sprawdza sie doskonale - z przyjemnoscia korzystam z tego prowadzac korespondencje w tym wlasnie jezyku - jednak, co z tego, kiedy musze napisac cos z niego po polsku - nie czuje przyjemnosci.

W związku z czym, jeśli zamierzasz wysyłać dziennie więcej niż 10 sms o treści "ok" to zdecydowanie nie polecam pierwszego Storma, który według mnie jest czymś w rodzaju prototypu 9520/50. Na S2 da się pisać szybciej niż na 9700 i nieco tylko wolniej niż na 9000. Na 9500 pisze się jak na maszynie do pisania z układem klawiszy ABCD.
    Czuje sie przekonany na "NIE" wobec modelu 9500. Jednak... wiedzac, ze 9520 kosztuje bez mala tyle co HTC HD2 mam pewnego rodzaju dylemat.

Zaawansowany
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Chrzanów/Katowice
    PIN
    28FAC9BB
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    7.1.0.342

Domyślnie

Jeśli za to kupisz 9520 lub 9550 to będziesz przeklinał RIM do końca życia, że nie zastosował SurePress w 9800
    Nie wiem dlaczego, ale SurePress po prostu uzależnia!
    BlackBerry 9900 v7.1.0.342
    BlackBerry 9860 v7.0.0.608 [sprzedam]

maruda Avatar Mr.mapka
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Toruń
    PIN
    ukryty
    Model BlackBerry
    9700
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    6.0.0.723

Domyślnie

Czuje sie przekonany na "NIE" wobec modelu 9500. Jednak... wiedzac, ze 9520 kosztuje bez mala tyle co HTC HD2 mam pewnego rodzaju dylemat.
    Ostatnio na forum ktoś sprzedawał nowego 9520 chyba za 800zł więc nie przesadzaj porównując go cenowo do HTC HD2
    [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]

W związku z powyższym nie odpowiadam w tych tematach na PM.

Zaawansowany
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Chrzanów/Katowice
    PIN
    28FAC9BB
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    7.1.0.342

Domyślnie

Fakt, ostatnio 9520 "poleciały" bardzo z ceny. Wszyscy przesiadają się na 9800?
    BlackBerry 9900 v7.1.0.342
    BlackBerry 9860 v7.0.0.608 [sprzedam]

Zaawansowany Avatar robaszki
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    K-N
    Model BlackBerry
    9900
    BIS/BES
    BIS Plus
    BlackBerry OS
    7.0.0.337

Domyślnie

Nie do końca, to chyba ma związek z podażą na rynku wtórnym, przed pół rokiem na allegro było ich kilka i to w cenach około 1000 ze wskazaniem na wyżej, więc ludzie nazwozili z UK głównie i nagle na aukcjach pojawiło się kilkanaście, i konkurencja mimowolnie wymusiła obniżanie ceny ażeby mieć większą szansę na szybką sprzedaż. ale to wszystko chyba...
    9900 / 7.0.0.353
    9800 / 6.0.0.337

9700 / 6.0.0.424
    9520 / 5.0.0.973

Lex Master Avatar alatorde
    Ostrzeżenia
    0
    Mieszka w
    Warszawa
    Model BlackBerry
    9800
    BIS/BES
    BIS Era
    BlackBerry OS
    6.0.0.337

Domyślnie

Z kolei za wcześnie chyba, żeby mówić o wpływie 9800 na rynek, nie było jeszcze nawet polskiej premiery, więc póki co to są te nieliczne sprowadzone (bo chyba mogę posłużyć się tym słowem nawet w stosunku do kilkuset sztuk) jeśli odniesiemy je do całości, która się tutaj po premierze pojawi i będzie stopniowo zalewać (taniejąc zresztą) rynek.
    9800 + OS 6.0.0.337 + BIS Era
    Kindle reader, MacBook Pro 13" User.
    8520 -> 9700 -> 9000 -> 9800 -> 9900 (czekam na zbawienie...)
    Nie udzielam pomocy/nie odpowiadam na PM! - podałem PIN nie bez powodu...