PDA

Zobacz pełną wersję : Instrukcja jak wpisać kod zdejmujący simlocka z BlackBerry

beny
01-09-07, 18:10
W związku z małym bałaganem w tym poście postanowiłem zrobić tutaj mały porządek i napisać bardziej rozbudowaną instrukcję wpisania kodu ściągającego simlocka z Blackberry.

Instrukcja by elmik

Instrukcja tyczy się wszystkich modeli i zawiera odpowiedzi na najczęstsze związane z tym pytania.

Jednak RIM pomyślał że procedura wpisania kodu jest dla nowych użytkowników zbyt skomplikowana dlatego w OS wersji 5.0 wprowadził małą zmianę. Jeśli telefon ma simlocka, to po włożeniu karty SIM innego operatora po włączeniu telefon poinformuje nas o tym że jest nieprawidłowa karta SIM i zapyta czy chcemy wpisać kod.

W starszych wersjach oprogramowania procedura jest identyczna.

1. Wkładamy kartę SIM obojętnie jakiego operatora, nie jest to konieczne, bo można wpisać kod bez karty w środku. Jest to o tyle wygodne, że po wpisaniu kodu nie musimy włączać telefonu ponownie po włożeniu karty SIM, a wiadomo że BlackBerry nie uruchamia się krótko.

2. Wyłączamy moduł radiowy. Tak na prawdę pojawia się to w każdej instrukcji wpisania kodu. Również w tej od samego producenta. Według mnie nie ma to znaczenia czy jest on włączony czy nie, jedyne co mi w tym temacie przychodzi do głowy to to żeby telefonowi nie dawać automatycznie zadania zalogowania się do sieci GSM po wpisaniu kodu. Może ma to związek dla tego lepiej go wyłączyć, choć z w mojej karierze parokrotnie tego nie robiłem i kod był przyjęty, ale skoro producent każe to to zróbmy.

Jak wyłączyć moduł radiowy?

OS 4.5 i nowsze:
W menu głównym wybieramy Zarządzanie Połączeniami i odznaczamy "ptaszek" przy Sieć telefonii komórkowej (Manage Connections -> Mobile Network)
OS 4.2 i starsze:
W menu głównym klikamy na Wyłącz urządzenie bezprzewodowe (Turn Wireless Off)3. Menu->Opcje->Opcje zaawansowane->Karta SIM (w starszych OS Menu->Opcje->Karta SIM)
Menu->Options->Advanced options->Sim Card (w starszych OS Menu->Options->Sim Card)

3. Wpisujemy MEPD
Aby go wpisać przechodzimy do menu>opcje>opcje zaawansowane>karta SIM i następnie:
Chodzi o wpisanie słowa MEPD z klawiatury telefonu, lecz podczas wpisywania na ekranie nic się nie będzie wyświetlać.
W modelach z pełną klawiaturą: Wpisujemy normalnie
W modelach ze skróconą klawiaturą: Należy pamiętać tylko, że aby wpisać literkę P klikamy 2 razy na klawisz OP
W modelach z ekranem dotykowym: Najpierw naciskamy MENU(przycisk z logo) i Pokaż klawiaturę (Show Keyboard), następnie wpisujemy już normalnie.

Na ekranie powinny się pojawić Ustawienia osobiste. Jeśli się nie pojawiają to znaczy, że słowo MEPD zostało niepoprawnie wpisane, lub np odstępy między wpisywanymi literami były zbyt duże.

Mogą się pojawić takie opcje:
3.1
[Only registered and activated users can see links]

Jeśli zobaczymy coś takiego oznacza to że telefon jest pozbawiony simlocka. Jeśli telefon dalej nie widzi karty to oznacza, że karta może być za stara. Nowsze modele nie działają z kartami starszego typu. Zamiast Wyłączone może też być Nieaktywne szczerze mówiąc nie wiem jaka jest różnica, ale w obu przypadkach telefon jest bez simlocka.

3.2

Telefon oprócz simlocka na kartę SIM posiada simlock na usługodawcę. Co to oznacza? Tyle że po wpisaniu zwykłego kodu, telefon będzie widział kartę sim jednak nie będzie w stanie zalogować się do sieci.

3.3

Telefon z normalnym simlockiem.

3.4

Najczęściej w telefonach pochodzących z Verizonu z USA. Generalnie chodzi o to że w telefonie nie ma karty SIM.
Czasem ale rzadko telefon będzie wymagał karty operatora, na którego jest simlock lub też karty testowej, ale tak jak pisałem to rzadko i zwykła karta powinna wystarczyć.

3.5

To już jest większy problem, oznacza to że ktoś wykorzystał wszystkie próby na wpisanie kodu.
W starszych modelach serii: 5xxx, 6xxx, 7xxx, 81xx, 83xx, 87xx, 88xx, 9000 można odblokować telefon za pomocą MML. Opis jak to zrobić jest na forum, jednak nie jest to łatwe dla początkującego użytkownika. Jednak myślę, że w pierwszym lepszym serwisie GSM dadzą rade, gdyż znają obsługę MML.
W modelach serii: 5xxx, 6xxx, 7xxx można również użyć MEP FIX Tool ([Only registered and activated users can see links]), który zresetuje liczbę prób dla wpisania kodu. Na nowszych modelach niestety nie działa.
Jeśli chodzi o nowsze modele serii 85xx, 82xx, 97xx, 95xx, 89xx 96xx, 91xx i cała reszta o której teraz nie pamiętam i które wyjdą w najbliższym czasie jest problem. Może odblokować to tylko autoryzowany serwis lub grupa DM3, która współpracuje z jednym z krakowskich serwisów i jest w Polsce co jakieś 3 tygodnie.

4. Wpisujemy MEP2
Chodzi o wpisanie słowa MEP2 (MEP ALT+2) z klawiatury telefonu, lecz podczas wpisywania na ekranie nic się nie będzie wyświetlać.
W modelach z pełną klawiaturą: Wpisujemy normalnie
W modelach ze skróconą klawiaturą: Należy pamiętać tylko, że aby wpisać literkę P klikamy 2 razy na klawisz OP
W modelach z ekranem dotykowym: Najpierw naciskamy MENU(przycisk z logo) i Pokaż klawiaturę (Show Keyboard), następnie wpisujemy już normalnie.

Pojawi się okienko z prośbą o wpisanie kodu. W nawiasie jest napisana liczba pozostałych prób.
W zależności od operatora może być różna liczba prób wpisania kodu: najczęstsze jest 10, 3 lub 255.
Natomiast jeśli tych prób jest 0 to mamy sytuację jak w punkcie 3.5 i stosujemy się do podanych w nim instrukcji.
Bowiem nie zawsze wykorzystanie wszystkich prób powoduje pojawienie się napisu Blocked przy Network.

UWAGA!
Jeśli telefon oprócz zwykłego simlocka ma zabezpieczenie również na providera to potrzebujemy drugiego kodu aby odblokować telefon.
Aby wpisać kod providera zamiast MEP2 wpisujemy MEP4 a resztę robimy analogicznie. Istnieją również zabezpieczenia na pozostałe opcje, kod wpisujemy dla każdej analogicznie

Kod dla każdej opcji jest inny!
Z moich źródeł, może nie kompletnych ale w 98% sprawdzonych kodów MEP1 i MEP5 nie wprowadził żaden operator na świecie.
Kod MEP3 wprowadziło: Vodafone Malta
Kod MEP4 wprowadzili: Bell Canada(9700, 9000) Telus Canada, Rogers Canada, WindMobile Canada, First Canada, Dryden Mobility Canada, ICE Wireless Canada, Vodafone Netherlands, Vodafone UK(7230, 7730), Movistar Spain (9700)

5. Wpisujemy kod:
Kod wpisujemy normalnie z klawiatury, klawiatura domyślnie przełącza się w tryb wpisywania cyfr zatem nie trzeba trzymać przycisku ALT podczas wpisywania potwierdzamy kod przyciskiem ENTER, lub kliknięcie trackballem, touchpadem czy kółkiem w starszych modelach.
Kody występują w wersjach 8 i 16 cyfr w zależności od zabezpieczania nałożonego przez operatora.
Po poprawnym wpisaniu kodu pojawi się informacja Kod zaakceptowany (Code accepted), a opcja Aktywne przełączy sie na Wyłączone lub Nieaktywne w obu przypadkach telefon jest pozbawiony simlocka.
Jeśli wpiszemy niepoprawny kod, telefon nas o tym poinformuje i za 10 sekund będziemy mieli możliwość ponownego wpisania kodu.

UWAGA!
Niektóre egzemplarze mają uszkodzony obszar pamięci odpowiadający za simlocka. Spotkałem się z paroma takimi egzemplarzami, najczęściej były to 8900, ale też 8520, 9500 czy nawet starszy 8830 i niewykluczone że w innych modelach też się to może zdarzyć.
Objawem tego jest, to że po wpisaniu nawet poprawnego kodu, telefon się resetuje, lub zawiesza. Też spotkałem się z taką sytuacją, ze telefon wyświetlił komunikat "Kod zaakceptowany" ale simlocka nie usunął. Również w tym przypadku opcja Aktywne nie przełączyła się na Wyłączone i simlock nie został usunięty. W tej sytuacji stosujemy się do instrukcji z punktu 3.5.

6. Włączamy moduł radiowy analogicznie do punktu 2.

7. Wkładamy kartę SIM jeśli nie była włożona

8. Cieszymy się telefonem bez Simlocka

Pozdrawiam
elmik

marykate27
07-03-08, 11:25
przepraszam moze ktos to po polsku napisac ;/

mrkubix
07-03-08, 12:32
no jak 'mary kate' po angolsku nie umie?? :-P
1) używając pokrętła/tackballa wejść do menu Opcje w telefonie, następnie wejśc do Sim Card
2) Wcisnąć i przytrzymać #, trzymając wcisnąć raz M, ER, i drukrotnie OP oraz guzik ze strzałką do góry ( z prawej srony spacji )
3) puścić trzymany # i wcisnąć TY, aby przejść do wpisywania kodu
4) wpisać kod i wcisnąć enter

Fin

marykate27
07-03-08, 12:40
hehe no wlansie jakos tak wyszlo ze nie skumalam 2 punktu :] dziekuje

marykate27
07-03-08, 12:46
eh nie dziala jak daje na sim card , mam bialy ekran i nic nie wyskakuje jak wciskam litery ;/

nargil
07-03-08, 14:28
według mnie w wchodzisz w opcje --> opcje zaawansowane --> Karta SIM --> pojawia się białe pole, wpisujesz mep2 i pojawia się okienko do wpisania kodu.

Jazux
07-03-08, 21:16
Ta instrukcja od mrkubixa jest dla klawiatury 8100...

pasqd
08-03-08, 10:22
Oczywiście zakładamy, że masz kod do zdjęcia simlocka, bo sama procedura jedynie dopuszcza do wpisania ww kodu a nie zdejmuje locka. :P

marykate27
08-03-08, 12:12
no tak :] tylko zdziwilam sie jak sie nic nie wyświetliło mimo wpisywania , eh

wasylek
12-03-08, 21:09
Zakupilem tel BB z Angli w sieci O2 ,niemam pojecia jak wpisac kod odblokowujacy,czy moze ktos juz robil to w tym modelu? niemam karty sim angielskiego operatora O2.
Prosze o pomoc

Noko83
12-03-08, 21:22
Witam.

Wystarczy 10 razy wpisać błędne hasło następnie nastąpi wykasowanie informacji w telefonie do ustawień początkowych - fabrycznych ) i będziesz mógł wpisać swoje wymyślone hasło. Jeżeli chodzi ci oczywiści o hasło terminala.

Pozdrawiam

wasylek
13-03-08, 18:09
niechodzi mi o kod telefonu tylko o blokade simlock,jak to zrobić????

nargil
13-03-08, 18:39
wchodzisz w Opcje --> Opcje zaawansowane --> Karta SIM i wpisujesz MEP2

mar
13-05-08, 01:34
mój problem:
dochodzę do momentu gdzie mam wpisać "mep" i pojawia mi się 5 kategorii zablokowanych, czyli tak jak powinno być. Dalej powinienem wpisać mep2 ale nic się nie dzieje zupełnie. telefon nie daje mi szansy wpisania kodu odblokowującego. Ratujcie.

porhinio
13-05-08, 07:16
...pojawia mi się 5 kategorii zablokowanych, czyli tak jak powinno być. Dalej powinienem wpisać mep2 ale nic się nie dzieje zupełnie. telefon nie daje mi szansy wpisania kodu odblokowującego. Ratujcie.

Witam,
w celu jasności, co rozumiesz pod pojęciem 5 kategorii zablokowanych?
Menu to pokazuje blokady a zatem kiedy przy danej blokadzie jest napisane disabled (lub wyłączone) tzn., że nie jest ona załączona. Ja mam w pełni odblokowanego 8700 - wszystkie opcje są na disabled (wyłączone). Nie ma już co odblokowywać.

mar
13-05-08, 12:09
Nie disabled. U mnie wszedzie jest unknown.

porhinio
13-05-08, 20:39
Dziwne :cry:
a próbowałeś - chwytajmy się wszystkich sposobów - przed rozpoczęciem całej procedury z wpisywaniem "mepd" itd. wyłączyć z menu "urządzenie bezprzewodowe" ("turn wireless off" czyli przejść w tryb offline). Niektórzy w sieci piszą o tym w opisie odblokowywania.

PS. Pewnie, nie pomoże :-/

pzdr.

mar
13-05-08, 20:49
Juz wszystko wiem. Sprawdzilem inna paletke z simlockiem z karta innego oka. Moja ma zwalony slot na karte sim. Naprawa za 40 zl i po krzyku.

porhinio
13-05-08, 21:09
Dobrze, że się wyjaśniło :-) , już myślałem, że to kolejny problem typu "indywidualny" i nie do rozwiązania.

mar
13-05-08, 21:37
Pol nocy spedzilem nad rozgryzieniem. Zweryfikowanie czegoś takiego przy paletce, zwłaszcza pierwszej bywa chyba kłopotliwe :)

fatamorgan
09-07-08, 14:03
CZy ktos może mnie oświecic z ilu cyfr powinien składac sie kod ?? Dostałem kod ale nie działa i nie wiem czy nie zostałem oszukany. T-mobile USA BlackBerry Pearl. Dzięki z góry.

porhinio
09-07-08, 20:02
CZy ktos może mnie oświecic z ilu cyfr powinien składac sie kod
Witamy na forum,
Mój kod (T-Mobile DE) składał się z 8 cyfr
pzdr.

fatamorgan
09-07-08, 23:04
:cry: No to zostałem oszukany. Dzięki za pomoc panowie.

cleo
16-07-08, 16:47
mma pytanie - czy to prawda ze w trakcie wpisania kodu bateria telefonu nie moze byc n. w stanie 15 % i alarmowac o rozładowanej bateri... Ja mam teraz 10% wpisywałam wtedy kod i mi nie wchodził. Nie wiem czy mam zły kod, czy zle wpisuje czy jeszcze cos innego, mam bb 8310 , siec brytyjska o2.
POMOCY

lukas
16-07-08, 23:46
bateria nie ma wpływu na wpisanie kodu,
masz błędny kod, radzę reklamować o ile sie uda bo z tego co wiem to firma abcgsm.eu nie jest dobra firmą, było juz o niej głośno na forum.

mirabelq31
08-10-08, 17:19
A gdzie taki kodzik moge dostac do BB 8707g Prosze o pomoc !!

mar
08-10-08, 20:57

poza tym na tej stronie znajdziesz wszystkie odpowiedzi

Lukago
21-11-08, 01:02
...pojawia mi się 5 kategorii zablokowanych, czyli tak jak powinno być. Dalej powinienem wpisać mep2 ale nic się nie dzieje zupełnie. telefon nie daje mi szansy wpisania kodu odblokowującego. Ratujcie.

Witam,
Menu to pokazuje blokady a zatem kiedy przy danej blokadzie jest napisane disabled (lub wyłączone) tzn., że nie jest ona załączona. Ja mam w pełni odblokowanego 8700 - wszystkie opcje są na disabled (wyłączone). Nie ma już co odblokowywać.

witam wszystkich

moze ktos znalazl patent na taki objaw jak na zalaczonym zdjeciu ? mam poprawny kod do odblokowania jednak "paletka" nie reaguje na "MEP2". Znalazlem program "Sim Unlock Tool Usb Blackberry" ktory mial wyzerowac licznik bledow", ale niestety nie pomogl. Moze jednak jest dzialajacy sposob ? Z gory dzieki za informacje.

pzdr. Lukago

Jazux
21-11-08, 18:31
Z tego co pamiętam, to ten program pozwalał wpisać kod mimo przekroczonej blokady....

pepe10
22-11-08, 01:10
witam mam problem z sciagnieciem sim z bb 8100 otrzymalem kod,wpisuje go tak jak to opisaliscie i caly czas wyskakuje mi blad "code error" czy wie ktos co jest nie tak ??czy naprawde mam zly kod ?

maxi77
11-03-09, 14:57
Witam,
kupilem bolda blackberry 9000 i z simlockiem ORANGE.
W necie zamowilem kod odblokowujacy telefon.
Po wejsciu w opcje i karte simcard i na bialym tle wpisalem mep2 pojawilo sie okienko o wpisaniu hasla odblokowujacego (10 prob)

Dostalem od serwisu sciagajacego simlocki 2 kody jeden 8 cyfrowy a drugi 16-cyfrowy.
Wpisalem ten pierwszy bledny, pozniej drugi oblokowal mi telefon.
karta sim z sieci o2 jest widoczna w telefonie, i pojawila sie ikonka sygnalu telefonu. Natomiast jak chcialem zadzwonic to za chwile pojawilo sie, ze nie moge zadzwonic i sybmol przy sygnale SOS.
Co to moze byc?
Czy cos musze ustawic? Soft blackberryOS to 4.6.0.162 a jesli chodzi o opcje karty sim to jak oblokowane do mam jakis dlugi numer seryjny podany i moj telefon.
Sorry za haos ale to moj pierwszy dzien z telefonem, dzis go dostalem.
Kupilem na ebay uk nowy sprzet.

Czy mozecie powiedzic co robie zle?
A moze upgrade softu?

Witam,
mam blackberry 9000 Bold i w opcjach karty sim wpisalem mep2 po czym pojawilo sie okienko do wpisania kodu.
Dostalem 2 kody jeden 8 a drugi 16 cyfrowy.
Wpisalem ten 8 wyszedl blad, a jak wpisalem ten 16 to zatwierdzil i odblokowal simlocka.
Wpisalem mepd i pojawilo sie, ze wszystkie opcje sa wylaczone czyli odblokowane siec tak samo, zobaczylem, ze siec o2 dziala jest sygnal, ale jak chcialem zadzwonic to sos pojawil sie przy ikonce sygnal.
Co to moze byc?Czy cos trzeba ustawic czy co?

Screw
11-03-09, 19:44
dziala z 8100 8110 8120 8300 8310 8320 8800 8820 9000 to testowane ;)
8220 napewno nie dziala i dzialac nei bedzie RTAS to autoryzacja online o ktora wola przy probie wgrania pliku MEP wiec kicha
z 9500 i 9530 to samo autoryzacja 8900 nie testowalem ale pewnie tak samo

A moze w ten sposob? :)
Mnie sie wczoraj z 8700c udalo.

mateusz_7130v
21-04-09, 18:23
Jak można zdjąć simlocka z BB 7130v?? i co oznacza komunikat w ramce:
Abort Instruction
Restet
??

wlochaty
21-04-09, 20:01
Jak można zdjąć simlocka z BB 7130v?? i co oznacza komunikat w ramce:
Abort Instruction
Restet
??

Kupując kod zdejmujący simlock...

alien125
21-04-09, 20:04
Simlocka mozna zdjac na 2 sposoby.
1-poprzez wpisanie kodu MEP tak jak opisane zostalo w tym watku.
2-uzywajac program MML tak jak zostalo opisane w innym watku.

Polecam zapoznac sie z dzielem FAQ.

Jazux
22-04-09, 13:26
poprzez wpisanie kodu MEP
Który w wypadku 7130 możesz jedynie kupić, ew. załatwić po znajomości.

slawekm
11-05-09, 11:33
Dzien dobry wszystkim bo jestem tu pierwszy raz. Do mojego Storma 9500 dostalem od operatora kod NAC i... co dalej? Przeszukałem forum i albo szukalem nieskutecznie albo nic nie ma na temat Storma 9500. Strona operatora podaje sposob wpisania NAC dla przeroznych sluchawek ale nie dla Blackberry!

wlochaty
11-05-09, 11:43
Dzien dobry wszystkim bo jestem tu pierwszy raz. Do mojego Storma 9500 dostalem od operatora kod NAC i... co dalej? Przeszukałem forum i albo szukalem nieskutecznie albo nic nie ma na temat Storma 9500. Strona operatora podaje sposob wpisania NAC dla przeroznych sluchawek ale nie dla Blackberry!

Sieć Vodafone? czy inna?

slawekm
11-05-09, 12:01
Sieć Vodafone? czy inna?

Vodafone IE czyli Ireland

wlochaty
11-05-09, 12:26
Vodafone IE czyli Ireland

Vodafone ma w swojej ofercie 9500.

slawekm
11-05-09, 12:31
Vodafone ma w swojej ofercie 9500.

Chyba sie nie zrozumielismy. Jezynke to ja juz mam ;) dostalem wlasnie sms z kodem do usuniecia simlocka od opa i nie za bardzo wiedzialem jak go wykorzystac ale juz znalazlem na crackberry. Anyway - dzieki.

wlochaty
11-05-09, 12:37
Chyba sie nie zrozumielismy. Jezynke to ja juz mam ;) dostalem wlasnie sms z kodem do usuniecia simlocka od opa i nie za bardzo wiedzialem jak go wykorzystac ale juz znalazlem na crackberry. Anyway - dzieki.

Spox. Chyba się nie zrozumieliśmy. Przedstaw swoje rozwiązanie - może komuś w przyszłości się przyda.

slawekm
11-05-09, 13:59
Spox. Chyba się nie zrozumieliśmy. Przedstaw swoje rozwiązanie - może komuś w przyszłości się przyda.

A zatem krok po kroku jak usunac simlock w 9500 otrzymanym kodem,który od Vodafone IE otrzymujemy w dziecinnie latwy sposob i to na przynajmniej 2 sposoby (jezeli jestesmy ich klientem ofcoz ;) ). Pierwszy sposob to na stronie www jest mozliwosc pobrania do 3 kodow wyliczonych na podstawie IMEI. Drugi to rozmowa z konsultantem w Customer Service, bajka o wyjezdzie urlopowym lub biznesowym do dowolnie wybranego kraju, w ktorym funkcjonuje telefonia komórkowa. Sposob 2 jak nie zadziala od razu to po trzecim telefonie skutcznosc juz jest duza.
Co zrobic z otrzymanym kodem?

upewnij sie ze telefon ma na pewno simlocka
upewnij sie ze w telefonie jest karta sim oryginalnego operatora a bateria jest naladowana
MENU->OPTIONS->ADVNACED OPTIONS->SIM CARD
telefon do pozycji horyzontalnej czyli landscape i przywolujemy klawiature
wlacz CAPS LOCK na stale
wpisz "MEPD" bez cudzyslowu ofcoz. Wyswietli sie lista z aktywnymi i zablokowanymi funkcjami SIM
sprawdz czy CAPS LOCK jest nadal wlaczony na stale
wpisz "MEP2" bez cudzyslowu ofcoz.
W pole ENTER NETWORK MEP CODE wpisz otrzymany kod i wcisnij ENTER

I tu uwaga! W moim BB jest mozliwosc 10 prob. U innych operatorów moze byc mniej!!! Dlatego jeżeli po drugiej probie cos jest nie tak, zweryfikuj otrzymany kod albo ... daj sobie spokoj. Przekroczenie ilosci prob powoduje totalna blokade telefonu!

Juz! teraz tylko zmien karte SIM i moze byc konieczna zmiana ustawien w OPTIONS->MOBILE NETWORK->NETWORK MODE np. na GSM/UMTS albo 2G.

Korzystalem z crakcberry.com. Enjoy!

Jazux
11-05-09, 14:33
No i porządna firma :)

miloszz
11-05-09, 14:43
Uwaga ode mnie:

NIE jest potrzebna karta oryginalnego opa. Mam stormaz voda uk, odbokowałem przy włożonej karcie ery. Przed kupnem kodu na ebayu pytałem sprzedawców i też twierdzili, że NIE potrzebuję karty od blokującego opa.

No i jakby ktoś nie wiedział jak klawiaturę włączyć, to "jeżynka" i w menu jest "show keyboard" :)

slawekm
11-05-09, 14:58
Uwaga ode mnie:

NIE jest potrzebna karta oryginalnego opa. Mam stormaz voda uk, odbokowałem przy włożonej karcie ery. Przed kupnem kodu na ebayu pytałem sprzedawców i też twierdzili, że NIE potrzebuję karty od blokującego opa.

No i jakby ktoś nie wiedział jak klawiaturę włączyć, to "jeżynka" i w menu jest "show keyboard" :)
Calkiem mozliwe z ta karta ale tak jest w instrukcji, ktore jak wiadomo, wrto czytac. BTW ta sama droga zdejmowalem simlocka z SE w910 i tam tez stalo napisane zeby byla karta org. operatora.
zreszta przy 10 probach mozna sie pobawic...

marbb
13-05-09, 02:40
dostalem od operatora kod NAC
Vodafone ma w swojej ofercie 9500. [Only registered and activated users can see links]
Chyba sie nie zrozumielismyTak na marginesie to wlochaty dobrze zrozumiał. Pod zacytowanym linkiem jest właśnie instrukcja jak wprowadzić otrzymany od operatora kod NAC ;).

witaszek72
12-06-09, 12:44
Witam wszystkich.
Proszę o informacje jak zresetowac BB Curve 8310, tak abym mógł wpisać kod do odblokowania karty SIM.
W tym momencie informuje mnie, ze zostalo 0 prob na wpisanie kodu.
Kody zakupilem w internecie, lecz w zwiazku z tym, ze nie mam więcej prób (wpisuje je mimo to) nie moge odblokowac mojej BB.
Z góry Dziękuję.

porhinio
12-06-09, 16:05
Rozumiem, że chodzi Ci o to nie jak zresetować Blackberry, a jak "zresetować" ów licznik prób?

Przenoszę do właściwego wątku.

PS. Według stanu wiedzy jaki posiadam przekroczenie owego limitu prób powoduje permanentne zablokowanie telefonu zgodnie z jego brandingiem (czyli na operatora sieci, która go wypuściła). Ale mogę się mylić.

witaszek72
12-06-09, 17:19
Czyli jak dostane poprawne kody na danego operatora (w moim przypadku jest to T-Mobile Austria), to i tak nic nie wskóram?
Czy mam jakieś inne możliwości? (kupno następnej Blackberry nie wchodzi w rachubę :-(

karciu
12-06-09, 19:29
Witajcie,

To moj pierwszy post i moze troche chaotycznie bedzie pisany, ale juz zaczynam sie mocno stresowac moim problemem:

Mam BB 8900 z sieci Orange (polska). Kupilem do niego kod z dwoch zrodel (jedno polskie, drugie na ebayu) - kody przyszly takie same. Wpisuje go i niestety mam blad kodu - no i teraz to mam tylko 4 proby.

Co jest nie tak? Czy mam miec karte orange wlozona, czy np z plusa, a moze zadnej karty nie mam miec? a jak juz karta to przy uruchomieniu BB wspisywac PIN? w tej chwili telefon kilka aplikacji juz ma wgranych typu Gmail, GgMaps. Po zakupie tego telefonu za posrednictwem Desktop Menagera przenioslem dane i ustawienia z poprzedniego BB8800. Jezyk polski.

meczy mnie ten problem, moze macie jakies rozwiazanie

pozdrawiam
karol

marbb
13-06-09, 01:31
Wpisuje go i niestety mam blad koduPrawdopodobnie niewłaściwie go wpisujesz (poczytaj instrukcję w FAQ) lub popełniłeś jakąś literówkę przy wpisywaniu. Mało prawdopodobne, aby dwa różne źródła przysłały ci nieprawidłowy kod szczególnie, że jest taki sam.
Istnieje jeszcze druga możliwość. Zamówiłeś kod nie do tego modelu sadząc po twoim opisie konta:
Model BlackBerry: 8800 BlackBerry OS: 4.6.0.266Podana przez ciebie wersja OSa należy do Bolda a nie do 8900, a już daleko jej do 8800.

karciu
13-06-09, 08:55
Juz zaktualizowalem profil, teraz mam nadzieje wszystko sie zgadza.

Co do kodu - czy istnieje mozliwosc, ze kupujac telefon w Orange PL ma simlocka niekoniecznie Orange PL? Sprawdzilem Vendor - 183 czyli Orange_Global, chociaz na listach "vendors" nie znalazlem Orange PL. Przeslalem te informacje "kodmanowi" czekam na odpowiedz.

telefon odblokowany

Co do kodu - czy istnieje mozliwosc, ze kupujac telefon w Orange PL ma simlocka niekoniecznie Orange PL? Sprawdzilem Vendor - 183 czyli Orange_Global.

Tak, jest taka mozliwosc. Podajac infomacje vendor 183 otrzymalem zupelnie inny kod. Zatem niewystarczajacy jest fakt nabycia telefonu w polskim Orange.
Nie wiem czy moge tutaj to zrobic, ale polecam swiftsales714 (na ebay.com) przede wszystkim ze wzgledu na szybki kontakt i mocne przejecie sie moja sprawa. Wymienilismy kilka maili i zawsze otrzymalem odpowiedz w 15-30 minut. Drugi kod otrzymalem bez dodatkowej oplaty.

Jeszcze moze sie komus taka informacja przydac: przed wpisaniem kodu wlozylem karte innego (operatora), wylaczylem wszystkie polaczenia i kod zostal zaakceptowany.

marbb
13-06-09, 11:44
Vendor - 183 czyli Orange_GlobalTo jest właśnie vendor między innymi Orange PL.
czy istnieje mozliwosc, ze kupujac telefon w Orange PL ma simlocka niekoniecznie Orange PL?
Tak, jest taka mozliwosc.Nie, nie ma takiej możliwości. Po prostu się nie dogadaliście i przy zamówieniu podałeś vendor, który należy do kilku sieci, więc otrzymałeś kod nie dla Orange PL. Podejrzewam, że przy reklamacji poinformowałeś do jakiej konkretnie sieci jest ci potrzebny kod.
A tak w ogóle kiedy odblokowywałem swojego BB (nie było jeszcze darmowej metody) to musiałem podać sprzedawcy kodu model BB, numer IMEI i nazwę operatora, nie było więc niedomówień.
przed wpisaniem kodu wlozylem karte innego (operatora), A co to znaczy innego ? Innego niż ten z którego usług korzystasz czy innego niż ten od którego pochodzi zablokowany telefon ? W sumie to i tak nie ma znaczenia przy zdejmowaniu simlocka, karta może być dowolna.

karciu
13-06-09, 12:50
A co to znaczy innego ? Innego niż ten z którego usług korzystasz czy innego niż ten od którego pochodzi zablokowany telefon ? W sumie to i tak nie ma znaczenia przy zdejmowaniu simlocka, karta może być dowolna.

Mialem na mysli operatora innego niz blokada sim, a mowiac obrazowo - wlozylem Plusa przy blokadzie Orange.

kp

marbb
13-06-09, 13:11
Mialem na mysli operatora innego niz blokada simTo chciałem wyjaśnić, nie potrzebuję obrazowo :). Co nie zmienia faktu, że to nie ma znaczenia.

MrzyQ
25-06-09, 10:24
Mam pytanie. Znalazłem na allegro BB 7290 z simlockiem na angielskie Orange.

Czy terminal włączy się, jeśli włożę do niego kartę sim polskiego Orange w celu "zdjęcia" simlocka?
:confused:

Nie mam karty ang. Orange, a nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto...

Noko83
25-06-09, 11:08
Do odblokowania telefonu nie jest wymagana jakakolwiek karta, po prostu go włączasz i wchodzisz w odpowiednie opcje by wpisać kod odblokowujący.

MrzyQ
25-06-09, 16:11
Ok, dzięki :)

wojteh
10-08-09, 21:29
czy jest możliwe wpisanie kodu po 10krotnym wpisaniu złego w BB9500 Storm ???

porhinio
14-08-09, 18:43
czy jest możliwe wpisanie kodu po 10krotnym wpisaniu złego w BB9500 Storm ???

Jeżeli chodzi Ci o zresetowanie licznika prób, to nie zrobisz tego dla tego modelu.

filutek
15-08-09, 13:52
Witam przeczytałem wszystkie posty odnośnie wprowadzania kodu simlocka do BB 9500 i dalej nie mogę go wprowadzić.
Mam BB 9500 z UK Vodafone i robie to tak
1.Wkładam karte orange pl ,bateria naładowana do pełna.
2.wyłączam sieć na off
3.wchodzę w ustawienia-ustawienia zaawansowane-karta sim pokazuje sie bialy ekran i włączam klawiaturę
4.Wpisuje dużymi literami słowo " MEPD" albo "MEP2" i dalej nic się nie dzieje (przyciskalem też enter po wpisaniu MEPD ale bez efktu)

Czy problem leży w tym że jest wsadzona karta orange pl (może ma być karte vodafone)?
Czy nie jest jakoś układ klawiatury żle ustawiony (jak pisze sms to wpisuje strzalka do gory M ,ER,OP,DE albo M,ER,OP wlaczm 123 i wpisuje 2 ,tak samo robie jak wchodze do karty sim

Jestem nowicjuszem w dziedzinie BB wiec prosze o łopatologiczne wytłumaczenie

Dzięki koledzy za podpowiedz problem był że miałem BB pionowo w ręce i nie włączała się klawiatura qwerty tak jak pisaliscie.

Szuri21
15-08-09, 15:19
NIe ściągałem simlocka z jeżynek ale jesli chodzi o różne kody wpisywane w stormie to przeważnie wpisuje sie je na pełnej klawiaturze qwerty czyli z ekranem obróconym poziomo

porhinio
15-08-09, 15:36
Jestem nowicjuszem w dziedzinie BB wiec prosze o łopatologiczne wytłumaczenie

1. Wkładasz jakąkolwiek kartę SIM i włączasz Storma
2. Wchodzisz w Menedżera Połączeń (Manage Connections) i wyłączasz (Turn OFF) połączenia bezprzewodowe
3. Wchodzisz w Opcje
4. Opcje zaawansowane
5. Karta SIM
6. Naciskasz "Menu" i wybierasz "Pokaż klawiaturę" (Show Keybord), wybierasz "qwerty" (terminal w położeniu poziomym)
7. Wpisujesz mepd (wpisywanego tekstu nie widać)
8. Następnie wpisujesz mep2
9. Terminal poprosi o wpisanie kodu odblokowującego
10. Wpisujesz kod

Krzysieki10
26-08-09, 16:18
Bardzo proszę o pomoc. Kupiłem BlackBerry storm i jak chciałem zdjąć simlocka kodem to okazało się, że ktoś próbował już wpisywać błędny kod i zostały wykorzystane wszystkie próby. Na forum doczytałem się, że to koniec, ale myślę że jest jakiś sposób żeby to odblokować. Telefon jest z Angielskiego Vodafonu.
Bardzo proszę o pomoc.

causa1980
27-08-09, 11:54
Krótkie pytanie, może ktoś będzie wiedział. Zaznaczam, że przejrzałem wszytskie fora BB i tak dalej.

Chciałem zdjąć simlocka itd., zamówiłem kod, wszytsko ok.

Przychodzi do jego wpisywania, a tu nie wyskakuje mi ramka na wpisanie tego kodu, a jedynie pojawia się informacja:
karta SIM: wyłączone
Sieć: zablokowane
Podzbiór sieciowy: wyłączone
usługodawca: wyłączone
Firma: wyłączone.

I co z tym fantem!?

Wszytsko robiłem zgodnie z instruckją (kody MEPD, MEP2 itd.), łącznie z przejrzeniem instrukcji na youtube. Telefon z sieci Vodafone UK.

pzodrawiam

juniorek_92_92
27-08-09, 12:12
po pierwsze drogi kolego uzupełnij swój profil :evil:
po drugie powiedz, skąd zamówiłeś kod odblokowujący ?

causa1980
27-08-09, 12:22
po pierwsze drogi kolego uzupełnij swój profil :evil:
po drugie powiedz, skąd zamówiłeś kod odblokowujący ?

Zamówiłem tutaj:

PROGET

Ul. Praska 6

43-300 Bielsko-Biała

Tel:. +48 (0-33) 811 84 71

Fax: +48 (0-33) 811 84 71

lukas
27-08-09, 12:22
Kod odblokowujący poszedł ode mnie,
Ale kod to jedno ale możliwość jego użycia to drugie.
Fakt jest problem bo nie wyskakuje okienko do wpisania kodu.
Można by jeszcze spróbować przeinstalować os na tym terminalu,

causa1980
27-08-09, 12:26
Kod odblokowujący poszedł ode mnie,
Ale kod to jedno ale możliwość jego użycia to drugie.
Fakt jest problem bo nie wyskakuje okienko do wpisania kodu.
Można by jeszcze spróbować przeinstalować os na tym terminalu,

Czyli dalej nie wiem, co z tym zrobić...

Chyba odeślę telefon sprzedawcy i zwrot ceny mi pozostaje...

lukas
27-08-09, 12:28
Czyli dalej nie wiem, co z tym zrobić... Chyba odeślę telefon sprzedawcy i zwrot ceny mi pozostaje...

Poczekajmy jeszcze dzień może.

juniorek_92_92
27-08-09, 12:30
causa1980 ([Only registered and activated users can see links]), ja bym się tak szybko nie zniechęcał... przeinstaluj OS i zobacz co będzie z tym ;) to nic trudnego ! wszystko w FAQ znajdziesz...

causa1980
27-08-09, 12:30
Poczekajmy jeszcze dzień może.

Dobrze, nie ma sprawy. Proszę jedynie o kontakt na maila, którego Pan ma.

Pozdrawiam

causa1980 ([Only registered and activated users can see links]), ja bym się tak szybko nie zniechęcał... przeinstaluj OS i zobacz co będzie z tym ;) to nic trudnego ! wszystko w FAQ znajdziesz...

Dla mnie to kosmiczna sprawa i raczej niewykonalna...:(((

Mik
27-08-09, 22:08
Dla mnie to kosmiczna sprawa i raczej niewykonalna...((

No nawet nie żartuj w ten sposób!!! No chyba, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem w j. polskim, w co jakoś nie wierzę... Więc szoruj do FAQ ([Only registered and activated users can see links]) i czytaj punkt 1.11, w przypadku kłopotów - 1.13.

juniorek_92_92
27-08-09, 22:14
jeśli będziesz miał problemy z czymkolwiek to pisz ;) pierw przestudiuj FAQ, upewnij się czy rozumiesz wszystko, ściągnij sobie odpowiedniego OS, no i DM... Zainstaluj sobie to i to i postępuj zgodnie z instrukcją... Niecała godzinka przy komputerze i soft na nowo wgrany ! ;)

causa1980
28-08-09, 08:55
No nawet nie żartuj w ten sposób!!! No chyba, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem w j. polskim, w co jakoś nie wierzę... Więc szoruj do FAQ ([Only registered and activated users can see links]) i czytaj punkt 1.11, w przypadku kłopotów - 1.13.

TYLKO TO NIC NIE DA W TYM WYPADKU. PROSZĘ PRZECZYTAĆ NA KOŃCU INSTRUKCJI CO JEST NAPSIANE.

Aby dokonać aktualizacji OS pracującego w naszym BlackBerry należy wykonać następujące kroki:

a) ściągnąć z sieci i zainstalować najnowszego Desktop Managera

UWAGA! Obecnie najlepszą i bezproblemową wersją Desktop Managera jest v4.6
Jeśli koniecznie chcesz mieć v4.7 musisz zainstalować ją zgodnie z instrukcją zawartą w punkcie 4.10 FAQ, inaczej nie będzie można dokonać samodzielnego upgrade'u OS'a.

EDIT: Najnowszy DM w wersji 5.0 jest równie dobry jak nie lepszy od 4.6, instaluje się go domyślnie, lecz aktualizacja OSa przy jego użyciu również wymaga zastosowania instrukcji z punktu 4.10 FAQ (dopisek u dołu pierwszego posta).

1. Desktop Manager (link)
lub
2. Desktop Manager (link)

b) ściągamy z sieci najnowszy OS do terminala BlackBerry (oczywiście dedykowany konkretnemu urządzeniu)
[Only registered and activated users can see links] - wyszukiwarka najnowszych wersji OS dla terminali

UWAGA! Nie ma znaczenia ze strony którego operatora pobieramy OS (jeśli masz telefon np. z Orange, nie musi to być OS z Orange). Ważne aby była to wersja, która nas interesuje (najlepiej najnowsza), oraz aby był to OS w wersji "Multilanguage" lub "AllLang" jeśli zależy nam na języku polskim w naszym BlackBerry.

c) instalujemy na PC OS do terminala

d) usuwamy plik "vendor.xml" z folderu AppLoader, który znajdziemy w ścieżce: C:\Program Files\Common Files\Research In Motion\AppLoader

e) podłączamy BlackBerry do PC przez kabel USB

f) uruchamiamy Desktop Managera. Powinien automatycznie rozpoznać, że jest dostępny upgrade OS do terminala.

g) następnie postępujemy zgodnie z instrukcjami na ekranie.
Pamietaj o wykonaniu kopii danych znajdujących się na telefonie, Desktop Manager sam Ci to w odpowiednim momencie zaproponuje jak i również sam odtworzy dane po upgradzie.
edit: w trakcie instalacji po załadowanu nowego systemu i restarcie terminal może się uruchamiać jakieś 10-15 minut, to normalne...

Jedna uwaga, jeżeli masz już terminal BlackBerry bez simlocka, to po aktualizacji OS (nawet od innego operatora) Twoja blackberka nadal będzie bez simlocka, druga uwaga - aktualizacja OS nie zdejmuje simlocka.

Poza tym, udało mi się ustalić, iż BB jest najprawdopdobniej zablokowany. Czy istnieje możliwość likwidacji blokady?

jeśli będziesz miał problemy z czymkolwiek to pisz ;) pierw przestudiuj FAQ, upewnij się czy rozumiesz wszystko, ściągnij sobie odpowiedniego OS, no i DM... Zainstaluj sobie to i to i postępuj zgodnie z instrukcją... Niecała godzinka przy komputerze i soft na nowo wgrany ! ;)

Udało mi sie wstępnie ustalić, iż BB jest zablokowany. Czy jest możliwość usunięcia blokady?

juniorek_92_92
28-08-09, 11:57
może to banał ale przeczytałeś w FAQ jak się wpisuje ten kod odblokowujący ? bo teraz to się lekko zagubiłem w tym co mówisz...8-) dobrze wiemy, że zmiana OS nie zdejmuje Sim-Locka więc niepotrzebnie podkreśliłeś tą informację, bo ja z tematu wywnioskowałem, że nie chce Ci wyskoczyć okienko do wpisania tego kodu odblokowującego...
i dlatego radzimy Ci przeinstalować OS i po tej czynności sprawdzić czy wg. instrukcji z FAQ za pomocą kodu będziesz mógł tego sim locka zdjąć.

causa1980
28-08-09, 15:26
może to banał ale przeczytałeś w FAQ jak się wpisuje ten kod odblokowujący ? bo teraz to się lekko zagubiłem w tym co mówisz...8-) dobrze wiemy, że zmiana OS nie zdejmuje Sim-Locka więc niepotrzebnie podkreśliłeś tą informację, bo ja z tematu wywnioskowałem, że nie chce Ci wyskoczyć okienko do wpisania tego kodu odblokowującego...
i dlatego radzimy Ci przeinstalować OS i po tej czynności sprawdzić czy wg. instrukcji z FAQ za pomocą kodu będziesz mógł tego sim locka zdjąć.

Wyjaśnia, iż instrukcje znam bardzo dobrze. Po krokach wykonanych zgodnie z instrukcja okno nie wyskoczyło do wpisania kodu.

Po drugie, wyskoczył komunikat inny niż na filmie na youtube. MIanowicie SIEĆ pownna byc aktywna, a u mnie jest napisane, że zablokowana. Ponizej podałem już co mi wyskoczyło po komendzie MEPD.

fism
28-08-09, 15:42
Udało mi sie wstępnie ustalić, iż BB jest zablokowany. Czy jest możliwość usunięcia blokady?

Po drugie, wyskoczył komunikat inny niż na filmie na youtube. MIanowicie SIEĆ pownna byc aktywna, a u mnie jest napisane, że zablokowana. Ponizej podałem już co mi wyskoczyło po komendzie MEPD.
Może być zablokowany, bo pewnie wpisany został zbyt wiele razy kod zdejmujący simlocka (niepoprawnie) - nie wiem czy da się coś z tym zrobić

juniorek_92_92
28-08-09, 15:43
hmm niestety aż takiej wiedzy na ten temat nie posiadam jeszcze, więc niech ktoś inny się wypowie, natomiast nie próbowałeś sposobu zdjęcia sim locka tego podanego na forum ?? swoją drogą napisz też czy przeinstalowałeś tego OS'a na jakiś inny... jeśli nie to zrób to i zobaczymy wtedy jak zareaguje na MEPD... albo chociaż wyjmij i włóż baterię... i spróbuj po tym MEPD wpisać...

fism ([Only registered and activated users can see links]), a co sądzisz o tym co napisałem wyżej ? zawsze można spróbować z innym OS...

fism
28-08-09, 15:44
natomiast nie próbowałeś sposobu zdjęcia sim locka tego podanego na forum ??
Nie zdjemie tym sposobem simlocka ze Storma.

juniorek_92_92
28-08-09, 15:45
aha, no to pozostaje mu zmiana OS moim zdaniem, warto przynajmniej spróbować

fism
28-08-09, 15:46
fism, a co sądzisz o tym co napisałem wyżej ? zawsze można spróbować z innym OS...
Blokada na sieć bo wielokrotnym wpisaniu złego kodu odblokowującego sieci zbyt głęboko, żeby zmiana OS mogła to w ogóle musnąć.

porhinio
28-08-09, 15:59
@causa1980:
- Twój wątek scalam z istniejącym tematem dotyczącym wpisywania kodu odblokowującego,
- Apelowaliśmy o nienazywanie wątków w stylu "pomoc", "ratunku" itp.

causa1980
29-08-09, 12:43
Blokada na sieć bo wielokrotnym wpisaniu złego kodu odblokowującego sieci zbyt głęboko, żeby zmiana OS mogła to w ogóle musnąć.

Czyli nikt tego do tej pory nie zrobił i raczej nie da rady tego ruszyć?

Ważna informacja, bo w takim razie sprzedawcy go odsyłam i zwrot ceny....

fism
29-08-09, 19:03
Moje zdanie jest takie, ze sie nie da i lepiej szybko pisac do sprzedawcy.

ashkrk
31-08-09, 16:07
Witam

proszę o pomoc z wdjęciu sima, mój telefon to Blackberry 9000 BOLD z simlockiem brytyjskiej sieci "3" three.co.uk

kupiłem przez internet kod generowany via IMEI, kod juz mam jednak nie wiem jak go wprowadzic...

dostalem jakas instrukcje, ktora ma sie nijak do rzeczywistosci, nie wiem co to "MEPD" i nie znajduje tego w ustawieniach telefonu...
bylbym wdzieczny za łopatologiczne wyjaśnienie i tym postem chciałbym się przywitać ze wszystkim BB'owcami ;)

fism
31-08-09, 16:09
A tutaj: [Only registered and activated users can see links] gryzą?:)

destroy
22-09-09, 17:58
Panowie program PSt_blackberry wykazał mi coś takiego

Waiting for Device...
Device Attached.
Device BBPIN :2046865C
NET Unlock Code :
Done.
End.

Mam 7130V, sieć vodafone. I teraz jak wchodzę w opcje zaawansowane telefonu i karte sim, uruchamiąc konsole tą do wpisywania kodów wyskakuje mi napis

Enter Network MEP Code

Ale nie wiem co mam tam wpisać totalnie, wszyscy wszędzie piszą wpisać "kod mepd" ale nie wiem jak on wygląda. Jakieś nakierowanie ? Bo chyba jestem blisko ściągnięcia simlocka z tego co widzę, jeżeli program wyświetlił mi ten kod.

Ten post i kolejne przenoszę do ISTNIEJĄCEGO wątku [porhinio]

ojciec
22-09-09, 18:05
Bo chyba jestem blisko ściągnięcia simlocka z tego co widzę, jeżeli program wyświetlił mi ten kod

Nie do końca. Byłoby dobrze gdybyś przedtem miał wykupiony kod (ustalany na podst. IMEI) - wtedy byłbyś blisko. ;)
Ściągnij przez kabel, MMLem, ja tak odblokowałem 3 jeżyny i chodzą bezproblemowo. ;)

destroy
22-09-09, 18:09
Aha narazie próbuję metodą opisaną w pierwszym poście tego tematu

Tylko co mam wpisać w "Enter Network MEP code "

ojciec
22-09-09, 18:23
Tylko co mam wpisać w "Enter Network MEP code "

Jeżeli się nie mylę to jeden z programów z tamtej paczki tworzy Ci kod... Właśnie ten kod masz wpisać.

destroy
22-09-09, 18:35
wyświetla mi tylko Device BBPIN

co robię źle ? co mam wpisać ? (zostało 5 prób ;p)

fism
22-09-09, 19:48
A robisz wszystko dokładnie jak jest w instrukcji?
Co się pojawia po kliknięciu Get Codes?

destroy
23-09-09, 15:41
A robisz wszystko dokładnie jak jest w instrukcji?
Co się pojawia po kliknięciu Get Codes?

Podłączam telefon do komputera. Wchodzę w program BlackBerry CodesReader, klikam na Get Codes i wyświetla mi tylko coś takiego :

Waiting for Device...
Device Attached.
Device BBPIN :2046865C
NET Unlock Code :
Done.
End.

A ten kod Device BBPIN mam w telefonie. Wchodząc w OPCJE - STATUS, więc ten program chyba nie pokazuje mi wszystkiego co powinnien. Jak powinien wyglądać ten kod MEP ? I czy na 100% da się odblokować simlocka, aby działały karty z Plusa w tym telefonie ?

Nikt nie pomoże ? Da się to zrobić na pewno?

wegejazz
14-04-10, 13:39
Witam!
Mam już kod dzięki uprzejmości elmika jednak nie mogę sobie z tym poradzić. postępuję jak w instrukcji wpisuje kod mepd i wyświetla się menu dodatkowe wszędzie jest widoczne "wyłączone" jednak jak wpisuje mepd2 czy mep2 nic się nie dzieje i nie podświetla pole do wpisania kodu, czy coś robię źle?

severa
14-04-10, 14:49
Witam!
Mam już kod dzięki uprzejmości elmika jednak nie mogę sobie z tym poradzić. postępuję jak w instrukcji wpisuje kod mepd i wyświetla się menu dodatkowe wszędzie jest widoczne "wyłączone" jednak jak wpisuje mepd2 czy mep2 nic się nie dzieje i nie podświetla pole do wpisania kodu, czy coś robię źle?

jak masz wszędzie wyłączone to znaczy że nie masz blokady.

wegejazz
14-04-10, 16:32
Fakt racja wszystko jest ok, niepotrzebnie namieszałem..

1wilq
16-04-10, 10:13
Witam! mam BB 8100 os v4.5.0.180 ma simlocka na vodafone bo po włożeniu karty Sim ERY i wstukaniu Pinu wyświetla się napis "Nieprawidłowa karta Sim" na tapecie :/ ( czy to może jest blokada telefonu a nie Sim - lock? ) w każdym bądź razie przy próbie wpisania kodu MEP wg instrukcji z pierwszego postu nie wyskakuje mi żadne okienko do wpisania kodu. :/ a jak będąc w menu "karta Sim" wpisze : "MEPD" to wyskakują mi następujące informacje:
Karta Sim : wyłączone
Sieć : aktywne
Podzbiór sieciowy : wyłączone
Usługodawca: wyłączone
Firma: wyłączone

no i nie wiem za bardzo co zrobić..:/ jestem nowym użytkownikiem nie tylko Forum ale również Marki Bcalkberry wiec prosze o wyrozumiałość i pomoc.

dawid0617
16-04-10, 10:39
Czy mógł by mi ktoś powiedziec gdzie znajduje sie MEPD ???

severa
16-04-10, 11:45
Witam! mam BB 8100 os v4.5.0.180 ma simlocka na vodafone bo po włożeniu karty Sim ERY i wstukaniu Pinu wyświetla się napis "Nieprawidłowa karta Sim" na tapecie :/ ( czy to może jest blokada telefonu a nie Sim - lock? ) w każdym bądź razie przy próbie wpisania kodu MEP wg instrukcji z pierwszego postu nie wyskakuje mi żadne okienko do wpisania kodu. :/ a jak będąc w menu "karta Sim" wpisze : "MEPD" to wyskakują mi następujące informacje:

no i nie wiem za bardzo co zrobić..:/ jestem nowym użytkownikiem nie tylko Forum ale również Marki Bcalkberry wiec prosze o wyrozumiałość i pomoc.

Masz blokade sim-lock

---------- Post added at 11:45 ---------- Previous post was at 11:44 ----------

Czy mógł by mi ktoś powiedziec gdzie znajduje sie MEPD ???
Wejdź do pierwszego postu w temacie o darmowych kodach odblokowujących.

1wilq
16-04-10, 12:19
Napisał 1wilq Witam! mam BB 8100 os v4.5.0.180 ma simlocka na vodafone bo po włożeniu karty Sim ERY i wstukaniu Pinu wyświetla się napis "Nieprawidłowa karta Sim" na tapecie :/ ( czy to może jest blokada telefonu a nie Sim - lock? ) w każdym bądź razie przy próbie wpisania kodu MEP wg instrukcji z pierwszego postu nie wyskakuje mi żadne okienko do wpisania kodu. :/ a jak będąc w menu "karta Sim" wpisze : "MEPD" to wyskakują mi następujące informacje: Karta Sim : wyłączone Sieć : aktywne Podzbiór sieciowy : wyłączone Usługodawca: wyłączone Firma: wyłączone no i nie wiem za bardzo co zrobić..:/ jestem nowym użytkownikiem nie tylko Forum ale również Marki Bcalkberry wiec prosze o wyrozumiałość i pomoc. Masz blokade sim-lock

no okej to jak mam wprowadzić ten kod zdejmujący blokade skoro robie tak jak napisano w w pierszym poście

4.Zaznaczyć Opcje zaawansowane - dalej Karta SIM
5.Wpisać z klawiatury MEPPD ( na ekranie nie będzie się nic pokazywać podczas pisania)
6.Wpisać z klawiatury MEPP wcisnąć przycisk ALT i 2.

i nic mi nie wyskakuje..? :/

mam biały ekran wciskam klawisz "M" klawisz "E" klawisz "OP" 2 razy odczekuje sekunde dwie i znowu klawisz "OP" 2 razy i klawisz DF raz. później odczekuje chwilke i wpisuje
klawisz "M" klawisz "E" klawisz "OP" 2 razy odczekuje sekunde dwie i znowu klawisz "OP" 2 razy a potem wciskam ALT i 2 wciskałem ten ALT i 2 i równocześnie i najpier ALT potem 2 i nic..:/
żadne okienko mi nie wyskakuje..:/ śieć jest wyłączona.. karta sim Ery włożona.. wiec o co chodzi? Ma ktoś pomysł? Z góry dziękuje za pomoc.

severa
16-04-10, 12:25
no okej to jak mam wprowadzić ten kod zdejmujący blokade skoro robie tak jak napisano w w pierszym poście

4.Zaznaczyć Opcje zaawansowane - dalej Karta SIM
5.Wpisać z klawiatury MEPPD ( na ekranie nie będzie się nic pokazywać podczas pisania)
6.Wpisać z klawiatury MEPP wcisnąć przycisk ALT i 2.

i nic mi nie wyskakuje..? :/

mam biały ekran wciskam klawisz "M" klawisz "E" klawisz "OP" 2 razy odczekuje sekunde dwie i znowu klawisz "OP" 2 razy i klawisz DF raz. później odczekuje chwilke i wpisuje
klawisz "M" klawisz "E" klawisz "OP" 2 razy odczekuje sekunde dwie i znowu klawisz "OP" 2 razy a potem wciskam ALT i 2 wciskałem ten ALT i 2 i równocześnie i najpier ALT potem 2 i nic..:/
żadne okienko mi nie wyskakuje..:/ śieć jest wyłączona.. karta sim Ery włożona.. wiec o co chodzi? Ma ktoś pomysł? Z góry dziękuje za pomoc.

Wpisz MEPD

1wilq
16-04-10, 12:56
Wpisz MEPD

Wpisałem i wyskoczyło

i co teraz?:/

Oki już sobie poradziłem.. :) działa działa. :) nie wiem czemu wcześniej nie chciało..:/

Wpisałem MEPD

potem MEP

a potem alt i potem 2 i wyskoczyło okienko
dzięki.. :)

dawid0617
16-04-10, 19:44
[/COLOR]
Wejdź do pierwszego postu w temacie o darmowych kodach odblokowujących.[/QUOTE]

Czy mógł byś mi podać link do tego forum jestem nowym użytkownikiem i nie moge znaleść tego tematu

---------- Post added at 19:44 ---------- Previous post was at 19:40 ----------

czy mógł by mi ktoś podać link do tematu o darmowych kodach odblokowujących.Jestem nowym uzytkownikiem nie moge znaleść tego tematu

wlochaty
16-04-10, 19:52
[/COLOR]czy mógł by mi ktoś podać link do tematu o darmowych kodach odblokowujących.Jestem nowym uzytkownikiem nie moge znaleść tego tematu[/QUOTE]
Wpisz simlock i pierwszy, albo 2 temat będziesz mieć o ściąganiu simlocka za darmo.

Markowski72
16-04-10, 19:53
link do tematu o darmowych kodach odblokowujących

Piątek dzisiaj, weekend się zaczyna więc poznaj moje chamskie serce: [Only registered and activated users can see links]

elmik
12-06-10, 15:03
Odświeżyłem trochę pierwszy post i mam nadzieje, że zawarłem w nim wszystkie dręczące użytkowników pytania podczas wpisywania kodu. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie co do poprawy walcie śmiało.

Tomash1986
25-06-10, 10:46
Panowie,
Pragnę odblokować SIM-LOCK w moim 8900.

Problem następuję w momencie:
Niektóre egzemplarze mają uszkodzony obszar pamięci odpowiadający za simlocka. Spotkałem się z paroma takimi egzemplarzami, najczęściej były to 8900, ale też 8520, 9500 czy nawet starszy 8830 i niewykluczone że w innych modelach też się to może zdarzyć.
Objawem tego jest, to że po wpisaniu nawet poprawnego kodu, telefon się resetuje, lub zawiesza. Też spotkałem się z taką sytuacją, ze telefon wyświetlił komunikat "Kod zaakceptowany" ale simlocka nie usunął. Również w tym przypadku opcja Aktywne nie przełączyła się na Wyłączone i simlock nie został usunięty. W tej sytuacji stosujemy się do instrukcji z punktu 3.5.

Analogicznie wracam do punktu 3.5 w którym napotykam informację, :
"Jeśli chodzi o nowsze modele serii 85xx, 82xx, 97xx, 95xx, 89xx 96xx, 91xx i cała reszta o której teraz nie pamiętam i które wyjdą w najbliższym czasie jest problem. Może odblokować to tylko autoryzowany serwis lub grupa DM3, która współpracuje z jednym z krakowskich serwisów i jest w Polsce co jakieś 3 tygodnie."

Rozumiem tym samym, iż nie odblokuję SIM-LOCK'a w swoim telefonie ?

Proszę o poradę,
Tomasz

igor2008
19-07-10, 21:19
Witam. mampytanie i zarazem prosbe dostalem od znajomego z anglii bb 8900 z simlockiem chcialbym z tego cuda sciagnac simlocka ale niemam opakowania a tam jest jakis kod. proszę o pomoc. jakby co moge pomoc w navi! Pozdrawiam!!

pbyra
20-07-10, 01:23
Witam. mampytanie i zarazem prosbe dostalem od znajomego z anglii bb 8900 z simlockiem chcialbym z tego cuda sciagnac simlocka ale niemam opakowania a tam jest jakis kod. prosz? o pomoc. jakby co moge pomoc w navi! Pozdrawiam!!

Jaki kod ?

Imei i pin sa pod bateria oraz w menu terminala je?eli o te kody Ci chodzi.....

pavell
27-08-10, 15:13
Czy jeśli wgram softa jeszcze raz do 9700 to liczba prób odblokowania simlocka będzie zresetowana? Obecnie jest 0.

Markowski72
27-08-10, 15:37
Czy jeśli wgram softa jeszcze raz do ...

Niestety nie.

pavell
27-08-10, 15:43
Czyli pozostaje profesjonalny serwis czy jest może jakiś sposób by się do tego samemu dobrać?

wojtek32b
27-08-10, 18:38
Można zdjąć simlocka kodem (płatnym), albo samemu pokusić się o jego usunięcie. Poczytaj na forum.

EDIT: Sorry, nie doczytałem, mój błąd. Na swoje usprawiedliwiene mogę jedynie podsunąc koledze przeczytanie #48 postu w tym wątku, gdzie został opisany chyba podobny problem.

Markowski72
27-08-10, 18:50
Można zdjąć simlocka kodem (płatnym), albo samemu pokusić się o jego usunięcie

Wojtek nie wprowadzaj w błąd !

Po pierwsze:

Obecnie jest 0.

Po drugie:

Model BlackBerry 9700

luckymean27
04-09-10, 16:06
witam:)Wczoraj pol dnia spedzilem na sciaganiu a raczej probach usuniecia sim locka z blackberry curve 8520.Tak jak przeczytalem wczesniej nowy os 5.0 ma opcje pytania o kod.Moj pyta ale nie wyswietla sie zadna ramka do wpisania kodu.Mozliwe ze najpierw musze wcisnac jakas kombinacje:)Bylbym wdzieczny za wskazowki

Markowski72
04-09-10, 16:08
Bylbym wdzieczny za wskazowki

Robisz wszystko jak jest opisane w pierwszym poście tego wątku ?

luckymean27
04-09-10, 16:18
dokladnie.Wychodzi na to ze zakupilem lipny kod.Telefon jest z vodafone uk.

fragless2010
09-09-10, 07:39
Dziękuję bardzo za instrukcję, gdyby nie ona, bawiłbym się telefonem jeszcze długo ale bez funkcji dzwonienia.

skwarq
23-09-10, 10:35
Panowie mam chyba ten problem z uszkodzoną pamięcią pod simlocka w moim 8520. Po wpisaniu kodu telefon się restartuje i dalej jest smok ;-(
Jest jakaś na to domowa solucja?

elmik
24-09-10, 13:42
Przecież jest napisane w pierwszym poście, że nie ma na to domowego sposobu. Dodatkowo jest napisane co można zrobić w tej sytuacji. Więc po co pytać o coś co zostało już wyjaśnione?

skwarq
24-09-10, 15:18
Może się coś zmieniło i ktoś wpadł na genialny pomysł jak to zrobić.. ;D W takim razie z forum jest ktoś w stanie się tego podjąć, czy tylko kontaktować się z DM3? A Elmik co robiłeś z takimi terminalami?

sylwesterkosik
15-10-10, 12:24
Czy kod MEP2 trzeba wpisywać w każdej simce operatora ? Ponieważ miałem blokade na Orange, włóżyłem moją simkę Plusa, wpisałem kod, i OK. Wszystko działa. Jednak następnego dnia włożyłem simke Play, którą wyjąłem z modemu (PlayOnline), po uruchomieniu BB, byłem offline, i nie mogłem się połączyć z siecią.
Proszę o sugestię.

si_m
15-10-10, 12:32
Nie każdy BB hula z Play-em. Sam miałem 7290 który pracował z każdym opkiem, prócz Play. Może to przez to, a może zmień os.

sylwesterkosik
15-10-10, 12:59
Czyli to zależy od sieci, a mep2 wpisuje się tylko raz ?

si_m
15-10-10, 13:09
mep2 tylko raz, tak. I ściąga locka (wszystkie sieci).

margarita
19-10-10, 18:18
hmmmm a ja to wogule sobie nieradze. czytam i czytam iściągam programy ale jestem chyba taką typową blądynką :( bo siedze juz pare dni żeby to rozgryść i nic mi niewychodzi ... plisss pomóżcie!!!

mam blackberry 8900 w sieci Orange Polskiej - ale nie chce mieć już tego simlocka bo chche włóżyć karte innej sieci
IMEI: 357239035153355
będę bardzoooo wdzięczna za pomoc ...

ojciec
19-10-10, 18:28
będę bardzoooo wdzięczna za pomoc ...

To napisz bardzoooooooo proszę w innym temacie i podaj wszystkie dane:

([Only registered and activated users can see links])

theplayer
06-01-11, 12:12
Witam,
prosze Was o pomoc w odblokowaniu telefonu.Czy ktos wie jak zresetowac mozliwosc wpisywania 10 kodow przy zdjeciu simlocka?Obecnie mam komunikat "Enter Network MEP code(0 left)
Z gory wielkie dzieki :)

gordziu
20-01-11, 01:19
Witaj. Ja też mam taki problem....
czy moze juz wiesz jak to zrobić??
Dzieki bardzo.

ojciec
20-01-11, 12:02
Czy ktos wie jak zresetowac mozliwosc wpisywania 10 kodow przy zdjeciu simlocka?Obecnie mam komunikat "Enter Network MEP code(0 left) Z gory wielkie dzieki

Nie ma takiej możliwości. Twój BB pozostanie zablokowany, nie ma już możliwości ściągnięcia blokady poprzez kod. Zostaje jedynie ściągnięcie sprzętowe - gdzieś w Krakowie jest serwis który to robi.

holipa
20-01-11, 13:37
Nie ma takiej możliwości. Twój BB pozostanie zablokowany, nie ma już możliwości ściągnięcia blokady poprzez kod. Zostaje jedynie ściągnięcie sprzętowe - gdzieś w Krakowie jest serwis który to robi.

boneksl robi direct unlock z tego co czytałem

gordziu
20-01-11, 15:40
A czy to robi jakąś różnice ze nadal jest napisane "Activ" a nie Blocked???
A w warszawie ktoś może da rade??

---------- Post added at 15:40 ---------- Previous post was at 15:38 ----------

boneksl robi direct unlock z tego co czytałem

A coś konkretniej bo jestem "nowy" i jeszcze nie łapie wszystkiego.

Markowski72
20-01-11, 15:57
A coś konkretniej bo jestem "nowy" i jeszcze nie łapie wszystkiego.

Ech ... jak to stwierdzenie: "bo jestem nowy" ma wszystko załatwić.

Dopisz się tutaj: [Only registered and activated users can see links] i porozmawiaj z tym użytkownikiem: Boneksl ([Only registered and activated users can see links])

gordziu
20-01-11, 16:34
Ech ... jak to stwierdzenie: "bo jestem nowy" ma wszystko załatwić.

Dopisz się tutaj: [Only registered and activated users can see links] i porozmawiaj z tym użytkownikiem: Boneksl ([Only registered and activated users can see links])

Dzieki bardzo.

Waldeck
30-01-11, 19:33
Witam,
HMM, a czy to się da z pozycji użytkownika zablokować? Pytam teoretycznie.

elmik
31-01-11, 08:20
HMM, a czy to się da z pozycji użytkownika zablokować? Pytam teoretycznie.

Da się w starszych modelach choć trzeba mieć chwile czasu i trochę wiedzy.

holipa
31-01-11, 09:00
Da się w starszych modelach choć trzeba mieć chwile czasu i trochę wiedzy.

mógłbyś rozwinąć myśl ? z chęcią zablokowałbym bb tylko na swoją kartę sim

elmik
31-01-11, 12:35
Znaczy nie wiem czy dobrze zrozumiałem wcześniej jeśli chodzi o zablokowanie tych opcji. Bo jeśli chodzi o przywrócenie simlocka nie ma problemu. Jeśli chodzi Ci o zablokowanie na konkretną kartę sim na chwile obecną nie wiem. Ale mogę sprawdzić wieczorem i dam odpowiedź tylko sprecyzuj o co chodzi.

holipa
31-01-11, 13:35
Znaczy nie wiem czy dobrze zrozumiałem wcześniej jeśli chodzi o zablokowanie tych opcji. Bo jeśli chodzi o przywrócenie simlocka nie ma problemu. Jeśli chodzi Ci o zablokowanie na konkretną kartę sim na chwile obecną nie wiem. Ale mogę sprawdzić wieczorem i dam odpowiedź tylko sprecyzuj o co chodzi.

tak. chodzi mi o blokadę na daną kartę sim. w nokiach się dało to zrobić. bb też ma kilka poziomów simlocka więc może i tak też się da.
mam 3 jeżyny aktualnie do testów więc wiesz. a nie chciałbym żeby ktokolwiek w razie co mógł korzystać z innej karty

elmik
31-01-11, 13:45
No to z wstępnych oględzin wynika, że się da. Ale wieczorem przetestuje na jakimś starszym modelu i powiem dokładnie co i jak. Ale dotyczy to modeli bez zabezpieczenia rtas czyli te co działają z MML.

holipa
31-01-11, 15:14
No to z wstępnych oględzin wynika, że się da. Ale wieczorem przetestuje na jakimś starszym modelu i powiem dokładnie co i jak. Ale dotyczy to modeli bez zabezpieczenia rtas czyli te co działają z MML.

ook. czekam na wyniki.

uwaliłem 7230 ;/

chyba już 4ever. bez baterii się zczytuje , wybieram soft i daję instaluj. po połaczeniu do rom wywala błąd

elmik
31-01-11, 21:20
Dać się da ale trzeba mieć do tego odpowiednie informacje o karcie sim i operatorze takie jak MCC, MNC, które można łatwo wygooglować. Ale potrzeba 8 cyfrowy SIMID, który nie wiem skąd wziąć oraz NSID Czyli Network Service ID, który też nie wiem skąd wziąć. Jeśli ktoś wie więcej ode mnie to może pomoże w tym.

holipa
31-01-11, 23:06
Dać się da ale trzeba mieć do tego odpowiednie informacje o karcie sim i operatorze takie jak MCC, MNC, które można łatwo wygooglować. Ale potrzeba 8 cyfrowy SIMID, który nie wiem skąd wziąć oraz NSID Czyli Network Service ID, który też nie wiem skąd wziąć. Jeśli ktoś wie więcej ode mnie to może pomoże w tym.
przydałby się czytnik kart sim na usb ;)

alien125
31-01-11, 23:15
Informacji tych nie da się wyciągnąć z kart produkowanych po 2002 roku. Są one zakodowane, a próby rozkodowania kończą się tym, ze karta sim nie odpowiada i można ją tylko na ścianę przykleić.

holipa
31-01-11, 23:46
Informacji tych nie da się wyciągnąć z kart produkowanych po 2002 roku. Są one zakodowane, a próby rozkodowania kończą się tym, ze karta sim nie odpowiada i można ją tylko na ścianę przykleić.

no to szkoda. niestety oboje z moją panną mamy nowe karty. ja mam z 2009 z września , ona z września 2010
a czy u operatora w bazach danych będą te dane ?
bo jeśli tak to widzę światełko w tunelu

alien125
01-02-11, 01:11
Nie mam pojęcia czy operator dysponuje tymi danymi. Gdzieś na pewno są zawarte, ale nie wiem czy udostępniane komukolwiek.

elmik
01-02-11, 08:07
SimID myślę że da się wyciągnąć z telefonu, wczoraj zapomniałem o czymś :) dopisze do mojego softu gorzej z tym NSID tego nie wiem gdzie szukać.

holipa
01-02-11, 12:46
SimID myślę że da się wyciągnąć z telefonu, wczoraj zapomniałem o czymś :) dopisze do mojego softu gorzej z tym NSID tego nie wiem gdzie szukać.

jutro albo pojutrze jak będę w mieście to postaram się dowiedzieć od znajomego który siedzi w salonie plusa czy te dane mają w systemie i czy może mi je odczytać

edit:
byłem u znajomego. w poniedziałek będzie miał technika z centrali na stanie i mam przyjść to może tamten coś więcej powie

GIRO900
05-02-11, 09:36
jak poprawnie wpisać kod simlock do blackberry 9800,zakupiłem kod ale nie mogę znaleźć takiego menu... proszę o podpowiedź

fism
05-02-11, 11:12

Markowski72
05-02-11, 15:11
proszę o podpowiedź

Albo w tym wątku.

holipa
09-02-11, 21:42
byłem u znajomego. w poniedziałek będzie miał technika z centrali na stanie i mam przyjść to może tamten coś więcej powie

noi byłem dopiero dziś. niestety nie da rady wyciągnąć z systemu tych danych , przynajmiej nie z poziomu dostępu jaki mają przydzielony. technik też niewiele mógł pomóc, a więc niestety temat wyczerpany

labik
18-02-11, 16:47
Mam BB 9500 z Vodafone i robie to tak
1.Wkładam karte plusa,bateria naładowana do pełna.
2.wyłączam sieć na off
3.wchodzę w ustawienia-ustawienia zaawansowane-karta sim pokazuje sie bialy ekran i włączam klawiaturę
4.Wpisuje dużymi literami słowo " MEPD" albo "MEP2" czasem też MEPPD i MEPP2 i dalej nic się nie dzieje (przyciskalem też enter po wpisaniu MEPD ale bez efktu)

Nie wyskakuje mi okno do wpisania kodu. Poradzicie cos ??

siewa26
18-02-11, 17:21
2.wyłączam sieć na off
4.Wpisuje dużymi literami słowo " MEPD" albo "MEP2" czasem też MEPPD i MEPP2 i dalej nic się nie dzieje (przyciskalem też enter po wpisaniu MEPD ale bez efktu)

moze tutaj ... [Only registered and activated users can see links]

czyli wpisujesz mepd a zaraz potem mep2 i powinno sie pojawic okienko do wpisania kodu

Screw
09-03-11, 11:26
moze tutaj ... [Only registered and activated users can see links]

czyli wpisujesz mepd a zaraz potem mep2 i powinno sie pojawic okienko do wpisania kodu

Mam dokładnie taką samą sytuację i telefon tez z Vodafone UK. MEPD - to odpala się info o tym co jest disableb a co blocked (mam network blocked czyli już sie ktos bawil bez skutku) . Wpisuje MEP2 - zero reakcji. Jakas rada?

klinger
10-03-11, 22:46
czy ktos moze mi poradzic co zrobic gdyz wpisalem kod mep niepoprawnie kilka razy i teraz wyskakuje mi opcja przy kolejnym wpisywaniu-liczba pozostalych prob 0-.dostalem kod mep2 i wydaje mi sie ze jest on poprawby ale wyskakuje opcja bledny kod.czy ma to zwiazek z tym iz ilosc prob zostala wyczerpana?prosze o pomoc

Markowski72
10-03-11, 23:16
ale wyskakuje opcja bledny kod.czy ma to zwiazek z tym iz ilosc prob zostala wyczerpana?prosze o pomoc

Do ilu tematów się jeszcze dopiszesz ? Tak to z tym ma związek. Teraz pozostaje tylko direct unlock, bądź sposób na ściągnięcie simlocka opisany na forum.

aero2-8
12-03-11, 12:34
Proszę o pomoc.
Posiadam BB 9780 w sieci Orange, poprosiłem o kody do doblokowania na innym wątku - otrzymałem kod MEP2 i MEP4. Zgodnie z instrukcjami na forum włożyłem kartę z plusa uruchomiłem telefon i po jego odpaleniu pojawił sie komunikat by wpisac kod. Wpisałem kod MEP2 i telefon działa. Moje pytanie dotyczy kodu MEP4 gdzie go wpisac i po co.

Dziękuję za odpowiedź.

Markowski72
12-03-11, 14:08
Moje pytanie dotyczy kodu MEP4 gdzie go wpisac i po co.

Gdyby telefon był zablokowany tymże kodem to byś go potrzebował. Skoro odblokowałeś go MEP2 to w tej chwili nie jest Ci na nic potrzebny.

gofer
13-03-11, 13:09
2.wyłączam sieć na off

Trzeba wpisać słowa MEP2 (MEP ALT+2) z klawiatury telefonu. Pojawi się okienko z prośbą o wpisanie kodu

andbla
22-03-11, 18:06
witam
mam ten sam problem jednak nie mogę przejść dalej napisz jak ci się udało

gofer
09-04-11, 11:52
Trzeba wpisać słowa MEP2 (MEP ALT+2) z klawiatury telefonu. Pojawi się okienko z prośbą o wpisanie kodu

francmiko
03-05-11, 16:39
ja prosze o pomoc ze wpisaniek kodu do 9105
jak wpisac te cholerne mepp2 lub mep2
w menu (tozsamosc i powiazania) mam
ustawienia osobiste
karta simm wylaczony
siec aktywne
podzbior sieciowy wylaczony
uslugodawca wylaczony
firma wylaczony
numer telefonu nieznany

i teraz co mam dokladnie zrobic juz teraz wpisywac cos z klawiatury czy dopiero po kliknieciu na siec aktywne wpisywac ? bo nic nie dziala :(

Markowski72
03-05-11, 16:44
i teraz co mam dokladnie zrobic juz teraz wpisywac cos z klawiatury czy dopiero po kliknieciu na siec aktywne wpisywac ?

A przeczytałeś chociaż pierwszy post z wątku do którego się dopisałeś? Ręce opadają...

francmiko
03-05-11, 16:50
całość przeczytałem i co teraz to coś zminia, jak ktoś ma lepszy pomysł niż pan Markowski72 to proszę o podpowiedź
juz sobie poradziłem - trzeba było uaktywnić funkcję shifta przyciskami od głośności: góra dół góra i po krzyku jak gdzieś to było i nie doczytałem to moja wina moja wina....

adal_bdg
11-05-11, 14:34
Jak w temacie.
W żaden sposób nie mogę wprowadzić mep2 lub mepp2. Nie ma przycisku "shift" charakterystycznego dla innych BB. Kod do simlocka już posiadam.
Mepd wprowadza się bez problemu.
Prawdopodobnie problem tkwi we wprowadzeniu "2". Próbowałem na wszystkie znane mi sposoby i żaden nie zadziałał.

ojciec
11-05-11, 15:17

Cały wielgaśny wątek do którego się trzeba dopisać (a nie tworzyć nowy).

adamzg
13-05-11, 17:40
Panowie i Panie!
Posiadam BB 9700 na z simlockiem na Orange. Niestety przez jednego nie znającego się na rzeczy allegrowicza wpisałem kilkakrotnie zły Kod. Po wejsciu w menu sim card pokazuje mi aktywną blokadę na statusie Network, po wpisaniu MEP2 prosi o porawny kod ( teraz już go mam) ale pokazuje 0 możliwości wpisania takiego kodu. Wpisuję kod ale nic się nie zmienia ani nie ma żadnego komunikatu. Proszę o informację ile kosztuję odblokowanie terminala a może da się to zrobić jakoś zdalnie. Z góry dziękuję.

zmoka
15-05-11, 20:25
Panowie i Panie!
Posiadam BB 9700 na z simlockiem na Orange. Niestety przez jednego nie znającego się na rzeczy allegrowicza wpisałem kilkakrotnie zły Kod. Po wejsciu w menu sim card pokazuje mi aktywną blokadę na statusie Network, po wpisaniu MEP2 prosi o porawny kod ( teraz już go mam) ale pokazuje 0 możliwości wpisania takiego kodu. Wpisuję kod ale nic się nie zmienia ani nie ma żadnego komunikatu. Proszę o informację ile kosztuję odblokowanie terminala a może da się to zrobić jakoś zdalnie. Z góry dziękuję.
Szukaj w necie info na temat DM3, zajmują się między innymi BlackBerry.

czesiu89
19-05-11, 20:28
ma ktos moze info na temat serwisow, ktore resetuja ilosc prob wprowadzania kodu MEP2?
Kupilem jezynke z simlockiem na Orange i okazalo sie, ze ilosc prob do wprowadzenia jest rowna 0...:/

zmoka
21-05-11, 19:16
ma ktos moze info na temat serwisow, ktore resetuja ilosc prob wprowadzania kodu MEP2?
Kupilem jezynke z simlockiem na Orange i okazalo sie, ze ilosc prob do wprowadzenia jest rowna 0...:/
Czy aż tak wielkim problemem jest przeczytanie tego co napisałem przed Twoim postem, kolega adamzg pytał dokładnie o to samo i udzieliłem mu informacji.
Czytanie nie boli.

moonraker
19-08-11, 12:40
A czy ktoś ma wiedzę jak na dzień dzisiejszy odblokować BB9800 z zablokowanym licznikiem?
(DM3 na dzień dzisijszy nie obsługuje 9800/9100)

Markowski72
19-08-11, 22:45
(DM3 na dzień dzisijszy nie obsługuje 9800/9100)

No jeśli oni nie potrafią to pewnie jak na razie nikt.

areczkie
30-08-11, 16:24
witam wszystko jest ok i zaliczam sie do opcji 3.3 to znaczy ze musze wpisac mep2 tak ? wiec moje pytanie brzmi skad to wziasc? widzialem tematy na forum gdzie uzytkownicy je podawali ale wszystkie juz sa zamkniete.

fism
30-08-11, 16:52
Kup na allegro za 3 zł.

areczkie
30-08-11, 17:25
spruboj w ekranie sim wpisac na klawiaturze mep (nacisnij alt) i 2. mam pytanie skad wzieles mep2 ?

boober
04-09-11, 18:29
witam wszystko jest ok i zaliczam sie do opcji 3.3 to znaczy ze musze wpisac mep2 tak ? wiec moje pytanie brzmi skad to wziasc? widzialem tematy na forum gdzie uzytkownicy je podawali ale wszystkie juz sa zamkniete.

No wlasnie mam ten sam problem. Czy ktos wie gdzie isc po mep2?

strzygonn
08-09-11, 10:34
Szanowni koledzy mam BB z USA i mam problem jak w temacie w ptk. 3.4. I teraz powstaje pytanie jaka kartę testową kupić aby zadziałała, bo z dostaniem karty sim NEXTEL USA mogę mieć mały problem. Dodam że jest to bb z serii 83xx
Z góry dzięki za każdą sensowną uwagę i poradę;)

qbota
04-11-11, 15:24
witam postepowalem tak jak bylo w opisie wpisalem MEP2 i otworzylo sie okno z prosba o podanie MEP i nie wiem jak wbic myslnik przy wprowadzaniu a bez myslnika nie przyjmuje prosze o pomoc

Milaa
09-12-11, 12:30
Witam. Także mam problem z odblokowaniem swojego telefony. Mój model to 8900 Curve. Wpisuję kod MEP tam gdzie trzeba i nie wyświetla się nic. Proszę o szybką pomoc.

elmik
09-12-11, 12:47
witam postepowalem tak jak bylo w opisie wpisalem MEP2 i otworzylo sie okno z prosba o podanie MEP i nie wiem jak wbic myslnik przy wprowadzaniu a bez myslnika nie przyjmuje prosze o pomoc
Jaki myślnik?

Witam. Także mam problem z odblokowaniem swojego telefony. Mój model to 8900 Curve. Wpisuję kod MEP tam gdzie trzeba i nie wyświetla się nic. Proszę o szybką pomoc.
Nie do końca rozumiem, wpisujesz kod wciskasz enter albo kulkę i nic?

ToYo
13-01-12, 19:35
Mam ten sam problem. Zczytam numer MEP-xxxx-xxx i chodzi o te myslniki ktore w nim wystepuja. Chyba ze nie o tym kodzie mep mysle...

elmik
13-01-12, 21:01
Mam ten sam problem. Zczytam numer MEP-xxxx-xxx i chodzi o te myslniki ktore w nim wystepuja. Chyba ze nie o tym kodzie mep mysle...
Mep to tylko rodzaj zabezpieczenia, kod mep to już inna sprawa i składa się z 8 lub 16 cyfr.

bogumilka
24-01-12, 13:54
Witam,
dla zainteresowanych sciagnieciem simlocka z BB BOLD 9900, postepujcie zgodnie z instrukcja ale pomijajac krok 3. Przejdzcie do numeru 4 i wtedy pokaze sie okienko do wpisania wygenerowanego kodu MEP.
Gdy robilam zgodnie z instrukcja, lacznie z punktem 3, pozniej po wpisaniu MEP2 nie pokazywalo mi sie okienko do wpisania kodu.

Moze komus pomoze.

fism
24-01-12, 16:39
dla zainteresowanych sciagnieciem simlocka z BB BOLD 9900, postepujcie zgodnie z instrukcja ale pomijajac krok 3. Przejdzcie do numeru 4 i wtedy pokaze sie okienko do wpisania wygenerowanego kodu MEP.
Gdy robilam zgodnie z instrukcja, lacznie z punktem 3, pozniej po wpisaniu MEP2 nie pokazywalo mi sie okienko do wpisania kodu.
Albo po prostu włożyć "cudzą" kartę SIM :)

bogumilka
24-01-12, 18:51
Cytat Napisał bogumilka Zobacz post

Albo po prostu włożyć "cudzą" kartę SIM

No widzisz wkladalam dwie karty i tez sie nie dalo ale u meza z obca karta zadzialalo, wiec raz jeszcze, jak widac wyjatki sie zdarzaja :)

Kameleon
27-01-12, 00:35
Witam,

Mam problem robię wszystko zgodnie z instrukcją dochodzę do pkt 3 wpisuje mepd - pokazuje mi ekran gdzie widzę ze pozycja siec - aktywne, próbuje wpisuje mep2 i nic sie nie dzieje, robie tak że pomijam pkt 3 i idę prosto do 4 i też nic dopiero po restarcie telefonu wyskakuje mi okienko odblokować kartę sim? daje tak i pojawia mi się okienko wpisz mep (10) wpisuje wygenerowany mep2 wciskam enter i nic wyskakuje mi to samo okienko tylko że juz mam jedna próbę mniej - próbowałem tak na kartach z t-mobile i plusa i zostało mi już tylko 5 prób i nie wiem co zrobić bo za każdym razem jest źle. kody mep wygenerowałem za pomocą programu BlackBerryTools. telefon jest z USA i z sieci at&t - ma ktoś pomysł co może być nie tak i co mam zrobić albo gdzie się udać nawet żeby mi to odpłatnie ściągnęli?
z góry dziękuje za każdą pomoc

pozdrawiam

elmik
27-01-12, 07:37
Jeśli masz jedną próbę mniej oznacza że masz zły kod.

Kameleon
27-01-12, 07:52
pewnie tak dlatego teraz na forum poprosiłem o kod bo tam ten sam generowałem i zobaczymy czy się pokryją czy będą różne

pozdrawiam

maciek2110
14-03-12, 16:01
Witam.
Mi udało się ściągnąć simlocka omijając 1krok tj. wpisywanie MEPD. Wpisałem odrazu MEP2 i kod odblokowujący i poszło.
A byłem do tego zmuszony gdyż mam zalaną klawiature i nie działał mi przycisk D tzn wciskając d go wyskakiwało mi zd :)
dziekówka dla alien125 za kody.
pozdro

imyourdj
02-04-12, 18:01
Witam, mam BB 9800 i zerowy licznik prób, jest już może jakiś kod program żeby go powiększyć?

KYS
26-04-12, 12:51
Postępowałem zgodnie z instrukcją z pierwszego postu, ale nie pojawia się okienko do wpisania kodu po wpisaniu MEP2.
Polecenie MEPD działa normalnie.
Miał ktoś taki przypadek?

koski
04-05-12, 11:50
Witam, mam BB 9800 i zerowy licznik prób, jest już może jakiś kod program żeby go powiększyć?
w takiej sytuacji moze ci pomoc jedynie DM3 Team

alastis
13-05-12, 03:34
Postępowałem zgodnie z instrukcją z pierwszego postu, ale nie pojawia się okienko do wpisania kodu po wpisaniu MEP2.
Polecenie MEPD działa normalnie.
Miał ktoś taki przypadek?

Mam dokladnie ten sam problem i nie wiem jak go rozwiazac, jesli ktos wie to bardzo prosze o pomoc

CzarnyRafal
13-05-12, 15:28
A na pewno macie blokadę MEP2 ?

alastis
13-05-12, 17:23
A na pewno macie blokadę MEP2 ?

Ja raczej tak, poniewaz po wlozeniu karty innego operatora mam tylko "sos" zamiast kresek zasiegu sieci a dziala (co mnie dziwi) tylko dwoch operatorow komorkowych i nie wiem z czym jest problem a probowalem juz wszystkiego

pifffffko
25-06-12, 16:38
witam. posiadam bb9900 w orange. przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i niestety po wpisaniu mepd i następnie mep2 żadna "ramka" nie chciała wyskoczyć. problem rozkminiłem w banalny sposób który podaje, być może komuś się przyda:

wkładamy do bb obcą karte sim (oczywiście wcześniej wyłączamy połączenia radiowe ,gsm) . po odpaleniu fona i wpisaniu pin-u ,wyskakuje napis -czy odblokować obcą karte, klikamy tak, wyskakuje ramka i wpisujemy w niej mep2 (czyli kod odblokowujący w moim przypadku 16-cyfrowy). wszynio. dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam

Igorsky
28-08-12, 18:55
po wpisaniu mepd i następnie mep2 żadna "ramka" nie chciała wyskoczyć
mam ten sam problem

po odpaleniu fona i wpisaniu pin-u ,wyskakuje napis -czy odblokować obcą karte
ten komunikat też mam, lecz po kliknięciu "tak" nie wyskakuje okienko do wpisania kodu mep2. Miał ktoś już taką sytuację?

mirecky
28-08-12, 19:23
Po wpisaniu mepd pojawia się "Personalization menu". Jaki masz status przy wartości Network? Active, Blocked czy Disabled?

Igorsky
28-08-12, 19:35
dopiero teraz zwróciłem uwagę, że jest "zablokowane", a nie "aktywne" :/ jest jakiś ratunek dla 9900 w tej sytuacji?

mirecky
28-08-12, 19:41
Zablokowany licznik kodów i simlock na O2 UK, odpowiedź będzie raczej nieciekawa :/

arek52p
17-09-12, 22:36
witam jestem nowym uzytkownikiem bb 9810 mam problem poniewaz chce sciagnac simloka z tego modelu potrzebny mi jest do tego MEP ale niestety nie moge go uzyskac. Sciagnalem programy z utejszego forum (BBReader.exe i FBL.exe) ale niestety nie chca dzialac na starszym modelu ktory posiadam tj.bb8520 kod mep razem z kodem imei wyskakuja w okienkach po paru sekundach a w tym modelu nic zero.
Czy ktos bylby w stanie mi pomuc dziekuje.

kak-tus
20-09-12, 20:13
witam jestem nowym uzytkownikiem bb 9810 mam problem poniewaz chce sciagnac simloka z tego modelu potrzebny mi jest do tego MEP ale niestety nie moge go uzyskac. Sciagnalem programy z utejszego forum (BBReader.exe i FBL.exe) ale niestety nie chca dzialac na starszym modelu ktory posiadam tj.bb8520 kod mep razem z kodem imei wyskakuja w okienkach po paru sekundach a w tym modelu nic zero.
Czy ktos bylby w stanie mi pomuc dziekuje.

Jak czytać MEP bez kabla USB:

1. Na głównym ekranie telefonu proszę przytrzymać następujące klawisze: ALT CAPS H (w tym samym czasie)
Uwaga: dla Pearl i innych telefonów typu Sure naciśnij i przytrzymaj klawisz Alt (lewy dolny róg) i wpisz "EACE", dla Storm, przytrzymaj strzałkę BACK i dotknij ekranu w następujących obszarach: lewy górny, prawy górny, lewy górny, prawy górny.
2. Następnie uruchom link w przeglądarce [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])
3. Wpisz PIN, APP wesję i Uptime w powyższym formularzu.
4. Naciśnij przycisk "Get My Key " i Kalkulator wygeneruje kod, (np.: E2F8BDE9)
5. Teraz wystarczy wpisać klucz bezpośrednio na ekranie. Nic nie pojawi się podczas wpisywania.
Dla cyfr przytrzymaj klawisz ALT podczas wpisywania.
Teraz powinieneś być w menu engineers
6. Jeśli nie jesteś w menu engineers spróbuj ponownie wpisać kod.
7. Przejdź do 'OS Screens Engineering ".
8. Przejdź na dół do "Device Info", a następnie przejdź w dół do MEP-XXXXX-XXX.

P.S.
Szukaj na forum. było kuż przerabiane 1000razy

woof
29-10-12, 18:40
hej,

mam 9650 z zablokowanym licznikiem mep a raczej z blokadą na sieć(network) to da radę jakoś to obejść czy kaplica?

ojciec
29-10-12, 20:11
Tak po prostu to może być ciężko, napisz do kolegi marek216.

Może Ci też pomóc legendarny serwis w krakowie który współpracuje z grupą DM3.

woof
29-10-12, 21:42
eh 250zł;/

grubo

muziq
15-02-13, 18:05
W moim 8320 miałem to samo 2 sposób mi pomógł.

remiq
19-06-13, 20:06
Kupiłem BB 9520 Storm II z sieci O2. Mam sytuację jak niżej.

Nie pojawia mi się okienko na kod MEP2. Czy jest na to jakiś sposób ?