Witam,
Jestem obecnie posiadaczem BB 8110, jednak przyznam, że transmisja danych przez GPRS jest obecnie zbyt wolna, szczególnie, kiedy mogę porównać to do moich innych urządzeń korzystających z HDSPA.
Ale do rzeczy - od dłuższego czasu zastanawiam się nad BB Storm - powiem od razu, że wszystko co na jego temat wiem, pochodzi tylko i wyłącznie z publikacji internetowych, czy też z filmów znalezionych w internecie. Nigdy nie miałem żadnego z modelów Storm w rękach.
Mam kilka pytań:
1. Czy to prawda, że Blackberry Storm (9500) nie posiada WiFi - informacje przeze mnie znajdowane są sprzeczne - więc tak naprawdę nie wiem komu wierzyć.
2. Jakie korzyści na plus miałbym decydując się na wersję Storm 2, zamiast starszej wersji Storm. Nie proszę o dane, o benchmarki lub inne mało znaczące rzeczy, które mogę znaleźć w internecie - ale proszę o wypowiedzi tych, którzy te różnice odczuwają.
3. Pytanie nie związane zupełnie z żadnym konkretnym modelem. Zawsze używałem BB wraz z usługą, kupując wraz z dedykowaną kartą tego samego operatora co telefon. Tym razem, zamierzam zostawić swoją kartę SIM, zamierzam jednak zmienić samo urządzenie.
Prawdopodobnie - jeżeli zdecyduję się na wersję 9500 będzie to wersja pochodząca z sieci Vodafone (UK), ponoć z profesjonalnie zdjętym simlockiem. Co do wersji 9520 - mam szansę na znalezienie wersji nowej pochodzącej od mojego operatora, czyli od T-Mobile - jednak, większość nawet tych nowszych modeli jest pochodzących również od Vodafone.
Rozumiem, że zdjęcie simlocka sprawi, że będę mógł używać w tym telefonie karty, fakt, że decyduję się na telefon nowy - sprawi, że nie będzie przez nikogo zarejestrowany. Chciałbym się dowiedzieć, czy jeżeli telefon jest BRANDOWANY na inną sieć, niż ta z której korzystam, nie sprawi, że konfiguracja BIS będzie niemożliwa. Druga część pytania - jakie czynności będę musiał wykonać zmieniając telefon, aby móc korzystać w pełni z dobrodziejstw jakie daje mi Blackberry.

Odpowiedź z cytatem
Miałem 9500 i 2x 9530 - żaden na pewno nie miał WiFi