Witam
Moze mi szanowne grono wytlumaczyc co to takiego wiadomosc PIN? Kiedy sie ja stosuje? I dlaczego wogole jest taka obcja?
Z Gory Dzieki![]()
Pozdrawiam
Witam
Moze mi szanowne grono wytlumaczyc co to takiego wiadomosc PIN? Kiedy sie ja stosuje? I dlaczego wogole jest taka obcja?
Z Gory Dzieki![]()
Pozdrawiam
Każdy telefon BB posiada swój unikalny numer PIN, który możesz sprawdzić w opcje>stan. Kiedy jesteś w "BESie" możesz przesyłać wiadomości tekstowe bezpośrednio między dwoma telefonami Blackberry (bez pośrednictwa operatora). Jeżeli coś pominąłem proszę o poprawienie mnie.Napisał marcys173
A tu masz trochę o wiadomościach PIN na oficjalnej stronie BB:
[Żeby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum ]
pzdr.
Jazux, porhinio, pewnie, że jest taka możliwość. Mam BISa i mój bbmessenger działa jak należy. Najkrócej ujmując nr Pin można porównać do numeru gg - każdy użytkownik z aktywnym Bisem albo Besem ma taki indywidulany numerek, na który może otrzymywać komunikaty od innych userów. Opcja ta nie chodzi po TCP, ale mając Bis lub Bes oczywiście za nią nie dopłacamy.
pozdrawiam
ruli
wiec ruli ma racje.
obojetnie czy BIS czy BES, obojetnie czy jestes u siebie w kraju czy na wakacjach (roaming), te wiadomosci beda "insant", oraz DARMOWE !!!!
wiec jesli jedziesz za granice a niechcesz placic za date, to wysylaj do kogos kto ma blackberry wiadomosc PIN i nic nie zaplacisz!!!!
addicted to crackberry
I've been a weirdo every since the Doc said 'push'...
brak polskich znakow od 2001...
zapłacisz w roamingu
BlackBerry 9810 Torch
BlackBerry 9700 Bold
BlackBerry 9000 Bold
BlackBerry 8800
Napisał Jaras
Otoz nie, TO SA DARMOWE WIADOMOSCI
zadna siec na swiecie nie ma mozliwosci sciagac oplat za wiadomosci PIN bo one sa wysylane na serwerach Blackberry bez uzycia sieci.
Ja mam jedna BlackBerry w roamingu, okolo 40 znajomych z BlackBerry, ktorzy je uzywaja na roamingu I nikt Z NAS NIGDY NIE ZAPLACIL.
Aaa.
Moze to sie przyda:
RIM European training manager, potwierdzil to, plus jakies 20 osob z RIM to potwierdzilo.
Jakie ty masz zrodla by twierdzic inaczej?
addicted to crackberry
I've been a weirdo every since the Doc said 'push'...
brak polskich znakow od 2001...
Jak można wysłać wiadomość PIN bez pośrednictwa operatora?
Zawsze pośredniczy operator, w przypadku BB wszystko idzie po apnie "blackberry.net"
Źródła aby twierdzić inaczej mam następujące:
Mówi mi to czysta logika oraz jakaś tam wiedza na temat działania BB oraz sieci komórkowej.
Jakoś na początku lipca będę miał spotkanie z RIM Training Managerem z Kanady to sie o to zapytam osobiście i przeproszę Cię na łamach forum jeśli to Ty miałeś racje.
BlackBerry 9810 Torch
BlackBerry 9700 Bold
BlackBerry 9000 Bold
BlackBerry 8800
Puściłem maila do dwóch szych z RIMNapisał Jaras
więc pewnie do poniedziałku/wtorku odpowiedzą jak to jest. Ale mi też się wydaje, że to niemożliwe, żeby były za darmo - raczej żadny operator się nie zgodziłby na to, w końcu roaming przynosi sporo zysków a "roaming blackberrynkowy" tym bardziej.
Pffffffffffff
Jeśli według Ciebie wiadomości PIN nie idą przez operatora to wysyłaj po wyłączeniu urządzenia bezprzewodowego![]()
Urządzenie blackberry bez usługi blackberry to jak kobieta bez piersi