PDA

Zobacz pełną wersję : BIS za granica - jak uniknac wysokich kosztow ???

wojciech.art
13-08-08, 13:48
Posiadam BB 8320, wybieram sie za granice i jak wielu uzytkownikow uslugi blackberry mysli jak uniknac wysokich kosztow 30-50zl za 1MB transferu danych.

Czy mozna za granica zablokowac polaczenia GPRS oraz WAP i "zmusic" blackberry aby korzystal tylko z polaczenia Wi-Fi (jesli jest dostepne) ?

RBuzz
13-08-08, 13:55
Opcje>Sieć>Usługi danych na "Wył."
Co do WiFi to nie jestem za mocny w tym temacie.

wojciech.art
13-08-08, 14:13
RBuzz, rozumiem ze wylaczenie tej opcji wylacza GPRS oraz WAP ?

Dzieki za pomoc.

[ Dodano: 2008-08-13, 14:17 ]
Wlasnie zrobilem test.
Wylaczylem i jednoczesnie przestala dzialac usluga blackberry.

Teraz pytanie jak "zmusic" blackberry zeby odbieral maile za pomoca polaczenia Wi-Fi.

drops
13-08-08, 22:18
hmm nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie to działa, ale mając BB w plusie, BIS za granicą działał mi "za darmo" - fakt, że nie przekroczyłem 3mb transferu, ale żadnych kosztów z tego tytułu mi nie naliczyło :)

gdzieś ktoś pisał, że w roamingu 3mb jest "w pakiecie" miesięcznie. Nie wiem ile w tym prawdy, strony plusa praktycznie o BB nic nie mówią (nie wspominając o szczegółowym regulaminie).

aha, za granicą BIS działa zazwyczaj tylko z jedną siecią, więc trzeba eksperymentować, choć nikogo nie namawiam, jeśli nie jest pewien ile go to kosztuje ;)

wojciech.art
13-08-08, 23:00
Generalnie nie chodzi o to kto ile ma transferu w pakiecie ale jak pominac problem placenia za transfer.
A sam osobiscie duzo korzystam z BISu ok. 2-4MB dziennie wiec tu tez pytanie o oszczednosci.

Ale jeszcze raz wracajac do sedna sprawy, czy ktos wie jak korzystac z uslugi blackberry bez transferu GPRS i WAP, sugerowane polaczenie to Wi-Fi.

Z gory dziekuje za pomoc.

Jazux
14-08-08, 09:40
Przez Wi-Fi mejlów nie pociągniesz, bo lecą one nie z internetu, a od operatora. Chyba, że nie zależy Ci na mejlach z BISu... Wtedy musisz poszukać na naszym forum jakiś klientów.. Np. GMail..

maddodo
14-11-08, 21:18
Mam BISa w orange, rozmawiałem dzisiaj z dziewczyną z inforlinii i po konultacji poinformowała mnie, że korzystanie z BISa za granicą jest wliczone w abonament BISa.

Tweedle
16-11-08, 22:33
Wow. Trzeba było to wziąć na piśmie z pieczątką punktu obsługi albo konsultanta. Potem jak na rachunku dostaniesz opłaty będziesz miał podstawy do reklamacji.

maddodo
17-11-08, 09:04
Najlepiej by było z podpisem dwóch członków zarządu lub członka zarządu z prokurentem ;-)) A tak poważnie to orange po takiej rozmowie wysłał mi smsa z imieniem i nazwiskiem konsultantki datą i godziną. Jeżeli nagrywają rozmowy to o dowód możnaby było się postarać.

Tweedle
17-11-08, 13:25
No to w takim razie możesz śmiało korzystać z bis-a za granicą i ewentualne koszty potem możesz reklamować.

marbb
19-11-08, 00:00
Mam BISa w orange, rozmawiałem dzisiaj z dziewczyną z inforlinii i po konultacji poinformowała mnie, że korzystanie z BISa za granicą jest wliczone w abonament BISa.

Nie radzę próbować, chyba że chcesz narazić się na koszty i próbę odzyskania pieniędzy na drodze reklamacji. Zobacz: [Only registered and activated users can see links] punkt 7 regulaminu, który zgodnie z ogólnym regulaminem świadczenia usług telekomunikacyjnych musisz znać zawierając jakąkolwiek umowę z operatorem (w tym przypadku o świadczenie usługi BIS). Reklamacja zatem może zostać nieuwzględniona, gdyż regulamin, który musisz znać jest ważniejszy od za przeproszeniem paplaninki niezorientowanej konsultantki..

Jeśli chodzi o korzystanie z BISa za granicą za pomocą WiFi to jak najbardziej, jeśli masz dostęp do hot spotów. Przetestowałem z całkowicie wyłączoną siecią komórkową dla pewności. Przez WiFi normalnie działa BBMassenger i poczta...

criters
19-01-09, 14:15
reasumujac dla pewności... po wyłaczniu "usługi danych" jak wyjade z naszego cudownego kraju... a zlapie gdzies WI-FI to powinno mi pociągnąć maile? bo ktores dwa posty byly troche sprzeczne pod tym względem.

a tak wogole to pozdrawiam wszystkich... to moj pierwszy post na forum... a uzywam go juz ponad miesiac... od kąd mam Jeżynke... jak narazie znajduje tu wszystkie potrzebne mi wiadomości :D

tak trzymać

Criters

marbb
19-01-09, 14:44
reasumujac dla pewności... po wyłaczniu "usługi danych" jak wyjade z naszego cudownego kraju... a zlapie gdzies WI-FI to powinno mi pociągnąć maile?

Usługi danych muszą być włączone! Aby nie narazić się na koszty za granicą wyłącz "sieć telefonii komórkowej", włącz "usługi danych" (koniecznie w tej kolejności) oraz WiFi i już całkiem za darmo i bezpiecznie możesz korzystać z BISa (o ile będziesz w zasięgu HotSpot'a).
Wada - nie możesz wykonywać połączeń głosowych. Jak to mówią nic za darmo. Aby nie narażać się na dodatkowe wydatki mamy albo BIS, albo telefon..
Jak skończysz wysyłać/odbierać maile, pokonwersujesz przez BB Messengera :) musisz wyłączyć "usługi danych" a włączyć "sieć telefonii komórkowej".

miki
20-01-09, 13:06
i sciagac maile firmowe?

marbb
20-01-09, 16:10
i sciagac maile firmowe?

Każdego maila o ile będziesz w zasięgu WiFi..

mkorytowski
30-01-09, 00:44
czyli nikt nie ma potwierdzenia, ze istnieje coś takiego jak darmowy roaming bis?

marbb
30-01-09, 00:51
czyli nikt nie ma potwierdzenia, ze istnieje coś takiego jak darmowy roaming bis?
Przecież napisałem wyżej, że przez WiFi masz za darmo.. Przez pakietową transmisję danych nie.

pol077
30-01-09, 09:36
Potwierdzam że za roaming bis płaci się w/g stawek roamingu GPRS. Sprawdzone osobiście. Darmowy roaming to wymysł konsultantki która nie ma pojęcia jak działa BIS. Przy dzisiejszych kosztach roamingu GPRS odebranie większego spamu może być bolesne. Pozostaje korzystać z hotspotów tak jak pisał Marbb.

Dziadek
30-01-09, 10:06
Dokładnie jak mówisz. Przed granicą wyłącz "usługi danych" w zakładce sieć, włącz WiFi i już całkiem za darmo i bezpiecznie możesz korzystać z BISa za granicą (o ile będziesz w zasięgu HotSpot'a)

Dodam tylko ,że w Boldzie (nie wiem jak w innych modelach) jest opcja Usługi danych/Wyłączone na czas roamingu.

bia9977
30-01-09, 21:45
W innych modelach jest tak samo.

pol077
31-01-09, 08:57
Czy ktoś orientuje się czy "Wspomaganie wyszukiwania lokacjiGPS" działa nawet gdy usługi danych są wyłączone na czas roamingu? Czy trzeba też przestawiać te opcję na "Wyłaczone w trakcie roamingu".
I drugie pytanie - w opcjach GPS Extended Ephemeris dodatkowo mamy ustawienie "Use BIS/BES". Czy wyłączenie tej opcji pozwala pobierać poprawki GPS np. poprzez wifi?

marbb
31-01-09, 10:37
Czy trzeba też przestawiać te opcję na "Wyłaczone w trakcie roamingu".
Tak jak mówisz, ponieważ pobiera opłaty za połączenie w trakcie roamingu.
Nie sprawdzałem tego w wersji WiFi, czyli wyłączona sieć włączone tylko WiFi, ponieważ to ma zastosowanie tylko w USA, które są jednym wielkim hotspotem :)
W warunkach europejskich nie utrzymasz ciągłego połączenia na trasie przez WiFi.

I drugie pytanie - w opcjach GPS Extended Ephemeris....
Ta zakładka występuje tylko przy vendorze serwisowym "1" lub "-1". Zmieniałeś branding??
Jeśli tak, a nie jesteś fachowcem to lepiej tam nie grzeb :). Ta opcja nie jest dostępna dla użytkownika przy "zwykłym" vendorze..

pol077
31-01-09, 11:47
Ta zakładka występuje tylko przy vendorze serwisowym "1" lub "-1". Zmieniałeś branding??
Jeśli tak, a nie jesteś fachowcem to lepiej tam nie grzeb :). Ta opcja nie jest dostępna dla użytkownika przy "zwykłym" vendorze..

Zakupiłem Bolda niebrandowanego (Identyfikator dostawcy:1 , ładne logo Blackberry przy starcie). Domyślnie mam opcję zaznaczoną jako use BIS/BES, połączenie jest zestawiane w ramach BIS.
Szczerze mówiąc nawet nie byłęm świadomy niedostępności tej opcji w telefonie z brandingiem operatora, nie miałem okazji porównać telefonów z róznymi brandingami :)

marbb
31-01-09, 11:54
Zakupiłem Bolda niebrandowanego (Identyfikator dostawcy:1
Z ciekawości spytam, z jakiego źródła kupiłeś i czy nowy czy używany?
ID dostawcy "1" oznacza sprzęt serwisowy, nie na sprzedaż.
Jeśli kupiłeś używany to pewnie ktoś bawił się w "odbrandowanie" i wsadził VSN serwisowy, jeśli nowy nieużywany to ciekawe :)
Sprzęt "bezbrandowy", czyli z RIMu, a nie od operatora ma ID dostawcy 179 i również nie ma dostępu do opcji serwisowych.

pol077
31-01-09, 11:59
[QUOTE=marbb;20765]Z ciekawości spytam, z jakiego źródła kupiłeś i czy nowy czy używany?
ID dostawcy "1" oznacza sprzęt serwisowy, nie na sprzedaż.
Jeśli kupiłeś używany to pewnie ktoś bawił się w "odbrandowanie" i wsadził VSN serwisowy, jeśli nowy nieużywany to ciekawe :)
Sprzęt "bezbrandowy", czyli z RIMu, a nie od operatora ma ID dostawcy 179 i również nie ma dostępu do opcji serwisowych.[/QUOTE

Boldy kupione nowe (kilka sztuk) w niebieskich pudełkach z napisem blackberry (beż żadnego logo operatora) Made In Hungary. Zakup za granicą normalną legalną drogą.

marbb
31-01-09, 14:46
...w niebieskich pudełkach z napisem blackberry (beż żadnego logo operatora) ...Zakup za granicą normalną legalną drogą.
Hmmm.... Chciałbym się mylić, ale prawdopodobnie nie kupiłeś nowych terminali, a fabrycznie regenerowane: [Only registered and activated users can see links] , które pozornie wyglądają jak nowe.

Świadczy o tym standardowe niebieskie pudełko BlackBerry, oraz ID dostawcy.
Bold ma czarne (zdjęcie w załączeniu), jedyny znany mi wyjątek to Bold z AT&T (biało-pomarańczowe zrobione specjalnie dla AT&T).
ID dostawcy "1", czyli serwisowe. Bezbrandowy BB ma ID 179.

Zobacz jeszcze jak wygląda zestaw słuchawkowy. Powinien tak jak na zdjęciu w załączeniu. Widziałem w regenerowanych standardowe z poprzednich modeli, ale może nie zawsze.

Jeszcze jeden szczegół różniący nowy od regenerowanego to folia na ekranie.
W nowym jest taka jak widoczna na zdjeciu czyli profilowana. Z wycięciem na głośnik słuchawki i takim półkolem u góry jakby uchwyt do zdejmowania. Wykonana ze sztywnej cieniutkiej folii.
W regenerowanych to poprostu prostokąt z miękkiej folii.

pol077
31-01-09, 17:40
Hmmm.... Chciałbym się mylić, ale prawdopodobnie nie kupiłeś nowych terminali, a fabrycznie regenerowane: [Only registered and activated users can see links] , które pozornie wyglądają jak nowe.

Świadczy o tym standardowe niebieskie pudełko BlackBerry, oraz ID dostawcy.
Bold ma czarne (zdjęcie w załączeniu), jedyny znany mi wyjątek to Bold z AT&T (biało-pomarańczowe zrobione specjalnie dla AT&T).
ID dostawcy "1", czyli serwisowe. Bezbrandowy BB ma ID 179.

Nie wykluczone, aż tak dokładnie pochodzenia zestawów nie znam

Zobacz jeszcze jak wygląda zestaw słuchawkowy. Powinien tak jak na zdjęciu w załączeniu. Widziałem w regenerowanych standardowe z poprzednich modeli, ale może nie zawsze.

Zestaw wygląda na taki jak w Boldach

Jeszcze jeden szczegół różniący nowy od regenerowanego to folia na ekranie.
W nowym jest taka jak widoczna na zdjeciu czyli profilowana. Z wycięciem na głośnik słuchawki i takim półkolem u góry jakby uchwyt do zdejmowania. Wykonana ze sztywnej cieniutkiej folii.
W regenerowanych to poprostu prostokąt z miękkiej folii.

Folie też posiadałem z wycięciami. Widzę że mocno jesteś zaznajomiony z tematem. Na pudełkach mam etykietę a na niej numer Material Code oraz numer PRD. Może dzięku kodowi produktu da się wywnioskować o pochodzeniu terminali. Mogę też zrobić fotkę pudełek (folii już nie mam na aparatach).

Coraz bardziej odbiegamy od topicu .. może osobny wątek?

marbb
31-01-09, 17:43
Coraz bardziej odbiegamy od topicu .. może osobny wątek?
Dokładnie :) Przejdźmy na PW.

drrrl
24-02-09, 14:49
Marbb, dzięki za wyjaśnienie - od kilku dni próbowałem uruchomić usługi przy wyłączonej transmisji danych przez GPRS i nie mogłem sobie poradzić, w końcu ktoś polecił mi to forum :)

Usługi danych muszą być włączone! Aby nie narazić się na koszty za granicą wyłącz "sieć telefonii komórkowej", włącz "usługi danych" (koniecznie w tej kolejności) oraz WiFi i już całkiem za darmo i bezpiecznie możesz korzystać z BISa (o ile będziesz w zasięgu HotSpot'a).
Wada - nie możesz wykonywać połączeń głosowych. Jak to mówią nic za darmo. Aby nie narażać się na dodatkowe wydatki mamy albo BIS, albo telefon..
Jak skończysz wysyłać/odbierać maile, pokonwersujesz przez BB Messengera :) musisz wyłączyć "usługi danych" a włączyć "sieć telefonii komórkowej".

Ale przyznasz, że to trochę nielogiczne? Skoro "data services" mieszczą się w ustawieniach "Mobile network options", i na dodatek opcje są "On / Off / Off when roaming", to wniosek nasuwa się taki, że wyłączenie usług danych dotyczy tylko gprsa, i naturalnym by się wydawało, że za granicą należy ustawić "Off when roaming", włączyć WiFi i głos by szedł po sieci komórkowej, a dane po WiFi... Niestety przy takim ustawieniu WiFi nie działa...

Dziadek
03-07-09, 10:55
Czyli według tego co pisze marbb telefon wyłączony,transfer danych włączony,wifi włączone
(kolejność obowiązkowa). Wniosek z tego,że przy znalezieniu Hot Spota BB "wie" ,że ma iść po WiFi a nie po Edgu np. Dobrze rozumiem???

marbb
03-07-09, 11:37
telefon wy??czony...przy znalezieniu Hot Spota BB "wie" ,?e ma i?? po WiFi a nie po Edgu np. Dobrze rozumiem???Jak wylaczysz telefon to nic nie dziala, tylko siec trzeba wylaczyc ;). A na powaznie to tak to wyglada. Jesli jedyna mozliwoscia dostepu do netu jest WiFi to BB z niego korzysta. To co opisalem zostalo sprawdzone za granica, nie tylko teoretycznie.

mkorytowski
03-07-09, 12:50
Absolutnie potwierdzam, ze wystarczy ustawić w "opcje sieci telefonii komórkowej"-> usługi danych: "wyl. na czas roamingu". jak będziesz miał włączone wifi i znajdzie hotspot to ściągnie/wyśle maile i piny samemu. Głos oczywiście po normalnej sieci.

Jak wylaczysz telefon to nic nie dziala, tylko siec trzeba wylaczyc ;). A na powaznie to tak to wyglada. Jesli jedyna mozliwoscia dostepu do netu jest WiFi to BB z niego korzysta. To co opisalem zostalo sprawdzone za granica, nie tylko teoretycznie.

nie trzeba wyłączyć sieci. wystarczy wyłączyć usługi danych w roamingu

także sprawdzone kilkakrotnie za granicą ;)

marbb
03-07-09, 13:15
nie trzeba wy??czy? sieci. wystarczy wy??czy? us?ugi danych w roamingu
tak?e sprawdzone kilkakrotnie za granic? ;)
Jesli chodzi o wylaczenie sieci, nie jest to byc moze obowiazkowe. Napisalem tylko, aby wylaczyc by miec pewnosc, ze nie spotkamy niespodzianek na rachunku (typu FAQ punkt 2.15).
Uslugi danych natomiast musza byc wlaczone. Jak skorzystasz z BISa kiedy go wylaczysz? Przeciez BIS to nic innego jak "uslugi danych". Chyba, ze piszesz o zwyklym korzystaniu z internetu przez WiFi. To inna sprawa, ale w tym watku mowa jest o BISie.
Przeczytaj poprzednie posty, gdzie koledzy probowali korzystac z BISa za granica tak jak to opisujesz i okazalo sie to niemozliwe, dlatego napisalem jak to zrobic.

pasazer
04-09-09, 00:13
Dzisiaj pojechałem na krótko do Niemiec i przy okazji sprawdziłem jak to jest gdy telefon ma w opcjach usług danych zaznaczone "wyłącz na czas roamingu"

Teraz, wieczorem zalogowałem się do Orange On-line i po przejrzeniu bilingu okazało się że usługi transferu danych przez apn.blackberry nie działały w roamingu a pobranie danych miałem w momencie kiedy wjechałem z powrotem do kraju. Rzeczywiście podczas pobytu w Niemczech nie przyszło mi żadne powiadomienie o nowym mailu natomiast po przekroczeniu granicy i złapaniu sygnału Orange to i owszem.

Zobaczę za parę dni czy jakieś koszty mi doliczą ponieważ roaming z reguły jest opóźniony ale raczej nie powinno być.

Na wyświetlaczu telefonu podczas roamingu oprócz czerwonego trójkącika napis edge był małymi literami co też potwierdza że wtedy telefon wyłącza transfer danych

marbb
04-09-09, 01:29
No prosze, pojechal do Niemiec i odkryl Ameryke :). Przeciez to oczywiste, co piszesz. Do tego wlasnie sluzy mozliwosc wylaczania transmisji danych podczas roamingu.

wlochaty
04-09-09, 14:50
No prosze, pojechal do Niemiec i odkryl Ameryke :). Przeciez to oczywiste, co piszesz. Do tego wlasnie sluzy mozliwosc wylaczania transmisji danych podczas roamingu.

Ale jak sam nie zobaczysz to będziesz nie dowierzał. Co wiedzą inni to wiedzą, ale lepiej się samemu na własnej skórze przekonać :P)

pasazer
04-09-09, 23:57

Ameryki nie odkrywałem bo Wasza wiedza na temat BB jest dużo większa od mojej. Ja dalej, z każdym dniem, odkrywam nowe możliwości paletki BlackBerry.

Post napisałem dla ewentualnych niedowiarków co to nie nie uwierzą póki nie sprawdzą.
Osobiście ufam kolegom forumowiczom, i to co czytam w FAQ jak i w wątkach stosuję i jak na razie bez problemów. :-)

Bez Was byłoby znacznie trudniej. Papierowa instrukcja znaleziona w pudełku to żart ze strony firmy RIM ale na szczęście jest forum. :-)

wlochaty
05-09-09, 00:18
Ameryki nie odkrywałem bo Wasza wiedza na temat BB jest dużo większa od mojej. Ja dalej, z każdym dniem, odkrywam nowe możliwości paletki BlackBerry.

Post napisałem dla ewentualnych niedowiarków co to nie nie uwierzą póki nie sprawdzą.
Osobiście ufam kolegom forumowiczom, i to co czytam w FAQ jak i w wątkach stosuję i jak na razie bez problemów. :-)

Bez Was byłoby znacznie trudniej. Papierowa instrukcja znaleziona w pudełku to żart ze strony firmy RIM ale na szczęście jest forum. :-)

Ale jedziesz wazeliną...:-D. Bez obrazy :)

ArtiW
07-02-10, 21:47
Temat stary, ale ostatnio mnie... dotknął [Only registered and activated users can see links]
Znaczy miałem ustawione OFF podczas roamingu, ale po reinstalacji systemu chyba i te ustawienia zostały zresetowane. Niestety nie sprawdziłem tego [Only registered and activated users can see links] No nic, najlepiej człowiek uczy się na swoich błędach.
Przestawiłem. Jutro kolejny wyjazd, więc przetestuję.

marbb
22-02-10, 01:48
po reinstalacji systemu chyba i te ustawienia zostały zresetowaneDokładnie ! Pisałem o tym w tym wątku wcześniej.

bombel
15-04-10, 19:37
Nie wiecie co moze byc nie tak? Opcje>Siec komorkowa>Uslugi danych>(Wylacz na czas roamingu). Nie chce mi zapisywac takeigo ustawienia, jak wychodze i wracam to znowu jest Uslugi danych (Wł.)

challenger426
15-04-10, 19:56
Nie wiem co może być przyczyną, ale ja zamiast opcji 'Wyłącz na czas roamingu' użyłbym 'Wył'. Po prostu trzeba pamiętać o zmianie ustawień przy przekraczaniu granic.

Swoją drogą będąc ostatnio za granicą, zastosowałem się do porad z tego wątku.
Jeśli chcę odbierać rozmowy, a nie mieć dodatkowych kosztów z tytułu BIS, wyłączam usługi danych.
Natomiast, gdy chcę odebrać maile, skorzystać z BBM lub np. Viigo, to wyłączam sieć komórkową, następnie włączam usługi danych (oczywiście usługi danych zadziałają tylko wtedy, gdy jesteśmy 'podpięci' pod jakiś hotspot).

Efekt - zero dodatkowych niechcianych kosztów.

Rybmar
18-05-10, 21:46
Nie wiecie co moze byc nie tak? Opcje>Siec komorkowa>Uslugi danych>(Wylacz na czas roamingu). Nie chce mi zapisywac takeigo ustawienia, jak wychodze i wracam to znowu jest Uslugi danych (Wł.)
Mam dokładnie to samo, po wyjściu z Opcje>Sieci komórkowa>Usługa danych zmienia sie z powrotem na (Włączona). Może wystarczy, że w Opcji>W czasie roamingu> ustawie na (Wyłączony) ?

fism
18-05-10, 21:55
Wystarczy.

madi.eu
08-07-10, 20:14
jade na urlop i nie chce zaplacic duzego rachunku za korzystanie z internetu w innym kraju, czy jest jakis sposob blokowania go z pozycji telefonu, a konkretnie zablokowania przychodzacych meili?

krzychup
08-07-10, 20:42
jade na urlop i nie chce zaplacic duzego rachunku za korzystanie z internetu w innym kraju, czy jest jakis sposob blokowania go z pozycji telefonu, a konkretnie zablokowania przychodzacych meili?
Najlepiej poszukac watku o roamingu lub BISie za granica. Np. BIS za granica - jak uniknac wysokich kosztow ??? ([Only registered and activated users can see links])
... i to zanim sie zalozy nowy post. Ja potrzebowalem szukajki, magicznego slowa "roaming" i 3 sekund, zeby go znalesc.

Zapytasz dlaczego niby nie zakladac nowego postu, skoro mam takie palace i wazkie pytanie?
A ja odpowiem, ze szczegoly znajdziesz w REGULAMINie ;)

Tweedle
08-07-10, 21:04
Najlepiej wyłącz transmisję danych za granicą (w roamingu0 i po kłopocie :)

jarjar82
21-07-10, 10:37
Ja mam troszkę inny problem :) mianowicie czy istnieje sposób na chwilowe wstrzymanie odbierania maili na paletke podczas gdy siedzę w biurze i odbieram te same pozycje na moim PC ??? Zaoszczędziłbym troszkę na wydajności baterii..... Niby można wyłączyć pobieranie danych ale czy jak po zakończeniu pracy przywrócę funkcjonalność mojej skrzyneczki mailowej na BB nie zacznie pobierać wszystkich maili hurtem od momentu zawieszenia ???

zmoka
21-07-10, 11:40
Niestety nie ma takiej możliwości.
Tu masz wątek w którym padło identyczne pytanie: zarządzanie mailami ([Only registered and activated users can see links])

yarq
10-08-10, 15:42
Witam.

Mam pytanie do specjalistów od BB. Jadę na tydzień wybyczyć się po europie (w tamach unii). Regularnie Orange policzy mi 50gr za paczkę 50kb, czyli pojedyncza sesja połączenia będzie mnie kosztowała 1zł. Czy zamówienie pakietu Travel Data Daily (2MB/24h = 8zł) będzie po tym hulała transmisja Blackberry czy nie jest tak łatwo?

marbb
11-08-10, 15:19
Czy zamówienie pakietu Travel Data Daily (2MB/24h = 8zł) będzie po tym hulała transmisja Blackberry czy nie jest tak łatwo? Nie będzie, gdyż pakiety operatora korzystają z APNu operatora, a nie BlackBerry.

Regulamin usługi: [Only registered and activated users can see links]

totus
13-09-10, 11:39
Witam

wybieram sie wlasnie na kilka dni za granice i bardzo nie mam ochoty placic majatek za roaming. na forum znalazlem hinta, ze mozna wylaczyc sciaganie maili, ale pozostawic dzialajace wiadomosci PIN. problem w tym, ze za zadne skarby nie moge tego ustawienia znalezc, wylaczenie transmisji danych wycina wszystko. jakis pomysl?

pozdrawiam

Markowski72
13-09-10, 11:45
Inaczej się nie da: [Only registered and activated users can see links] Poza tym najpierw szukamy, potem zakładamy nowy temat! Przeniosłem do właściwego wątku.
([Only registered and activated users can see links])

fism
13-09-10, 13:44
Zawsze można spróbować [Only registered and activated users can see links] ale nie dam sobie za nic uciąć ręki.

zmoka
13-09-10, 15:56
Z tym ze wiadomosci PIN tez moga Cie srogo kosztowac w roamingu.

totus
14-09-10, 11:04
wlasnie to mnie dziwi, ze byly opisywane przypadki na forum, kiedy cala komunikacja BBN byla darmowa za granica..

---------- Post added at 11:04 ---------- Previous post was at 10:52 ----------

ok, firewall nie wchodzi w gre. elegancko blokuje maile, ale nie schodza mi na skrzynke jak go wylacze.. pytanie czy stopmail tylko odbije maila, czy w ogole zablokuje laczenie sie ze skrzynka?

fism
14-09-10, 11:08
elegancko blokuje maile, ale nie schodza mi na skrzynke jak go wylacze..
Bo on je "pomija" bezpowrotnie. Można tylko sprawdzić ile ich "odbił"

totus
15-09-10, 09:55
ok, sciagnalem stopmail pro, wylaczylem na noc dwie skrzynki 12-pm-12am, zapalily sie na czerwono i... w nocy myslalem ze kogos zaszlachtuje, po 8 mailu ktory sie "przebil" wylaczylem telefon. czy naprawde trzeba jakiejs specjalnej instrukcji obslugi do tego programu?

zmoka
15-09-10, 16:39
wlasnie to mnie dziwi, ze byly opisywane przypadki na forum, kiedy cala komunikacja BBN byla darmowa za granica
Z całą pewnością musiał to być jakiś odosobniony przypadek, przecież ruch na BBM też musi się odbywać po jakimś APNie więc płacisz wtedy wg.stawek transmisji danych w roamingu.

totus
16-09-10, 11:12
true, choc podejrzewam, ze stawka za BBM jest i tak nizsza niz za dzwonienie czy smsowanie. poki co stopmail nadal wcale mi nie blokuje maili i szczerze mowiac nie wiem co z tym zrobic.
pytanie tez o jakich w ogole pieniadzach rozmawiamy jezeli chodzi o maila za granica? znajomy pojechal na tydzien do francji i powiedzial, ze ok 300pln go kosztowalo kilkadziesiat lekkich maili dziennie, natomiast na infolinii z plusa powiedziano mi, ze z racji ze BB laczy sie co kilka-kilkanascie sekund, mieli klientow ktorzy za maile za granica placili po 25tys pln. moze ktos napisac jaki tak naprawde to moze byc rzad wielkosci?

fism
16-09-10, 11:15
choc podejrzewam, ze stawka za BBM jest i tak nizsza niz za dzwonienie czy smsowanie.
21zł za 1024kB, rozliczane w zależności od operatora co określoną ilość kB.

BB laczy sie co kilka-kilkanascie sekund,
Jeśli utrzyma jedną sesję to nie ma problemu, ale za każdą rozpoczętą płacić od razu za jeden pakiet pobranych i odebranych danych, więc może się z tego faktycznie zrobić kosmos.

Ja płaciłem około 50-70zł/dzień za mailing + troszkę BBM + Twitter.

Najbardziej się chyba opłaca pakiet BlackBery roaming, o ile Plus go posiada w ogóle.

totus
16-09-10, 12:29
ok, dzieki, coz, moze nie bedzie tak tragicznie (mam nadzieje). a co dokladnie daje mi BB roaming?

fism
16-09-10, 12:33
Pakiet danych do transferu po apn: blackberry.net. W Erze jest to 5 MB (będzie 15 niedługo), w Orange chyba 3MB. Rozliczane co 1kB. Biorąc pod uwagę średni transfer mailowy na BB, to jeśli nie sufrujesz bez przerwy po internecie, nie odświeżasz co minutę Twittera czy innego FB, to taki pakiet ma szansę starczyć nawet na miesiąc (przy dobrych wiatrach:)).

Cena w okolicach 100zł.

pbyra
16-09-10, 14:06
120 zł w Era. :)

ap5ik
16-09-10, 14:22
W Orange 10 MB na cały świat uruchamiałem ostatnio za 90 zł netto/m-c. Spokojnie wysatrcza na cały miesiąc za granica.

dawidowo
17-11-10, 12:08
Witam,

Moj 1 wpis wiec troszkę żółtodziub ze mnie ale informacji to na tyn forum Bogu dzieki jest pod dostatkiem.
Posiadam BB 9700 Bold. Siec Orange i BIS. Mam pytanko odnośnie zmniejszania kosztów za granicą przy używaniu BIS

Chciałbm się tylko upewnić, że rozumuje poprawnie.
Jeśli jestem za granicą, za każdego emaila, za każde inne powiadomienie typu facebook linkedin itp. itd., które odbiore i przeczytam bądź nie przeczytam ale spadnie na moją skrzynkę, płace.

By nie płacić, wystarczy przed wyjazdem wyłączyć opcję Usługi danych czy opcję w czasie roamingu, czy 2?
Z góry wielkie dzieki za pomoc! pozdrawiam

Romann
17-11-10, 13:16
By nie płacić, wystarczy przed wyjazdem wyłączyć opcję Usługi danych czy opcję w czasie roamingu, czy 2?
Z góry wielkie dzieki za pomoc! pozdrawiam
Rzeczywiście wystarczy tylko ustawić: W czasie roamingu - WYŁ.
Natomiast przechodząc obok dowolnego McDonald's mozna włączyć WiFi i zalogować się, a wszystkie maile zostaną automatycznie pobrane (w Polsce w McDonald's jest trochę łatwiej z dostępem do internetu, bo nie trzeba się przebijać przez stronę do logowania i zatwierdzać regulaminu). Oczywiście nie należy wtedy nic zmieniać w ustawieniach Usługi danych (gdy roaming - wył.). Przy okazji można poserfować w internecie i sprawdzić, co znajomi robią.

dawidowo
17-11-10, 19:41
dzieki za pomoc! :) mam nadzieje ze to oszczedzi kilka złotych w portfelu :)

Ralfy
15-03-11, 15:59

Witam, mam pytanie (chyba w odpowiednim temacie) odnośnie tego bezpiecznego korzystania z BIS po Wifi - jeśli idzie to po nieszyfrowanym łączu bezprzewodowym (jakie zazwyczaj oferują hot spoty) to czy BB samo zadba o zaszyfrowanie wiadomości, by jakiś domorosły informatyk podsłuchujący pakiety nie był w stanie dobrać się do moich maili?

DawidS
20-03-11, 20:34
Witam

W przyszłym tygodniu na dwa dni muszę opuścić nasz piękny kraj i udać się do Budapesztu. Mam uruchomioną usługę BIS w sieci Plus GSM, jak zrobić aby za granicę telefon nie nabił zbyt dużego rachunku poprzez przesył danych. Wystarczy

OPCJE -> Sieć Komórkowa -> Usługi danych - WYŁ.
OPCJE -> Sieć Komórkowa -> W czasie roamingu - WYŁ.

Czy to wystarczy.?
Pozdrawiam
Dawid

pewnegoDNIA
20-03-11, 20:46
OPCJE -> Sieć Komórkowa -> Usługi danych - WYŁ. OPCJE -> Sieć Komórkowa -> W czasie roamingu - WYŁ.

TAK

na forum są już tego typu tematy i rozwiązania wynikające z takiej sytuacji :)

przykład:

zajrzyj tu ([Only registered and activated users can see links])

zmoka
20-03-11, 22:11
jak zrobić aby za granicę telefon nie nabił zbyt dużego rachunku poprzez przesył danych.

na forum są już tego typu tematy i rozwiązania wynikające z takiej sytuacji :)

I do tego wątku przeniosłem posty.

---------- Post added at 22:11 ---------- Previous post was at 20:54 ----------

Wyjeżdżam w czwartek do Francji.
Z tego co się dowiadywałem na infolinii Orange, BIS nie będzie mi działał.
Dlaczego miałby nie działać, będzie działał ale możesz się narazić na wysokie koszty. Wątek do którego przeniosłem Twój post opisuje jak uniknąć tych kosztów.

pbyra
20-03-11, 22:16
Moze mu nie dzialac... Wystarczy ze nie ma wlaczonego Roamingu... Przekroczy granice Polski i nic mu dzialac nie bedzie....

zmoka
20-03-11, 22:18
jakieś czary, znikł mi ten post napisany przez lucck?????

viValdi
21-03-11, 14:08
pod OS6 jeszcze dodaj:
Options -> Device -> Location Setting -> Location Data (Disable While Roaming) i Location Aiding (Disable While Roaming)

wybór OPCJE -> Sieć Komórkowa -> Usługi danych - WYŁ. - zablokuje korzystanie z WiFi zupełnie niepotrzebnie; ja tego nie wyłączam

Ja dodatkowo mam wyłączony przez BOK WAP "na zawsze", nie mam więc MMSów ale i tak ich nie używam.

alatorde
25-05-11, 14:31
Okej, jako przykładny user forum przejrzałem cały wątek, ale nikt jeszcze nie miał takich pomysłów jak ja.

Zatem:
1. Chcę uniknąć kosztów związanych z korzystaniem z BISa
2. Chcę włączyć paczkę danych roamingowych - jakaśtam opłata - i korzystać z map będąc za granicą.

Teraz tak:
Wyłączę transmisję danych - wyłączę też wykupioną paczkę
Włączę transmisję danych - włączę też BISa - zaczną jakieś spamy spływać, koledzy na BBMie zaczną jakieś zboczeństwa pisać - zatem zacznę płacić za jakieś gejowe teksty czy coś.
Zastanawiałem się nad usunięciem service booków (nie przywrócą mi się same?) i włączaniem transmisji danych tylko wtedy kiedy będę GPSa potrzebował - ale: 1. Jakbym się po wifi połączył to chciałbym mieć funkcjonalność BISa za darmo. 2. Trochę z tym za dużo zachodu.

Czy ktoś ma jakikolwiek pomysł jak wyłączyć samego BISa, tudzież jego usługi tak, żebym nie był kasowany przez czas pobytu za granicą?

fism
25-05-11, 14:51
Włącz transmisję danych i załóż sobie firewalla na BIS :)

O, w 6.0 nie da się na cały BIS. Możesz za to PIN, email.

alatorde
25-05-11, 15:43
Dupa. Potrzebuję zablokować BBMa (grupy) i Social Scope :/

---------- Post added at 15:43 ---------- Previous post was at 14:54 ----------

Wymyśliłem jedną opcję.

Każdy operator ma obowiązek zapewnić blokadę wydatków na transmisję danych. Minimalna kwota - 10 PLN. Domyślnie jest ustawiona chyba równowartość 50 EUR.

Po ustawieniu blokady operator z automatu skilluje wszystkie połączenia transmisji danych (i po apn blackberry.net i po apn opka) ale jednocześnie pozostawi możliwość korzystania z wykupionej paczki danych. Jednocześnie nie zablokuje możliwości zakupu kolejnej paczki. W ten sposób mogę za 10 PLN ograniczyć wydatki.
Jednocześnie BIS po wifi będzie działać.

fism
25-05-11, 15:43
A SocialScope chyba możesz po prostu wyłączyć, nie?

krzychup
25-05-11, 20:12
Jednocześnie BIS po wifi będzie działać.
A co ma piernik do paczki dropsow?
BIS po wifi bedzie Ci dzialal nawet jak wlaczysz super mega niezawodne zabezpieczenie w postaci wylaczenia modulu GSM. :p

alatorde
25-05-11, 20:13
A co ma piernik do paczki dropsow?
BIS po wifi bedzie Ci dzialal nawet jak wlaczysz super mega niezawodne zabezpieczenie w postaci wylaczenia modulu GSM. :p

Ma to, że wyżej pisałem o skillowaniu service booków. Co akurat zaszkodziłoby w przypadku próby połączenia po wifi.

krzychup
26-05-11, 06:36
Ma to, że wyżej pisałem o skillowaniu service booków. Co akurat zaszkodziłoby w przypadku próby połączenia po wifi.
@ala - strasznie cos kombinujesz. No, co Ci szkodzi ten BIS? Jesli nie bedziesz korzystal z BBMa (wpuscimy Cie do BBF jak wrocisz :p) i zablokujesz skrzynki mailowe w panelu BISowym, a takze powylaczasz wszelkie apki 3d korzystajace z BISa, to nie powinno Ci nic zasysac?

Z jakich map chcesz korzystac? Bo jesli znasz trase, to mozesz sobie przygotowac mapy off-line do Trekbuddy i po problemie ;)

alatorde
26-05-11, 07:59
Bo jesli znasz trase, to mozesz sobie przygotowac mapy off-line do Trekbuddy i po problemie ;)

Taaa... Musiałbym chyba z 50 alternatywnych tras... A wiesz do której knajpy akurat będę chciał iść?!

Dobra, wymyśliłem, włączę limit i będzie cacy :P

krzychup
26-05-11, 10:06
Taaa... Musiałbym chyba z 50 alternatywnych tras... A wiesz do której knajpy akurat będę chciał iść?!
No ale jesli bedziesz w konkretnym miescie, to mozesz zrobic sobie dokladna mape lub atlas na Trekbuddy, zapisac WPT miejsca wzglednie stalego pobytu, a potem nawigowac do domu!
Mozesz tez zapisac sobie trase, ktora sie poruszales i wrocic jak po sznurku, chociaz w przypadku wypadu na miasto w celach browarnych, powrot ta metoda moglby zajc tydzien :D :p

alatorde
26-05-11, 10:19
Mozesz tez zapisac sobie trase, ktora sie poruszales i wrocic jak po sznurku, chociaz w przypadku wypadu na miasto w celach browarnych, powrot ta metoda moglby zajc tydzien :D :p

Teraz sobie wyobraź:
Knajpa A -> Knajpa B -> Knajpa C -> Knajpa D...
Już mam dość
A tu jeszcze powrót przez knajpę C, B i A. Potem by mi musieli esperal wszyć jak Arbuzowi :D
Ale pomysł z mapą Trekbuddy jest niezły, dzięki :)

viValdi
26-05-11, 19:19
czy ktoś potrafi wytłumaczyć następujące zjawisko:
- mam BIS, BB9300, OS 6.0.448
- w Niemczech wkładam lokalnego pre-paid'a
- mogę korzystać z BBmaps; nie płacę w Polsce i nie podbierają mi z pre-paid'a niemieckiego

jak to może działać ???
bo działa - zjawisko zaobserwowane w Berlinie

pewnegoDNIA
27-05-11, 01:09
jak to może działać ???

a WI-FI masz włączone?

viValdi
27-05-11, 08:41
Tak, ale jestem w srodku nocy, na rowerze, między jakimis ogrodkami dzialkowymi. Sprobowalem z czarnej rozpaczy i ... Zadzialalo choc nie powinno
Teraz regularnie z tego korzystam - na ulicy oczywiscie

pewnegoDNIA
27-05-11, 10:32
jak to może działać ???

a WI-FI masz włączone?

Tak

i masz odp na swe pytanie :)

Kiedyś miałem ten sam przypadek! ale moim zdaniem chodzi o to, iż usługa BIS jest wciąż aktywna na Twoim terminalu nawet jak wcześnie wspomniałeś wsadziłeś pre-paida dlaczego? dlatego, iż karta która jest odpowiedzialna za usługę BIS nie aktywowałeś w żadnym innym urządzeniu, a wiadomo, że przez WI-FI można też ją odbierać :) PROSTE :-P

ps.

mogę korzystać z BBmaps; nie płacę w Polsce

czy aby na pewno? Wiem, iż idzie to po WI-FI ,ale żebyś się nie zdziwił po powrocie :D

alatorde
27-05-11, 16:00
czy aby na pewno? Wiem, iż idzie to po WI-FI ,ale żebyś się nie zdziwił po powrocie :D

A to przepraszam czemu?

Zapłaciłeś kiedykolwiek coś więcej za BIS po wifi?

pewnegoDNIA
27-05-11, 20:29
coś więcej za BIS po wifi?

dodajmy,że poza granicami Państwa, w której usługa została aktywowana..

to odp brzmi nie wiem nie sprawdzałem ;)

fism
27-05-11, 20:45
Ja też nie rozumiem :( Korzystałem z BIS po WiFi w większości krajów Europy i przez tydzień w USA i nie naliczyło mi ani grosza.

pewnegoDNIA
28-05-11, 12:32
Korzystałem z BIS po WiFi w większości krajów Europy i przez tydzień w USA i nie naliczyło mi ani grosza

wiem, iż WIFI jest za "free" lecz ze str mojego operatora jest takie coś:

"Your unlimited Wi-Fi allowance is not available outside the UK. If you connect to Wi-Fi whilst abroad you’ll be charged according to the fee stipulated by the Wi-Fi network you are connecting to"

mogą ponieść dodatkowe koszty lub mieć problem z połączeniem :) czyż nie tak mniej więcej jest?

może chodzi mu o hot spot-a w tych dodatkowych kosztach hihihi :)

alatorde
28-05-11, 12:33
"Your unlimited Wi-Fi allowance is not available outside the UK. If you connect to Wi-Fi whilst abroad you’ll be charged according to the fee stipulated by the Wi-Fi network you are connecting to"

A jakieś źródło do tego? Link gdzie tak jest?

@edit: Hmm... tak btw: a co to ma do rzeczy do opłat operatora?

pewnegoDNIA
28-05-11, 12:36
A jakieś źródło do tego?

[/URL] [URL="[Only registered and activated users can see links] berry_Lvl2_main,Problem=19185,varset_BBDISP=Using% 20your%20Blackberry%20abroad,question=ref%28User%2 9:str%28Mobile%29"]Using your BlackBerry abroad ([Only registered and activated users can see links] %28User%29:str%28Mobile%29,T=Blackberry_Lvl1) i ostatni punkt

Sethai
28-05-11, 13:11
Obstawiam (nie wczytując się w całość oferty o2), że chodzi o to, że jak się połączysz w UK do hotspotów - o2 czy jakiś innych to masz to za darmo (jakiś pakiet darmowych hotspotów ala era.pl?), ale jeśli połączysz się zagranicą do hotspota jakiegoś - to możesz liczyć się z kosztami, jeśli za dany hotspot właściciel pobiera opłaty.

viValdi
28-05-11, 13:19
@pierwszegoDNIA - selektywnie czytasz

WiFi zawsze mam włączony ale nie zawsze podłączony jestem do sieci - zwłaszcza na terenie ogródków działkowych w okolicach Berlin Treptow ale również w dowolnych innych dzielnicach (o czym napisałem, ale nie zauważyłeś tego).

BBmapsy w tym wypadku muszą jakoś chodzić po sieci mobilnej a nie WiFi. WiFi mam zdefiniowane tylko w trzech miejscach: dom, uczelnia i jedna knajpa.

Nic nie płacę w Polsce ani w Niemczech bo już od trzech miesięcy mam opisany efekt a moje rachunki nie odbiegają od normy.

OK - magia jak rozumiem, nie do wyjaśnienia; niech trwa dalej.

pewnegoDNIA
28-05-11, 13:53
Obstawiam (nie wczytując się w całość oferty o2), że chodzi o to, że jak się połączysz w UK do hotspotów - o2 czy jakiś innych to masz to za darmo (jakiś pakiet darmowych hotspotów ala era.pl?), ale jeśli połączysz się zagranicą do hotspota jakiegoś - to możesz liczyć się z kosztami, jeśli za dany hotspot właściciel pobiera opłaty.

właśnie też tak nad tym się zastanawia że to idzie raczej tak :-P

@pierwszegoDNIA - selektywnie czytasz

selektywnie czy nie to ;) to co przedstawiłeś swoją wypowiedzią można ująć tak:

...że gdy w swoim Kraju masz coś za darmo (1pln) i pojedziesz do drugiego kraju za to samo możesz zapłacić (100euro)! Bo taka polityka Państwa :)

magia jak rozumiem, nie do wyjaśnienia; niech trwa dalej.

niech trwa

TurkaTurk
01-06-11, 12:16
W Orange 10 MB na cały świat uruchamiałem ostatnio za 90 zł netto/m-c. Spokojnie wysatrcza na cały miesiąc za granica.

Dalej jest coś takiego w Orange? Nie widzę tego na stronie.

fism
01-06-11, 16:59
Dalej jest coś takiego w Orange? Nie widzę tego na stronie.
Jest na pewno na 3 MB ([Only registered and activated users can see links] - zakładka "Opłaty), ale o 10 MB nie słyszałem, możliwe, że zmienili.

pewnegoDNIA
01-06-11, 17:26
90pln? nie róbcie popeliny! w życiu nie dałbym tyle to jest złodziejstwo i tyle!

fism
01-06-11, 17:34
Serio? To policz sobie ile by Cię to kosztowało przy normalnej taryfikacji i założeniu, że telefon nie podtrzyma przecież pojedynczej sesji przez cały wyjazd...

pewnegoDNIA
01-06-11, 17:38
To policz sobie ile by Cię to kosztowało

liczę.. leczę... i koszt całkowity wynosi 0zł dlaczego? dlatego, iż bym nie korzystał za granicą! Jeżeli chodzi tylko i wyłącznie o e-maile jakoś bym pokombinował i co jakiś czas zaglądałbym do skrzynki na lapku! Nie jestem złotówą, ale bez przesady kantują :-P

Powinni wprowadzić gdy jest się za granicą dziennie za free można zużyć 10mb ale nie wprowadzą bo im to się nie opłaca gdzie w innych Państwach jest to standardem. Tak, tak wiem każdy kraj to inny obyczaj :)

fism
01-06-11, 17:40
A lapek to rozumiem, że się łączy z kosmosem, a dopiero potem z internetem? ;-) Chcesz mieć dostęp do internetu wszędzie - płać, wystarczy Ci WiFi - szukaj sobie WiFi i nic nie płać :-)

A pakiety roamingowe, mimo że drogie, opłacają się o wiele bardziej (i mają, z tego co pamiętam, lepsze taktowanie).

pewnegoDNIA
01-06-11, 17:44
A lapek to rozumiem, że się łączy z kosmosem, a dopiero potem z internetem?

A jadąc za granicę delegacja, etc.. to myślisz, że nie posiadają w hotelach, miejscach noclegowych internetu (WI-FI) za free ;)

ale jak to mądrze powiedziałeś

Chcesz mieć dostęp do internetu wszędzie - płać

za wygodę się płaci :) ole!

fism
01-06-11, 17:49
myślisz, że nie posiadają w hotelach, miejscach noclegowych internetu (WI-FI) za free
Myślę, że mają, ale nawet pomimo tego, że mój hotel ostatnio był mega-wypasiony, a do tego hamerykański, to z jakiegoś powodu nie chciał wejść do mojego auta i pojechać za mną do miasta :-) A jakoś kontakt ze światem trzeba mieć :)

TurkaTurk
02-06-11, 08:41
Jest na pewno na 3 MB ([Only registered and activated users can see links] - zakładka "Opłaty), ale o 10 MB nie słyszałem, możliwe, że zmienili.

No właśnie, dzięki za linka. Te 10 MB to ja widzę ale to nie dotyczy BIS. Wracając do oferty, którą podlinkowałeś. Pakiet E-mail roaming 3MB to jak sama nazwa wskazuje tylko poczta czy wszystkie dane po BIS (przeglądarka+inne aplikacje)? Korzystałeś z tego będąc w USA?

90pln? nie róbcie popeliny! w życiu nie dałbym tyle to jest złodziejstwo i tyle!

Nie wyobrażam sobie, że będę latał po hotspotach i lobby różnych hoteli w poszukiwaniu internetu, strata czasu dla mnie. Te 80 pln to taniocha na maksa, zwróci się szybko licząc tylko same lotniska. Niemniej oferta Ery jest znacznie lepsza bo za 120 netto dają 15 MB i to by była idealna oferta w Orange.

[Only registered and activated users can see links]

EDIT: W portalu znalazłem usługi o nazwie
Pakiet miesięczny 10 MB Mail Świat za 110,70 i Pakiet miesięczny 100 MB Internet Świat za ponad 400 zł więc jakiś tam wybór mają, inna sprawa czy ta pakiety można wykorzystać na transmisję po apn BlackBerry

fcwolver
15-06-11, 00:27
Witam, moze to pytaniie i juz kiedys sie pojawilo ale nie moglem go znalezc. Mianowicie, jesli posiadam BIS w danej sieci i wyjezdzam za granice np gdzies w europie to czy zabierajac moj terminal mam darmowy internet po BISie, np maile itp? Z gory dzieki za pomoc!

zmoka
15-06-11, 00:40
To zależy od Twojego operatora. Są operatorzy w UK którzy mają podpisane takie umowy, jeśli chodzi o PL to jak na razie żaden z operatorów nie świadczy usługi BIS w roamingu bez dodatkowych kosztów (czytaj paczki roamingowe lub opłata roamingowa za transfer danych).

fcwolver
15-06-11, 13:35
Dzieki! Pzdr

milosz.bozenski
30-06-11, 13:54
Witam wszystkich,

generalnie mam pewien dylemat.. w sobotę wyjeżdżam za granicę (Niemcy, Szwajcaria, Francja) i bardzo bym pragnął się nierozstawać ze swoim Blakusiem (i BIS-em z Orange). Będę w "tułaczce" 3 tygodnie - wyłączać transmisję danych czy nie wyłączać? Głównie chodzi o pocztę, czasem może jakieś [Only registered and activated users can see links] ewentualnie zdjęcie na fejsa.

Oczywiście wiadomo że rachunki mnie spore czekają, jednak za transfer danych nie chciałbym zapłacić więcej niż 200 zł.

Co proponujecie? Olać sprawę i czuć się jakbym był w PL, czy może wyłączać transmisję danych jak jest mi niepotrzebna, czy może kupić jakąś zdrapkę w jakiejś sieci i aktywować BIS-a?

Dzięki za rady,
pozdrawiam,
Miłosz

zmoka
30-06-11, 14:10
Będę w "tułaczce" 3 tygodnie - wyłączać transmisję danych czy nie wyłączać? Głównie chodzi o pocztę, czasem może jakieś [Only registered and activated users can see links] ewentualnie zdjęcie na fejsa.

Nie polecam tego rozwiązania z nie wyłączoną transmisją, oczywiście wszystko zależy jak bardzo używasz BB ale dla przykładu u mnie wyjazd 3-4 dniowy to średnio 1500-2000 zł.

BTW post przeniosłem do odpowiedniego tematu.

kasy
30-06-11, 14:54
Witam wszystkich,

generalnie mam pewien dylemat.. w sobotę wyjeżdżam za granicę (Niemcy, Szwajcaria, Francja) i bardzo bym pragnął się nierozstawać ze swoim Blakusiem (i BIS-em z Orange). Będę w "tułaczce" 3 tygodnie - wyłączać transmisję danych czy nie wyłączać? Głównie chodzi o pocztę, czasem może jakieś [Only registered and activated users can see links] ewentualnie zdjęcie na fejsa.

Oczywiście wiadomo że rachunki mnie spore czekają, jednak za transfer danych nie chciałbym zapłacić więcej niż 200 zł.

Co proponujecie? Olać sprawę i czuć się jakbym był w PL, czy może wyłączać transmisję danych jak jest mi niepotrzebna, czy może kupić jakąś zdrapkę w jakiejś sieci i aktywować BIS-a?

Dzięki za rady,
pozdrawiam,
Miłosz

Jeżeli 3 tygodnie, to możesz pewien, że zapłacisz więcej niż 200 zł.
Szukaj sieci Wi-fi.
W tych czasach są wszędzie, restauracje, hotele itd.

fism
30-06-11, 15:53

Wykupić BIS Roaming i i tak oszczędzać transferowane dane.

tomgol3
01-07-11, 14:01
Witam,
A może nie wiecie czasem czy w Niemczach BIS działa w usłudze Prepaid? Tak jak u nas w Play?

pewnegoDNIA
01-07-11, 22:16
A może nie wiecie wiemy

czy w Niemczach BIS działa w usłudze Prepaid?

gdzieś ziomek opisywał iż miał problem ze swoją jeżyną i było coś o tym wspominane ale nie pamiętam :( poszukam wkleję linka ALE RACZEJ NA 80% TAK! movistar czy cuś...

fism
01-07-11, 22:18
poszukam wkleję linka ALE RACZEJ NA 80% TAK! movistar czy cuś...
Movistar?! W Niemczech?!

pewnegoDNIA
01-07-11, 22:23
Movistar?! W Niemczech?!

Hiszpania.. :-) wiem wiem źle się wypowiedziałem... może coś ze star ;) Fims pomóż koledze..

javazlaz
06-07-11, 11:19
Vodacom ma, o ile dobrze zauważyłem.

kasy
08-07-11, 01:19
A nie można po prostu wejść na google.de poszukać forum o BB? ;-)
Mnie to niepotrzebne, ale jeżeli tyle czasu dywagujecie, to może w ten sposób będzie łatwiej.

A w między czasie wysłałem maila do znajomego Niemca z zapytaniem, czy wie cos o BIS w pre-paid ;-)

Sent from my BlackBerry 9780 using Tapatalk

ivanovic
19-07-11, 22:24
Witam!

jedno pytanie... wybieram się za granicę i oczywiście chciałbym momentami skorzystać z funkcji Facebook Places. Nie chce jednak przez cały czas łączyć się z internetem (czy facebookiem), bo koszty będą ogromne, a mieć tylko dostęp do "zameldowania" się.

Są jakieś tajne triki, które mi pomogą? :)

Pozdrawiam

Markowski72
19-07-11, 22:27
Są jakieś tajne triki, które mi pomogą?

Rozwiązaniem jest tylko WiFi. Niczego innego niestety nie ma.

zmoka
19-07-11, 22:27
Witam!

jedno pytanie...
Pytamy w jednym wątku a nie w kilku naraz, post z innego tematu usuwam. Zapoznaj się dokładnie z regulaminem.

ivanovic
19-07-11, 22:32
Przecież sam usunąłem i przeniosłem do temat BIS za granicą, więc nie rozumiem...

I przepraszam, w jakim wątku w takim razie jest mój post?

Markowski72
19-07-11, 22:32
post z innego tematu usuwam

Ha ha ha ... czyli nie ma już pytania nigdzie :-)

zmoka
19-07-11, 22:39
Przecież sam usunąłem i przeniosłem do temat BIS za granicą, więc nie rozumiem...

I przepraszam, w jakim wątku w takim razie jest mój post?
No to przywróciłem Twój post i przeniosłem wszystko do wątku BIS za granicą, mam nadzieję że teraz jest w porządku. :D

ivanovic
19-07-11, 22:41
Dziękuję :)

Pytam zatem jeszcze raz - czy są jakieś triki na facebook places za granicą poza wi-fi i regularnym korzystanie z facebooka w BB?

Markowski72
19-07-11, 22:47
Pytam zatem jeszcze raz

Ale odpowiedź masz przecież wyżej i miałeś ją już w momencie usuwania przez Ciebie wątku :-)

Pietia
20-07-11, 22:23
a facebook nie działa przypadkiem tylko po BISie?

fism
20-07-11, 22:30
BIS też działa po WiFi...

Yog-Sothoth
21-07-11, 17:57
Takie pytanie w związku z planowanym wyjazdem w sierpniu.. w T-Mobile widzę tylko możliwość wykupienia tego BIS w roamingu za jakże przystępną cenę 147zł z vat, lub też bez tego płacenia za każde 10kB 2,04zł. Znowu wchodząc na zwykłe pakiety danych w ich cenniku podają cenę 0,81zł za 100kB, nie pamiętam dokładnie czy rok temu na wyciągu było apn blackberry.net, ale chyba jednak był jedynie wpisany zwykły pakiet. Domyślam się że i tak naliczy mi za granicą koszty po cenniku BIS w roamingu, mimo że na wyciągu będzie to zapisane jako zwykły dostęp do internetu?
Pamiętam że te dwa dostępy i tak się łączą, bo ustawiając w IBOA limit danych w roamingu na daną kwotę po jej osiągnięciu blokuje się BIS, chyba że teraz po wprowadzeniu tego roamingu BIS już to zmienili..

zet6868
24-08-11, 10:48
Uzywam BB 8520. Mam podlączone moje konto pocztowe na moim BB czyli otrzymuje emaile w czasie rzeczywistym. Wybieram się za granice i chciałbym czasowo wyłączyć tą opcję. Jak to zrobić?

p.s. slyszalem o facecie z Polski ktory wyjechał z BB za granice i nie wyłączył emaila. Skonczyło się na ogromnym rachunku.... :-(

Markowski72
24-08-11, 12:59
Wybieram się za granice i chciałbym czasowo wyłączyć tą opcję. Jak to zrobić?

Poczytaj tutaj.

vientro
05-10-11, 22:20
WitamPrzeczytalem caly watek, ale nie znalazlem odpowiedzi na moj problem- jestem za granica wylaczylem transmisje danych w roamingu I lacze sie przez wifi. Do tej pory wszystko bylo ok ale dzis mam polaczenie wifi ale nie wlacza mi sie usluga bb- nie ciagnie maili ani nie dziala czat ktos wie jaka moze byc przyczyna?

Markowski72
05-10-11, 22:35
nie ciagnie maili ani nie dziala czat ktos wie jaka moze byc przyczyna?

Chwilowa awaria BIS u Twojego operatora bądź na serwerach RIM. Restart poprzez wyciągnięcie baterii był robiony?

Dziadek
06-10-11, 14:14
Ha ha ha. eM przypominasz mi doktora kapitana z wojska - na wszystko przepisywał trampki.

luksusowy
08-01-12, 05:39
Witam,

W przyszłym tygodniu wyjeżdżam do Francji na kilka dni. Mam BIS w Play i z uwagi na koszta internetu za granicą zastanawiam się co zrobić z usługą BlackBerry. Jakie mam opcje? Wyłączyć BIS czy włączyć usługę blokadę transferu danych? A może na tydzień wykupić jakiś pakiet danych w roamingu (w Play nazywa się to Usługa Roaming). Nie jestem biznesmenem ani osobą która musi mieć cały czas dostęp do internetu. Bardzo zależy mi natomiast na tym aby móc korzystać z BBM i wieczorami napisać kilka maili i wiadomości na FB. Co polecacie?

Duchoo
08-01-12, 06:32
Najprościej
w ustawieniach w czasie roamingu dać wyl.
i jak wrócisz do PL dać wl.

zmoka
08-01-12, 08:44
Witam,Co polecacie?
Jesli na miejscu bedziesz mial wifi to wystarczy ze zrobisz tak jak pisze Duchoo, jesli natomiast nie bedziesz mial dostepu do wifi to jedynie wykupic paczke roamingowa.

wlochaty
08-01-12, 11:26
Jesli na miejscu bedziesz mial wifi to wystarczy ze zrobisz tak jak pisze Duchoo, jesli natomiast nie bedziesz mial dostepu do wifi to jedynie wykupic paczke roamingowa. Dodam tylko, że jak włączysz WIFI to wyłącz sieć GSM, żeby jakimś cudem nie nabiło danych. A jak skończysz serfować po necie, itp, to nie zapomnij znowu wyłączyć usług danych.

zmoka
08-01-12, 11:48
Dodam tylko, że jak włączysz WIFI to wyłącz sieć GSM, żeby jakimś cudem nie nabiło danych. A jak skończysz serfować po necie, itp, to nie zapomnij znowu wyłączyć usług danych.
Lukasz nie ma potrzeby, testowalem ostatnio na Ukrainie, jak tylko znalazlem sie w zasiegu wifi wszystkie wiadomosci, tweety czy BBM splywaly, jak wyszedlem z zasiegu to cisza w eterze. Po powrocie ani jednego polaczenia z internetem za ktore musialbym zaplacic.

fism
08-01-12, 12:48
Dodam tylko, że jak włączysz WIFI to wyłącz sieć GSM, żeby jakimś cudem nie nabiło danych. A jak skończysz serfować po necie, itp, to nie zapomnij znowu wyłączyć usług danych.
Jeśli masz usługi danych wyłączone na czas roamingu to nie ma żadnej opcji, żeby jakikolwiek pakiet przeszedł po GSM, za to po WiFi śmiga aż miło i to z automatu :)

wlochaty
08-01-12, 13:00
Jeśli masz usługi danych wyłączone na czas roamingu to nie ma żadnej opcji, żeby jakikolwiek pakiet przeszedł po GSM, za to po WiFi śmiga aż miło i to z automatu :)

Lukasz nie ma potrzeby, testowalem ostatnio na Ukrainie, jak tylko znalazlem sie w zasiegu wifi wszystkie wiadomosci, tweety czy BBM splywaly, jak wyszedlem z zasiegu to cisza w eterze. Po powrocie ani jednego polaczenia z internetem za ktore musialbym zaplacic.

Ja się zapętliłem. Miałem na myśli usługi danych wyłączone ogólnie.

luksusowy
09-01-12, 22:41
Skorzystam z waszych rad. Dziękuję za pomoc :)

Czubi
04-02-12, 22:35

Po Wi-Fi to prawda, a co do wyłączenia usług danych w czasie roamingu ... sam przekonałem się na własnej skórze, że to nie działa. Musiałem wyłączyć ogólnie usługi danych. Opcje sieci komórkowych/usługi danych/wyłącz. Dla 100% (chuchanie na zimne) pewności zalecam wyłączenie zarówno usług danych jak i w czasie roamingu.

zmoka
04-02-12, 22:53
Po Wi-Fi to prawda, a co do wyłączenia usług danych w czasie roamingu ... sam przekonałem się na własnej skórze, że to nie działa. Musiałem wyłączyć ogólnie usługi danych. Opcje sieci komórkowych/usługi danych/wyłącz. Dla 100% (chuchanie na zimne) pewności zalecam wyłączenie zarówno usług danych jak i w czasie roamingu.
Widzisz, jak to mowia "nie ma rzeczy nie mozliwych". Ale i tak doszukiwalbym sie bledu w OSie lub nieuwagi uzytkownika. :p
Jak poczytasz ten watek to zobaczysz ze Twoj przypadek jest skrajnym poniewaz ustawienie o ktorym mowa dziala.

bb.mike
09-04-12, 18:31
Przeczytałem cały wątek i mam pytanie odnoście BIS i WiFi w roamingu. Czy jest jakiś maksymalny czas połączenia do WiFi czy można być połączonym non stop i będzie tylko po WiFi odbierać pocztę? Chodzi oczywiście o konfigurację z wyłączoną transmisją w roamingu. No i druga sprawa to jak wtedy z telefonami? Czy jednocześnie z połączeniem WiFi działa odbieranie/wykonywanie połączeń głosowych?
Pytania tego typu z jednego powodu. WiFi można mieć praktycznie cały czas przy sobie w postaci Hot Spota MiFi (Huawei, ZTE, Sierra Wireless, Novatel Wireless). Do tego można zakupić kartę SIM, która jest praktycznie tania jak na roaming w ponad 60 krajach (np. abroadband - 0.59€ za 1MB, taktowanie co 128KB).

Drugie pytanie, które chyba najbardziej może obniżyć koszty to zakup karty SIM na miejscu z opcją BlackBerry. Czy wymagane jest jakieś wyrejestrowanie terminala od naszego dotychczasowego operatora (np. Play) i zarejestrowanie go u obcego (np. AT&T w USA lub Vodafone w UK)?

fism
09-04-12, 18:34
Czy wymagane jest jakieś wyrejestrowanie terminala od naszego dotychczasowego operatora (np. Play) i zarejestrowanie go u obcego (np. AT&T w USA lub Vodafone w UK)?
Nie, nie, nie, nie, nie, nie. Przestańmy już w kółko z tym wyrejestrowywaniem!

Czy jest jakiś maksymalny czas połączenia do WiFi czy można być połączonym non stop i będzie tylko po WiFi odbierać pocztę?
Non-stop

Czy jednocześnie z połączeniem WiFi działa odbieranie/wykonywanie połączeń głosowych?
To jest jakieś kosmiczne pytanie. A czy w sieci macierzystej, po połączeniu z WiFi nie można odbierać połączeń? Połączenie z WiFi jest takie same na całym świecie i nic nie blokuje ani niczego wyjątkowego nie daje ponad to, co można sobie przetestować na domowym routerze WiFi.

bb.mike
09-04-12, 18:46
fism ([Only registered and activated users can see links]), pytam bo nie wiem, a to co nawet w tym temacie przeczytałem czasem jest sprzeczne (WiFi + dzwonienie). Odnośnie do usuwania gdzieś u operatora danych terminala też czytałem i wolę się upewnić.
Nie mam jeszcze BB, ale bardzo mocno zastanawiam się nad jego zakupem. Jak na razie większość przemawia "za", ale wolę się upewnić aniżeli być niezadowolonym użytkownikiem jeżynki.

---------- Post added at 18:46 ---------- Previous post was at 18:44 ----------

Jeśli chodzi o WiFi i dzwonienie to chodzi o terminal czy on sam w sobie nie blokuje modułu GSM w terminalu. Co do WiFi to nie mam wątpliwości, że głos na tym nie poleci. Chyba, że VoIP np. na E52, ale to inna bajka.

zmoka
09-04-12, 18:50
Nie spotkalem sie z urzadzeniem ktore po wlaczeniu WIFI wylacza modul GSM, BB rowniez nie wylacza.

bb.mike
09-04-12, 18:51
OK, dzięki zmoka. :-)

Alesso
07-05-12, 13:24
Najprościej
w ustawieniach w czasie roamingu dać wyl.
i jak wrócisz do PL dać wl.

czy ja dobrze rozumiem, iz nalezy wylaczyc: Uslugi danych w roamingu, a siec komorkowa ustawic na reczny / automat to telefon bedzie dzialal, a jak podepne sie pod wifi pociagnie mi bisa automatycznie? czy podpinajac sie w wifi tez cos musze ustawic?

KYS
07-05-12, 13:26
czy ja dobrze rozumiem, iz nalezy wylaczyc: Uslugi danych w roamingu, a siec komorkowa ustawic na reczny / automat to telefon bedzie dzialal, a jak podepne sie pod wifi pociagnie mi bisa zutomatycznie? czy podpinajac sie w wifi tez cos musze ustawic?
Nic już nie musisz ustawiać.
Podłączas się pod wi-fi, pojawia się symbol jeżyny i ściągnie maile...

Alesso
07-05-12, 13:34
Nic już nie musisz ustawiać.
Podłączas się pod wi-fi, pojawia się symbol jeżyny i ściągnie maile...

dzieki za rozwianie watpliwosci :)

mikolajd78
02-06-12, 19:21
witam, mam prośbę o potwierdzenie zgodności informacji dostępu do neta za granicą, tak więc usługi danych w czasie roamingu wyłączam , i jeśli mam gdzieś dostęp do wifi to wyłączam również sieć komórkową i wtedy dopiero mogę się połączyć z wifi , zauważyłem że pojawia się logo BIS , czy dobrze rozumiem że wszystko co po BIS za pomocą wifi ściągnie się za darmo? z góry dziękuję za odpowiedź

viValdi
02-06-12, 22:32
za granicą masz
dane w roamingu: wyłączone, sieć komórkowa: włączone (w zasadzie obojętne), wifi: właczone i podłączny do sieci wifi
-> i ruch przez BIS masz za darmo (bo dane lecą po wifi)

John Smith
03-06-12, 02:45

Chwilunia!

Kilka godzin temu zadałem podobne pytanie i odpowiedź (poniekąd) w tej samej kwestii była zupełnie inna.
To jak to w końcu jest?

[Only registered and activated users can see links]ślina-na-język-przyniesie-)?p=169853#post169853

zmoka
03-06-12, 11:25
Nie pytales o to samo, pytales czy nie majac BIS (ja to tak zrozumialem) beda Ci dzialaly apki BISowe po WIFI. Tu piszemy o opcji jak ustawic terminal zeby BIS w czasie roamingu dzialal tylko po WIFI.

John Smith
03-06-12, 14:45
Nie pytales o to samo, pytales czy nie majac BIS (ja to tak zrozumialem) beda Ci dzialaly apki BISowe po WIFI. Tu piszemy o opcji jak ustawic terminal zeby BIS w czasie roamingu dzialal tylko po WIFI.

Który i tak (ten BIS) musisz mieć wykupiony w np freszu, tak?

zmoka
03-06-12, 15:36
Tak, aby dzialaly apki BiSowe po WIFI (w tym BBM), potrzebne jest posiadanie uslugi BIS. Rowniez w fresh'u.

krzychup
03-06-12, 16:00
Który i tak (ten BIS) musisz mieć wykupiony w np freszu, tak?
Ile razy musimy Ci odpowiedziec na to pytanie zanim uwierzysz, ze tak jest i siegniesz do FAQ, zeby w ogole zrozumiec czym jest BIS? W HydeParku przeciez juz dostales wszelkie odpowiedzi i wskazowki.

Sent from BlackBerry 9900 using Tapatalk

John Smith
03-06-12, 16:25
Ile razy musimy Ci odpowiedziec na to pytanie zanim uwierzysz, ze tak jest i siegniesz do FAQ, zeby w ogole zrozumiec czym jest BIS? W HydeParku przeciez juz dostales wszelkie odpowiedzi i wskazowki.

Sent from BlackBerry 9900 using Tapatalk

Krzychu przelacialem FAQa ale gdzies źle sobie zakodowalem z tym BISem. Caly czas myslalem że BIS to platforma w ktorej sa dedykowane appki BB. I że kazde polaczenie z netem pozwala na ich uzywanie. Ot co. Sorroweczka jak nasmiecilem.

Sent from T.

kubowsky
16-06-12, 12:00
Czeka mnie wyjazd do Hiszpanii. Jak wygląda tam sprawa z BISem ?? Przeczytałęm artykuł na bbnews.pl o tym, iż takową usługę świadczy sieć Vodafone. Są jacyś forumowicze, którzy w praktyce sprawdzili jak to działa i czy działa ?? Kupuje starter, ładuje go, w salonie proszę o aktywację "usługi BlackBerry" i powinno działać ?? Pozdrawiam

fism
16-06-12, 12:51
Są jacyś forumowicze, którzy w praktyce sprawdzili jak to działa i czy działa ??
Chociażby ten, który to napisał. Czemu to miałaby być nieprawda?

Kupuje starter, ładuje go, w salonie proszę o aktywację "usługi BlackBerry" i powinno działać ??
Nawet nie. Wchodzisz i mówisz, że chcesz prepaida z usługą BlackBerry. Płacisz 9 Euro i wszystko Ci na miejscu konfigurują.