PDA

Zobacz pełną wersję : Jak upgrade'ować soft w BlackBerry (OS)

Strony : 1 [2] 3 4 5 6

Mik
16-09-09, 13:07
wgrywalem nowy soft 4.6.0.301 za pomoca AppLoader

A dlaczego przez AppLoadera? Nie mogłeś normalnie przez DM? Jeśli nie zrobiłeś sobie kopii zapasowej wcześniej, to nie odzyskasz danych - każda instalacja softu, to nie 'upgrade', tylko czyszczenie paletki do zera, instalacja na świeżo i przywracanie backupu.

Lordseir
16-09-09, 13:10
przez DM nie szlo a odzyskiwanie beckapu nie zadzialalo nie wiem dla czego
wiec nici rozumiem nieda sie niec zrobic

Mik
16-09-09, 13:12
przez DM nie szlo

Ale dlaczego?? Może opisz wszystko po kolei, nie tak chaotycznie.

odzyskiwanie beckapu nie zadzialalo

Jak to - nie zadziałało? Tego już kompletnie nie rozumiem... A jak robiłeś ten backup?

Lordseir
16-09-09, 13:14
normalnie automatycnzie AppLoader robi podczas upgradu tyle ze potem tego nie wgral i mam pusty BB

Mik
16-09-09, 13:18
Widzę, że nie ma szans wyciągnąć od Ciebie informacji, co robiłeś po kolei i dlaczego DM 'nie chciał' zaktualizować Ci OS. Skoro Tobie trudno podać bardziej szczegółowe informacje, to mi tym bardziej trudno pomóc. Nie wiem jak inni, ale przynajmniej ja nie jestem wróżką.

Znajdź plik tego backupu i spróbuj przywrócić go ręcznie.

Lordseir
16-09-09, 13:23
a gdzie ten plik beckupu moge znalesc - gdzie AppLoader go zapisuje?

Mik
16-09-09, 13:29
Poszukaj - Start -> Wyszukaj -> Pliki i foldery. Jeśli nie podałeś innej, to w domyślnej lokalizacji.

No i prośba do Ciebie o staranniejsze pisanie, ze znakami interpunkcyjnymi i tak trochu bardziej ortograficznie... Łatwiej się czyta.

Lordseir
16-09-09, 13:40
dziki wielkie znalazlem backup i dalo sie odzyskac
a juz myslalem ze stracilem "cale moje zycie" hehe
dziki wielkie jeszcze raz

[marbb] Ponieważ rozmawiacie o upgrade OS'a, nie o jego wadach i zaletach, przeniosłem wasze posty do stosownego wątku.

Michalak
23-09-09, 22:06
Po pierwsze chcialbym sie przywitac, a po drugie awaria :confused: posiadam BB Storm probowalem dzis zrobic upgrade(sciagniety z stronki bb) wszystko oczywiscie zrobilem zgodnie z Waszymi opisami no i operacja sie nie udala, urzadzenie wlancza sie i restartuje samoczynie i tak w kolo macieju, komp wykrywa go na jakies pare sekund. i niemam zielonego pojecia jak go rozgrysc. macie jakies pomysly?

ojciec
23-09-09, 22:20
macie jakies pomysly?

Mamy, wiele. Wszystkie przedstawiliśmy w FAQ! :) Szukaj na górze, czerwony napis. ;)

BTW. Na przyszłość - uzupełnij profil (jak już wgrasz softa).

piotr_1975
30-09-09, 14:34
nie poszło...

infomsp
30-09-09, 21:27
thx :)

Ale to dotyczy tylko DM 4.7, który jest najgorszą z możliwych wersji. Przy 4.6 ta procedura jest niepotrzebna - tylko upgrade off-line, przy 5.0 również - on i off-line przy wyłączonym połączeniu nternetowym. Pisałem wcześniej, uważnie przeczytaj punkt 1.11 i 4.10 FAQ.

eeee, kupa...

1. instaluję nowy os.
2. internet jest cały czas wyłączony.
3. Wrzucilem szukanie vendor.xml i sprawdziłem ścieżkę podaną z FAQ.
4. Podłączam telefon.
5. hasło i aktualizacja oprogramowania.
6. nowy os jest i komentarz, że trzeba mieć aktywną usługę BIS żeby skorzystać z aktualizacji.

fism
30-09-09, 23:27
A AppLoaderem?

infomsp
30-09-09, 23:33
Nie jestem pewien czy się dobrze domyślam, ale chodzi o to co jest w DM: - dodaj/usuń programy i
- zaktualizuj oprogramowanie?

To drugie, daje efekt jak poprzednio a w pierwszym mam możliwość zainstalowania jedynie programów, które mam albo kiedyś załadowałem do DM. Żadnego wyboru wersji os.

Z podłączonym netem jest jedynie zmiana taka, że pojawiają się poprzednie wersje os do wybory więc mogę pewnie zrobić downgrade.

fism
30-09-09, 23:39
Nie jestem pewien czy się dobrze domyślam, ale chodzi o to co jest w DM: - dodaj/usuń programy i
- zaktualizuj oprogramowanie?
Nie, o aplikację, która jest w folderze, w którym jest vendor ;)

infomsp
30-09-09, 23:47
W międzyczasie ją odkryłem. Nic nie daje, bo zmian nie ma, a załadować mogę tylko takie pliki jak do aplikacji.

fism
30-09-09, 23:48
I nie ma tam przypadkiem "Aplikacje główne 5.0"?:)

Spróbuj odinstalować wszystkie pozostałem OSy jakie masz z komputera.

infomsp
30-09-09, 23:55
No nie ma tam, nawet przypadkiem, ale usilnie się staram więc chyba to nie przypadek. ;)

Jak te poprzednie wersje odinstalować, bo w dodaj/usuń, to ja nic nie widzę?

Kto tą vistę wymyślił, dlaczego nie ma tego na suse, tam się człowiek może z komputerem dogadać? ;)

dar3k
01-10-09, 00:24
Spróbuj też wyczyścić całe urządzenie javaloader.exe -usb wipe - po czym zainstaluj, mi pomogło

marbb
01-10-09, 01:05
1. instaluję nowy os. 2. internet jest cały czas wyłączony. 3. Wrzucilem szukanie vendor.xml i sprawdziłem ścieżkę podaną z FAQ. 4. Podłączam telefon.Nie napisałeś, czy po punkcie 1 usuwasz plik vendor.xml ze ścieżki: C:\Program Files\Common Files\Research In Motion\AppLoader.
Jeśli to zrobiłeś, to proponuję jako punkt 5 anulować chęć automatycznej aktualizacji, która wyskakuje w ramce po podłączeniu telefonu do DM.
6. Wejść w program aplication loader
7. Wybrać dodaj/usuń programy
8. Sprawdzić, czy na liście aplikacji pojawił się nowy OS - przy aplikacjach należących do OS powinno być napisane "aktualizuj" jak na załączonym zdjęciu tyle, że przy wszystkich pozycjach dotyczących OSa (ja mam ostatnią wersję, stąd przy reszcie słowo "brak").
9. Wcisnąć "dalej"
10. Wcisnąć "zakończ" i poczekać na zakończenie procesu upgrade'u (około 30 minut).

P.S. Ponieważ zeszliście na temat upgrade'u OSa, posty dotyczące tego zagadnienia przeniosłem do odpowiedniego wątku.

infomsp
02-10-09, 14:37
1. Usunąłem DM w całości i wszystkie katalogi.
2. Zainstalowałem na nowo DM bez automatycznych aktualizacji.
3. Zainstalowałem os.
4. Usunąłem plik vendor.xml.
5. Podłączyłem telefon.
5. W Application Loader nie ma os, a w aktualizacji oprogramowania jest dalej tak samo z informacją o dostępności dla BIS.
Wszystko przy wyłączonym internecie.

Spróbuję jeszcze na innym komputerze, bo mnie ...ca weźmie ;) albo sobie daruję ten os.

fism
02-10-09, 14:43
A masz jakieś inne OS na komputerze? Sugerowane czyszczenie urządzenia również nie dało nic?

aslain
02-10-09, 20:31
Witam, posiadam 8900 curve. Probowalem upgrade do najnowszgo 5.0 niestety nie idzie. Robie wszystko wedlug FAQ. DM5 nie znajduje w ogole aktualizacji, dopiero AppLoader pokazuje, jak na obrazku, ale jest jakas informacja ze trzeba miec aktywna usluge BES (ja nie mam nic aktywne). Nie mniej jednak wybieram ze chce upgrade do tej 5.0, klikam dalej, i pojawia sie to co na drugim screenie. Czyli ze nie ma aktualizacji dla mnie. Dodam ze to nowy telefon, mam go dzisiaj pierwszy raz w rekach, jesli to ma znaczenia, wczesniej tylko zrobilem jakis automatyczny upgrade przez DM, ale i tak nonstop uparcie twierdzi mi ze pare tam pomniejszych aplikacji mozna upgradnac, klikam ze chce, niby upgraduje je, ale potem moge sprawdzic aktualizacje i znow pisze to samo, ze wciaz wymagaja uprade. Pomoze ktos?

fism
02-10-09, 21:11
Odlaczenie neta? Apploader?

aslain
02-10-09, 21:16
Ok odlaczenie neta pozwolilo przejsc o jeden screen dalej, ale dalej nici.

fism
02-10-09, 21:20
Rozumiem, że vendor.xml usunięty?

AppLoader
Robisz to AppLoaderem, który jest w DM, zrób tym z folderu AppLoader.

aslain
02-10-09, 21:35
Rozumiem, że vendor.xml usunięty?

Tak, oczywiscie.

Robisz to AppLoaderem, który jest w DM, zrób tym z folderu AppLoader.

Chodzi konkretnie o plik Loader.exe z folderu AppLoader w C:\......Common Files\...itd... ?

Jesli tak, to dochodze do zalaczonego screena, i tam nie za bardzo widze OS 5 do wyboru, ale nie znam tej metody. Moze tam mam cos konkretnie dodac...?

infomsp
02-10-09, 21:45
A masz jakieś inne OS na komputerze? Sugerowane czyszczenie urządzenia również nie dało nic?

Wreszcie poszło :) po tym czyszczeniu

aslain
02-10-09, 23:00
U mnie tak samo udalo sie, j/w dzieki wipe przy uzyciu JL_Cmder.

Czy to normalne ze nowy soft (5.0) laduje sie z 8min? Doszedl mi ten pasek do 70% i tak stal z 5min.

infomsp
02-10-09, 23:06
A język? Jest polski?

aslain
02-10-09, 23:10
Jest, przy instalowaniu przez AppLoader wybralem sobie z listy Ang i Polski reszte zostawilem w spokoju. Teraz musze wywalic branding Ery bo chce miec kolorowe ikonki i ladna tapete z planetą a nie ten badziew co teraz.

infomsp
02-10-09, 23:22
No faktycznie. :shock:

boober
04-10-09, 11:18
Mam pytanie. Czy przebywajac w Holandii moge sciagnac i upgrade do BB z UK? Nie chce miec jezyka holenderskiego w telefonie.

fism
04-10-09, 11:19
Nie widziałem jeszcze OS do BB z jednym tylko językiem.
Zresztą będziesz ściągał z holenderskiej sieci, że się boisz?

marbb
04-10-09, 11:32
A co ma upgrade OSa do miejsca przebywania uzytkownika i jego telefonu !!???? Jak nie chce ci sie przeczytac calego watku, to zajrzyj chociaz do pierwszego posta. Na czerwono jest napisane !

postmaster
04-10-09, 14:16
A ja mam pytanie, czy przy mojej wersji jest sens instalować nowszą wersję, czy to coś zmieni ??

ojciec
04-10-09, 14:40
Pewnie, zawsze należy instalować możliwie najnowszy soft* - ma najbardziej dopracowane wszystkie elementy takie jak np. zarządzanie energią czy zasobami systemowymi. ;)

*oczywiście mówię tu o wersjach stabilnych, nie beta

boober
04-10-09, 19:54
A ja nie moge upgrad'owac swojej wersji. Sciagnalem OS z angielskiego operatora a mam holenderkiego w swoim BB. Jak starm sie upgrado'wac to dostaje komunikat ze na mojego BB nie jest wymagana zadna nowa aplikacja choc widnieje nowszy software. Co robie nie tak?

fism
04-10-09, 19:55
Nie czytasz FAQ?

boober
04-10-09, 22:02
No wlasnie czytam i jakos dalej nic z tego nie wychodzi

ojciec
04-10-09, 22:06
nic z tego nie wychodzi

Czytanie ze zrozumieniem?

[Only registered and activated users can see links]

Prowadzą tutaj za rączkę. Jak może "nic nie wychodzić" z tego?!

fism
04-10-09, 22:09
No wlasnie czytam i jakos dalej nic z tego nie wychodzi
To opisz dokładnie co i jak robisz, na jakim sprzęcie i systemie, to mogłoby pomóc w rozwiązaniu Twojego problemu.

boober
04-10-09, 22:54
Windows XP, DM 5.0, OS 4.6.301, vendor usuniety.
Uruchamiam DM, wchodze w opcje "Application Loader" pozniej "Update Software" i "Start". Pokazuje mi ze mam OS *.126 i drugi *.301. Wybieram i zaznaczam ten wyzszy klikam na "Next" i pojawia sie komunikat "No software update is required for your device". I tyle po mojej aktualizacji :-(

fism
04-10-09, 22:58
Na odłączonym internecie tak samo?
Próba instalacji AppLoaderem z folderu C Program Files Common Files RIM AppLoader coś daje?

boober
04-10-09, 23:51
Na odlaczonym necie wszystko poszlo bez zastrzezen.
Mozesz jeszcze Fism wytlumaczyc czemu tak sie dzieje?

fism
04-10-09, 23:54
Wynika to z niepoprawnego zainstalowania DM. Tzn. niepoprawnego w rozumieniu osoby, która chce instalować OS nie przeznaczony dla przypisanego do brandingu urządzenia operatora. W przypadku nie zainstalowania (jak radzimy w FAQ) i zaznaczenia, żeby dokonywał także aktualizacji on-line (to się odznacza przy instalacji) DM tworzy sobie online'owego vendora i nie ma szans, żeby przeszło.

boober
05-10-09, 00:00
Nie zwrocilem na to uwagi jak instalowalem DM. Bede musial to kiedys zmienic i znalezc krok w ktorym sie tego dokonuje. Dzieki za porade.

marbb
05-10-09, 02:24
W przypadku nie zainstalowania (jak radzimy w FAQ) i zaznaczenia, żeby dokonywał także aktualizacji on-line (to się odznacza przy instalacji)Tylko, że w FAQ radzimy to w przypadku DM 4.7 [Only registered and activated users can see links] . Jeśli chodzi o DM 5.0 instalacja standardowa jest jak najbardziej pożądana, gdyż mamy możliwość dwojakiego upgrade OS'a, czyli off i on-line (w zależności od potrzeb). W 4.7 to nie działało, stąd instrukcja jak pominąć aktualizację on-line.
Bede musial to kiedys zmienicNie ma potrzeby, wystarczy odłączyć internet na czas upgrade'u i czytać DOKŁADNIE nasze instrukcje z FAQ, zamiast spamować forum takimi postami jak te kilka twoich ostatnich.

boober
05-10-09, 17:35
Napisał marbb [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])
Nie ma potrzeby, wystarczy odłączyć internet na czas upgrade'u i czytać DOKŁADNIE nasze instrukcje z FAQ, zamiast spamować forum takimi postami jak te kilka twoich ostatnich. Dzisiaj 00:00Gdybym widzial taki opis to bym nie pytal. Na tyle czytac potrafie. Widocznie Twoje instukcje nie sa do konca przejrzyste marbb.

marbb
05-10-09, 18:30
Widocznie Twoje instukcje nie sa do konca przejrzyste marbb.
zgodnie z instrukcją zawartą w punkcie 4.10 FAQ, inaczej nie będzie można dokonać samodzielnego upgrade'u OS'a.A co tu jest nie przejrzystego ???? W pierwszym poście, na czerwono, pogrubioną czcionką i z linkiem do tego właśnie opisu.
Kolejny akapit tego samego PIERWSZEGO posta w tym wątku:
Najnowszy DM w wersji 5.0 jest równie dobry jak nie lepszy od 4.6, instaluje się go domyślnie, lecz aktualizacja OSa przy jego użyciu również wymaga zastosowania instrukcji z punktu 4.10 FAQ (dopisek u dołu pierwszego posta). A może tu jest coś niezrozumiałego ???
Na tyle czytac potrafieŚmiem wątpić po kilku ostatnich twoich wypowiedziach, w których pytasz o wszystko, co jest napisane w pierwszym poście tego wątku, no a ostatnią wypowiedzią tylko mnie w tym utwierdzasz.

boober
05-10-09, 18:48
Ok. Chyba jednak musze wrocic do szkoly :(
Zwrazam honor.

black268
06-10-09, 08:18
witam pobralem aplikacje z tej strony myslalem ze to OS do bb8100 czy jest ktos madry zeby to sprawdzic czy to napewno OS ..[Only registered and activated users can see links] Wielkie dzieki...

fism
06-10-09, 08:19
Podaj nazwe pliku, ktory pobrales.

w kazdym razie jest tam OS dla 8100, ale jakis stary strasznie

black268
06-10-09, 08:30
Firmware für BlackBerry Pearl 8100 - Version 4.5.0.55 oto nazwa pliku jaka pobralem..

fism
06-10-09, 08:31
No to jest, ale nie sadze, zeby bylo warto to instalowac.

black268
06-10-09, 11:05
chodzi o to ze ten OS co mam to 4.3 i nie dziala mi kreator konfiguracji,aparat,ustawianie daty i godziny i cos tam jeszcze tylko jest problem ze DM nie wykrywa mi tego oprogramowania co pobralem wywalilem Vendora odlaczylem internet zrobilem kopie zapasowa i nic..

Mik
06-10-09, 11:30
A czemu nie pobierzesz najnowszego multilanguage z naszego forum?

Domestos vs Cif
06-10-09, 18:10
4.5.0.55

Ten jest pierwszym OSem w którym naprawiono aparat i wiele innych rzeczy. Osobiscie polecam *.124 lub jakiś inny, najlepiej oficjalny.

luqasz_17
07-10-09, 10:57
Witam.
Robie wszystko wedlug instrukcji zatrzymuje sie w punkcie gdy mam wszystko zainstalowane DM i os na pc usunalem ten plik itd. ale niestety gdy wlaczam DM i podlaczam BB do pc niestety nie wykrywa nowego oprogramowania. W 1 poscie napisane jest ze powinien wykryc a jesli nie wykrywa? hm (mam os4.6 wgrywam 5.0 BB8900)

Mik
07-10-09, 11:04
podlaczam BB do pc niestety nie wykrywa nowego oprogramowania. W 1 poscie napisane jest ze powinien wykryc a jesli nie wykrywa?

Jest tam też napisane, że trzeba odłączyć komputer od internetu, oraz, że najlepszą wersją DM do aktualizacji softu jest 4.6 albo 5.0 - którą posiadasz?

luqasz_17
07-10-09, 11:22
Posiadam v4.6 i mam wylaczony internet ale niestety nic nie wykrywa mozna powiedziec zero reakcji jest podlaczony haslo itd ale jednak os-a nie widzi;/

fism
07-10-09, 11:23
Możesz mieć zainstalowane inne oprogramowanie systemowe dla BB - usuń.
Zrestartuj komputer jeśli tego wcześniej nie zrobiłeś.
Upewnij się, że na pewno nie masz vendora.

Mik
07-10-09, 11:28
Możesz mieć zainstalowane inne oprogramowanie systemowe dla BB - usuń.

Tak właśnie - z listy "Dodaj / usuń programy" wywal wszytko, co nazywa się "Oprogramowanie BlackBerry Device Software wer. X.X.X dla smartfonów BlackBerry XXXX", następnie zrestartuj kompa i zainstaluj jeszcze raz soft, który chcesz wrzucić do terminala. Potem sprawdź vendor, dla wszystkiego odepnij kompa od sieci (choć w 4.6 to nie jest konieczne) i spróbuj jeszcze raz.

luqasz_17
07-10-09, 11:32
te wszystkie rzeczy sprawdzilem i nic...jest moze jakis sposob wlasnie zeby samemu dojsc zeby sie zaaktualizowal?

fism
07-10-09, 11:33
Aplikacja AppLoader z odpowiedniego folderu, kliknięcie na przycisk "Aktualizacja" w menu Desktop Managera, aktualizacja bez baterii, etc.

Mik
07-10-09, 11:37
A sprawdź jeszcze, czy vendor.xml nie masz jeszcze gdzieś w ukrytych plikach. Poza tym, zrób tak, jak fism radzi.

black268
07-10-09, 23:27
hejka pytanko... czy macie moze link gdzie znajde nijnowszego OS-a do bb8100

fism
07-10-09, 23:29
Litości! Nie chce się wejść do działu 8100?

wlochaty
08-10-09, 00:43
hejka pytanko... czy macie moze link gdzie znajde nijnowszego OS-a do bb8100

WTF?!

Jak wejdziesz na tą stronę: [Only registered and activated users can see links] to masz tam link do 8100 Pearl:

A jak tam wejdziesz to masz link do strony z softem do 8100: nazwany OS dla Blackberry 8100 -> [Only registered and activated users can see links]

A tam klikasz na ostatnią strone i patrzysz na post # 1 i tam masz soft...:

......................

black268
08-10-09, 09:24
chce sie wejsc na bb8100 tylko tu jakis taki nielad panie redaktorze na poprzednim forum jakos czysciej bylo... jak nie chcesz to nie odpowiadaj i nie pomagaj z ŁASKI.

Mik
08-10-09, 09:32
tu jakis taki nielad panie redaktorze na poprzednim forum jakos czysciej bylo...

Dlaczego nieład? A jakie 'poprzednie forum' masz na myśli? Bo jeśli bbpolska.org, to schemat był identyczny. Nie bardzo rozumiem.

Na pierwszej stronie masz wszystko jak na talerzu - ułożone modelami, każdy temat dotyczący danego modelu zaczyna się od przyklejonego wątku o OSie... Albo Twoje poczucie ładu jest inne, niż ogólnie pojęte standardy, albo z niewiadomych przyczyn nie zauważyłeś działu poświęconego Perełkom.

Być może też masz ustawione wyświetlanie postów od najstarszych - ale to też nie wina forum, tylko ustawień w Twoim profilu.

marbb
08-10-09, 09:34
Nikt cie nie zmusza do korzystania z tego zabalaganionego forum. Jesli jest tu jakikolwiek nielad, to wlasnie przez takich jak ty, ktorzy nie maja zamiaru wlozyc nawet odrobiny "wysilku", aby zajrzec w podstawowe miejsce jakim jest FAQ. Juz nie wspomnie, ze odpowiedz na twoj post (poza FAQ) jest PRZYKLEJONA na pierwszej stronie dzialu dotyczacego twojego telefonu. Prosciej juz sie nie da, chyba, ze chcesz, aby do ciebie pojechac i kliknac ci myszka w twoim kompie na odpowiedni watek ???
Nie ma to jak zaczac od krytyki innych, kiedy samemu nie chce sie zrobic NIC !

szczepanator
11-10-09, 12:42
mam blackberry 8820, karta sim z playa, czy gdy ściągnę os najnowszy ale od orange polska to nic się nie stanie ?

Pozdrawiam

fism
11-10-09, 12:43
Nawet Ci się nie chciało przeczytać dokładnie pierwszego posta...

szczepanator
11-10-09, 12:52
nie o to chodzi. chodzi mi o to , że np niektóre komórki z orange, mają własne soft orange, a ja takiego nie chcę mieć i pytam się czy np jeśli ściągnę os do bb z orange to czy jedyne co będzie związane z orange to logo orange przy włączniu czy też może soft z orange do bb jest zmodyfikowany tak jak do innych komórek z orange ? w sensie że menu itp wygląda inaczej z softem orange a inaczej z oryginalnym ...

shprica
11-10-09, 12:55
mozesz instalowac soft od orange. nicci sienie zmieni. widocznie nie przeczytales uwaznie wszystkich informacji.

ojciec
11-10-09, 12:59
Ja wiem o co koledze może chodzić - o tzw. Orange menu.

Ale nie bój nic - chyba na żadne BB nie ma tego dziadostwa. ;)

szczepanator
11-10-09, 13:01
mozesz instalowac soft od orange. nicci sienie zmieni. widocznie nie przeczytales uwaznie wszystkich informacji.

dzięki

siymia
12-10-09, 19:36
U mnie znów problem jest takiego typu : postępowałam wg wskazówek, mam DM 5.0 ściągnęłam najnowszy OS dla 8320, jak próbuję aktualizować, to owszem, najnowszy OS jest na liście, daję dalej -po czym otrzymuję informację, że mój smartfon nie potrzebuje aktualizacji. O co może chodzić?

Podkreślam, robiłam tak jak pisze w instrukcji, zresztą to nie pierwsza moja aktualizacja OS'a

fism
12-10-09, 19:37
A próbowałaś usunąć wszystkie inne OS? Restart komputera i ponowna instalacja nowego?

siymia
12-10-09, 21:32
W zeszłym tygodniu miałam format dysku, więc OS który wgrałam jest najnowszy i jedyny na dysku. Ponowne uruchomienie kompa też nic nie dało.
Chociaż jak robię aktualizację to pokazuje mi stary OS (chyba 4.2) obecny,który mam na jeżynce i ten najnowszy :confused:

fism
12-10-09, 21:43
Chociaż jak robię aktualizację to pokazuje mi stary OS (chyba 4.2) obecny,który mam na jeżynce i ten najnowszy
A nie robisz tego przypadkiem na włączonym necie? To, że pokazuje się starszy OS może oznaczać, że po prostu nie ma nowszego, przypisanego do Twojego brandingu.

siymia
13-10-09, 09:59
Robiłam na włączonym i wyłączonym necie -żadnej różnicy i tak mam komunikat,że nie potrzebuję aktualizacji.
Spróbuję przeinstalować system od nowa,w końcu to już jest bez różnicy:)

Mik
13-10-09, 10:07
Robiłam na włączonym i wyłączonym necie -żadnej różnicy i tak mam komunikat,że nie potrzebuję aktualizacji.

To jeszcze dla wszystkiego, wyszukaj i wywal VENDOR.XML - też miałem podobnie i pomogło. Dziwne, a jednak...

marbb
13-10-09, 14:51
wyszukaj i wywal VENDOR.XMLPrzecież napisała, że zrobiła wszystko zgodnie z instrukcją ;). Usunięcie vendor.xml to podstawa w instrukcji.

Mik
13-10-09, 14:54
Przecież napisała, że zrobiła wszystko zgodnie z instrukcją

"Nie wierz nigdy kobiecie..."
:D
Poza tym, teoretycznie, przy DM 5 nie trzeba wywalać vendora.

marbb
13-10-09, 14:58
przy DM 5 nie trzeba wywalać vendora. Ale tylko przy BB, bez brandingu.
Nie wierz nigdy kobiecie...Ja wychodzę z założenia, że jak ktoś pisze "zrobiłem/łam zgodnie z instrukcją", to wie co pisze. Przecież nie po to jest instrukcja, żeby później ją przepisywać w kolejnych postach.

Mik
13-10-09, 15:26
Ale tylko przy BB, bez brandingu

Ano wlasnie ja musialem wywalic, mimo ze nie mam brandingu (tym razem na pewno) i stad moja sugestia.
Ja wychodzę z założenia, że jak ktoś pisze "zrobiłem/łam zgodnie z instrukcją", to wie co pisze. Przecież nie po to jest instrukcja, żeby później ją przepisywać w kolejnych postach.

No z tym argumentem nawet nie zamierzam dyskutowac, bo jest oczywiscie sluszny.

marbb
13-10-09, 15:39
Ano wlasnie ja musialem wywalic, mimo ze nie mam brandingu
Opis zachowań i opcji upgradu przez DM 5.0, w zależności od tego, czy usuniemy, czy nie plik vendor.xml:

siymia
13-10-09, 19:25
Panowie,fakt że jestem kobietą jest raczej niezaprzeczalny a tym bardziej nie do usunięcia. DM 5.0 usunięty vendor, odhaczona automatyczna aktualizacja...wszystko zrobione! Napisane to wszystko na czerwono w instrukcji obsługi,że aż strach tego nie zrobić.

Poprzednio nie miałam problemów,ale wirus skasował mi wszystko i musiałam nowy system wgrać. (XP pro)

Nie pisałabym tutaj z prośbą o pomoc, gdybym nie przeczytała całego tematu dot. upgrade'u Jeżynek. Przeczytałam wszystko co najmniej 3x.

W sumie... jak się zainstaluje,to się zainstaluje...dużych zmian w tych OS'ach chyba nie ma,żeby konieczna była instalacja najnowszego?:evil:
__________________________________________________ _______________________________

Nie wiem co się stało,ale mojemu kompowi coś w płytę strzeliło i zadziałało,tzn mam najnowszego OS'a ;D

Mik
13-10-09, 23:48
Panowie,fakt że jestem kobietą jest raczej niezaprzeczalny a tym bardziej nie do usunięcia.

Ależ nikt z nas nie chce temu faktowi przeczyć, ani tym bardziej dokonywać aborcji na Twojej kobiecości! ;) Bardzo się cieszymy, że miłe panie zaszczycają nas swoją obecnością na forum, dodając blasku i subtelności tym suchym i szorstkim, 'chłopskim' wynurzeniom techniczno-naukowo-fantazyjnym.

Zamiast unosić się swoją babską dumą (wow, ale mi się powiedziało! :D), sprawdź jeszcze raz wszystko.
Napisane to wszystko na czerwono w instrukcji obsługi,że aż strach tego nie zrobić. I taki efekt instrukcje powinny przynosić, a to, że :
Przeczytałam wszystko co najmniej 3x. tylko Ci się chwali :)

Nie wiem co się stało,ale mojemu kompowi coś w płytę strzeliło i zadziałało,tzn mam najnowszego OS'a ;D

A napisz, po jakim zabiegu udało Ci się zainstalować OSa? Kompletny format i reinstalacja Windows, czy może coś subtelniejszego?

siymia
15-10-09, 14:23
Panowie...panowie...
OS... no cóż, nie doszło do reinstalacji systemu, nawet przywracania nie było (nie było do czego...) drugi raz zainstalowałam OS'a, bez odinstalowywania i zadziałało :confused:
O przypadkowym usunięciu jakiegoś składnika nie mogę mówić, bo żaden błąd mi nie wyskoczył, a vendora usuwam od razu.

Moje subiektywne odczucia co do najnowszego OS'a są takie, że chyba mi zwalniają jeżynkę, dwa razy się nawet mi smartfon zawiesił i konieczny był restart :evil:

fism
20-10-09, 23:26
Instrukcja instalacji OS 5.0 dla osób, którym pojawia się błąd sugerujący, że aktualizacja jest dostępna tylko dla aktywnych subskrybentów usługi BB - dodany do pierwszego posta.
(na wniosek kolegi marbb'a, za CB)

cynamonowy
11-11-09, 19:08
Miałem DM 4.7, niedawno zaktualizował się na 5.0. podłączyłem dziś 8310 i z softu .163 zrobił mi sie .174. Bardzo przyjemnie aktualizuje się BB :)

marbb
12-11-09, 18:14
Miałem DM 4.7, niedawno zaktualizował się na 5.0I postanowiłeś się nam pochwalić, że używałeś do tej pory największego niewypału produkcji RIM, a na 5.0 przerzuciłeś się ponad miesiąc po jego oficjalnym wydaniu : [Only registered and activated users can see links] , nie wspomnę już, że kilka miesięcy po premierze wersji beta ??? :mrgreen: Czy może o co innego ci chodziło ?

cynamonowy
12-11-09, 19:41
Jestem świeżak w świecie jeżyn. DM 4.7 spisywał się u mnie dobrze w tych sytuacjach do jakich go używałem (synchronizacja danych). Aktualizację do 5.0 zrobiłem wtedy kiedy v4.7 zaproponował taka aktualizacje. Po prostu czytałem na tym forum wcześniej że ludzie miewają problemy z aktualizacją BB, zmieniają vendor itp. A mnie sie udało to zrobić bezboleśnie i bez kombinowania. Swoim wpisem po prostu wyraziłem swoje zadowolenie z tego że wszystko poszło gładko, bezboleśnie i automagicznie. Tylko tyle :)

no.pc
13-11-09, 20:49
Witam,

Jak zainstalować OS 5.0 na Mac’u ?
Było, a nie ma. Film z YouTube został usunięty. Zakładam, że są mac userzy na forum i mają 5.0 na jeżynach, a niektórzy BB8900 i link do softu multilanguage. Przede wszystkim nie wiem jak usunąć i czy w ogóle jest plik vendor na mac. Nie znalazłem. Mam jedynie cały katalog o nazwie VendorSpecific Driver.

w ślad za instrukcja z BBForum:
"usuwamy plik "vendor.xml" z folderu AppLoader, który znajdziemy w ścieżce: C:\Program Files\Common Files\Research In Motion\AppLoader"

pozdrawiam,
no.pc

ps - dodane po intensywnych poszukiwaniach na forum
czy vendor to "śmieci operatora" ? jeśli telefon "jest czysty", czy nie będę miał tego pliku ? na logikę wydaje się, że tak. proszę o info. Pytanie główne - OS 5.0 na mac, zostaje.

fism
14-11-09, 09:41
To jest instrukcja, którą wysłał mi kolega Angel_of_Death ([Only registered and activated users can see links]). Powinna działać ;)
pobierasz soft z rozszerzeniem .dmg np. stąd: [Only registered and activated users can see links] Klikasz dwukrotnie montuje się obraz i wypakowujesz zawartość katalogu Java do Biblioteki -> Application Support -> BlackBerry Desktop -> Device Applications -> i tam będzie katalog w nazwie mając ciąg znaków [litery i cyfry] np. 34df1c7ab3f255d089ecc90dfa209c55bea5f40f u każdego będzie to inny ciąg znaków. Po zastąpieniu wszystkich możliwych plików, odpalamy DM wybieramy Check Updates nic nam nie znajdzie, więc klikamy na other version i wybieramy Reload.

W wolnym czasie, o ile ktoś potwierdzi, że działa - zostanie dodane do FAQ.

Klocher
19-11-09, 22:25
Witam .

Mam pytanie . Mam BB-8900 w orange , jeżeli zainstaluje nowy os (aktualnie 4,6 ) to stracę gwarancje na mojego blackberry ? Czy jeżeli coś pójdzie nie tak jest możliwośc bezboleśnie wrócić do poprzedniego os'u ? Dzieki z góry za odp.

karol89
19-11-09, 22:34
napisał:Klocher ([Only registered and activated users can see links])
Mam pytanie . Mam BB-8900 w orange , jeżeli zainstaluje nowy os (aktualnie 4,6 ) to stracę gwarancje na mojego blackberry jeśli zrobisz wszystko zgodnie z opisaną instrukcją w faq to nie powinno być problemów przy wgrywaniu softu i nie stracisz gwarancji ;)

Klocher
20-11-09, 20:23
Witam . Chciałem sie podzielić moimi uwagami i problemami które napotkałem . Mam BB-8900 , ściągnąłem najnowsza wersję os.5 . Wersja DM to 5.0.1 . Robiłem jak w instrukcji było usunąłem vendor potem odpiąłem internet lecz niestety pojawiał sie komunikat że "że update jest możliwy tylko dla subskrybentów usługi BlackBerry" jednakże wystarczyło ściągnąć BBSAK i problem rozwiązany nawet chyba jest robienie nim backupa wygodniejsze niz DM ... Na razie nowy os sprawuje sie ładdnie bardzo widze zmieniony nie które rzeczy na gorsze inne na lepsze ( ciężko bedzie sie przestawić z sms-ami :P ale fajnie to teraz wygląda mimo wszystko rozwalił mnie budzik pięknie po prostu :P) reszta wyjdzie w praniu . Dzieki tym co opisali wszystko w instrukcjach ładnie i przejrzyście bez tego bym nic nie zrobił :)

BTW Karol89 dzięki za info.

fism
20-11-09, 20:25
Metodyka postepowania w takim przypadku tez jest opisana:)

A BBSAK z tego co mi sie wydaje, odpala po prostu ApplicationLoadera.

gagapuk
21-11-09, 18:21
A co zrobic jesli zainstalowalem nowy system na komputerze, a po podlaczeniu telefonu i wlaczeniu DM nie rozpoznaje ze mamy nowy system? Jak wiec go upgradowac?

ojciec
21-11-09, 18:23
wlaczeniu DM nie rozpoznaje ze mamy nowy system?

Tzn? Nie rozpoznaje Ci zainstalowanego softa? Czy o co chodzi?

Jeżeli OSa na telefon Ci nie rozpoznaje to trzeba zapewne vendora usunąć.

gagapuk
21-11-09, 18:27
Robilem wszystko wg instrukcji z 1 posta i zatrzymalem sie na :
f) uruchamiamy Desktop Managera. Powinien automatycznie rozpoznać, że jest dostępny upgrade OS do terminala.

niestety nie rozpoznaje,a skasowalem ten plik "vendor.xml"

fism
21-11-09, 20:11
Usuń inne zainstalowane na PC OS. Jeśli nie masz/nie pomogło - odpal AppLoadera z folderu, w którym był vendor.

gagapuk
21-11-09, 20:58
Usuń inne zainstalowane na PC OS. Jeśli nie masz/nie pomogło - odpal AppLoadera z folderu, w którym był vendor.

Niestety to tez nie pomoglo, Loader nie wykrywa nowego systemu.

fism
21-11-09, 21:00
Jaka wersja DM?

gagapuk
21-11-09, 21:05
Mam DM 5.0

fism
21-11-09, 21:06
A próbowałeś na czas instalacji OS odłączyć internet?

gagapuk
21-11-09, 21:12
Nie, a ma to jakies znaczenie? Jakis czas temu instalowalem inny system i wszystko poszlo bez problemu. Dzis musialem przeinstalowac DM i OS na komputerze bo mialem problem z pewnym plikiem aplikacji roxio. Wiec mam tylko DM 5.0 i Os 5.0.0.328

fism
21-11-09, 21:15
U mnie 5-tki czasami nie wchodzą po dobroci. Możesz zrobić backup, wipe, zainstalować ten OS na czysty terminal i przywrócić backup.

A zainstalowałeś DM 5.0 tak, żeby nie sprawdzał online aktualizacji, czy wszystko jak leciało? Jeśli nie - odłącz internet.

gagapuk
22-11-09, 00:34
Pomoglo odlaczenie internetu, wielkie dzieki.

fism
22-11-09, 00:43
Proszę.
Znaczy zainstalowany DM z automatycznym sprawdzaniem aktualizacji online, które tworzy coś na wzór wirtualnego vendora.

ojciec
22-11-09, 00:51
automatycznym sprawdzaniem aktualizacji online

Ciekawostka: na DM 4.7 miałem aktualizacje wyłączone a i tak OS nie chciał iść bez odłączania się od internetu.

marbb
24-11-09, 16:11
Robilem wszystko wg instrukcji z 1 posta i zatrzymalem sie na : f)Jednak nie wszystko, skoro pominąłeś spore, zaznaczone na zielono zdanie w punkcie A ;)

a ma to jakies znaczenie?Jak wyżej.
na DM 4.7 miałem aktualizacje wyłączone a i tak OS nie chciał iść bez odłączania się od internetu. To w ogóle nieudany i przejściowy model DM'a.

rambo_ruda
26-11-09, 21:21
po wczorajszej aktualizacji wyparowała mi funkcja wysyłania MMSów. zgodnie z FAQ-iem ściągnęłam najnowszą wersję oprogramowania, wywaliłam plik vendor, podłączyłam bb, wybrałam nowszą wersję, po czym "instalacja" przebiegła tak ekspresowo że dalej nie ma mmsów. DM w najnowszej wersji. co jeszcze mogę zrobić?

Angel_of_Death
27-11-09, 11:39
Po tym jak usunełaś vendor, DM pobrał najnowszy soft dla twojego modelu BB, niestety ten soft nie jest jeszcze zapewne wspierany przez twojego operatora, wiec nie ma servicebook'ów do MMSów - jeżeli się myle to najmocniej przepraszam, że wprowadziłem w bląd - poprawcie mnie :)

fism
27-11-09, 11:41
Tyle, że koleżanka nie ma BIS, więc ciężko, żeby ktokolwiek dosłał jej SB od MMS - musi je dograć z forum (o ile są), bo nie przenoszą się one przy zmianie softa razem z backupem.

marbb
27-11-09, 12:30
Po tym jak usunełaś vendor, DM pobrał najnowszy soft dla twojego modelu BB, niestety ten soft nie jest jeszcze zapewne wspierany przez twojego operatora, wiec nie ma servicebook'ów do MMSów - jeżeli się myle.... Ojojoj i to jak mocno !
Vendor usuwamy właśnie po to, aby móc zainstalować offline inny OS, niż przypisany naszemu operatorowi. Większość z nas tutaj instaluje najnowszy OS, niektórzy nawet beta. Jest o tym pełno na forum, nawet w FAQ. Skąd więc ci przyszedł taki pomysł do głowy ??
Problem polega na tym co napisał fism, a odpowiedź znajdziemy na forum używając "szukaj" np. tutaj: [Only registered and activated users can see links] lub tutaj: [Only registered and activated users can see links] po wpisaniu magicznego zwrotu "problem mms" ;).
po wczorajszej aktualizacjiAcha! Napisz do jakiej wersji zaktualizowałaś, bo jeśli do:
BlackBerry OS: 4.5.0.81to nic dziwnego, że nie ma mmsów.

bo nie przenoszą się one przy zmianie softa razem z backupem. Przenoszą jeśli pamiętamy (i wiemy), żeby przed podłączeniem do DMa te SB udostępnić (alt+SBEB). To takie utrudnienie dla nie korzystających z usług BB.

Victor152
28-12-09, 11:12
A ja mam pytanie z innej beczki.

Doczytałem już, że zmiana softu nie ma nic do rzeczy do Simlocka (na którego wpisalem kod).
W sofcie mamy języki.

A co, jezeli chce po zmianie softu miec wszystkie smsy, konfiguracje? Czy jest to mozliwe?

Markowski72
28-12-09, 11:28
A co, jezeli chce po zmianie softu miec wszystkie smsy, konfiguracje? Czy jest to mozliwe?

Oczywiście DM przy zmianie softu robi backup wszystkiego co masz w swoim BB. Po wgraniu nowego softu wszystko jest odtwarzane, więc poza nowym softem nic się nie zmienia w Twojej jeżynce.

kerad12
08-01-10, 07:18
mam pewoen problem przy aktualizacji OS 5.0. Program DM nie wykrywa samodzielnie nowego softu, natomiast po próbie aktualizacji ręcznej pojawia się komunikat że "aktualizacja nie jest wymagana ponieważ posiadam najnowsze oprogramowanie". Mogę tylko powrócić domenu. Jak sobie z tym poradzić. Proszę o odpowiedź.

siymia
08-01-10, 10:48
mam pewoen problem przy aktualizacji OS 5.0. Program DM nie wykrywa samodzielnie nowego softu, natomiast po próbie aktualizacji ręcznej pojawia się komunikat że "aktualizacja nie jest wymagana ponieważ posiadam najnowsze oprogramowanie". Mogę tylko powrócić domenu. Jak sobie z tym poradzić. Proszę o odpowiedź.

Ja też miałam taki problem. Ostatecznie zainstalowałam drugi raz (nadpisałam) i wyłączyłam połączenie internetowe na 5min przed procesem aktualizacji. I upewnij się,że usunąłeś vendor.xml

bombel
08-01-10, 15:49
nie mam w ogole pliku vendor, nic nie wykrywa

fism
08-01-10, 15:51
Musisz mieć plik vendor, dopóki go nie usuniesz. Włącz, żeby system wyświetlał wszystkie pliki.

ojciec
08-01-10, 15:57
Wpisz "vendor.xml" w szukajkę systemową z wyszukiwaniem plików ukrytych oraz systemowych.

bombel
08-01-10, 17:06
nic nie usuwalem. nie moge zrealizowac punktu d) z powodu braku vendor.xml

a DM pokazuje ze nie ma nowego oprogramowania dla mnie. DM mam w wersji 5.0.1

tak zrobilem. pokaz pliki ukryte i systemowe. wyszukiwarka nie znajduje.

Dobra mam. To przez balagan na dysku i RIM w kilku flderach. Tylko dla czego system mi nie znajdowal pliku?

Teraz mam problem z subskrybencją ;) wiec musze ta 2 opcje sprobowac.

Ok, mam nowy soft. Zobaczymy jak sie bedzie spisywal. Pozdrawiam!

marbb
08-01-10, 18:46
Musisz mieć plik vendor, dopóki go nie usuniesz..Gwoli wyjaśnienia (bo kolega już znalazł vendor), nic nie musi. Aby mieć plik vendor.xml należy BlackBerry Handheld Software (OS) zainstalować na komputerze, nie wszyscy to niestety wiedzą.

waldipl
08-01-10, 23:38
serwus
Kolegas, soft wykryty, jednak info "aktualizacja nie jest wymagana ponieważ posiadam najnowsze oprogramowanie". Kolega napisał o nadpisaniu. Czego i na co? DM raz jeszcze?
Plik vendor.xml usuniety.
W

joshua1972
09-01-10, 00:00
o co chodzi z tym problemem : net.rim.platform.ecmascript?
prosze o pomoc, juz mam dosc:oops:

marbb
09-01-10, 00:36
"aktualizacja nie jest wymagana ponieważ posiadam najnowsze oprogramowanie".Zrób upgrade DOKŁADNIE zgodnie z punktem 1.11 FAQ zaglądając również do każdego linka w pierwszym poście tamtego wątku. I WYŁĄCZ INTERNET w PCcie zanim włączysz DM i nie włączaj do końca upgrade'u.

o co chodzi z tym problemem : net.rim.platform.ecmascript?A jakieś szczegóły ??

kerad12
09-01-10, 00:38
Cały czas mam ten sam problem. Wszystko zrobiłem według schematu siymia i nic z tego. Nadal wyskakuje mi informacja, że nie ma nic do zaktualizowania. A soft niestety nadal 4.6. Jakieś inne porady koledzy, jak zaktualizować do 5.0

marbb
09-01-10, 01:39
Wszystko zrobiłem według schematu siymia i nic z tego.....Jakieś inne porady koledzy, jak zaktualizować do 5.0A czy w pierwszym poście tego wątku, w którym jest instrukcja jak zaktualizować OS, jest jakiś "schemat siymia" ????

UWAGA !!!
W ZWIĄZKU Z GRADEM POSTÓW NA TEMAT BŁĘDÓW PRZY AKTUALIZACJI BLACKBERRY OS OD CZASU UKAZANIA SIĘ OFICJALNEGO OS 5.0, EDYTOWAŁEM INSTRUKCJĘ UPGRADE'U ZAWARTĄ W PIERWSZYM POŚCIE W TAKI SPOSÓB, ŻE JUŻ ŁATWIEJSZA I DOKŁADNIEJSZA BYĆ NIE MOŻE.
DODAŁEM RÓWNIEŻ LINKA DO PUNKTU 4.11 FAQ, W KTÓRYM ZNAJDZIECIE INSTRUKCJĘ UPGRADE'U W POSTACI FILMU.

joshua1972
09-01-10, 06:02
widzi aktualizacje, wszystko ok, i kiedy zaczyna instalowac, wywala na czerwono informacje ze nie mozna zainstalowac os5 bo brakuje aplikacji net.rim.platform.ecmascript
i tak za kazdym razem, odlaczony net, pamiec wyczyszczona, itd, i bez zmian.
4,7 zainstalowal bez zadnych problemow za pierwszym razem
wyzej juz wspiac sie nie moge...:(
a tak bardzo chcialbym polski jezyk

no.pc
09-01-10, 19:18
Proszę o pomoc, po zainstalowaniu OS v5.0 telefon się zrestartował i ponownie nie chce uruchomić. Co jakiś czas zapala się na chwilę czerwona dioda, po czym gaśnie. Wyjmowałem baterię i nic, telefon kaput, ekran czarny. Nie mogę podłączyć do DM, bo nie widzi telefonu. Any ideas ?

fism
09-01-10, 19:19
1.13 Jak przeinstalować system w terminalu kiedy komputer nie rozpoznaje urządzenia

no.pc
09-01-10, 19:27
Dziękuję.
Wiedziałem że jest, tylko - nieuważnie :-( szukałem

Nic to nie dało.
Prośbę zamieściłem też w temacie OS v5.0 dla BlackBerry 8900 Curve. Jeśli admin zechce połączyć, niech zdecyduje, gdzie ma prośba będzie bardziej czytelna.

Help, help, help
Wczoraj zainstalowałem OS v5.0, wszystko krok po kroku według instrukcji, soft jest, ale telefon nieustannie głupieje. Mając wersję BETA stwierdziłbym, że robię downgrade i czekam na oficjalną, ale ta już jest ! Telefon samoczynnie się restartuje i jest niestabilny. Co rusz się zawiesza, wyłącza i znów restartuje. Nie mam już pomysłu, co dalej. Było wipe telefonu, wyjmowałem i formatowałem kartę multimedialną, ponownie wgrywałem OS v5.0. Czy został tylko downgrade ? Telefon jest nowy, wcześniej miałem 4.6.1 i wszystko było ok, żadnych problemów. Jestem ciekaw, czy zależnie od modelu, operatora, innych przyczyn u jednych nowy soft będzie śmigał, a u innych nie. Co robić, wrócić do niższego i czekać na aktualizację v5.0, czy szukać rozwiązania przyczyn. Jakieś pomysły, poza opisanymi przeze mnie ?
Dzięki i pozdrawiam,

k00dlacz
11-01-10, 11:45
Witam, skorzystalem z linka jaki zamiesciles na forum, sciagnalem nowy system, aktualizacja przebiegla bez problemowo, poza jednym malym mankamentem, brak jezyka polskiego do wyboru w telefonie, czy cos zle zrobilem czy zre zrozumialem posta ?

fism
11-01-10, 11:52
A zainstalowałes PL?

k00dlacz
11-01-10, 11:54
? nie, poprostu zainstalowalem nowy system bez zadnych dodatkow

fism
11-01-10, 11:55
No to skąd chciałbyś mieć PL? Musisz go zaznaczyć przy instalacji

k00dlacz
11-01-10, 11:58
Nie, to w takim razie zle odpowiedzialem, podczas instalacji oczywiscie zaznaczylem Jezyk Polski, jako opcje do zaznaczenia

Popek
11-01-10, 12:40
Ja moge pochwalic sie sukcesem ... moj BOLD po aktualizacji "zyje i czuje sie dobrze" :)

k00dlacz
11-01-10, 13:19
Czy masz rowniez jezyk polski ? bo mi sie jakos to nie udalo !

wlochaty
11-01-10, 13:21
A jaki OS instalujesz ?

Popek
11-01-10, 14:10

jesli pytanie bylo do mnie .... tak mam

k00dlacz
11-01-10, 15:34
jedyny jaki znalazlem to ten - 9000jEastAsia_PBr5.0.0_rel661_PL5.2.0.33_A5.0.0.41 1_Bell_Mobility_Inc

Markowski72
11-01-10, 15:37
jedyny jaki znalazlem to ten - 9000jEastAsia_PBr5.0.0_rel661_PL5.2.0.33_A5.0.0.41 1_Bell_Mobility_Inc

No tu z pewnością polskiego nie znajdziesz. Zaraz Ci linki wyślę na PW :-)

k00dlacz
11-01-10, 15:37

dzieki bardzo

wlochaty
11-01-10, 15:38
NO to tam polskiego nie znajdziesz. I jak to jedynym. Wystarczy wejść w dział BlackBerry Bold 9000 i tan samej górze są 2 przyklejone tematy o OS. A w każdym temacie jest od cholery OS. Musisz odszukać 1szy post. Tam są wszystkie OS. I z regóły Polski język jest w OS z dopiskiem all language lub multilanguage. East Asia wskazuje że tam nie ma PL :).

EDIT:

Uprzedziłeś mnie :)

k00dlacz
11-01-10, 19:23

NO to tam polskiego nie znajdziesz. I jak to jedynym. Wystarczy wejść w dział BlackBerry Bold 9000 i tan samej górze są 2 przyklejone tematy o OS. A w każdym temacie jest od cholery OS. Musisz odszukać 1szy post. Tam są wszystkie OS. I z regóły Polski język jest w OS z dopiskiem all language lub multilanguage. East Asia wskazuje że tam nie ma PL :).

EDIT:

Uprzedziłeś mnie :)

Dzieki bardzo za pomoc, wszystko bez zarzutu, jeszcze raz dzieki :)

fism
11-01-10, 19:35
hmmm, ale ten OS jest przecież podlinkowany w temacie OS v5.0 dla BlackBerry 9000 BOLD....

waldipl
13-01-10, 16:00
Problem z BBSAK. Zainstalowany program, ale z powodu błedów, jakie proponuje zgłosić do Microsoft nie odpala programu. Tylko raz, zaraz po instalacji odpalił się program. Wersja 1.7. help :)

ojciec
13-01-10, 16:05
Ale dokładniej - jaki błąd?

waldipl
13-01-10, 16:32
"Wystąpił problem z aplikacją Blackberry Swiss Army Knife i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty.
Wyślij raport o błedach. Nie wysyłaj"

Taki, klasyczny windowsowy. Mam XP na netbook'u Asus EeePC 1008.

ojciec
13-01-10, 16:35
Spróbuj innej wersji, np. 1.5. U mnie na Windowsie XP z SP3 chodzi bez problemu.

waldipl
13-01-10, 22:43
Poszło, ale uzdrowienie przyszło z klasycznym: "- Hello, IT. Do you try to turn if OFF and ON again?"
Uruchomiłem program, wipe. Później DM - a tam info, że się nie da :)... wyłączyłem internet i już poszła instalacja nowego systemu.
Dzięki za rady, instrukcje i może teraz uda mi się połączyć z internetem przez mój ruter w opcji WI-FI mojego BB8900. GPS działa, no i jeszcze mapy jakieś zgrałbym. Znacie coś offline dla OS.5?

zebda
23-01-10, 20:42
A czy korzystajac z Maca tez moge upgreadowac system w ten sposob?
Tel z Orange, mam soft 4.6.1.310(456) i DM twierdzi ze jest najnowszy...i ze nie moge updateowac...

fism
23-01-10, 21:35
Niestety nie.

A DM będzie Ci podawał tylko aktualizacje dla Orange.

ojciec
23-01-10, 22:46
.....

fism
24-01-10, 00:52
Gdybyś miał Bolda
A gdyby miał PC...
A gdyby pracował w RIM...

A gdyby, a gdyby...

Komin
27-01-10, 18:21
Pomocy !
podczas wgrywania najnowszego OS do mojego BB 8310 wystąpił błąd, a mianowicie :
BŁĄD: Nie można ponownie połączyć się z urządzeniem podczas wieloetapowej operacji ładowania.
Poniżej zrzuty ekranu
a w BB na wyświetlaczu jest to :

Bardzo proszę o pomoc

wlochaty
27-01-10, 19:01
Pomocy !
podczas wgrywania najnowszego OS do mojego BB 8310 wystąpił błąd, a mianowicie :
BŁĄD: Nie można ponownie połączyć się z urządzeniem podczas wieloetapowej operacji ładowania.
Poniżej zrzuty ekranu
a w BB na wyświetlaczu jest to :

Bardzo proszę o pomoc

Jeśli dobrze widzę na zdjęci u paletce nie ma OSa.
Spróbuj na nowo zainstalować OS loaderem lub użyj pkt 1.13 z FAQ.

Komin
27-01-10, 21:25
Włochaty, WIELKIE dzięki,
jesteś WIELKI ! ! !

wojtek32b
29-01-10, 20:45
Chcę wgrać do swojego BB 9000 OS 5.0.0.XXX. Jaki możecie mi polecić jeżeli chodzi o stabilność systemu i ogólną szybkość działania? I jeszcze, czy będę musiał do instalacji OS 5.0 użyć BBSak czy pójdzie może DM'em 5.0.1 ?
Z góry dzięki za pomoc.

wlochaty
29-01-10, 22:32
Chcę wgrać do swojego BB 9000 OS 5.0.0.XXX. Jaki możecie mi polecić jeżeli chodzi o stabilność systemu i ogólną szybkość działania? I jeszcze, czy będę musiał do instalacji OS 5.0 użyć BBSak czy pójdzie może DM'em 5.0.1 ?
Z góry dzięki za pomoc.

Wipe zrobisz albo przez bbsak, albo przez command-line'a.

ojciec
29-01-10, 22:59
aki możecie mi polecić jeżeli chodzi o stabilność systemu i ogólną szybkość działania?

Najnowszy stabilny (nie beta).

wojtek32b
30-01-10, 10:56
Ok, ściągam. Dzięki ;)

mireczek
02-02-10, 14:24
Może ktoś pomoże jak zrobić aktualizacje, ale przy pomocy DM na Mac OS ( BB Bold). Nie mam dostępu do Windowsa (firmie też MAC OS) i nie bardzo też chcę wracać do tego sytemu po bardzo długiej przerwie.

Dlatego jak zrobić aktualizacje BB Bolda do 5.0(...) os.

wlochaty
02-02-10, 23:29
Może ktoś pomoże jak zrobić aktualizacje, ale przy pomocy DM na Mac OS ( BB Bold). Nie mam dostępu do Windowsa (firmie też MAC OS) i nie bardzo też chcę wracać do tego sytemu po bardzo długiej przerwie.

Dlatego jak zrobić aktualizacje BB Bolda do 5.0(...) os.

To powinno pomóc: [Only registered and activated users can see links]

kubikczar
07-02-10, 10:55
telefon ma być wlączony czy nie?

bartwili
18-02-10, 13:03
Próbowałem zainstalować w 8830 kilka OS np 4.5.0.127 Bell , 4.5.0.175 Sprinta , 4.5.0.135 Sprinta oraz4.5.0.169 Cellcom .Niestety przy aktualizacji nie widzi mi OS-a Cellcom oraz innych w wersji 4.5.0.169 .Telefon 8830 verizon . Vendor usunięty internet wyłaczony,Odbrandowany według instrukcji.

marbb
22-02-10, 01:54
Przeczytaj i zastosuj dokładnie instrukcję upgrade'u z pierwszego posta. Zakładam, że na PC instalujesz OS do modelu 8830 ??

woyciu
27-02-10, 17:00
witam mam problem z załadowaniem nowego OS-u wszystko robie tak jak w pierwszym poscie i nic z tego DM nie wykrywa mi nowego oprogramowania
po paru nieudanych próbach cos sie zepsuło i pojawił się komunikat "error 507" no i nie chciał sie odpalic to wiec podłaczylem BB pod DM ale tu nastepny problem bo DM nie wykrył urzadzenia lecz dałem rade i połaczylem sie z BB i przywrócilem kopie zapasową. ta kopia byla z oryginalnego OS-u 4.6 lecz posiadam z 5.0.0.411 ktorego DM nie widzal:-( reasumujac potrzebuje waszej pomocy nie wiem co sie dzieje juz dwa razy robiłem UP-a bez żadnych problemów a tu nagle takie niemiłe niespodzianki
pozdrawiam
czekam na porady

ojciec
27-02-10, 19:03
1.13 z FAQ.
4.2 zresztą też. ;)

woyciu
27-02-10, 23:11
no fajnie i co dalej?? jakies inne pomysły zamiast cyferek do faq??
pozdrawiam

ojciec
27-02-10, 23:20
jakies inne pomysły zamiast cyferek do faq??

Pomysł mam jeszcze taki - przeczytaj te dwa wspomniane przezemnie wcześniej punkty w FAQ, najlepiej ze zrozumieniem, po czym spróbuj wg. nich coś zdziałać.

woyciu
28-02-10, 11:12
dziekuje panie ojciec:-)
sam dalem rade i poradziłem sobie
wystarczylo wyczyścic WIPE i bez problemu załadowałem OSa 5.0.
dziekuje za pomoc

Piotrek11
05-03-10, 17:02
Mam dość pilną sprawę :)
Aktualizowałem soft w moim 8520 do wersji 5.0, wszystko według instrukcji z FAQ szło bez problemu... do momentu kiedy Desktop Manager zatrzymał się na ostatnim punkcie: Przywracanie danych urządzenia (konkretnie: Baza danych BBGroups) i tkwi tam od ponad pół godziny. Na telefonie w tym czasie widnieje ekran połączenia z komputerem, wszystko podświetlone.
Co zrobić w tym momencie żeby nic nie stracić?

Zgrałem już folder twójPIN wg: [Only registered and activated users can see links] niestety brakuje w nim pliku twójPIN.alx (same CODy są)
przed instalacją softu robiłem normalny backup wszystkiego do pliku .ipd

marbb
05-03-10, 17:08
Przywracanie danych urządzenia (konkretnie: Baza danych BBGroups) i tkwi tam od ponad pół godziny.To się niestety zdarza przy BB Groups. Odłącz kabel mimo ostrzeżenia, zrestartuj PCta, zrób wipe BB z poziomu telefonu, podłącz ponownie do DMa i przywróć w całości utworzoną automatycznie kopię zapasową. Kopia nazywa się Loader backup i jest opatrzona datą "backupowania". Domyślnie powinieneś ją mieć w "Moje dokumenty".

przed instalacją softu robiłem normalny backup wszystkiego do pliku .ipd Albo z tego pliku, bo nie doczytałem do końca :).

jmg
15-03-10, 21:07
Wtam
Niedawno probowałam upgradowac swoj BB Pearl 8100 i podczas tego procesu, chyba w dokładnie środkowym momencie posypało się wszystko. Nie wnikam w szczegóły w kazdy razie telefon jakgdyby umarł.
Po krótkiej chwili paniki znalazłam ten link:

podążyłam za wszystkimi wskazówkami i odzyskałam telefon razem z nowym softem.
Jest tam nie tylko opis ale również krótki filmik pokazujący jak poradzić sobie z takim problemem jak mój.
Nawet ja, kobieta ;), dałam radę, więc dzielę się tutaj z wami, może komuś też się przyda.
Polecam.

fism
15-03-10, 21:10
heh, fajnie wszystko, oprócz tego, że wszystko to samo jest u nas, ale po co szukać tego co ma się pod nosem...

Ale lepiej walić na CB...

birkopf
18-03-10, 10:48
Sluchajcie - troche sie wpakowalem i sam nie wygrzebie. Pomozcie.

Na komputerze mialem zrobiona kopie zapasowa i uzywalem na nim moj BB8900. Potem go sprzedalem i przez jakis czas nie podlaczalem nowego BB8900. Ostatnio postanowilem aktualizowac OS z 4.6.1 do 5.0 z linku z tego forum. Podpialem "nowe" BB zrobilem kopie zapasowa i wtedy zniknal moj BIS.

Wazne jest to, ze mam angielska karte sim orange i tylko roaminguje w Polsce. Wg Orange UK - BIS dziala i wszystko jest cacy...

Probowalem uaktualnic soft do 5.0 na DM 5. Wszystko ok, usuwalem vendor.xml, odlaczalem internet, robilem to co w FAQ, ale zawsze wyrzuca ten problem brakiem BIS.

- Czy moglibyscie doradzic co zrobic ?

Mik
18-03-10, 10:51
- Czy moglibyscie doradzic co zrobic ?
A może byś FAQ poczytał?

Wysłanie SB powinno rozwiązać sprawę - to pierwsza rzecz, którą powinieneś zrobić.

linkinp
18-03-10, 10:52
Posiadam BB8310 wersję oprogramowania 4.2 angielskie menu i brak simlocka (ściągnięty kodem)
Mam BB Desktop Manager 5.0.1 i zainstalowany soft 4.5 na komputerze (z usuniętym plikiem vendor) - z sieci polkomtel
Robię wszystko wg opisu ale za nic nie wykrywa mi nowego oprogramowania - i nie aktualizuje.
Podłączam kabel kiedy trzeba i wyłączam neta - cały czas widnieje napis w DM - Twoje urządzenie nie wymaga aktualizacji oprogramowania
To mój pierwszy BB jestem zielony - przeszukiwałem ten wątek i nie potrafię znaleźc odpowiedzi
proszę o pomoc

birkopf
18-03-10, 10:59
A może byś FAQ poczytał?
Wysłanie SB powinno rozwiązać sprawę - to pierwsza rzecz, którą powinieneś zrobić.

Przepraszam Mik - skrotem czego jest SB ?
Sprawdzilem forum i znalazlem kilka postow zawierajacych dyskusje nt. SB
(np. [Only registered and activated users can see links])
ale nikt nie podal od czego skrotem jest SB.

Czytalem FAQ zanim napisalem tego posta, ale nic mi to nie pomoglo... dlatego postanowilem zapytac.

Mik
18-03-10, 11:21
Przepraszam Mik - skrotem czego jest SB ?
Nie przepraszaj - to podstawy wiedzy o BB... SB = Service Books (rejestry usług). Musisz wejść na stronę eBOKu swojego operatora i wysłać sobie te rejestry, albo zadzwonić i poprosić, żeby Ci wysłali.

fism
18-03-10, 11:26
Nie tyle eboku, co strony bis operatora :)

birkopf
18-03-10, 11:45
Musisz wejść na stronę eBOKu swojego operatora i wysłać sobie te rejestry

Dzieki za podpowiedz.

Wlasnie tak zrobilem: odpalilem firefoxa -> blackberry.orange.co.uk,
wyslalem wszystkie service booki... i nic.
zrobilem to samo z przegladarki w bb - wyslalem ale nie dost. potwierdzenia wyslania
sprawdzilem dokladnie ustawienia bb.
host routing table jest puste. zawsze roilo sie tam od GPRS'ow i WiFi
w service books mam tylko wifi tcp/ip browser oraz wifi tcp/ip transport

zniknal "email setup"

- co jeszcze da sie zrobic ?

Mik
18-03-10, 11:47
Wlasnie tak zrobilem
A czy może po aktualizacji, albo przypadkowo, nie wyłączyłeś sobie transmisji danych na czas roamingu?

birkopf
18-03-10, 11:55
Nie. Poniewaz telefon ma sim z orange uk, nie uzywam gprs ani bis.
Mam wlaczony wifi oraz Data Services: Off when roaming

marbb
18-03-10, 11:57
Data Services: Off when roaming No to właśnie sobie wyłączyłeś. Jak chcesz korzystać z BISa w roamingu, to musisz włączyć transmisję danych w czasie roamingu :). Aby odebrać wysyłane SB również.

birkopf
18-03-10, 12:00
Wlasnie wlaczylem. Dzieki. Ze tez zapetlilem sie z tym tak bardzo :)

Nie chce jeszcze placic do Orange PL za internet, data services, gprs czy jak oni to nazwa.
- Czy wlaczajac Data Services bede za to dodatkowo placil ?

Zawsze tak korzystalem z internetu:
Bedac w Angli wszystko dzialalo. Ladujac w Polsce przestawialem opcje:
Off when roaming i podlaczam sie do domowego wifi. Zawsze wszystko dzialalo.

Pewnie po tym jak podlaczylem BB do komputera na backup i upgrade OS'a to sie jakos wyzerowalo.

Wrocmy do glownego tematu:

- Czy teraz bede w stanie zainstalowac nowy OS 5.0 ?
( Rozumiem ze powinienem to zrobic podpinajac BB podczas update'a z wlaczonym "Data Services" ;) )

wlochaty
18-03-10, 12:13
Wrocmy do glownego tematu: czy teraz bede w stanie zainstalowac nowy OS 5.0 ?
Rozumiem ze powinien to zrobic podpinajac BB podczas update'a z wlaczonym "Data Services"

Podczas updatu modul radiowy jest wylaczony wiec moim zdaniem nie ma to znaczenia. Na jakim systemie dokonujesz updatu i czy na pewno usunales vendor.

birkopf
18-03-10, 12:23
Na jakim systemie dokonujesz updatu i czy na pewno usunales vendor.

Ja mam Linuxa, ale RIM nie wyprodukowal jeszcze DM dla Linuxa.

Robie to wiec na komputerze brata. Win XP ServPack 3, DM5, OS 5 do wgrania.
Usunalem vendor.xml, zrobilem tez pkt. 4.10 z FAQ usuwajac caly Automatic update z DM.

Robie wg tego:

czyli:
podlaczam BB 8900, odpalam DM5.0, daje Zaktualizuj oprogramowanie, mam do wyboru tylko wersja *5.0 Preferred,
daje next i widze: prosze nacisnac next aby kontynuowac. przycisku next jednak nie ma. jest main menu i back.

w okienku pisalo po angielsku ze "Aby kozystac z nowych funkcji zawartychw wybranym uaktualnieniu
BlackBarry Device Software,niezbedna jest aktywna subskrypcja uslugi BlackBerry"

Wtedy na odloczonym internecie wlaczalem DM od nowa, i od nowa, i nowa. Bez internetu, z internetem, itd.

marbb
18-03-10, 12:44
Robie wg tego: [Only registered and activated users can see links]
w okienku pisalo po angielsku ze "Aby kozystac z nowych funkcji zawartychw wybranym uaktualnieniu BlackBarry Device Software,niezbedna jest aktywna subskrypcja uslugi BlackBerry"Może dlatego, że nie robisz według tego: [Only registered and activated users can see links] (pierwszy post w wątku, w którym się aktualnie znajdujemy)

P.S. Tytułem wyjaśnienia;

Nie chce jeszcze placic do Orange PL za internet, data services, gprs czy jak oni to nazwa. - Czy wlaczajac Data Services bede za to dodatkowo placil ?To powinno pomóc: [Only registered and activated users can see links] . W skrócie: jak nie chcesz płacić, WYłączasz "sieć telefonii komórkowej" (moduł radiowy), WŁączasz wifi i transmisję danych. Przeciez BIS działa też przez wifi. Wada - nie można odbierać i wykonywać w tym czasie połączeń telefonicznych. Po zakończeniu korzystania z BISa (wysłanie SB, odbiór poczty itp) wyłączasz transmisję danych i włączasz sieć.
Teoretycznie nie ma potrzeby wyłączania sieci będąc w zasięgu wifi, ale jak mówią licho nie śpi a kilobajty w roamingu drogie, więc lepiej nie ryzykować.

Zawsze tak korzystalem z internetu: Bedac w Angli wszystko dzialalo. No i słusznie. Do samego korzystania z www przez wifi nie sa ci potrzebne usługi danych, ale wspomniałeś że znikły ci SB, a włączony BIS to jedyna metoda na ich odzyskanie.
Robiłeś upgrade, które usuwa SB. Po podłączeniu urządzenia do sieci po upgrade, operator zdalnie wysyła ci SB, ale nie da rady tego zrobic przy wyłączonej transmisji danych.

birkopf
18-03-10, 13:06
Panowie - przez ostatnie pol godziny to byla czysta poezja :)
Poszlo jak po masle. Mam OS5!

Dziekuje wam serdecznie za profesjonalna pomoc.

Wstawie jakis odnosnikna tej stronie z ktorej najpierw korzystalem (tej z opisem update'a) zeby inni juz nie pytali.

Off Topic - co oznacza ten maly czerwony trojkat kolo nazwy sieci po lewej stronie ?

Markowski72
18-03-10, 13:08
Off Topic - co oznacza ten maly czerwony trojkat kolo nazwy sieci po lewej stronie ?

Roaming ...

marbb
18-03-10, 13:16
co oznacza ten maly czerwony trojkat kolo nazwy sieci po lewej stronie ? FAQ 1.16 też ci się przyda. BAAAARDZO ! :)

birkopf
18-03-10, 14:01
FAQ 1.16 też ci się przyda. BAAAARDZO ! :)

Po co mi instrukcja obslugi? Przeciez sobie radze :-) :) :-P :-D

Oczywiscie przeczytam. Zeby tylko rozwiazanie moich problemow zdrowotnych bylo takie proste...
Pozdrowienia dla wszystkich ktorzy pomogli.

magdalena
21-03-10, 13:54
Witam.
Po trzech dobach przeglądania forum - poddaję się...
W tamtym roku wpadł w moje ręce model 7730 (prehistoria;). Parę dni temu trafiłam w końcu na stację dokującą na allegro(to ten model ze specyficznym wtykiem). Szczęśliwam była, że sobie simlocka ściągnę, OS wgram nowego, polski język...
Ściągnęłam OS do serii 7700, dokładnie 7700M_PBr4.0.2_rel49_PL1.6.1.51_A4.0.2.35_O2_UK, 7730M - PBr4.0.2_rel49_PL1.6.1.51_A4.0.2.35_Vodafone - Dengel Share (na każdym os próbowałam wszystkiego, oczywiście oba na raz nie były zainstalowane)
DM v4.6, na telefonie OS 3.7
laptop, Vista

Postępowałam wg instrukcji z pierwszego posta... OS'a nie widział... "Dla twojego urządzenia nie jest dostępne żdne oprogramowanie" lub "Twoje urządzenie nie wymaga aktualizacji oprogramowania" z podłączonym internetem i odłączonym. Nic.
apploader to samo.
Spróbowałam wg instrukcji "kiedy komputer nie rozpoznaje urządzenia", też nic.
Odinstalowałam DM v4.6 wgrałam v5.0.1 - to samo.
W końcu wipe JLcmder'em, error 507. Na czysty terminal też nie mogę wgrać oprogramowania. Sposoby bez baterii, z baterią, online, offline... nicnicnic.
Wyczytałam gdzieś, że z metodą na apploaderze z wyjmowaniem i wkładaniem baterii na "szybkiego" może być problem na laptopie(oczywiście wyskoczyło "nie można połączyć z urządzeniem...")

Piszę z prośbą o pomoc, po przeczytaniu i zastosowaniu wszystkich znanych mi metod, po prześledzeniu tego forum i zagranicznych...
Pomocy!!

ojciec
21-03-10, 14:00
Postępowałam wg instrukcji z pierwszego posta... OS'a nie widział... "Dla twojego urządzenia nie jest dostępne żdne oprogramowanie" lub "Twoje urządzenie nie wymaga aktualizacji oprogramowania" z podłączonym internetem i odłączonym. Nic. apploader to samo.

Ech... przejrzyj FAQ. Tam jest rozwiązanie problemu, trzeba taki jeden pliczek z dysku usunąć. ;)

magdalena
21-03-10, 14:01
panie...ile razy ja go usuwałam....

ojciec
21-03-10, 14:11
Przy DM w wersji 5 rozłącz internet przed uruchomieniem go, jeżeli zobaczy aktualizację to zaraz po tym jak system zacznie się instalować możesz włączyć z powrotem internet

magdalena
21-03-10, 14:17
Przecie napisałam, że stosowałam się do instrukcji, próbowałam offline i online...

marbb
23-03-10, 05:09
Piszę z prośbą o pomoc, po przeczytaniu i zastosowaniu wszystkich znanych mi metodProblem tylko w tym, jak ci pomóc. Skoro twierdzisz i jesteś na 100% przekonana, że zastosowałaś DOKŁADNIE i precyzyjnie wszystkie instrukcje zawarte w tym wątku a OSa nie widać, to nie ma innych sposobów.
Jedyne pytanie jakie mi się nasuwa, aby wyjaśnić ostatnią wątpliwość, to czy jesteś pewna, że to model 7730 ?

P.S. Jeszcze jedna sprawa. Spróbuj ze starym DM'em np 4.1, albo jeszcze starszym. Może tak archaiczne modele BB nie są kompatybilne z 4.6 i 5.0. No i oczywiście do 7730 TYLKO OS dla 7730, nie dla 7700 jak próbowałaś.

magdalena
23-03-10, 05:31
7730 na 100%;)
Też właśnie myślałam żeby spróbować ze starym DM, jak nie jednym z 'najpierwsiejszych'.
A jeżeli chodzi o OS...każdy, nawet jeżeli nazwa pliku sugeruje, że jest dedykowany konkretnemu modelowi 7730, to i tak po instalacji widnieje '...for 7700 series'.

marbb
23-03-10, 05:40
To nie zadna sugestia, tak ma byc. OS jest napisany dla konkretnego modelu, bez wzgledu na jaki napis widnieje po zainstalowaniu go na PC

magdalena
23-03-10, 05:54
właśnie szukam tego DM, na stronie bb najstarszy to v4.5, w google też jakoś nie za bardzo...
a czy jest jakiś inny program, dzięki któremu można wgrać os'a? (oprócz DM, apploader)

marbb
23-03-10, 06:01
Sprobuj 4.5. Jak dobrze pamietam to DM starszej generacji.

Markowski72
23-03-10, 08:33
na stronie bb najstarszy to v4.5

Gdybyś jednak potrzebowała starszy to zerknij na moją sygnaturkę :-)

magdalena
23-03-10, 08:40
W tej oto chwili zwątpiłam w jakikolwiek iloraz inteligencji jaki posiadam.
Żadne DM'y starsze czy nowsze, OS'y '7700 series' czy konkretnie do 7730...
Sterowniki różne, różniste, którymi tylko zaśmieciłam komputer...
Wipe też nie było potrzebne...

Vista jest jak stara baba ze sklepu osiedlowego, która mimo iż zna cię od maluczkiego, to i tak dowód musi być...

DM -> "Uruchom jako administrator"...

robiłam tak z innymi programami podczas tej 'walki', ale nie pomyślałam o najważniejszym.

;)

Markowski72
23-03-10, 08:43
robiłam tak z innymi programami podczas tej 'walki', ale nie pomyślałam o najważniejszym.

Brawo, najważniejsze że poszło ! Podziwiam za wytrwałość, masz żyłkę do tego :-)

magdalena
23-03-10, 08:53
A pewnie, że mam!;D
Czasami myślę, czy aby nie mijam się z powołaniem...;)
Prowadzę swój własny, prywatny, domowy serwis RTV/AGD;D

git, że się udało. teraz smoka trza zaatakować.

Dziękuję za pomoc.

Mik
23-03-10, 09:46
A pewnie, że mam!;D
No i, pomijając wszystko, gratulacje dla nowego użytkownika forum, który potrafi szukać informacji i czytać ze zrozumieniem! To rzadkość w dzisiejszych czasach... :)

joland
28-03-10, 19:30
a ja mam DM 5.01 i nie zadziałały mi poniższe instrukcje, ani wyłączenie internetu, ani usunięcie vendor.xml - system mam cały czas 5.0.0.400 jako najbardziej aktualny :(

wlochaty
28-03-10, 19:41
a ja mam DM 5.01 i nie zadziałały mi poniższe instrukcje, ani wyłączenie internetu, ani usunięcie vendor.xml - system mam cały czas 5.0.0.400 jako najbardziej aktualny :(
A jaki system? Jaki OS chciałeś zainstalować?

joland
28-03-10, 20:42
system mam aktualnie 5.0.0.400 (633) oczywiście na BB9700 - chciałem zainstalować no nie wiem jakiś najwyższy OS - teraz chyba numerek ponad 500 jest

marbb
28-03-10, 20:42
system mam cały czas 5.0.0.400 jako najbardziej aktualny Przeczytaj uważnie CAŁY pierwszy post w tym wątku i zwróć uwagę, czy DM nie pokazuje komunikatu opisanego na czerwono u dołu posta (subskrypcja usługi BlackBerry).

joland
28-03-10, 20:58
xp home

vendora już ni hu hu na moim kompie, net w moim bb odłączyłem w opcjach telefonii komórkowej - usługi danych - wył (wifi oczywiście też) i dalej nie widzi wyższego OSa niż 400

fism
28-03-10, 21:44
Ale wiesz, że chodzi o net NA PC?

marbb
28-03-10, 21:54
net w moim bb odłączyłem w opcjach telefonii komórkowejNo nawet w najśmielszych myślach nie podejrzewałem nikogo o tak "dokładne" czytanie instrukcji z FAQ !!! Przecież tam jak byk jest napisane:

e) odłączamy komputer od internetu (konieczne przy DM od 4.7 w górę)

joland
29-03-10, 13:33
dobra dobra, komp odłączony od netu, vendora nie ma, nie ma wiadomości o usłudze tylko dla subskrybentów (a propos posta 468 włochatego) i tym razem nie pokazuje propozycji systemu - upgrade albo downgrade tylko pisze że moje oprogramowanie nie wymaga aktualizacji...

grisha13
29-03-10, 13:42
A czy przed upgrade zrobiłeś WIPE? Ja miałem właśnie problemy z GoogleMaps, wiec wyczyściłem Jeżynkę i wrzuciłem wszystko od nowa. Jeśli nie próbowałeś spróbuj ;-)

marbb
29-03-10, 13:58
i tym razem nie pokazuje propozycji systemuA jaki folder masz w ścieżce: C:\Program Files\Common Files\Research In Motion\Shared\Loader Files ??

joland
29-03-10, 17:07
nie mam takiej ścieżki - w folderze Research In Motion mam tylko 6 folderów ale żaden to nie "Shared"
wipe nie robiłem, przeciez jak byk napisane w instrukcji że wipe tylko dla tych którym sie wyświetla, że "update jest możliwy tylko dla subskrybentów usługi BlackBerry"

fism
29-03-10, 17:10
A Ty go w ogóle zainstalowałeś?

marbb
29-03-10, 17:17
nie mam takiej ścieżki - w folderze Research In Motion
A Ty go w ogóle zainstalowałeś? Wiedziony wcześniejszym doświadczeniem z wyłączaniem internetu w BB przez kolegę joland, dlatego właśnie zadałem takie podchwytliwe pytanie w poprzednim poście ;).
OS musi być zainstalowany na PC ! Wtedy pojawi ci się folder "Shared". Po zainstalowaniu usuwasz z podanej w FAQ 1.11 ścieżki plik vendor.xml i heja ! Ten vendor co usunąłeś był od DM'a.

joland
29-03-10, 18:04
spokojnie chłopaki, telefon mam od miesiąca, a czytanie ze zrozumieniem to domena prawdopodobnie mniejszości mieszkańców Polski, więc jak się u Was doszkolę to może przejdę do tej mniej głupiej cząstki :)

fism
29-03-10, 18:09
Ale w FAQ jest jak byk napisane, że ściągamy i instalujemy...

marbb
29-03-10, 19:29
Ale w FAQ jest jak byk napisaneJest też napisane, że odłączamy komputer od internetu, a nie w BB. Kolega przyznał przecież, że ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem. To duży plus, większość w takich momentach jest zdania, że BB jest do d... :D

joland
29-03-10, 20:16
no i śmignęło :) ale powiedzcie uczciwie - to jest robienie rzeczy na około - powinni to poprawić w następnych wersjach. mam tylko nadzieje że zmiany w OS-ach są warte tego zachodu

marbb
29-03-10, 20:19
Co jest na około ??? Tak jest od zawsze, co tu poprawiać ?

wlochaty
29-03-10, 21:58
no i śmignęło :) ale powiedzcie uczciwie - to jest robienie rzeczy na około - powinni to poprawić w następnych wersjach. mam tylko nadzieje że zmiany w OS-ach są warte tego zachodu

Nie chce się chwalić, ale wystarczyło zaglądnąć do pkt 4.11 w FAQ :). I wiedziałbyś wszystko :).

MaC1u5
29-03-10, 23:16
No to teraz ja się dołączę z prośbą o pomoc, mam ten sam problem z tym ze mam zainstalowany soft 182 i 174, plus cały czas instaluje i pokazuje wszędzie tego starszego. Jak skasowałem 174 to w ogóle żadnego softu mi nie wyświetla.
Jakieś pomysły?

marbb
30-03-10, 00:47
mam zainstalowany soft 182 i 174..... Jak skasowałem 174 to w ogóle żadnego softu mi nie wyświetla. Jakieś pomysły? Zainstaluj 182 ponownie i usuń vendor.xml z podanej w FAQ 1.11 ścieżki.

Aldek
03-04-10, 10:18
Witam,
Mam jedno pytanie: czy bezprzewodowa aktualizacja OS w BB zachowuje wszystkie dane (kontakty, wiadomosci, kalendarz itd.), czy trzeba pozniej przywracac z kopii zapasowej na kompie?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam i zycze milych swiat.

wojtek32b
03-04-10, 10:37
bezprzewodowa aktualizacja OS w BB
Czy ja czegoś nie wiem(?) :D Jest w ogóle taka możliwośc? bo jakoś do tej pory, ani na forum, ani gdzie indziej się z tym nie spotkałem.

fism
03-04-10, 11:20
Jest, ale nie w Polsce...

eiceman
05-04-10, 07:58
Witam mam pytanie mam bb 8220 EN t-mobile czy jak wykonam aktualizacje przez Desktop Manager to simlok spowtotem sie zalaczy? pytam bo cos mi tam wyskakuje jak podpinam kabel

zmoka
05-04-10, 08:54
Witam mam pytanie mam bb 8220 EN t-mobile czy jak wykonam aktualizacje przez Desktop Manager to simlok spowtotem sie zalaczy? pytam bo cos mi tam wyskakuje jak podpinam kabel
Napewno wyskakuje żeby poczytać FAQ, przede wszystkim pkt 1.11

eiceman
05-04-10, 09:18
No na takim pisze ale wy o takich duperelach piszecie ze szkoda gadac zamiast odp prosto i jasno na pytanie wymadrzacie sie i wiecznie klucicie i jak mam 50stron tego czytac... prosze o wyrozumialosc ;D

fism
05-04-10, 09:21
Bo jesteś na tyle leniwy, że nie przeczytasz nawet pierwszego postu w tym wątku.

brylant13
05-04-10, 10:18
to simlok spowtotem sie zalaczy?

nie, nie "załączy"

zmoka
05-04-10, 15:10
nie, nie "załączy"

Dziękuję że mi odpowiedziałeś ;-)

Aldek
06-04-10, 11:06
Czy ja czegoś nie wiem(?) :D Jest w ogóle taka możliwośc? bo jakoś do tej pory, ani na forum, ani gdzie indziej się z tym nie spotkałem.

Ano właśnie, że jest :D

Zrobiłem to wczoraj - najpierw mój BB znalazł dostępną aktualizację (wprawdzie nie jest to najnowsza wersja tylko 5.0.0.545, ale ponieważ moje urządzenie pochodzi z Vodafone to jest to prawdopodobnie najświeższa autoryzowana przez nich wersja).

Chwilowo padł mi prywatny laptop, więc spróbowałem tej opcji.

Świetne rozwiązanie - najpierw robi w pamięci backup, potem ściąga OS, instaluje i przywraca dane :)

Polecam.

fism
06-04-10, 11:08
Przez opcje zaawansowane - bezprzewodowa aktualizacja i w plusie?

Zdjęcia albo nie było tego :)

Aldek
06-04-10, 11:29
Przez opcje zaawansowane - bezprzewodowa aktualizacja i w plusie?

Zdjęcia albo nie było tego :)

Dokładnie tak - przez opcje zaawansowane. W Plusie.
Nie mam jak zrobić zdjęć - jest jakaś opcja Print Screena w BB? - wtedy bym wrzucił.

fism
06-04-10, 12:13