PDA

Zobacz pełną wersję : Aplikacja Gmail czy konto email w BIS jako IMAP?

zmyler
31-01-09, 18:07
Cześć!

Nie mam jeszcze BB, ale mocno się zastanawiam nad zakupem. Przemaglowałem dzisiaj Wasze forum i mam pytanie, na które odpowiedzi jeszcze nie znalazłem.

Czy aplikacja Gmail, którą można ściągnąć z ich strony ma taką samą funkcjonalność jak ta na Nokię (np. E51)?

Czy przy ściąganiu poczty Gmail przez BIS'a i konfiguracji za pomocą IMAP mamy możliwość etykietowania wiadomości i wrzucania do Archiwum poczty, albo oznaczania jako spam, itp?

Wszystkie konta mailowe (prywatne i kilka firmowych) mam podpiętych pod jedno główne na Gmailu. Jest to dla mnie bardzo wygodne, bo mogę w jednym miejscu sprawdzić pocztę i odpisać jako każda "tożsamość" - czy na BB będzie tak samo?

Pozdrawiam!

zmyler

marbb
31-01-09, 19:08
Czy aplikacja Gmail, którą można ściągnąć z ich strony ma taką samą funkcjonalność jak ta na Nokię (np. E51)?
Tak, lecz nie działa w ramach BIS tylko po APNie operatora jak w "zwykłym" telefonie.

Czy przy ściąganiu poczty Gmail przez BIS'a i konfiguracji za pomocą IMAP mamy możliwość etykietowania wiadomości i wrzucania do Archiwum poczty, albo oznaczania jako spam, itp?
Jeśli chodzi ci o wiadomości pobrane przez IMAP na telefon, to z poziomu telefonu nie mam takiej możliwości.
Można jedynie zaznaczyć wiadomość jako przeczytaną/nie przeczytaną lub usunąć. Tylko te dwie funkcje synchronizują się z Gmailem. Pozostałych nie ma w ogóle w opcjach.

Wszystkie konta mailowe (prywatne i kilka firmowych) mam podpiętych pod jedno główne na Gmailu......i odpisać jako każda "tożsamość" - czy na BB będzie tak samo?
Też tak mam :)
Niestety mimo zaznaczonej opcji "odpowiadaj z tego samego adresu..." w ustawieniach na serwerze Gmaila, jeśli odpowiadasz na mail używając telefonu odpowiadasz zawsze z adresu głównego Gmail skonfigurowanego w BISie.

Sethai
31-01-09, 19:36

Jeszcze nie, ale wersja BISa 2.6 umożliwi cześć z tych rzeczy (ale pewnie nigdy nie będzie pełnej funkcjonalności - i cieżko i googla ma "własny" telefon)

Też tak mam
Niestety mimo zaznaczonej opcji "odpowiadaj z tego samego adresu..." w ustawieniach na serwerze Gmaila, jeśli odpowiadasz na mail używając telefonu odpowiadasz zawsze z adresu głównego Gmail skonfigurowanego w BISie.

"Odpowiadaj z tego samego adresu..." jest opcją czysto gmailową więc nie dotyczy to wysyłania przez BB :)

marbb
31-01-09, 19:47
"Odpowiadaj z tego samego adresu..." jest opcją czysto gmailową więc nie dotyczy to wysyłania przez BB :)
Wiem, dlatego wyjaśniłem koledze, bo nie ma jeszcze BB :)
[Only registered and activated users can see links]

BTW ciekawi mnie dlaczego wiadomość przeczytana czy usunięta w BB jest natychmiast przeczytana/usunięta w Gmailu (chodzi o protokół IMAP), a odwrotnie nie dzieje się to w czasie rzeczywistym.

zmyler
31-01-09, 22:25
Dzięki za szybką odpowiedź!

Czyli albo Gmail i jego funkcje (i moje przyzwyczajenia), albo IMAP i powiadamianie o nowej poczcie w czasie rzeczywistym - czyli istota BB? A czy jest jakieś pośrednie rozwiązanie, które "załata" tę dziurę?

A tak przy okazji pytanie o "oczywistą oczywistość" dla posiadaczy BB. Jak wygląda takie powiadomienie o nowej poczcie? To tak jakby się otrzymywało i pisało smsy? :)

Pozdrawiam!

Sethai
31-01-09, 22:27
A tak przy okazji pytanie o "oczywistą oczywistość" dla posiadaczy BB. Jak wygląda takie powiadomienie o nowej poczcie? To tak jakby się otrzymywało i pisało smsy? :)

Dokładnie tak.

zmyler
31-01-09, 22:41
Jeszcze nie, ale wersja BISa 2.6 umożliwi cześć z tych rzeczy

Próbowałem sprawdzić wersję Plusa, ale nie znalazłem nic na ich stronie... rozumiem, że czekamy z niecierpliwością ;)

zmyler
31-01-09, 22:41
No to bomba!

Sethai
31-01-09, 22:42
Grupa T-Mobile rozpoczyna testy 2.6, Era pewnie jak ostatnio przegapi zmianę wersji (teraz działa na 2.5), co do plusa i oranga to nie wiem (raczej nie mniej niż 2.5 czy 2.6 już to nie sądze) ;)

W pracy sprawdze prezentacje i rzuce jakieś info czy poszlaki ;) (za duzo nie moge bo prezentacja ma w stopce napisane: "RIM - confidential" :) )

marbb
31-01-09, 23:52
Jak wygląda takie powiadomienie o nowej poczcie? To tak jakby się otrzymywało i pisało smsy?

Dokładnie tak.
Powiadomienie tak wygląda, ale po otworzeniu wiadomości pokazuje się normalny pełny mail wraz z załącznikami.
Jedynie załączniki są ograniczone do 1MB. Jeżeli wiadomość będzie większa przyjdzie tylko tekst i powiadomienie o przekroczeniu limitu rozmiaru. Taką wiadomość kompletną odczytasz tylko na serwerze poczty lub w kliencie poczty.

zmyler
01-02-09, 12:09
Jeżeli wiadomość będzie większa przyjdzie tylko tekst i powiadomienie o przekroczeniu limitu rozmiaru. Taką wiadomość kompletną odczytasz tylko na serwerze poczty lub w kliencie poczty.

Oj, to dla mnie niespodzianka!

Wobec tego jeszcze Gmailowe pytanie: ściągam sobie na moim przyszłym BB, za pośrednictwem aplikacji Gmail (czyli nie przez BIS'a) emaila z załącznikami pdf, xls i doc. Czy BB pozwoli mi je otworzyć, dowolnie powiekszać i edytować? Odpowiadając sobie na to pytanie - chyba nie, skoro wcześniej pisałeś, że działa to tak jak na Nokii...

W tej chwili używam do ściągania poczty na Nokię E51 właśnie tej aplikacji, która tak na prawdę nadaje się tylko do czytania maila i ewentualnie do napisania krótkiej i treściwej odpowiedzi. Odczytywanie jakichkolwiek załączników to porażka. Wszystkie formaty są jakby sprowadzane sprowadzane do pliku tekstowego i wyświetlane. O edycji nie ma mowy. Czasem pdfy wyświetlane są jako mikroskopijne zdjęcia, których nie mogę powiększyć.

Miałem nadzieję, że BB pozwoli mi na ściągnięcie poczty od pracownika np. sporej kalkulacji dla klienta (czytaj powyżej 1 MB, bo zdarzają się dość często kalkulacje ze zdjęciami), którą muszę sprawdzić, ewentualnie skorygować i przesłać dalej.

Czyżby klapa?

marbb
01-02-09, 15:00
ściągam sobie na moim przyszłym BB, za pośrednictwem aplikacji Gmail (czyli nie przez BIS'a) emaila z załącznikami pdf, xls i doc. Czy BB pozwoli mi je otworzyć, dowolnie powiekszać i edytować? Odpowiadając sobie na to pytanie - chyba nie, skoro wcześniej pisałeś, że działa to tak jak na Nokii...
Powiem tak. Pisząc "tak jak w Nokii" miałem na myśli ogólne podstawowe zasady działania GmailMobile, ponieważ gdy używałem tej aplikacji miałem starszego typu BB bez pakietu aplikacji biurowych i bez BISa.
Od kiedy używam BISa, a przy okazji nowszych modeli BB (obecnie Bolda) korzystam z poczty skonfigurowanej w BISie, a nie z aplikacji GMob, nie znam więc szczegółów dotyczących edycji załączników.
W poczcie nazwijmy to BISowej można czytać załączniki xls i doc w standardzie, ponieważ w standardzie jest aplikacja biurowa DocumentsToGo "standard" :).
Jeśli wykupisz opcję "premium" pakietu DTG lub kupisz czy znajdziesz ;) inną aplikację do odczytu formatu pdf możesz również czytać załączniki pdf.
Co do edycji załączników, jest to możliwe po ich zapisaniu w pamięci BB (karta lub pamięć urządzenia) o ile posiadasz wersję "premium" pakietu WTG lub inny pakiet.
W wersji "standard" pakietu biurowego możliwy jest tylko odczyt załącznika w tym oczywiście powiększenie.

Miałem nadzieję, że BB pozwoli mi na ściągnięcie poczty od pracownika np. sporej kalkulacji dla klienta (czytaj powyżej 1 MB, bo zdarzają się dość często kalkulacje ze zdjęciami), którą muszę sprawdzić, ewentualnie skorygować i przesłać dalej.
Jak wyżej, czyli możliwość jest, ale do 1MB :)

zmyler
01-02-09, 15:29
marbb, dziękuję bardzo!

Ogarnęła mnie już jasność i wiem czego się spodziewać :)

Pozdrawiam!

fism
01-02-09, 19:37
W poczcie nazwijmy to BISowej można czytać załączniki xls i doc w standardzie, ponieważ w standardzie jest aplikacja biurowa DocumentsToGo "standard" .
(...)
Co do edycji załączników, jest to możliwe po ich zapisaniu w pamięci BB (karta lub pamięć urządzenia) o ile posiadasz wersję "premium" pakietu WTG lub inny pakiet.
Nie chcialbym walnac jakiejs glupoty, ale u mnie w Boldzie, z DTG Standard, mam mozliwosc edycji dokumentow .doc i .xls, nie mam tylko mozliwosci ich tworzenia.

EDIT: Sprawdzilem, przy zalczniku w formacie .xls moge go otworzyc za pomoca DTG (konkretnie STG) i mam opcje 'tryb edycji', gdzie moge wpisac cokolwiek co chce. Nie moge za to tworzyc nowego dokumentu - przy opcji 'New' jest gwiazdeczka i mowi mi, ze nie jest to w standardzie.

marbb
01-02-09, 19:53
.xls moge go otworzyc za pomoca DTG (konkretnie STG) i mam opcje 'tryb edycji', gdzie moge wpisac cokolwiek co chce. Nie moge za to tworzyc nowego dokumentu - przy opcji 'New' jest gwiazdeczka i mowi mi, ze nie jest to w standardzie.
Masz rację. Zapomniałem jak to było dokładnie w wersji STD :)

seba
09-02-09, 00:29
Sprawdziłem jeszcze dla pewności najnowszą wersję klienta GMail dla BB i nadal nie pojawiła się możliwość ściągania plików na terminal. Mało tego, większości z nich, w przeciwieństwie do dostępu przez BISa nie ma jak wyświetlić (np. w PPT tylko tekst, bez zdjęć).
Może pewnym kompromisem byłoby używanie jednego i drugiego rozwiązania jednocześnie. Szybki odczyt przez BIS, reszta w kliencie GMaila.

Przy okazji, z własnych doświadczeń, choć pewnie gdzieś jest to napisane - przy GMailu polecam konfigurację przez IMAP i dodanie etykiety "sent items" żeby wysłane z BB maile nie przepadały.

Pzdr
S

marbb
09-02-09, 02:43
Sprawdziłem jeszcze dla pewności najnowszą wersję klienta GMail dla BB i nadal nie pojawiła się możliwość ściągania plików na terminal....Może pewnym kompromisem byłoby używanie jednego i drugiego rozwiązania jednocześnie. Szybki odczyt przez BIS, reszta w kliencie GMaila.
Tylko po co taki kompromis i jaka reszta? Poczta BIS jest w pełni funkcjonalna i bez dodatkowych opłat.
Z Gmaila Mobile korzystają przeważnie użytkownicy bez BISa.

...choć pewnie gdzieś jest to napisane - przy GMailu polecam konfigurację przez IMAP
Dokładnie! Tzn że warte polecenia i że już napisane :)