Założyłem ten temat, ponieważ chciałbym aby "wyjadacze" tego forum uporządkowali mi i zapewne wielu użytkownikom informacje odnośnie pamięci RAM na naszych ukochanych Blackberry.
Z mojej strony nasuwa się kilka pytań odnośnie właśnie tego zagadnienia, na które to pytania nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi w innych tematach.
1. Czy zainstalowane aplikacje ale nie uruchomione wpływają na szybkość działania samych urządzeń?
2. Czy Blackberry działa szybciej jeśli nie jest "upchane" w tej pamięci urządzenia(poświęconej aplikacjom) wiele programów, tylko zainstalowane kilka podstawowych(Twitter, pogodynka, okresowo informator o mistrzostwach w Afryce, F1)?
3. Czy użycie narzędzi do czyszczenia pamięci np. takich jakimi dysponuje Fixmo Tolls daje efekt zbliżony do restartu samego terminala?
4. Czy wyłączenie i ponowne włączenie(bez usuwania baterii) może dać efekt zbliżony do klasycznego rebootingu?
5. Czy w jakikolwiek sposób podnosi wydajność terminala instalacja prog. typu memorybooster itp.? Czy podnosi na tyle żeby były warte swojej ceny, bo jeżeli mają przynieść skutki zbliżone do zastosowania reboot'u to odpowiedź nasuwa się sama.
6. Czy samo pozamykanie działających w tle aplikacji poprawia wydajność terminala, czy należy dokonać restartu lub odczekać chwilę aż pamięć wróci do zbliżonego poziomu jak przed użytkowaniem dodatkowych programów?
7. Czy stopień naładowania akumulatora wpływa na wydajność samych terminali?
To wszystko co mi na tę chwilę przyszło do głowy...![]()
* wiem że Appworld jest "pamieciożerną" aplikacją i nie należy oczekiwać od niego najwyższej wydajności, szczególnie przy słabym zasięgu sieci.

Odpowiedź z cytatem
, a tu widze zmiany...