Witam chce się z wami podzielić metodą jaką ściągnąłem simlocka ze swojego BB 7100v. Czytajcie uważnie ten temat...
1.Po pierwsze potrzebujemy wygenerować numer MEP o programy do tego służące nie trudno ja zrobiłem to programem berrylogger (LINK: [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] ) po instalacji odpalamy C:\logger\BB READER\berryLogger, podlączamy jeżynkę i wciskamy "GET INFO" po chwili mamy już numer MEP
2.W następnej kolejności potrzeba nam numeru IMEI (myślę że nie musze tłumaczyć skąd go wzaść *#06#)
3.Gdy już mamy te dwa numery możemy przystąpić do kolejnego kroku. Wchodzimy na tę strone: [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ] po czym przystepujemy do rejestracji (REGISTER), tam wypełniamy wszystkie rubryki(przyda się podstawowa znajomość języka angielskiego). Po zakończeniu rejestracji musimy zaczekać na e-mail z linkiem do pełnej aktywacji konta (nie powinno to długo trwać). Jeśli już mamy w pełni aktywne konto na gsmhosting.com możemy przejść do kolejnego punktu.
4.logujemy się do gsmhosting.com, przechodzimy do strony: [Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]. Tutaj musimy napisać posta w którym podajemy:
-model telefonu
-sieć w której mamy obecnie simlocka
-numer IMEI
-numer MEP
czyli na przykład:
-bb 7100v
-Vodafone D2
-IMEI-35XXXXXXXXXXXXX
-MEP-06810-002
do tego dodajmy jakąś prośbe po angielsku (np please help me...) i pozostaje nam tylko czekać na odpowiedz innego użytkownika ( ja czekałem kilka godzin), jeśli nikt nie odpisze napiszcie prośbe jeszcze raz podając wszystkie dane o których mowa wyżej (w moim przypadku poskutkowało za drugim razem)
Na tej stronce kolesie ściągają simlocki zupełnie za free z większości jeżyn
5.Gdy już dostaniemy odpowiedz i mamy w nim numer MEP2 przystępujemy do następujących czynności: w ustawieniach znajdujemy KARTA SIM lub SIM CARD (w zależności od wersji softu może być to odrazu w settings-OS 4.0 lub w advansed settings-OS 4.1)
6.W menu SIM CARD przytrzymujemy shift i wpisujemy MEP2 ( w trakcie pisania MEP2 nic nie będzie widać nie przejmujcie się tym) jeśli prawidłowo wpiszemy MEP2 powinno wyskoczyć niewielki okienko to tam właśnie wpisujemy dokładnie numer MEP2 który otrzymaliśmy w odpowiedzi na naszego posta na stronie gsmhosting.com
7.Jeśli kod był w porządku telefon poinformuje nas że blokada została ściagnięta i pozostaje się tylko cieszyć odblokowanym bb.
Mi w ten sposób udało się ściągnąć simlocka z bb7100v na sofcie 4.0 jeśli uda się to wam w jakimkolwiek innym bb to napiszcie tutaj o tym...
Pozdrawiam i życzę powodzenia...